Sukade sous vide

Bereidingstijd 1 dag
Porties 1 kg

Ingrediënten
  

  • 1 kg Sukade aan 1 stuk

Instructies
 

  • Stel de temperatuur van het water in op 74ºC.Trek het vlees vacuum met laurier en peper. Voeg eventueel nog wat andere smaakmakers toe en wat bouillon. Laat het vlees 24 uur in het water, de zeen in het midden wordt dan ook boterzacht. Bak het vlees vlak voor serveren aan op hoog vuur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Biet in bladerdeeg

Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Bieten

  • 4 stuks Bieten

Duxelle

  • 200 g Sjalot
  • 2 tenen Knoflook
  • 400 g Kastanjechampignons
  • 3 el gedroogde porcini
  • 2 el Olijfolie
  • 2 el Balsamicoazijn
  • 200 g Roomkaas

Afwerking

  • 1 stuks Ei
  • 250 g bladerdeeg

Instructies
 

Bieten

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de bieten, bestrooi met wat zout en verpak ze apart in aluminiumfolie. Pof ze in ca. 60 min. gaar. Neem uit de oven en verwijder de folie.

Duxelle

  • Maal ondertussen de sjalot, knoflook en champignons in de keukenmachine fijn. Verhit de olie in een pan en bak het sjalottenmengsel en de gedroogde paddenstoelen 8 min. op middelhoog vuur. Voeg de balsamicoazijn toe en breng op smaak met peper en zout. Bak nog 2 min.

Afwerking

  • Rol het bladerdeeg uit tot een plak om straks de bieten in te rollen. Meng de roomkaas met het paddenstoelenmengsel. Verdeel ¼ over het midden van de plak, laat 2 cm aan de rand vrij. Verdeel de biet en de rest van het paddenstoelenmengsel erover. Vouw het bladerdeeg om de biet en paddenstoelen heen. Snijd sterren of andere versiering van de rest van het deeg en plak ze erop. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bak in 20 min. goudbruin en gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Soupe au pistou

Keuken Frans
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

Soep

  • 1 stuks Ui
  • 2 stuks tomaten
  • 1 l Kippenbouillon of groentebouillon voor de vega-versie
  • 100 g Peultjes
  • 100 g witte bonen
  • 100 g Doperwten
  • 1 stuks Courgette
  • 2 stuks Aardappelen
  • 1 stuks Prei
  • 1 stengel Bleekselderij
  • 2 teentjes Knoflook
  • 2 takjes Peterselie

Pistou

  • 3 teentjes Knoflook
  • 10 takjes Basilicum
  • 3 el Olijfolie
  • 100 g parmezaanse kaas of tofu voor de vegan-versie

Instructies
 

Soep

  • Week de bonen een nacht in water, giet het af en kook ze net niet gaar. Snijd de ui in plakjes en laat ze in de olijfolie wat kleuren. Voeg de fijn gehakte knoflook toe. Ontvel de tomaten, snijd fijn en doe bij de uien. Laat ze zacht worden en doe er de bouillon bij. Breng aan de kook en voeg er de peulen bij. Snijd de courgette, in stukjes gesneden bleekselderij en aardappels in blokjes en voeg ook toe. Doe er de bonen bij en laat koken tot alles gaar is. Doe tegen het einde van de kooktijd de fijn gesneden prei erdoor.

Pistou

  • Wrijf in een vijzel de knoflook fijn met de basilicum blaadjes. Voeg druppel voor druppel de olijfolie toe. Roer vlak voor het opdienen de pistou door de soep en geef er de geraspte parmezaanse kaas door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Runder jus

Gang Sappen
Keuken Frans

Ingrediënten
  

  • 2 kg Rundvlees In stukjes
  • Zonnebloem olie

Vegatables

  • 300 g Wortelen
  • 200 g Sjalotjes
  • 100 g Bleekselderij
  • 1 pcs Konflook bol
  • 1 pcs Bouquet garni thijm, peterselie, laurier

Jus

  • 2 ltr Kippenbouillon
  • 50 g Boter

Seasoning

  • Zout
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Bak de stukjes vlees in de hete zonnebloemolie. Voeg als de stukken bruin zijn, de boter toe. Haal dan het vlees uit de pan. Maak de groentes schoon en snijd in mirepoix. Plet de knoflook. Bak de groentes in dezelfde pan tot ze bruin zijn. Doe het vlees terug in de pan en overgiet met de kippenbouillon. Breng op smaak met zout. Reduceer en voeg weer bouillon toe. Reduceer en voeg dan voor de laatste keer bouillon toe. Reduceer dan tot de gewenste hoeveelheid en zeef de jus. Breng verder op smaak en zet dan weg tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gemberijs op een wentelteefje met sabayon

Gang IJs, Nagerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 150 g gemberijs
  • 100 g sabayon
  • 4 stuks wentelteefje
  • 10 g zwarte rijst
  • 2 g maanzaad

Instructies
 

  • Steek uit het brood ronde vormen voor de wentelteefjes en bak ze volgens het recept hiervoor. Pof de zwarte rijst in een hete pan zonder olie, tot ze open staan. Meng direct na het poffen met een klein beetje zout. Maak de sabayon volgens het recept vlak voor het serveren.
  • Leg voor de service een ronde wentelteef op een bord. Knijp daarop een bolletje gemberijs en schenk er de warme sabayon over. Garneer met de zwarte rijst en maanzaad en serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Wentelteefjes

Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 12 sneetje brood
  • 2 stuks eieren
  • 4 dl melk
  • 20 g suiker
  • 75 g boter
  • kaneel
  • citroenschil
  • 1 stuks vanillestokje

Instructies
 

  • Klop de eieren met de suiker, kaneel, vanille en citroenschil. Voeg de melk toe en leg de sneetjes brood erin, tot ze doorweekt zijn. Laat dan even uitlekken op een rooster en bak ze lichtbruin in de hete boter.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hollandse garnalen

Gang Voorgerecht vis
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 g Hollandse garnalen
  • 4 el mayonaise
  • 1 stuks appel Elstar
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 el ketchup
  • 1 scheutje whisky
  • 10 stuks kerstomaatjes
  • Bieslook

Instructies
 

Saus

  • Meng de helft van de mayonaise met de ketchup en whisky.

Garnalen

  • Snijd de appel in kleine blokjes (brunoise). Meng ze met de rest van de mayonaise en de garnalen.

Opmaak

  • Snijd de kerstomaatjes 1 keer doormidden. Snijd de ijsbergsla in plakken van 1 ,5 cm dikte. Leg de sla op een bordje en dresseer met de garnalen. Spuit een paar druppels saus op de garnalen en garneer met de tomaatjes en bieslook.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Friese tiramisu

Gang Nagerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 150 g mascarpone
  • 200 g advocaat
  • 30 g suiker
  • 24 stuks Friese dumkes
  • 3 kopjes espressokoffie
  • cacaopoeder

Instructies
 

  • Klop de mascarpone, advocaat en suiker luchtig. Wel de dumkes een paar seconden in de koffie.
  • Doe in een glas een beetje advocaatcrème en leg daarop 2 dumkes. Herhaal dit 2 keer tot het glas vol is. Eindig met de advocaatcrème en bestrooi met cacaopoeder.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Fryske dumkes

Gang Patisserie
Keuken Hollands
Porties 24 stuks

Ingrediënten
  

  • 150 g Boter kamertemperatuur
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 stuks Eieren
  • 250 g Bloem
  • 1 tl Zout
  • 80 g Amandelmeel
  • 1 tl Anijszaad
  • 1 tl Kaneel
  • 1 tl Gemberpoeder
  • 110 g Hazelnoten

Instructies
 

  • Hak de hazelnoten grof en meng ze met de bloem, amandelmeel en zout. Maak een kuiltje in het mengsel en doe daarin de basterdsuiker, boter, specerijen en eieren. Kneed vervolgens alles door elkaar. Maak een plak van het deeg, wikkel in plastic folie en leg een half uurtje in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 160ºC.
  • Rol het deeg daarna uit tot een plak van 1 cm dikte. Snijd mooie rechte randen aan de plak. Snijd vervolgens rechthoeken van 4 bij 5 cm. Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze in de oven in 20 minuten gaar en lichtbruin.
  • Druk met je duim een afdruk op de koekjes. Het dumke!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Citroentaart Mougins

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 1 taart 22 cm

Ingrediënten
  

Deeg

  • 200 g Bloem
  • 80 g Boter koud, in blokjes gesneden
  • 80 g Suiker
  • 1 stuks Eidooier
  • 3-4 el water koud
  • 1 mespunt Zout

Vulling

  • 4 stuks Eieren
  • 150 g Suiker
  • 1 stuks Citroenzestes
  • 65 g Boter gesmolten en afgekoeld
  • 1,5 dl Citroensap

Instructies
 

Bodem

  • Doe de bloem, het zout en de boter in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot je kruimels hebt. Voeg de suiker toe en meng goed.
  • Roer de eidooier los met 1 eetlepel water en voeg toe aan het meel. Kneed losjes en snel tot een glad deeg. Voeg water toe als het te droog blijft. Wikkel het dan in plastic folie en leg minstens een half uur koel weg.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een taart- of springvorm met een diameter van 22 cm in met boter. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 28 cm. Hiermee moet je de bodem en zijkanten kunnen bekleden. Gebruik de deegroller om het deeg op te rollen en in de vorm te laten zakken. Snijd met een mesje de rand op 3,5 cm af en druk het deeg stevig tegen de vorm, zodat het blijft plakken. Prik de bodem in met een vork en bedek het deeg met bakpapier. Vul de vorm met bakbonen. Zet de vorm dan weer in de koeling tot de oven op temperatuur is.
  • Bak de bodem blind tot de randen stevig zijn, dit duurt ongeveer 15 minuten. Verwijder bakpapier en bonen en bak de bodem nog ongeveer 10 minuten, tot hij lichtbruin is. Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur tot 160ºC.

Vulling

  • Klop de eieren en suiker in een grote kom tot een dik, lichtgekleurd geheel. Roer de citroenrasp erdoor en vervolgens de gesmolten boter. Klop het citroensap erdoor. Giet de vulling in de deegbodem.
  • Bak de taart ongeveer 20 minuten, tot de vulling aan de randen bruin begint te kleuren, maar in het midden nog net niet helemaal stevig is. Draai de vorm tijdens het bakken een paar maal, want een oven is nooit overal gelijkmatig heet.
  • Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Je kunt hem nog met plakken citroen en/of poedersuiker garneren. Je kunt hem ook met meringue bedekken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!