Aardappelpuree Robuchon

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 6 pax

Ingrediënten
  

  • 500 g Aardappels
  • 125 g Boter in blokjes, koud
  • 100 ml Melk
  • Zout

Instructies
 

  • Kook de aardappels in de schil. Schil ze pas na het koken als ze nog warm zijn.
  • Pureer de aardappels en doe terug in de pan op een laag vuur. Roer met een houten lepel en droog zo de aardappelen.
  • Verwarm de melk. Voeg de blokjes boter bij de puree en roer stevig. Wanneer er geen boter meer wordt opgenomen doe je de hete melk in kleine scheutjes erbij. Nog steeds goed roeren. Breng op smaak met peper en zout.
  • Pak nu een garde en voeg het laatste beetje boter toe. Goed kloppen en dan warm houden of serveren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Parelhoen uit de oven

Gang Hoofdgerecht gevogelte
Keuken Frans
Porties 4 pax

Ingrediënten
  

Parelhoen

  • 1 stuks Parelhoender
  • 0,5 stuks Citroen
  • 1 blaadje Laurier
  • 4 takjes Tijm
  • 50 ml Olijfolie
  • 30 g Boter

Garnituur

  • 0,5 stuks Groene kool
  • 250 g Gerookt spek

Instructies
 

Parelhoender

  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de citroen in 4 stukken. Doe de citroen, laurier en tijm in de buikholte van de parelhoender en bestrooi hem met zout en peper. Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de parelhoender op middelmatig vuur aan alle kanten goed aan. Doe het vuur laag en voeg de boter toe en laat de parelhoender goudbruin bakken. Arroseer regelmatig. (besprenkelen met braadvocht). Leg de parelhoender in een ruime schaal, schraap al het braadvocht uit de pan en schenk dit erover. Bewaar de pan zonder schoon te maken. Zet de parelhoender 45 minuten in de oven en arroseer regelmatig. Haal na de baktijd uit de oven. Als er geen rood vocht meer uit komt, is hij gaar. Schenk het bakvet terug in de braadpan en laat de parelhoender onder aluminiumfolie rusten buiten de oven. Laat de oven aan staan op 180ºC.

Garnituur

  • Snijd het spek in kleine reepjes en bak het zachtjes uit in het braadvocht. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool en snijd hem in 4 stukken. Haal de bladeren los en snijd de grote nerven eruit. Bak de koolbladeren met het spek goed aan. Voeg een scheut water toe, schraap met een pollepel het aanbaksel los en zet de pan met deksel 15 minuten in de oven.

Afmaken

  • Verlaag de oventemperatuur naar 100ºC. Leg de kool, het spek en de parelhoender in de schaal en arroseer met het bakvocht. Zet de schaal dan nog 5 minuten in de oven. Snijd de parelhoender aan tafel en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Eidooier sousvide

Gang Vegetarisch
Keuken Hollands
Porties 1 pax

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Eidooier
  • 1 tl Zonnebloemolie

Instructies
 

  • Giet de eidooier op een plat schaaltje met wat zonnebloemolie. Doe de het schaaltje met de eidooier voorzichtig in een vacumeerzak op 50% vacuum. Vacumeer en gaar in een waterbad van 64ºC voor 30 minuten. Het ei wordt mooi romig en nog vloeibaar. Perfect voor steak tartare.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chocolademousse cappuccino

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 pax

Ingrediënten
  

Chocolademousse

  • 250 g Chocolade, puur
  • 6 stuks Eiwit
  • 125 g Suiker
  • 4 stuks Eidooier
  • 0,5 dl Room

koffieroom

  • 1 dl Room
  • 1 el koffiepoeder
  • 1 el Cacaopoeder
  • 2 el water

Instructies
 

Chocolademousse

  • Hak de chocolade fijn en smelt in een kom au bain marie. Haal van de pan als de chocolade gesmolten is. Sla de eiwitten half stijf, voeg al roerend beetje bij beetje de suiker toe en sla het mengsel dan heel stijf. Roer eerst de dooiers en de room door de chocolade en spatel er dan direct heel voorzichtig de eiwitten door. Verdeel het mengsel over de schaaltjes of glazen en zet in de koelkast

Koffieroom

  • Meng vlak voor het opdienen de room met het water. Klop de room licht schuimig en voeg de koffie toe. Giet het schuim over de chocolademousse en bestrooi met wat cacao. Dien direct op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

cook-your-life-logotest

test

testit
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Tussengerecht
Porties 3 5

Ingrediënten
  

  • 3 uien

Instructies
 

  • koken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

TEST

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Stoofpeertjes in rode wijn

Gang Bijgerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 1 kg Stoofperen
  • 1 stuks Citroen
  • 1 stuks Sinaasappel
  • 1 stuks Kaneelstokje
  • 4 stuks Kruidnagels
  • 1 l Wijn. rood
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 100 g Suiker

Instructies
 

  • Schil de peren en laat ze heel als ze klein zijn (laat het steeltje eraan zitten), snijd de citroen en sinaasappel in partjes. Steek de kruidnagels in de sinaasappelstukjes. Doe de wijn in de pan tot de peren onder staan en doe de overige ingrediënten erbij.
  • Breng de wijn aan de kook op hoog vuur. Laat de peren een paar uur stoven. De tijdsduur is afhankelijk van de grootte van de peren. Haal ze uit de pan als ze mooi rood zijn en laat het kookvocht nog inkoken tot de gewenste dikte. Je kunt er ook een siroop of caramel van maken, voeg dan nog wat extra suiker toe. Schenk het vocht over de peertjes.

Notities

cook-your-life-logo
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kerrieijs

Hoeveelheid is voor één quenelle per bord.
Gang Bijgerecht
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 180 g Eidooier
  • 6 dl Melk
  • 1 el Kerriepoeder
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • 2 dl Room
  • 7 cl Wodka

Instructies
 

  • Meng de eidooier met de melk, kerrie, zout en verwarm tot 82 graden. Blijf roeren tot de massa gebonden is. Neem van het vuur en laat afkoelen. Meng de room en de wodka erdoor en draai er ijs van.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Salade van rode bieten en rode vruchten

Gang Nagerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Afmaken

  • 3 stuks Bieten
  • 24 stuks Frambozen
  • 6 stuks Aardbeien
  • 12 stuks Kersen
  • 24 stuks Bessen
  • 12 takje Basilicum
  • 3 dl Mascarpone
  • 1 el Honing
  • 15 g Pijnboompitten geroosterd

Rode bietengelei

  • 10 g Basilicum
  • 2 dl Bietensap
  • 3 dl Frambozencoulis
  • 50 g Suiker
  • 4 g Agar agar

Bietensaus

  • 0,5 dl Bietensap
  • 100 g Suiker
  • 0,4 dl Balsamicoazijn

Bladerdeegrepen

  • 150 g Poedersuiker
  • 50 g Eiwit
  • 3 plakjes Bladerdeeg

Instructies
 

Bietenreepjes

  • Kook de rode bieten gaar en snijd er 4 reepjes per persoon van. Houd ze apart.

Rode bietengelei

  • Hak de basilicumblaadjes zeer fijn. Kook het bietensap met de frambozencoulis en suiker. Voeg de agar-agar toe en laat het nog een minuutje koken. Zeef de gelei, roer er de gehakte basilicum door en giet de gelei in een vorm van 8 x 26 cm, die bekleed is met plastic folie. Laat de gelei in de vorm opstijven in de koelkast.

Bietensaus

  • Laat het bietensap en de suiker inkoken tot de vloeistof licht stroperig wordt. Voeg de balsamico azijn toe en passeer de saus door een zeer fijne zeef. Laat afkoelen. Strooi geroosterde pijnboompitten om de bietengelei.

Bladerdeegrepen

  • Zeef de poedersuiker en meng er het eiwit door tot glazuur. Rol het bladerdeeg uit en rol er een plak van 15 x 20 cm van. Bestrijk de deeg met de glazuur. Leg de deegplak even in de vriezer tot het deeg goed koud is en bak ze af in een oven van 200 graden.

Afmaken

  • Neem de rode bietengelei uit de vorm en snijd er per persoon 1 plak van. Leg op ieder bord een plak. Leg hierbovenop de reepjes rode biet, frambozen, in vieren gesneden aardbeien, gehalveerde en ontpitte kersen, blauwe bessen en takjes basilicumcress. Meng de mascarpone met de honing. Schep de rode bietensaus en de mascarpone naast de vruchten. Leg de reepjes bladerdeeg rondom.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Vijgen geroosterd met geitenkaas

Gang Amuse
Porties 4

Ingrediënten
  

Vijgen

  • 4 stuks Vijgen
  • 200 g Geitenkaas
  • 0,5 dl Melk
  • 0,25 stuks Granny smith
  • 100 g Amandelen
  • 8 stuks Dressing voor vijgen met geitenkaas

Instructies
 

  • De vijgen uithollen en de vulling vermengen met de geitenkaas en de melk, de appel in kleine brunoise snijden en dit ook vermengen met de vijg en de geitenkaas. De vijg vullen met de geitenkaas en hier bovenop de geschaafde amandelen doen, zodat de bovenkant ermee bedekt is. De vijg in een oven op 220 graden zetten totdat de amandelen mooi goudbruin gekleurd zijn. De sla met de dressing draperen op een bordje en hierop de vijg plaatsen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!