Rode kool

Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 1 kg Rode kool
  • 2 dl Wijn, rood
  • 1 dl Port, rode
  • 0,5 dl Frambozenazijn
  • 2 stuks Kaneelstokje
  • 2 stuks Laurierblaadjes
  • 1 snufje Foelie gemalen
  • 3 stuks Appels
  • 1 stuks Ui

Instructies
 

  • De rode kool in de pan samen met de uienringen, de in kleine blokjes gesneden appels; laurierblaadjes; kaneelstokjes; foelie; frambozenazijn; rode wijn en rode port opzetten, eerst met deksel erop stoven als de kool gaar is nog lekker laten inkoken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kerstomaatjes met kwartelei

Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Kerstomaatjes
  • 4 stuks Kwartelei
  • 1 snufje Zeezout
  • 1 takje Rozemarijn

Instructies
 

  • Dompel de kerstomaatjes even in heet water en ontvel ze geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de manier van opdoenen. Hol ze uit en vul met de dooier van een kwarteleitje. Doe vlak voor het opdien 5 min in de oven op 80 graden. Bestrooien met grof zeezout, peper en garneer met wat rozemarijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Terrine van zalm en forel

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Voorgerecht vis
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 4 blaadjes Gelatine
  • 0,25 l Visfumet
  • 200 g Zalm, gerookt
  • 200 g Forelfilet gerookt
  • 250 g Crème fraiche
  • 50 g Forelkaviaar
  • Peper
  • Zout
  • 2 takjes Dille voor de garnering

Instructies
 

  • De gelatine in koud water weken. De fumet verwarmen en de uitgeknepen gelatine erin oplossen. Even laten afkoelen en in een terrinevorm storten van 1 liter inhoud (voor 8 personen) en laten stollen. De gerookte zalm in repen snijden en met 0,4 van de crème fraiche in de keukenmachine pureren. De forelfilets met de rest van de crème fraiche pureren. Beide cremes met zout en peper kruiden. De gerookte zalmmassa voorzichtig in de met gelei beklede vorm doen en in het midden een gleuf maken. De forelkaviaar erin doen en met de forelmousse overdekken. De vorm op een vochtige theedoek een paar keer flink stoten zodat er zich geen luchtbellen vormen. De rest van de geleivloeistof erover gieten en een paar uur op een koele plek laten rusten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Briochedeeg Paul v W

Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Ei
  • 150 g Boter
  • 1,2 dl Melk
  • 30 g Suiker
  • 10 g Zout
  • 650 g Bloem
  • 30 g Gist of de helft droge gist

Instructies
 

  • Bij gebruik van droge gist: meng de gist door de bloem. Maak van de bloem een kring op het aanrecht. Leg alle droge ingredienten los van elkaar buiten de bloemkring, tegen de bloem aan. (let op: zorg ervoor dat de gist alléén in aanraking komt met de bloem). Leg alle natte ingrediënten in de bloemkring.
  • Meng met een hand steeds een beetje bloem door het midden (natte gedeelte) van de kring. Werk van binnen naar buiten totdat alles met elkaar gemengd is en kneedt het deeg goed door.
  • Laat het deeg afgedekt met keukenplastic een half uur rusten in een kom op een warme plaats, niet op de tocht.
  • Stuif wat bloem op het aanrecht en leg het deeg erop.
  • Druk met de platte hand alle lucht uit het deeg en zorg dat er een ovale vorm ontstaat. Klap de buitenste flappen van het ovale deeg naar binnen en rol, met de duimen tegen elkaar, het deeg heel strak op. (Let op: doe dit zonder luchtblazen achter te laten, want deze maken gaten in het brood. Of je moet dit juist willen). Zorg dat de deegrol overal even dik is en leg het in een bakblik met de sluitingsrand naar onderen.
  • Zet het bakblik op een warme plaats en laat het deeg rijzen tot het blik goed gevuld is en het deeg al enigszins over de rand komt. Besproei de bovenkant van het deeg regelmatig met lauw water om te voorkomen dat de bovenkant uitdroogt. Bak de brioche gedurende ongeveer 40 minuten af in de oven op 175 graden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

chocoladepasta met paddestoelen en spek

Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Porties 8

Ingrediënten
  

Pastadeeg

  • 160 g Pastameel
  • 40 g Cacaopoeder
  • 2 stuks Eieren

saus

  • 1 stuks Sjalotje
  • 30 g Porcini gedroogd
  • 300 g Paddestoelen kastanje. cantharel. tropettes de la mort etc.
  • 125 g Slagroom
  • 1 stuks Paddestoelenbouillon
  • 125 g Prosciutto dikke plakken
  • Witte wijn
  • Olijfolie

Garnituur

  • 150 g Ui
  • 100 g Spek
  • 150 g Haricots verts

Instructies
 

Pasta

  • Maak het pastadeeg. Zeef de bloem, cacao en zout op een werkblad en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje. Roer de eieren met een vork door het meel. Zodra het deeg droog is, met de hand kneden en voeg zoveel water toe als nodig is. Het deeg moet vochtig aanvoelen, maar mag niet kleven. Verpak in plastic folie en laat het deeg een half uur of langer’ rusten op een koele plek.
  • Haal het deeg uit de koeling en verdeel in delen van ongeveer 70 gram. Rol iedere plak uit en door de pastamachine op stand 1. Haal de deepglak 10 tot 15 keer door de machine op stand 1 en vouw het iedere keer in drieen en draai het een slag. Voeg zonodig bloem toe. Als het deeg inmiddels soepel is geworden, de walsen van de machine 1 gaatje smaller zetten. Haal alle stukken er 1 keer door en leg ze op een droge doek. Zet de walsen opnieuw een gaatje smaller en herhaal het proces. Ga door tot alle stukken door stand 5 zijn uitgerold. Haal de pasta door het snijhulpstuk om fettuccine te maken. Rol de pasta losjes op en voeg bloem toe om het plakken tegen te gaan, of hang te drogen op een pastarekje.

Saus

  • Week de porcini minstens 20 minuten in warm water. Haal ze eruit, knijp de porcini uit en hak ze grof. Bewaar het weekvocht. Was alle verse paddestoelen en snijd in dunne plakjes. Snijd de prosciutto ham in blokjes.
  • Doe de boter of olie en de sjalot in een pan en fruit de sjalot glazig. Voeg de porcini toe, met het weekvocht en een flinke scheut witte wijn. Laat het vocht inkoken. Voeg de ham toe en de paddestoelen en laat gaar koken en laat veel vocht inkoken. Voeg paddestoelen bouillon toe en slagroom. Breng op smaak met zout en peper.

Garnituur

  • Leg de plakken spek op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met poedersuiker, dek af met bakpapier en een extra bakplaat zodat de spekrepen on zwaartedruk recht en plat blijven. Doe de spekrepen ongeveer 15/20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat vervolgens afkoelen tot gebruik.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen. Doe in een pan met olie en laat langzaam garen, voeg suiker toe en laat caramalliseren.
  • Blancheer de haricots verts kort met wat zout. Koel direct af. Leg ze in een beboterde schaal en verwarm vlak voor het presenteren in de oven.

Afmaken

  • Kook de pasta kort in een pan ruim kokend water. Meng de pasta en de saus en garneer met de spek en uien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rode bietencompote met mousse van speklapje

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Amuse
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 6 stuks Bieten
  • 1 stuks Speklapje
  • 0,5 g Agar agar
  • 20 g Poedersuiker
  • 1 stuks Ei
  • 30 g Crème fraiche
  • 1 scheut Sherryazijn
  • 10 stuks Minibietjes

Instructies
 

  • Voor ongeveer 2 dl saus. Rook een kwart van de bietjes in de rookpan. Doe alle, inclusief de gerookte, bieten in de sapcentrifuge. Kook het sap enigszins in, brneg op smaak met zout, peper en wat tobasco en voeg een beetje agar agar toe. Even doorkoken en wat laten afkoelen. Na het afkoelen moet het sap ingedikt zijn, maar niet vast. De agar agar moet daarom heel spaarzaam gebruikt worden. De oven op 175 graden, poedersuiker op het speklapje en in de oven laten bakken. Daarna pureren in de keukenmachine, het ei erbij en wat creme fraiche toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. De massa moet niet te vast zijn, zacht en smeuiig is de bedoeling. Het bietensap in een glaasje gieten en wanneer het afgekoeld is de spekmousse erboven op spuiten. Wat grof gemalen peper erover strooien en serveren als amuse. Als garnering 1 minibietje op de mousse drukken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Vanillesaus

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Nagerecht
Porties 1 liter

Ingrediënten
  

  • 0,5 l Slagroom
  • 0,5 l Melk
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 200 g Suiker
  • 250 g Eidooier

Instructies
 

  • Breng de room met de melk aan de kook. Snijd de vanillestokjes in de lengte open, schraap de vanille eruit en voeg dit met de stokjes aan het roommengsel toe. Laat het geheel een uurtje trekken. Zeven. Meng de suiker met de eidooiers. Roer de helft van het roommengsel erdoor. Voeg het eidooiermengsel aan de rest van het roommengsel toe en verwarm de vla onder geregeld roeren tot 80 graden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Salade van spinazie, kastanjechampignons

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 bolletjes Knoflook
  • 40 g Boter
  • 50 g Tomaat, gedroogd
  • 13 el Olijfolie
  • 4 el Rijstazijn
  • 200 g Kastanjechampignons
  • 1 stuks Citroensap
  • 1 el Salie
  • 0,5 tl Korianderzaad
  • 1 scheut Port. witte
  • 150 g Spinazie
  • 150 g Druiven, wit
  • 1 snufje Zeezout
  • 1 snufje Peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Verwijder de buitenste schillen van de knoflookbollen. Doe de knoflook in een schaaltje, giet er wat gesmolten boter en olijfolie overheen, bestrooi met peper en zout, bedek de schaal en bak dit 60 minuten, terwijl u het nu en dan bestrijkt met boter en olie. Verwijder de deksel en rooster de knoflook nog 20 minuten. Week de zongedroogde tomaten 5 minuten in heet water, marineer ze vervolgens 4 uur in 4 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel azijn tot ze zacht zijn. Snijd ze dan in reepjes. Was de champignons een voor een onder stromend water of borstel ze schoon met een kwastje. Gebruik alleen gave exemplaren. Snijd ze in dunne schijven. In een ruime kom schept u ze met uw handen om met 6 eetlepels olijfolie en sap van 1 citroen, de tomaten, zout, grof gemalen peper en in snippers gesneden salie. De champignons zullen de olie opzuigen. Laat 15 tot 30 minuten staan en voeg zo nu en dan extra olie toe. Gebruik de marinade van de zongedroogde tomaten voor de dressing. Voeg 3 eetlepels rijstazijn toe, wat gemalen korianderzaadjes, een scheutje port en peper en zout. Was de spinazie en verdeel deze over vier borden. Lepel de dressing over de spinazie. Plaats een knoflookbol in het midden en schep de champignons eromheen. Garneer met de gewassen en gehalveerde druiven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Buñuelos de Lanjaron

Beignets de Lanjaron Hierbij een Creme anglaise geven
Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 25 g Boter

zestes

  • 1 stuks Citroenschil
  • 40 g Suiker
  • 8 cl Melk
  • 8 cl water
  • 80 g Bloem
  • 2 stuks Eieren
  • 2 g Gist
  • 25 g Citroen geconfijte
  • 1 snufje Zout

Instructies
 

  • Laat de boter zachtjes smelten. Voeg de citroenrasp toe. Vervolgens de suiker, melk, water en zout. Zodra het mengsel kookt, voeg de bloem toe. Blijf roeren tot het mengsel homogeen wordt, laat het afkoelen.
  • Breek de eieren er één voor één in, voeg de gist toe. Goed doorroeren. Voeg de geconfijte citroen toe.
  • Bak de beignets op ongeveer 170ºC in de frituur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aardappelpuree

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen kruimig
  • 2 dl Melk
  • 100 g Boter
  • 1 g Zout
  • 1 g Peper

Instructies
 

  • Kook de aardappelen met zout. Pureer in een knijper. Doe de boter met de melk in een pannetje enlaat de boter smelten. Roer dit door de aardappelen en breng op smaak. De puree kan je warm houden au bain marie met een laag melk erop om uitdrogen te voorkomen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!