Hollandaise saus, uitgebreide uitleg en variaties (1)

Gang Sauzen
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 3 stuks Eidooier
  • 225 g Boter
  • 1 el water koud
  • 1 el Citroensap of azijn
  • 1 mespunt Zout

Instructies
 

Hollandaise

  • Doe de eierdooiers in een klein pannetje of kommetje en klop ze op tot ze wat dik worden
  • Voeg er dan het water, het citroensap en het zout bij en klop het op.
  • Klop er nu een klontje boter door en zet de pan op een zacht vuurtje of au bain marie
  • Blijf kloppen tot het mengsel dik wordt en voeg er nog een klontje boter bij.
  • Smelt intussen de rest van de boter op een zacht vuurtje en laat even afkoelen.
  • Voeg het dan beetje bij beetje onder voortdurend goed kloppen bij het eierdooiermengsel au bain marie of op het zachte vuurtje.
  • Breng met zout en peper op smaak en voeg eventueel wat citroensap extra toe.
  • De saus moet dik en romig zijn en wordt niet heet maar warm opgediend
  • N.B. In plaats van gesmolten boter kan ook boter gebruikt worden die even met de vingers is zacht gemaakt. Zet voor het warm houden van de saus de pan op een bain marie met lauw water De saus kan ook in een foodprocessor gemaakt worden, maar in dat geval zullen de dooiers minder boter absorberen. Doe het in de foodprocessor opgeklopte mengsel in een pan, zet de pan au bain marie en klop er de rest van de boter door.

Bearnaisesaus.

  • Zoals Hollandaisesaus, maar met wat fijngehakte sjalot, kervel en dragon er aan toegevoegd. Breng verder met wat cayennepeper op smaak.

Sauce Choron.

  • Zoals Bearnaise met een coulis van verse tomaten er doorheen.

Sauce Daumont.

  • Hollandaisesaus met het vocht van oesters en wat extra citroensap eraan toegevoegd.

Sauce Henry IV.

  • Bearnaisesaus met wat vloeibare glace de viande, runderfond, eraan toegevoegd.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept