Calamaris gevuld met ananas

Gang Amuse
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Ananas
  • 4 g Gelatine
  • 3 stuks Calamari
  • 100 g Maizena
  • 50 g Bloem
  • 10 stuks Muskusinktvis
  • 10 blaadjes Munt
  • Suiker
  • Olijfolie
  • Zout
  • Spuitwater

Instructies
 

  • Schil de ananas en snijd hem in kwarten. Verwijder de harde kern. Snijd van een kwart blokjes en van de rest plakjes. Doe de blokjes in een pan en schenk er kokend water over, tot ze net onder staan. Voeg er wat zout aan toe. Kook een minuut of 12, tot de ananas zacht en het water verdampt is. Doe de plakjes ananas in een andere pan, kook ongeveer een kwartier, tot ze zacht en het water verdampt is. Laat de gelatine in koud water zacht worden. Meng de gelatine met de ananas, zout en suiker en passeer door een zeef. Giet het mengsel over de blokjes ananas en laat in de koelkast enkele uren opstijven. Maak de calamaris schoon, haal de darmen en het inktzakje eruit en was onder de kraan. Snijd in reepjes, rechthoekige stukjes. Snijd ze horizontaal door en zorg ervoor dat je 10 plakjes overhoudt. Meng in een kom de bloem met de maizena en maak een dun beslag door te mengen met spuitwater. Haal hier de muskusinktvisjes door en frituur in de olie. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Haal de stijf geworden ananas uit de koelkast en wikkel ze in een blaadje calamaris. Kook ze in een stomer op 65 graden, ongeveer een minuut, zodat de buitenkant gaar is en de binnenkant vloeibaar. Leg de ravioli op een amuselepel. Zet de gefrituurde inkvisjes er naast en garneer met een blaadje munt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Oesters in dragongelei

Gang Amuse
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 250 g Pomodori tomaten in blik. hele tomaten
  • 10 stuks Oester
  • 3 stuks Pomodori tomaten
  • 3 g Gelatine
  • 2 el Dragon
  • Olijfolie
  • Suiker
  • Zout
  • Peper

Instructies
 

  • Spoel het sap van de tomaten in blik en pureer met de staafmixer. Voeg wat suiker en zout toe. Laat het sap uitlekken in een kaasdoek.
  • Neem 3,5 cl van het sap, breng aan de kook en meng met de uitgeknepen gelatine. Meng 9 cl van het sap met een deel van de dragon en laat ijskoud worden.
  • Laat de rest van de dragon in olie in de koelkast koud worden.
  • Schil de hele tomaten, snijd in vieren en verwijder de zaadjes. Leg in een schaal en laat marineren in olie, zout en peper.
  • Breek de oesters open met een oestermes. Neem de oester eruit en verwjder de baard. Leg in de koelkast.
  • Giet wat gelei in een oesterschaal, leg de oester erin en laat opstijven in de koelkast. Garneer na het opstijven met de tomaat en een paar takjes dragon. Serveer op ijs.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kaaskoekjes met maanzaad

Gang Patisserie
Porties 40

Ingrediënten
  

  • 150 g Bloem
  • 1 tl Bakpoeder
  • 150 g Boter in blokjes
  • 150 g Kaas oude brokkelkaas
  • 0,5 tl Zout
  • 0,5 tl Paprikapoeder
  • 0,25 tl Chiliflakes
  • 50 g Maanzaad

Instructies
 

  • Zeef de bloem en wrijf de boter erdoor tot een kruimige massa. Meng kaas, zout, paprikapoeder, chiliflakes en de helft van het maanzaad erdoor, kneed tot een samenhangend deeg. Laat in plasticfolie minstens 2 uur in de koelkast rusten. Haal uit de koeling en rol uit tot een lap van 0,5 cm dikte. Verwarm de oven tot 230 graden. Snijd in vierkantjes en leg op de bakplaat. Bestrooi met de rest van de maanzaad en bak in 5-7 minuten lichtbruin. Laat afkoelen en serveer met port of rode wijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Griesmeelpudding

Gang Nagerecht
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 1.25 l Melk
  • 1,25 l Room
  • 125 g Griesmeel
  • 100 g Suiker
  • 2 stuks Vanillestokje
  • 2,5 stuks Citroen schil
  • 4 blaadjes Gelatine

Instructies
 

  • Kook de melk en de room met het vanillestokje en de citroenschil. Laat een half uur trekken. Laat de gelatine in koud water weken. Voeg de suiker toe en roer tot het opgelost is. Strooi onder goed roeren de griesmeel bij de melk en laat even koken. Haal van het vuur, roer er de gelatine door en giet over in schaaltjes. Doe er eventueel vruchtensap bij van verse fruit.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gegrilde portobello

Gang Voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Tomatenvinaigrette

  • 60 g Tomaat
  • 1 el Azijn. rode wijn
  • 1 el Tomatenketchup
  • 1 el Tomatenpuree
  • 2 el Olijfolie

Pesto

  • 15 stuks Basilicum
  • 10 g Pijnboompitten
  • 10 g Pistachenoten
  • 1 teentje Knoflook
  • 0,5 dl Olijfolie
  • 1 el Parmesaanse kaas
  • 4 stuks Portobello
  • 4 el Olijfolie
  • 1 tl Oregano
  • 4 plakjes Mozarella
  • 2 el Bloem
  • 2 stuks Eieren
  • 120 g Panko
  • 2 stuks Tomaat

Instructies
 

  • Doe alle ingredienten voor de tomatenvinaigrette in een kleine keukenmachine of blender en pureer ze 30 seconden. Giet de massa door een fijne zeef en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Doe alle ingredienten voor de pesto in een blender en draai tot een grove puree.
  • Snijd de paddestoelenhoeden horizontaal doormidden. Bestrijk ze aan beide kanten dun met olijfolie en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bestrooi met zout en peper.
  • Strooi oregano en een beetje zout en peper over de mozzarella en wentel de plakken voorzichtig door de bloem, dan door geklopt ei en tenslotte door de panko.
  • Verhit een grillpan, bestrijk dun met olie en grill de plakken portobello 3- 4 minuten tot ze rondom goudbruin zijn en lichte grillstrepen hebben. Verhit intussen de resterende olie in een grote koekenpan en bak de plakken mozzarella aan elke kant 2 a 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Neem ze eruit en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Leg op elk bord een portobellokapje met daarop een goedgekruid plak tomaat, gevolgd door een gebakken plak mozzarella. Leg de onderkanten van de portobello’s erop zodat ze weer de oorspronkelijke vorm hebben. Schep er een dot pesto bij en sprenkel voor het opdienen wat tomatenvinaigrette op het bord.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zeebaars in zoutkorst, Frans

Gang Hoofdgerecht vis
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

vis

  • 1 stuks Zeebaars
  • 3 takje Tijm

flensje

  • 75 g Bloem
  • 1,5 dl Melk
  • 2 stuks Eieren
  • 2 takje Peterselie
  • 2 takje Rozemarijn
  • 2 takje Tijm
  • 2 takje Oregano

zoutkorst

  • 6 stuks Eiwit
  • 500 g Zeezout

Instructies
 

Voorbereiding

  • Bak de flensjes. Leg de vis op een dubbel vel aluminiumfolie en stop de tijm in de buikholte. Knip de folie bij tot 2 cm om de omtrek van de vis.
  • Verwarm de oven op 200 graden. Strooi wat fijn zout in het midden van de braadslee of bakplaat (de vis zal daardoor gelijkmatiger bruin worden). Leg de folie op het zout.

Bakken

  • Vouw de flensjes om de vis zodat deze helemaal bedekt is. Leg de ingepakte vis daarop. Klop de eiwitten stijf en voeg het zout toe. Blijf kloppen tot het eiwitschuim zeer stevig is. Verdeel met een paletmes het eiwitschuim gelijkmatig over de vis zodat deze luchtdicht wordt afgesloten. Teken met het palet mes een oog, een kop, schubben en een staart. Niet te lang wachten anders wordt het eiwit weer zachter. Zet de braadslee of bakplaat in de oven en bak voor 20 minuten.

Serveren

  • Serveer de vis in de zoutkorst. Maak de zoutkorst vanaf de kop open. Verwijder de flensjes en haal het vel eraf. Neem de filet met een mes van de vis en verdeel over twee borden.
  • Serveer desgewenst met een weinig olie met dille (niet teveel, dille overheerst snel) of bieslook.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

agar agar

Instructies
 

  • Agar-agar Een plantaardig, uit zeewier vervaardigd geleer- of bindmiddel, voor de bereiding van onder andere vruchtenpudding en jam (gelei). De bindkracht is tweemaal zo groot als die van (dierlijke) gelatine. Agar-agar is verkrijgbaar in de vorm van licht geperste stangen (kanten), vlokken, strengetjes en poeder. 1 gr agar-agar vervangt 3 gr gelatine. Agar-agar stijft sneller op en blijft ook buiten de koelkast stijf. 1 gr agar-agar laat 1 dl waterige vloeistof (sap, bouillon) geleren. Voor gemengde vloeistoffen waarin melk of eiwit is verwerkt, is wat meer nodig. Vlokken lossen makkelijker op dan stangen en kunnen direct in de voor het recept benodigde (koude) vloeistof worden geweekt (10 minuten). Stangen moeten eerst in ruim water worden geweekt en daarna goed uitgeknepen. De geweekte agar-agar wordt in (een gedeelte van) de benodigde vloeistof onder roeren zachtjes gekookt tot hij helemaal is opgelost. Dit stroopje kan dan, nog warm en vloeibaar, aan het gerecht worden toegevoegd, tenzij het een koude massa betreft die stijfgeklopte slagroom en/of eiwit bevat; laat het agar-agarstroopje dan zover afkoelen, dat het nog net vloeibaar is. Een te koud en stijf geworden stroopje kunt u door verwarmen weer vloeibaar maken. Omdat agar-agar door afkoeling gauw stijf wordt, moet u goed roeren als u het stroopje bij de massa giet, liefst met een garde, maar vooral niet te lang (een paar tellen) en niet met de staafmixer. 1 gram agar agar is ongeveer gelijk aan 3 gram gelatine. Per liter vloeistof 1 gram agar agar. Voor melk wat meer, ongeveer 1,5 gram.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chocoladesavarin

Gang Patisserie
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 125 g Chocolade
  • 50 g Boter
  • 50 g Eidooier
  • 112,5 g Eiwit
  • 25 g Suiker

Instructies
 

  • Verwarm de couverture (chocolade) en de boter tot 37 graden C en roer de massa glad. Sla de eidooier luchtig op. Klop het eiwit met de suiker stijf. Schep de eidooier en het eiwit door elkaar en werk er vervolgens luchtig de couverture door. Vet de vormpjes in met boter. Spuit het beslag in de savarinvormpjes, vul ze tot iets meer dan de helft, ze rijzen in de oven. Bak ze in een oven van 180 graden C, 20 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chocoladesaus

Gang Patisserie
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 1,5 dl Melk
  • 1,5 dl Room
  • 2,5 g Kaneelpoeder
  • 215 g Chocolade

Instructies
 

  • Breng melk, room en kaneelpoeder aan de kook. Neem de pan van het vuur, laat afkoelen tot 50 graden en roer er de couverture door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!