Rode portsaus

Gang Sauzen
Porties 150 ml

Ingrediënten
  

  • 60 g Sjalotje in zeer dunne plakjes
  • 100 g Champignons
  • 50 g Cranberries
  • 0,25 l Port. rode
  • 0,25 stuks Sinaasappelschil gedroogd
  • 3 dl Kalfsfond
  • 1 Zout
  • 1 Peper
  • 60 g Boter

Instructies
 

  • Laat in een steelpan de helft van de boter smelten. Doe er de sjalotten in en laat ze zweten tot ze zacht zijn. Voeg dan de champignons en cranberry’s toe en laat het geheel 3 tot 4 minuten zachtjes koken.
  • Giet er de port bij, voeg de sinaasappelschil toe en laat alles met een derde inkoken. Voeg de bouillon toe en laat 25 minuten sudderen, waarbij je zo nodig het oppervlak afschuimt.
  • Passeer de saus door een puntzeef, wals er de rest van de boter door en breng de saus op smaak met zout en peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zandtaartdeeg zoet

Aantal porties afhankelijk van het doel
Gang Patisserie
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 300 g Bloem gezeefd
  • 200 g Boter zacht
  • 100 g basterdsuiker
  • 2 stuks Eidooier

Instructies
 

  • Meng de zachte boter met de suiker door zachtjes te kneden. Meng er daarna de bloem door, door voorzichtig tussen de handen tot kruimels te wrijven. Doe daarna de eidooiers erbij en begin tot een bal te kneden. Voeg zo nodig water toe. Kneed tot een mooie egale bal en leg dan in folie een half uurtje in de koelkast te rusten. Rol uit tot de vorm die je wilt en bak op 180 graden C. De tijd is afhankelijk van de dikte van het deeg. Koekjes ongeveer 10 tot 15 minuten. Taartbodem wat langer. Om kleine vormpjes voor inzakken te behoeden, een ander vormpje erbovenop zetten en vullen met gewicht. Na 10 minuten dit eruit halen en dan nog even nabakken voor verdere garing en kleur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zandtaartdeeg hartig (pâte brisée)

Aantal porties afhankelijk van het doel
Gang Bijgerecht, Patisserie
Keuken Frans
Porties 460 gram

Ingrediënten
  

  • 250 g Bloem gezeefd
  • 150 g Boter niet te koud. in kleine stukjes
  • 1 tl Zout
  • 1 el Melk
  • 1 stuks Eieren licht geklopt
  • 1 mespunt Suiker

Instructies
 

  • Meel zeven, zout erbij en de boter met ei er met een deegschraper door mengen, dan wordt het deeg niet te warm door je handen. Dan het deeg op een marmeren plaat (als je die hebt) storten. Met de handpalmen de boter goed door het meel mengen. Van je af wrijven. Hiervoor is de marmeren plaat handig. Doorgaan en met melk vermengen tot een mooi deeg is ontstaan. Niet te ver gaan, want dan wordt het deeg te elastisch, dat is ook weer niet goed, want dan trekt het terug in de vorm. In folie verpakken en in de koeling wegzetten, liefst een paar uur van te voren. Oven voorverwarmen op 190 graden, hete lucht op 180ºC. Uit de koelkast deeg even kneden om soepel te maken en met de handpalmen een platte schijf maken. Met wat bloem het deeg en werkblad bestuiven en dan met de deegroller onder regelmatig draaien van het deeg een lap uitrollen die ruim in de vorm past. De tijd is afhankelijk van de dikte van het deeg. Koekjes ongeveer 10 tot 15 minuten. Taartbodem wat langer. Om kleine vormpjes voor inzakken te behoeden, een ander vormpje erbovenop zetten en vullen met gewicht. Na 10 minuten dit eruit halen en dan nog even nabakken voor verdere garing en kleur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gevulde sardines

Gang Voorgerecht vis
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 8 stuks Sardines
  • 1 el Bloem
  • 2 stuks Aubergine
  • 1 scheut Zonnebloemolie
  • 0,5 stuks Ui
  • 3 teentje Knoflook
  • 3 stuks Pomodori tomaten
  • 0,25 bosje Koriander
  • 1 scheut Olijfolie
  • 1 tl Komijnpoeder
  • 1 tl Zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C. Ontdoe de sardines van hun vinnen, snijd ze aan de onderzijde open en haal de graat en zo nodig de ingewanden eruit. Spoel ze onder de koude kraan af en dep ze droog. Strooi een beetje bloem op een bord en leg de sardines er op de velkant op. Zet het bord afgedekt op een koele plaats. Was de aubergines en prik ze rondom in met een vork, zodat de bij het poffen gevormde stoom kan ontsnappen. Vet de aubergines rondom met zonnebloemolie in en leg ze 20 minuten in de oven, op het rooster. Pel de ui en de knoflook, was de tomaatjes en verwijder de kronen. Snijd de ui in flinterdunne plakjes, de knoflook fijn en de tomaatjes in vieren. Schep met een lepel de kern uit de partjes zodat alleen het vruchtvlees overblijft. Snijd dit in kleine vierkante stukjes. Snijd de koriander fijn. Zet als de aubergines 15 minuten in de oven staan een koekenpan op hoog vuur. Doe er een scheut olijfolie in en de ui, knoflook, tomaat, komijn, handje koriander en het zout. Bak alles regelmatig omscheppend 5 minuten op hoog vuur, draai het dan laag. Haal de aubergines uit de oven, snijd er aan de kant van het steeltje een schijfje vanaf en snijd ze overlangs in vieren. Trek met een schilmesje de schil van de parten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng ze door de inhoud van de koekenpan en laat nog 5 minuten sudderen. Doe de inhoud van de koekenpan in een hoge mengbeker en pureer alles met de staafmixer glad. Zet de beker 10 minuten in de koelkast. Verdeel de afgekoelde auberginemix gelijkmatig over de vleeskant van de sardines. Klap ze niet dicht, maar laat ze op de buitenzijde liggen. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en doe er een scheut olijfolie in. Bak de sardines op de velkant in 4-5 minuten gaar. Keer ze met een spatel om en bak de vulling nog 2 minuten. Dien ze voorzichtig op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbons van vijgen

Porties 8

Ingrediënten
  

  • 16 stuks Vijgen, gedroogd
  • 125 g Chocolade, melk
  • 125 g Chocolade
  • 50 g Cacaopoeder
  • 10 g Poedersuiker

Instructies
 

  • Breng in een stoompan een laag water aan de kook. Leg als het water kookt de vijgen in de bovenpan en stoom ze 7 minuten. Schep ze eruit en laat afkoelen. Smelt de chocolade au bain marie. Haal de afgekoelde vijgen door de chocolade en laat op een koele plek afkoelen. Wentel na het afkoelen de bonbons door de cacaopoeder en leg ze in een schaaltje. Strooi er vlak voor het opdienen nog wat poedersuiker over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Groentebitterballen

Gang Amuse
Porties 100

Ingrediënten
  

  • 200 g Wortelen
  • 200 g Prei
  • 200 g Bloemkool
  • 200 g Knolselderij
  • 200 g Pastinaak
  • 4 el Specerijen van de VOC
  • 0,5 l Water
  • 100 g Boter
  • 120 g Bloem
  • 1 stuks Sjalotje
  • 0,5 l Melk
  • 5 blaadjes Gelatine
  • 0,5 bosje Bieslook
  • 0,5 bosje Peterselie platte
  • 1 el Mosterd Dijon
  • Zout
  • Peper

Instructies
 

  • Snijd de groenten in kleine brunoise. Blancheer de groenten in ruim kokend water met 18 g zout per liter. Spoel af met koud water en dep droog. Los de specerijen op in het water. Maak ondertussen een roux van boter, bloem en sjalot. Verwerk deze tot een salpicon met de specerijenbouillon en de melk en laat een halfuur gaar koken. Los de gelatine op in koud water en voeg toe aan de kokende salpicon. Roer goed door. Voeg de geblancheerde groente, de kruiden en mosterd toe.Breng op smaak met zout. Laat de salpicon goed afkoelen in de koeelkast. Draai het mengsel tot bitterballen en paneer ze twee keer. Frituur in porties op 180 graden C.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Specerijen van de VOC

Gang Sauzen
Porties 100

Ingrediënten
  

  • 5 stuks Paprika, rood
  • 4 bolletjes Gember
  • 6 teentje Knoflook
  • 2 stuks Ui
  • 1 stuks Chili peper
  • 2 el Kurkuma
  • 1 el Cardemon
  • 0,5 el Kaneel
  • 0,5 el Komijnpoeder

Instructies
 

  • Stoom de verse ingrediënten gaar.
  • Pureer en zeef ze en maak ze aan met de poeders.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sate van geroosterde zuurkooldadel

Gang Amuse, Borrelhapje
Porties 1 stuks

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Dadels
  • 1 tl Zuurkool
  • 1 plakje Spek

Instructies
 

  • Ontpit de dadels en doe in iedere dadel een theelepel zuurkool. Omwikkel de dadels met een plakje spek. Zet in de voorverwarmde oven op 200°C voor 10 minuten. Haal dan uit de oven en steek er een prikker in.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Taartje met verse roomkaas, rode biet en truffel

Gang Amuse
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 420 g Zandtaartdeeg
  • 2 stuks Bieten
  • 1 tl Balsamicoazijn
  • 2 tl Ahronsiroop
  • 125 g Roomkaas
  • 2 el Bieslook
  • 1 el Truffelolie
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden C. Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er met een deegsteker van 5 cm doorsnee rondjes uit. Bekleed de tartelettevormen hiermee en bak ze in de oven in 10 min gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen.
  • Snijd de bieten in kleine blokjes en doe in een pan met de azijn en de ahornsiroop. Kook ze 4-5 min op laag vuur zodat ze licht karameliseren en zoetzuur smaken. Schep ze eruit en laat afkoelen. Vermeng de verse roomkaas met het bieslook en zout en peper naar smaak.
  • Vul elk taartvormpje met de roomkaas, schep er een lepel zoetzure biet op. Besprenkel met truffelolie, garneer met wat geknipt bieslook en dien op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gebrande vanillevla met boerenjongens

Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 dl Slagroom
  • 2 dl Melk
  • 100 g Suiker
  • 5 stuks Eidooier
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 200 g Boerenjongens
  • 20 g Rietsuiker

Instructies
 

  • Breng de slagroom, melk, suiker en het vanillestokje aan de kook en laat 10 minuten staan, met deksel op de pan. Meng de eidooiers met de helft van de melk, giet terug en verwarm langzaam, tot 80 graden of tot de vla dik wordt. Haal direct van het vuur en giet door een bolzeef. Giet deze pap in bakjes en verdeel hier de boerenjongens over. Laat in 1 uur gaar worden in de oven op 100 graden C. Laat dan afkoelen en zet in de koelkast. Bestrooi de pudding ten slotte met rietsuiker en karameliseer met een brander, zodat er een krokant korstje op komt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!