Grenoblois

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Deeg

  • 250 g Meel
  • 150 g Boter
  • 1 stuks Eieren
  • 80 g Poedersuiker

vulling

  • 100 ml water
  • 100 ml Room
  • 100 g Boter
  • 200 g Walnoten
  • 200 g Suiker

Koek

  • 20 g Cacaoboterpoeder

Instructies
 

Deeg

  • Doe het meel in de kom met een beetje zout. Sla de koude boter zacht en elastisch. Boter en meel tussen vingers verkruimelen, suiker erbij en ei erdoor. Daarna goed kneden, niet te lang. Deeg moet koel blijven. Uitspreiden op met bloem bestoven bakpapier en ook weer bedekken met bakpapier. Door het uitspreiden wordt het deeg sneller koud. In de koelkast laten afkoelen. Haal het deeg uit de koelkast en kneed even om weer soepel te maken. Rol op bloem bestoven bakpapier uit tot een grote cirkel. De dikte is zo dat je de strepen op het papier door het deeg heen moet kunnen zien als je het even optilt. Bestuif met bloem. Leg de vorm voorzichtig op het deeg en snijd een cirkel ruim om de vorm heen. Verwijder de snijresten en rol het deeg voorzichtig om de deegroller. Bedek de vorm met het deeg, zonder de roller de vorm te laten raken, anders heb je kans dat het deeg al ingesneden wordt. Duw voorzichtig het deeg in de rand, met je duimen goed aandrukken. Met roller het overtollige deeg afsnijden, nogmaals aandrukken met je duim. Het deeg moet overal even dik zijn. Dan nog even met een mes het dan overtollige deeg wegsnijden. Plaats met bakplaat en bakpapier en al in de koelkast. Oven voorverwarmen op 180 graden. Haal na koelen uit de koelkast, prik gaatjes in de bodem en zet in de oven. Zet de vorm in de oven voor een minuut of 25. Blijf kijken of het bruinen goed gaat. Na een kwartier, als het al bruin wordt, de oven wat lager zetten. De binnenkant krijgt dan tijd om rustig te garen. Haal uit de oven en bestrooi met cacaoboterpoeder. De binnenkant wordt zo mooi dicht geseald. Met boter kan ook, dan moet de koek wat zijn afgekoeld.

Vulling

  • Maak een caramel met suiker en water, en eventueel wat zout. Breek de walnoten met de hand wat. Niet te veel, ze moeten ongeveer gehalveerd worden. Als de caramel sterk begint te kleuren en ruiken, de boter erbij doen. Goed roeren. Dan arm bedekken en de room er beetje bij beetje bij gieten. Let op hete spatten! Goed roeren en dan de walnoten erbij doen. Weer roeren en laten afkoelen. De caramel moet vloeibaar blijven. Als je hem te lang laat koken, wordt hij hard.

Afmaken

  • Giet de vulling in de koek en laat afkoelen. Zet in de koelkast of vriezer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept