Rösti met boterraapjes en brandnetelsabayon

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 10 stuks Boterraapjes
  • 3 stuks Aardappelen
  • 2 dl Witte wijn
  • 1 dl Champagne
  • 1 stuks Sjalotje
  • 3 stuks Peperkorrels
  • 2 stuks Eidooier
  • 1 scheut Azijn
  • 0,5 el Mosterd
  • 2 el Brandnetelchlorofyl
  • 30 stuks Brandneteltopjes
  • 5 cl Notenolie
  • 80 g Boter

Instructies
 

  • Kook de raapjes af in water met boter, suiker en een klein beetje zout. Haal ze uit het vocht en leg ze op een doek. Laat het kookvocht voor eenderde inkoken en monteer met koude boter.
  • Laat de witte wijn met de champagne en een fijngesneden sjalot, peperkorrels en azijn tot de helft inkoken. Passeer door een zeef en laat afkoelen.
  • Smelt de boter en laat afkoelen. Sla de reductie van witte wijn met de eidooiers op in een pannetje boven kokend water tot 75 graden en tot het begint te glimmen. Voeg dan onder voortdurend kloppen de gesmolten boter beetje bij beetje toe. Voeg op het laatst een paar druppels notenolie en de twee eetlepels brandnetelchlorofyl toe en breng op smaak met peper en zout. Zet op een warm plekje weg zodat de sabayon warm blijft.
  • Snijd de aardappelen in dunne reepjes en verdeel deze gelijkmatig over een koekenpan. Maak deze massa met wat zonnenbloemolie goudgeel. Snijd de rösti direct nadat ze uit de pan komt, want anders brokkelt ze af. Per persoon zijn twee rösti’s nodig van 10 cm lang en 3 cm breed. Serveer met de sabayon. En gefrituurd brandnetelblad.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon framboos

Gang Patisserie
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 100 g Frambozen
  • 1 el Citroensap
  • 1 el Frambozenazijn
  • 350 g Chocolade, wit
  • 25 g Boter

Instructies
 

  • Pureer het fruit met de staafmixer. Breng de puree samen met het citroensap en de frambozenazijn aan de kook. Haal zodra het kookt de pan van het vuur. Doe de gehakte chocolade in een kom. Giet het hete fruitmengsel op de chocolade en roer dit goed tot het een homogene massa is. Verwarm het mengsel zo nodig nog even au bain marie. Roer de boter erdoor. Bekleed een vierkante vorm van ongeveer 10 x 20 cm met vetvrij papier. Giet het chocolademengsel hierin en laat minimaal 5 uur op kamertemperatuur afkoelen. Draai de plak om en haal het bakpapier eraf. Strijk de bovenkant dun in met getempereerde melkchocolade en laat dit hard worden. Draai de vulling dan om en maak met een scherp mes of een uitsteekvorm het gewenste model bonbon. Haal de bonbons door de getempereerde melkchocolade. Afwerken: vul een spuitzakje met getempereerde chocolade en versier de bonbon.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon slagroomtruffel

Gang Patisserie
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 200 g Suiker
  • 350 g Slagroom
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 250 g Boter
  • 500 g Chocolade om te couvreren
  • 1 snufje Zout

Instructies
 

  • Breng de slagroom met het zout en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat het op een zacht vuur 20 minuten intrekken. Zorg dat het niet gaat koken, roeren hoeft niet. Laat het vel erop, dat houdt de smaak vast. Haal daarna van het vuur en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker geheel is opgelost en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de boter met de mixer tot een gladde massa. Voeg al mixend het slagroommengsel toe. (Roer er likeur erdoor, optioneel) Vul een spuitzak met het mengsel en spuit met een gladde spuitmond bergjes op vetvrij papier. Leg deze drie kwartier in de vriezer. Neem vervolgens steeds 10 slagroom vullingen uit de vriezer en haal deze één voor één door de warme chocolade. Wentel de truffels door de cacaopoeder en laat ze afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon met hazelnotenvulling

Gang Patisserie
Porties 48

Ingrediënten
  

  • 200 g Suiker fijne
  • 400 g Hazelnoten
  • 100 g Poedersuiker
  • 600 g Chocolade, melk getemperteerde

Instructies
 

  • Brand de noten in de oven bij 150 graden. Karamel: Zet een roestvrijstalen pan met hoge rand op het vuur en laat warm worden. Verdeel een dun laagje suiker over de bodem van de pan en laat deze al roerende smelten. Zodra deze is opgelost, beetje voor beetje de rest van de suiker toevoegen tot alles is opgelost en het geheel mooi bruin en transparant is. Voeg de gebrande noten toe aan de karamel. Strooi poedersuiker op bakpapier en giet de karamel hierop uit. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Hak de vulling vervolgens in kleine stukken en maal deze fijn in de keukenmachine. (Voor notenrotsjes leg je kleine stukjes van de vulling apart en haal deze door de chocolade) Doe het fijngemalen mengsel in een kom en voeg de getempereerde chocolade toe. Meng het geheel goed door elkaar. Stort het mengsel vervolgens in een met bakpapier beklede bak en laat het in 5 tot 10 minuten stevig worden. Draai de plak om en haal het bakpapier eraf. Strijk de bovenkant dun in met getempereerde chocolade en laat dit hard worden. Draai de vulling daarna om en maak met behulp van een scherp mes of uitsteekvorm het gewenste model bonbon. Haal de bonbon door de getempereerde chocolade en laat hard worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon chocolade melk

Porties 24

Ingrediënten
  

  • 300 g Chocolade melk
  • 100 g Chocoladedruppels melk

Instructies
 

  • Smelt de 300 g chocolade au bain marie op 50 graden. Voeg dan de chocoladedruppels toe tot de chocolade voor puur 32 graden, melk 31 graden en wit 29 graden is. Haal de vulling door de chocolade, tik af en leg de bonbons op vetvrij papier. Laat stollen en verder afkoelen tot kamertemperatuur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Croutons van brood

Porties 4

Ingrediënten
  

  • 0,1 stuks Witbrood

Instructies
 

  • Snijd de korsten van het witbrood en snijd de sneden in gelijkmatige blokjes. Bak de croutons in arachideolie op middelmatig vuur goudbruin.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bloemkoolsoep met kerrieijs

Gang Soepen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 300 g Bloemkool
  • 3 dl Melk
  • 1,5 el Hazelnootolie
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • 1 snufje Nootmuskaat
  • 10 stuks Croutons
  • 2 dl Kerrieijs

Instructies
 

  • Soep. Kook de bloemkoolroosjes in de melk gaar. Giet de melk af en bewaar hem. Pureer de bloemkool in de blender en breng de groente op smaak met hazelnootolie, zout en peper. Verwarm de bloemkoolpuree en schep in een diep bord. Verwarm de bloemkoolmelk en klop de melk schuimig met een staafmixer. Schep het schuim op de puree en leg de croutons rond het schuim.Leg een bal kerrieijs op het schuim . Maal wat nootmuskaat over de soep.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon foelie nootmuskaat

Gang Patisserie
Porties 24 stuks

Ingrediënten
  

  • 3 blaadjes Foelie blaadjes
  • 200 g Room
  • 1 snufje Zout
  • 200 g Chocolade 53% gehakt
  • 0,5 tl Nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de room met de foelie, nootmuskaat en zout op een matig vuur. Laat ongeveer 20 minuten heel zachtjes gaan. Neem de pan van het vuur, verwijder de foelieblaadjes en voeg de fijngehakte chocolade toe. Roer tot alle chocolade is opgelost. Stort de vulling uit op een oppervlakte van 20 x 20 cm. Laat afkoelen bij kamertemperatuur. Maak op vetvrij papier rondjes pure chocolade van de getempereerde chocolade voor bonbons. Spuit hierop de vulling en haal door de getemperde chocolade.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Erwtensoep

Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Soepen
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 500 g Spliterwten
  • 1 stuks Varkenspoot
  • 100 g Spek
  • 2 stuks Ui
  • 1 stuks Winterwortel
  • 2 stuks Prei
  • 1 stuks Knolselderij
  • 2 stuks Aardappelen
  • 1 bosje Selderij
  • 2 l water
  • 1 stukcs Rookworst

Instructies
 

  • Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken.
  • Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met het de varkenspoot en het spek. Breng opnieuw aan de kook, schuim af. Giet na enkele minuten het water af, en zet erwten, varkenspoot en spek op met schoon water.
  • Snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en aardappelen in blokjes.Snijd de ui in grove stukken. Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en kook op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken).
  • Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes, en snijd het fijn. Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar. Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje), en gaat de bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!