Zuurkool stamppotje

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg Aardappelen
  • 500 g zuurkool
  • 10 cl melk
  • 100 g boter
  • 20 cl room
  • 10 stuks Jeneverbessen
  • 1 tl Komijnpoeder

Instructies
 

  • Kook de aardappelen in de schil en pel ze na het afgieten.
  • Kook de zuurkool met de jeneverbessen 20 minuten in water en de room. Verwijder de jeneverbessen na het koken.
  • Maak van de aardappelen een puree met de melk en boter. Goed roeren, zodat je een luchtige puree krijgt. Maak op smaak met zout en peper en eventueel komijn.
  • Leg de zuurkool in een ring op elk bord. Daarbovenop een laag aardappelpuree.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spruitjessoep met spekschuim

Gang Soepen
Keuken Hollands
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

Soep

  • 800 g Spruitjes
  • 1 stuks Ui
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 l Kippenbouillon
  • 300 g Room
  • 1 mespunt Vadouvan

Spekschuim

  • 100 g Room
  • 50 g Gerookt spek

Instructies
 

Soep

  • Pel en snipper de ui en knoflookteentjes. Verwijder het uiteinde van de spruitjes en eventueel de buitenste blaadjes. Verhit olijfolie in een kookpan en fruit de ui, knoflook en spruitjes. Blus af met de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en kook de spruiten gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Pureer de soep in de blender of met de staafmixer. Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de room toe. Breng op smaak met peper en zout.

Spekschuim

  • Breng voor het spekschuim de resterende room aan de kook. Zet laag en voeg het spek toe. Laat 20 minuten zachtjes trekken. Schenk de room door een zeef en laat afkoelen. Zet weg in de koelkast. Schenk de spekroom in een kidde. Verwarm de soep en schep in glazen of mooie diepe bordjes. Spuit het spekroom voorzichtig op de soep en leg op de rand van ieder bord een krokantje. Garneer eventueel met groentescheuten.

Presentatie

  • Verwarm de soep en schep in glazen of mooie diepe bordjes. Spuit het spekroom voorzichtig op de soep en leg op de rand van ieder bord een krokantje, bijvoorbeeld een crouton. Garneer eventueel met groentescheuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spiegelei van mango en mascarpone en spek van macadamianoten

Gang Nagerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Mangodooiers zie recept hiervoor

Mascarpone

  • 250 g Mascarpone
  • 10 cl Kahlua
  • 50 g Poedersuiker

Macadamianoten

  • 100 g Macadamianoten
  • 100 g Suiker
  • 2 el water
  • 1 g Zeezout
  • 5 g Boter

Instructies
 

Mascarpone

  • Meng de mascarpone met de poedersuiker en Kahlua. Maak op een bord een mooie cirkel met een klein kuiltje in het midden.

Macadamianoten

  • Rooster de noten bij 140ºC voor 8 minuten.
  • Kook de suiker met water op tot 116 graden.
  • Voeg de hete noten toe en roer tot de suiker kristalliseert. Ga door met verhitten tot de suiker karameliseert.
  • Voeg de boter en het zout toe en roer goed door.
  • Laat dan afkoelen door uit te strooien op bakpapier en de noten onmiddellijk los te leggen om het vormen van een dikke plak karamel aan de noten te voorkomen.
  • Maal de afgekoelde noten in de keukenmachine. Niet al te fijn, er moeten nog kleine stukjes noot herkenbaar zijn.
  • Strooi het poeder op een gelpad uit. Zet de bakplaat met gelpad in de oven op 140ºC tot het geheel aan elkaar is gesmolten, ongeveer 5 minuten.
  • Laat afkoelen en breek in stukjes.

Presentatie

  • Leg een paar stukjes notenplak naast de mascarpone. Laat een mangodooier in het midden op de mascarpone in het kuiltje glijden en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mangodooiers

Gang Bijgerecht
Porties 3 stuks

Ingrediënten
  

  • 5 g calciumlactaat Gluco van Texturas
  • 5 dl water
  • 2,5 g natriumalginaat Algin van Texturas
  • 2,5 dl mangosap

Instructies
 

  • Los de calciumlactaat op in het water. Roer met de staafmixer tot het geheel is opgelost.
  • Meng het natriumalginaat met de helft van het mangosap, verwarm desnoods een beetje. Gebruik de staafmixer om het goed op te laten lossen. Dit kan even duren. Voeg als het alginaat is opgelost de andere helft van het sap toe en meng met de garde.
  • Schep mangomengsel op een lepel en schenk voorzichtig in het calciumbad. Laat de dooier 1 minuut in het bad liggen en keer halverwege om.
  • Haal de dooier voorzichtig uit het bad met een gaatjeslepel en leg in schoon water om het overtollige calcium eraf te spoelen. Haal de dooier uit het water en serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Italiaanse meringue

Porties 450 gram

Ingrediënten
  

  • 250 g Suiker
  • 200 g Eiwit
  • 60 g water

Instructies
 

  • Kook van de suiker en het water een suikersiroop van 116ºC. Klop terwijl de siroop heter wordt, de eiwitten stijf in de keukenmachine. Giet de hete siroop langzaam op de ronddraaiende eiwitten en laat de machine draaien tot de temperatuur is gedaald tot handwarm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rolletje komkommer met roomkaas

Gang Borrelhapje
Keuken Hollands
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

  • 1 stuks komkommer in dunne plakken
  • zout
  • 100 g roomkaas

Instructies
 

  • Zout de plakken komkommer met ruim zout en leg 10 minuten weg. Spoel ze daarna schoon met water. Leg op ieder plakje een dotje roomkaas en rol ze op. Steek desnoods met een prikker vast en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Patatas bravas

Gang Tapas
Keuken Spaans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg Aardappelen Nieuwe Nicola of andere vast kokende aardappel.
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • chilisaus
  • 1 stuks Sjalot
  • 2 teentjes Knoflook
  • Tabasco

Instructies
 

Aardappelen

  • Snijd de aardappelen in stukjes van 2 x 2 cm, laat ze ongeschild. Kook ze in 10 minuten net niet gaar. Bak ze dan in de olijfolie rustig aan bruin.

Tomatensaus

  • Snijd de sjalot en knoflook fijn en fruit ze rustig aan. Voeg dan het blikje gepelde tomaten toe, laat heet worden en voeg dan wat chilisaus toe. Laat een half uurtje trekken en voeg nog wat smaak toe met de tabasco, peper en zout. Serveer met de gebakken aardappelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Taartjes van zongedroogde tomaten en geitenkaas

Gang Tapas
Keuken Spaans
Porties 12 stuks

Ingrediënten
  

  • 75 g zongedroogde tomaten uitgelekt, de olie bewaren
  • 1 stuks Courgette in dunne plakken gesneden
  • 1 teentje Knoflook geperst
  • 250 g Bladerdeeg
  • 150 g zachte geitenkaas
  • Peper
  • Zout

Instructies
 

Courgettes

  • Verwarm de oven op 220°C. Maak een bakplaat vochtig. Verhit 1 eetlepel van de tomatenolie in een koekenpan en bak hierin de plakken courgette onder af en toe roeren. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Deegbakjes

  • Rol het bladerdeeg dun uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Snijd met een deegsnijder rondjes uit van 9 cm. Leg ze op een bakplaat en prik ze in met een vork.

Bakken

  • Verdeel het courgettemengsel over de deegrondjes, voeg de tomaten toe en laat een deegrand van 1 cm onbedekt. Schep op elk taartje een theelepel geitenkaas. Sprenkel wat van de tomatenolie over de taartjes en breng op smaak met peper en zout. Bak ze in de hete oven 10-15 minuten, tot ze goudbruin en gerezen zijn. Serveer warm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gebakken kippenvleugels

Gang Borrelhapje, Tapas

Ingrediënten
  

  • 8 stuks kippenvleugel
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrooi de kippenvleugels met zout en peper. Verhit in een pan de olie en bak daarin de vleugels aan beide kanten bruin. Leg ze dan in een bakblik of ovenschaal en bak nog een kwartier in de hete oven. Controleer of ze niet te bruin worden. Haal ze dan uit de oven en controleer de gaarheid (de cuisson). Zijn ze goed, dan direct serveren, anders nog even terug in de oven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tonijn met geconfijte ui

Gang Tapas
Keuken Spaans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 200 g Tonijn vers
  • 2 stuks Ui
  • 75 ml Olijfolie
  • Tabasco
  • Sojasaus
  • zwarte peper
  • Oregano
  • Laurier
  • Zeezout
  • 2 teentjes Knoflook gehakt

Instructies
 

Uien

  • Schil de ui en snijd in dunne ringen. Bak een half uurtje op zacht vuur in de olijfolie met wat zout en peper. Roer af en toe om. Voeg als de ui gaar is de knoflook toe, wat oregano, zwarte peper, laurierblad en wat tabasco en sojasaus. Meng goed en laat een paar minuten gaan.

Tonijn

  • Snijd de tonijn in stukjes en bak hem kort aan beide zijden in een hete pan tot de buitenkant mooi bruin, maar de binnenkant nog rauw is.

Serveren

  • Leg de stukjes tonijn op een schaal en druppel er een paar druppels sesamolie over en garneer met de gekonfijte uienringen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!