Tarte tatin makkelijk

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 2 stuks

Ingrediënten
  

  • 1 stuks appel Golden Delicious
  • 100 g suiker
  • 2 el water
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 2 tl Crème fraiche

Instructies
 

Appel

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appel doormidden.

Deeg

  • Laat het bladerdeeg ontdooien. Zet de oven alvast aan op 200°C.

Karamel

  • Vet 2 kommetjes of ramequins in met boter en zet ze klaar voor straks. Doe de suiker en het water in een pan met een dikke bodem. Meng het water goed door de suiker door even met de pan te "walsen". Zet het vuur half hoog en laat het mengsel aan de kook komen. Blijf bij het vuur staan en kijk wat er gebeurt. Na een paar minuten worden de belletjes wat groter en trager. Let goed op, want nu gaat het snel. De suiker gaat bruin worden, wals nog even met de pan. Roeren hoeft niet. Als de suiker van licht naar donkerbruin gaat, moet het vuur uit doen en de karamel meteen overgieten in de kommetjes.

Samenstellen

  • Leg de appel op de karamel in de kommetjes. Leg een plakje bladerdeeg op de vorm, druk licht aan bij de rand en snijd het overtollige deeg weg. Zet de kommetjes dan voor 20 minuten in de oven. Ze zijn klaar als het deeg mooi bruin is geworden. Laat ze uit de oven 10 minuten afkoelen, snijd ze dan los aan de rand en keer om op een bordje. Direct serveren, eventueel met wat crème fraiche.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Crème Chiboust

Gang Patisserie
Porties 580 gram

Ingrediënten
  

  • 250 ml Melk
  • 4 stuks eidooiers
  • 20 g Maizena
  • 4 stuks Eiwit
  • 240 g Suiker
  • 6 g Gelatine
  • 6 el water
  • 1 tl Vanille extract

Instructies
 

  • Van de melk, eidooiers, 1/6de deel van de suiker en maizena een crème patissière maken. Afgedekt met plasticfolie tot kamertemperatuur laten afkoelen. De gelatine weken (bladgelatine) of oplossen (poedergelatine) in 2 el water. Van de resterende suiker, water en eiwitten een meringue italienne maken. Het vanille extract met de gelatine door de crème patissière roeren en vervolgens de meringue erdoor scheppen. Dan koel wegzetten tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Saint-Honoré

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 1 taart 20 cm rond

Ingrediënten
  

Taartbodem

  • 400 g Pate sucrée

Soezen

  • 350 g soezendeeg
  • 1 stuks Eidooier

Crème Chiboust

  • 580 g crème Chiboust

Karamel

  • 250 g Suiker
  • 225 g water

Chocoladecrème

  • 2,5 dl Slagroom koud
  • 150 g Chocolade, puur gesmolten, 50°C

Instructies
 

Pate sucrée

  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee. Leg op bakpapier op een bakplaat, inprikken en een half uur koud wegzetten.

Taartbodem

  • Verwarm de oven op 200°C. Spuit een brede spiraal van het soezendeeg op de taartbodem. Bestrijk met losgeklopte eidooier en bak in de oven. 25-30 minuten.

Soezen

  • Spuit op een bakplaat met bakpapier kleine soesjes. Bak ze 10 minuten op 220°C. Daarna 5-10 minuten op 180°C, tot ze goudbruin zijn. Leg ze op een taartrooster en laat koud worden. Als de soesjes koud zijn, een gaatje in de onderkant maken en daarin de crème Chiboust spuiten.

Karamel

  • Maak de karamel tot ze lichtbruin ziet, dit is ongeveer 145°C. Doop de bovenkant van de soesjes hierin en leg ze omgekeerd op een met olie bestreken oppervlak tot ze hard geworden zijn.
  • Verhit de suikersiroop to 155°C en zet dan direct in een pan koud water om het kookproces te stoppen. Leg een stuk bakpapier op het werkvlak. Houd een deegroller boven het papier, doop twee vorken met de rug tegen elkaar in de siroop en ga met een heen en weer gaande bewegig over de deegroller, zodat draden worden gevormd. De draden voorzichtig over de deegroller vouwen, losmaken en voorzichtig van de roller nemen.

Chocoladecrème

  • Klop de slagroom stijf en roer er de gesmolten chocolade door.

Samenstellen taart

  • Vul een spuitzak met de crème Chiboust en zet er een Saint-Honorè spuitmond op. Vul een andere spuitzak met de chocoladecrème, ook met een Saint-Honoré spuitmond. Spuit de helft van de crème Chiboust op de taartbodem en strijk glad met een paletmesje. Spuit daarna om en om met de crème Chiboust en chocoladecrème reepjes. Doop de soesjes in de karamel en plak ze aan de rand van de taart. Versier de taart met de spinsuiker.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rösti

Gang Bijgerecht, Vegetarisch
Keuken Zwitsers
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g Aardappels
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 el Olijfolie
  • zout
  • Peper

Instructies
 

  • Kook de aardappelen 7 minuten in de schil in gezouten water. Giet af en laat afkoelen. Schil ze dan en rasp ze grof. Bestrooi met knoflook, zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over. Verhit een koekenpan en giet er olijfolie in. Neem 250 g van de aardappels, maak er met je handen een bal van, leg die in de pan en druk de bal dan in een platte schijf. Bak een paar minuten en schud de pan rustig heen en weer om de aardappel los van de bodem te houden. Draai de schijf dan om en bak de andere kant tot hij goudbruin en knapperig is. Laat hem dan uit de pan glijden en bewaar warm. Doe dit ook voor de rest van de aardappelen. Serveer de rösti heet.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sicilië

Caponata

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g Bleekselderij
  • 10 g Pijnboompitten
  • 50 ml Olijfolie
  • 1 stuks Aubergine in blokjes
  • 0,5 stuks Courgette in blokjes
  • 1 stuks Paprika, rood in blokjes gesneden
  • 2 teentjes Knoflook fijngehakt
  • 2 stuks Rode ui in ringen
  • 0,25 el Tijm
  • 0,25 el Oregano
  • 75 g groene olijven
  • 10 g Rozijnen geweld
  • 13 g Bruine suiker
  • 15 ml rode wijnazijn
  • 3 blaadjes Basilicum
  • 25 g Kappertjes grof gehakt

Instructies
 

  • Was de bleekselderij, trek de draden er met een dunschiller af en snijd de stengels in stukjes van 1 cm. Blancheer ze in gezouten water, giet af en laat snel afkoelen. Dep droog en zet opzij. Rooster de pijnboompitjes zonder olie. Bak de paprika. Bestrooi met zout en peper en zet opzij. Bak nu de uienringen, knoflook en kruiden en courgette op laag vuur tot de uien glazig worden.
  • Bak in dezelfde pan de aubergineblokjes in de olie en maak op smaak met zout en peper. Laat zachtjes bakken. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg dan de ui, courgette, paprika, olijven, pijnboompitten en rozijnen toe en laat nog 10 minuten sudderen. Bestrooi met de bruine suiker, schenk de azijn erover en verhit nog eens 5 minuten. Voeg op het laatst de bleekselderij, basilicum en kappertjes toe. Serveer warm of laat nog een dag staan. Dan trekken de smaken er goed in.
  • De caponata gaat heel goed samen met zwaardvis.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Risotto met gember en citroen

Gang Hoofdgerecht, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Saus

  • 2 el olijfolie
  • 0,25 stuks ui
  • 0,5 stuks sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blaadje salie
  • 250 g pompoen blokjes van 2,5 cm
  • 125 ml water

Risotto

  • 1 el olijfolie
  • 0,25 stuks ui
  • 0,5 stuks sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g Rijst. risotto
  • 530 ml Groentebouillon
  • 75 ml witte wijn
  • 0,5 el gember geraspt
  • 1 el peterselie gehakt
  • 1 el boter
  • 4 el Kaas. Parmezaanse geraspt
  • 2 el citroensap

Instructies
 

Saus

  • Verhit de olijfolie in een sautière. Fruit de ui, sjalot en knoflook met de salie op middelhoog vuur tot de ui glazig is. Voeg de pompoen toe plus het water. Dek de pan af en stoof de pompoen gaar. Verwijder de salie en prak het pompoenmengsel met een vork. Breng op smaak met zout en peper.

Risotto

  • Was de risottorijst en laat uitlekken. Breng de bouillon aan de kook en zet dan het vuur uit. Verhit in een sautière de olie met de ui, sjalot en knoflook tot de ui glazig is. Doe dan de rijst erbij en bak tot deze ook glazig is. Giet de witte wijn erbij en roer tot de wijn is opgenomen door de rijst. Voeg dan de bouillon toe en blijf roeren tot ze is opgenomen. Herhaal dit met alle bouillon. Als de rijst half gaar is de pompoensaus toevoegen en verder gaan met de bouillon. Als de risotto al dente is, van het vuur halen en de boter, kaas en citroensap toevoegen. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat kaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pommes pont neuf

Gang Bijgerecht
Keuken Frans, Glutenvrij
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg Aardappelen Bintje of licht kruimig

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en spoel schoon. Snijd ze in frieten van 7 bij 2 cm. Allemaal gelijk. De resten aardappel kun je een andere keer gebruiken voor een puree bijvoorbeeld. Kook ze dan bijna gaar in gezouten water. Dep voorzichtig droog, de zachte buitenkant mag niet teveel beschadigd worden, dit voor het zeer krokante laagje na het frituren.
  • Bak af op 190°C. De buitenkant moet krokant zijn en de binnenkant gaar. Stapel ze dan in een torentje voor het effect van de Pont Neuf. De liggers van deze brug in Parijs lijken dan op je stapel frites.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rollade van crêpes gevuld met groenten

Gang Borrelhapje
Keuken Italiaans
Porties 14 stuks

Ingrediënten
  

Crêpes

  • 150 g Bloem
  • 250 ml Melk
  • 3 stuks Eieren
  • 1 el Boter gesmolten

Vulling

  • 3 tenen Knoflook
  • 3 el Ui gehakt
  • 3 blaadjes Salie
  • 3 blaadjes Munt
  • 1 el Peterselie gehakt
  • 2 el Boter
  • 2 el Olijfolie
  • 700 g gemengde groente courgette, wortel, kool, julienne gesneden
  • 2 stuks Eidooier
  • 6 stuks zongedroogde tomaat gehakt
  • 50 g Parmesaanse kaas
  • 350 g Ricotta
  • Nootmuskaat

Samenstelling

  • Boter om in te vetten
  • 0,5 el Broodkruim
  • 3 el Boter gesmolten

Instructies
 

Crêpes

  • Doe bloem, snufje zout, zwarte peper in een kom. Klop melk, eieren en boter zachtjes op in een andere kom. Voeg bij de bloem en klop tot een gladde massa. Zet een half uurtje apart. Verhit de koekenpan van 23 cm en bestrijk licht met boter. Haal de pan van het vuur en schep 60 ml beslag in de pan. Draai de pan om de bodem te bedekken. Zet de pan terug op het vuur. Zodra de ene kant goudbruin is, omkeren en de andere kant goudbruin laten worden. Herhaal tot het beslag op is.

Vulling

  • Verhit de olie en boter op middelhoog vuur, fruit de knoflook, ui, salie, munt en peterselie tot de uien glazig zijn. Doe dan de groenten erbij. Zet het vuur hoog en bak 5 minuten. Schep af en roer om. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur, haal de knoflook, salie en munt eruit. Koel helemaal af. Roer de eidooiers met de gedroogde tomaten, kazen en nootmuskaat erdoor.

Samenstellen en afmaken

  • Leg 3 crêpes op een glad werkvlak. Bestrijk 2,5 el van het groentemengsel over elke crêpe. Stapel de crêpes op elkaar en rol op. Zet weg en herhaal met de andere crêpes. Snijd de rollen in plakken van 2,5 cm. Bestrijk met het broodkruim en schenk er een sliertje boter over. Bak ze 15 minuten op 180ºC of tot de bovenkant goudbruin is.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rolletjes met radicchio, peer en gerookte kaas

Gang Borrelhapje
Keuken Italiaans
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

Vulling

  • 1 stuks Radicchio in acht parten
  • 2 el Olijfolie
  • 1 stuks peer geschild
  • 2 tenen Knoflook
  • 1 stuks Sjalot fijngehakt
  • 1 el Walnoten gehakt
  • 2 el Witte wijn
  • 2 tl rode wijnazijn

Samenstellen

  • 250 g Bladerdeeg
  • 30 g Taleggio in blokjes van 1 cm
  • 30 g Scamorza in blokjes van 1 cm
  • 1 stuks Eidooier

Instructies
 

Vulling

  • Besprenkel de radicchio met olie en breng op smaak met zout en peper. Grill ze aan alle kanten, koel af en snijd in grove stukken. Snijd de peer in plakken van 5 mm en grill ze. Koel kort en snijd in blokjes van 5 mm. Meng met de radicchio. Verhit 2 el olijfolie en fruit daarin de knoflook en sjalot. Verwijder de knoflook en voeg de radicchio en peer toe. Bak 2 minuten en voeg dan de walnoten, wijn en azijn toe. Kook tot de vloeistof is verdampt, ongeveer 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper en laat uitlekken in een vergiet. Laat alfkoelen tot gebruik.

Samenstellen

  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote rechthoek van 2 mm dik. Snijd dit en vierkanten van 9 cm. Leg 2 eetlepels vulling op de helft van ieder vierkant. Laat 5 mm aan de randen vrij en lag de kazen p de vulling. Bestrijk de randen met de eidooier. Rol de onbedekte zijde losjes over de vulling tot een cilinder. Druk de randen zachtjes op elkaar dicht. Bestrijk het oppervlak met eidooier en bak ze 20 minuten in een oven van 180ºC. Serveer heet.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Coxinhas encantadas

Gang Borrelhapje
Keuken Italiaans
Porties 6 personen als borrelhapje

Ingrediënten
  

Vulling

  • 2 el Olijfolie
  • 1 teentje Knoflook gehakt
  • 1 tl Tijm blaadjes
  • 1 el Ui gehakt
  • 1 stuks Aubergine geschild en in blokjes
  • 1 el Parmesaanse kaas geraspt
  • 1 el Pecorino geraspt

Deeg

  • 1 stuks aardappel
  • 120 ml Groentebouillon
  • 120 ml Melk
  • 1 el Boter
  • 0,5 tl Zout
  • 125 g Bloem

Samenstellen

  • 2 el bloem
  • 2 stuks eieren geklopt en gezouten
  • 60 g broodkruim
  • Arachide olie om te frituren

Instructies
 

Vulling

  • Verhit de olie en fruit hierin de knoflook en de ui, 1 minuut. Voeg de aubergine toe en breng op smaak met zout en peper. Bak tot de aubergine zacht is, ongeveer 20 minuten. Pureer en koel helemaal af voordat je de kazen erdoor mengt.

Deeg

  • Kook de aardappel in de schil gaar. Haal de schil er daarna af en stamp fijn. Breng in een pannetje de bouillon, melk, boter en zout aan de kook. Voeg de bloem er in 1 keer toe en roer stevig door tot het deeg begint te glanzen en droog van de zijkant van de pan loslaat. Haal van het vuur en meng met de aardappel. Kneed op een werkvlak een paar minuten door. Zet dan weg tot gebruik.

Samenstellen

  • Rol 1 eerlepel deeg in een balletje en plet tot een rondje van 6 cm. Leg in het midden een theelepel van de vulling en sluit het deeg eromheen. Pas op dat het niet breekt. Sluit voorzichtig af en vorm tot een peer. Herhaal dit tot het deeg op is. Doe bloem, ei en broodkruim in aparte kommen. Haal de coxinha een voor een eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het broodkruim. Zet weg tot gebruik.

Frituren

  • Verhit de olie en frituur goudbruin, telkens een paar tegelijk. Leg op keukenpapier om uit te lekken, breng op smaak met zout en serveer heet.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!