Lamsworstjes

Gang Charcutterie
Keuken Frans
Porties 10 stuks

Ingrediënten
  

Vlees

  • 375 g lamsvlees
  • 150 g ui
  • 30 g varkensvet
  • 105 g creme fraiche
  • 45 g aardappelzetmeel
  • 145 g eiwitten

Melk

  • 475 g melk
  • 100 g wortel
  • 100 g ui
  • 1 stuks sinaasappelzestes
  • 4 takjes tijm

Worst

  • 500 g melk
  • 500 g water

Instructies
 

Melk

  • Breng de melk met de ingrediënten aan de kook en laat een kwartiertje op laag vuur trekken. Houd de melk warm voor de volgende stap.

Vlees

  • Hak de ui in stukjes en zweet aan in de koekenpan. Doe dan het vlees en ui in de keukenmachine en maal fijn. Doe dan de crème fraiche erbij en vervolgens het aardappelzetmeel. Voeg vervolgens de warme melk erbij tot het geheel gaat glanzen. Breng op smaak met zout en peper.

Worst

  • Vul de darm met het vleesmengsel en maak worstjes van 4 cm. Pocheer in water/melk mengsel, ongeveer 20 minuten. Laat dan snel afkoelen in ijswater. Droog ze af en bak ze lichtbruin in de koekenpan met wat boter.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kippenleverpastei

Gang Bijgerecht, Voorgerecht gevogelte
Keuken Hollands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram kippenlevers
  • 1 stuks Sjalotje gesnipperd
  • 3 tenen Knoflook
  • 1 stuks gedroogd pepertje
  • 0,5 dl Witte wijn
  • 4 el Crème fraiche
  • Zout
  • 5 stuks ansjovisfilets fijngesneden
  • versgemalen peper
  • roomboter om in te bakken

Instructies
 

  • Maak de kippenlevers schoon, verwijder alle zeentjes en spoel ze goed met water. Verwarm in een koekenpan een flinke eetlepel boter en fruit hierin de sjalot, ansjovis en knor­ fook met het verkruimelde pepertje. Doe de kippenlevers erbij en bak aan. Blus af met de witte wijn en laat het vocht verdampen. Breng de kippenlevers op smaak met zout en zwarte peper. Na ongeveer 5 minuten zijn de levers gaar. Kijk uit dat ze niet te langbakken, maar check ook dat ze niet rauw van binnen zijn. Laat de levers een beetje afkoelen.
  • Voeg de crème fraÎche en een flinke eetlepel boter toe en meng dit in eenblender of met een staafmixer.
  • Breng de leverpastei zo nodig verder op smaak met zout en zwart e peper. Serveer met geroosterd brood.
  • Lekker met een augurkje of wat kappertjes ernaast .
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Crack pie Christina Tosi

Keuken USA
Porties 6 pax

Ingrediënten
  

Oat Cookie Crust

  • Nonstick vegetable oil spray
  • 9 tablespoons unsalted butter room temperature, divided, 1 stick plus 1 tablespoon
  • 5 1/2 tablespoons golden brown sugar divided, packed
  • 2 tablespoons Sugar
  • 1 large egg
  • 3/4 cup plus 2 tablespoons old-fashioned oats
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 1/8 teaspoon Baking powder
  • 1/8 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon Salt generous

Filling

  • 3/4 cup Sugar
  • 1/2 cup golden brown sugar packed
  • 1 tablespoon nonfat dry milk powder
  • 1/4 teaspoon Salt
  • 1/2 cup unsalted butter melted, cooled slightly, 1 stick
  • 6 1/2 tablespoons heavy whipping cream
  • 4 large egg yolks
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • Powdered sugar for dusting
  • Powdered sugar for dusting

Instructies
 

Oat Cookie Crust

  • Preheat oven to 350°F. Line 13x9x2-inch metal baking pan with parchment paper; coat with nonstick spray. Combine 6 tablespoons butter, 4 tablespoons brown sugar, and 2 tablespoons sugar in medium bowl. Using electric mixer, beat mixture until light and fluffy, occasionally scraping down sides of bowl, about 2 minutes. Add egg; beat until pale and fluffy. Add oats, flour, baking powder, baking soda, and salt and beat until well blended, about 1 minute. Turn oat mixture out onto prepared baking pan; press out evenly to edges of pan. Bake until light golden on top, 17 to 18 minutes. Transfer baking pan to rack and cool cookie completely.
  • Using hands, crumble oat cookie into large bowl; add 3 tablespoons butter and 1 1/2 tablespoons brown sugar. Rub in with fingertips until mixture is moist enough to stick together. Transfer cookie crust mixture to 9-inch-diameter glass pie dish. Using fingers, press mixture evenly onto bottom and up sides of pie dish. Place pie dish with crust on rimmed baking sheet.

Filling

  • Position rack in center of oven and preheat to 350°F. Whisk both sugars, milk powder, and salt in medium bowl to blend. Add melted butter and whisk until blended. Add cream, then egg yolks and vanilla and whisk until well blended. Pour filling into crust. Bake pie 30 minutes (filling may begin to bubble). Reduce oven temperature to 325°F. Continue to bake pie until filling is brown in spots and set around edges but center still moves slightly when pie dish is gently shaken, about 20 minutes longer. Cool pie 2 hours in pie dish on rack. Chill uncovered overnight.
  • DO AHEAD: Can be made 2 days ahead. Cover; keep chilled.
  • Sift powdered sugar lightly over top of pie. Cut pie into wedges and serve cold.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pane di Artuzzi

Gang Brood
Keuken Italiaans
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

Deeg

  • 500 g Meel
  • 450 cl water
  • 35 g verse gist

Vulling

  • 300 g zwarte olijven
  • 150 cl Olijfolie
  • 4 tenen Knoflook
  • 10 g Zeezout
  • 5 takjes Rozemarijn
  • 200 g Meel

Instructies
 

Deeg

  • De ingredineten voor het deeg in een kom mengen en daarin 1 uur laten rijzen.

Vulling

  • Alles ingrediënten mengen met het meel en door het deeg kneden. Bol op en laat nog een half uur rijzen. In de oven van 210ºC in 20 minuten bakken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Glaceren van groenten

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 450 gram Carrots geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 5 gram Butter
  • 5 gram Sugar
  • water of bouillon voldoende om de groente te bedekken
  • 1 tl White wine vinegar
  • 1 el Parsley fijn gehakt
  • 1 tl Zout

Instructies
 

  • We gebruiken hier worteltjes, maar je kunt dit doen met alle harde groentes. Leg de worteltjes op de bodem van een pan met de gesmolten boter en draai even rond om alles goed te verdelen. Voeg suiker toe en voldoende water of bouillon om de groente te bedekken. Beweeg de pan af en toe tijdens het koken. Wanneer het vocht bijna verdampt is, moeten de groentes mooi gaar van buiten zijn, maar van binnen nog beet hebben. Zijn ze nog te hard, voeg dan nog wat vocht toe. Wanneer de groente gaat karamelliseren, moet je een paar druppels azijn en wat vocht toevoegen.
  • Als de gaarheid (de cuisson) goed is, voeg dan wat gehakte kruiden bij de groentes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spaanse tapas pepertjes

Gang Aperatief, Tapas
Keuken Spaans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram Pimientos de Padrón gewassen en afgedroogd
  • 4-8 eetlepels Olijfolie Spaanse
  • naar smaak Zeezout schilfers - tussen de vingers gemalen;

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie in de pan.
  • Voeg de Pimientos de Padrón toe en bak ze een minuut of vijf - of wat langer - op middelhoog vuur onder voortdurend omscheppen.
  • Tijdens het bakken krijgen de pepers blaren.
  • Als de pepers rondom blaren hebben en beginnen te schrompelen, zijn ze gaar
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Parmezaankoekje

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 10 stuks

Ingrediënten
  

  • 120 g parmezaanse kaas
  • 250 g Bloem
  • 200 g Boter
  • 12 g Inktvisinkt

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 140ºC. Meng alle ingrediënten, behalve de inkt, op het werkvlak. Gebruik je handpalm om het deeg te maken. Deel het deeg in twee helften.
  • Voeg aan 1 helft de inktvisinkt toe en kneed tot de kleur mooi egaal is.
  • Rol de beide degen tussen twee vellen bakpapier uit tot een plak van 3 mm. Snijd dan de plakken in stroken van 5 mm. Leg dan om en om een strook wit en zwart deeg tegen elkaar aan. Bedek het geheel dan met een vel bakpapier en rol de losse stroken tot één geheel. Breng een streepjespatroon aan met de gekartelde deegroller.
  • Snijd rechthoekige koekjes en leg ze op een gelpad of op bakpapier op de bakplaat. Bak ze dan in 20 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gekaramelliseerde en gezouten macadamianoten

Gang Bijgerecht, Patisserie
Porties 1 kg

Ingrediënten
  

  • 1000 g Macadamianoten
  • 500 g Suiker
  • 200 g water
  • 10 g Fleur de sel
  • 25 g Boter

Instructies
 

  • Rooster de noten bij 140 graden voor 8 minuten.
  • Kook de suiker met water op tot 116 graden.
  • Voeg de hete noten toe en roer tot de suiker kristalliseert. Ga door met verhitten tot de suiker karameliseert.
  • Voeg de boter toe en het zout toe en roer goed door.
  • Laat dan afkoelen door uit te strooien op bakpapier en de noten onmiddellijk los te leggen om het vormen van een dikke plak karamel aan de noten te voorkomen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chocoladeroomijs met gezouten en gekarameliseerde macadamianoten

Gang IJs
Keuken Hollands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 25 g pure chocolade 70% cacao
  • 55 g Room
  • 30 g druivensuiker
  • 50 g eidooier
  • 335 g Melk
  • 30 g Melkpoeder
  • 0,5 g Zout
  • 2 g Piment
  • 25 g Cacaopoeder
  • 60 g Suiker
  • 100 g Macadamianoten Gekaramelliseerd en gezouten

Instructies
 

  • Hak de chocolade fijn en doe deze samen met de slagroom in een vuurvaste kom en zet deze in ijskoud water.
  • Doe de druivensuiker met de eierdooier in een andere kom en klop het met een garde tot het fluffy en lichtgeel is.
  • Meng het melkpoeder met de suiker en het zout.
  • Voeg dit bij de melk, piment en cacaopoeder in een pan.
  • Roer het geheel met een garde goed door.
  • Zet de pan op het vuur en verwarm het op een laag pitje tot 85˚C.
  • Giet hierna een kwart van het verwarmde melkmengsel bij de losgeklopte eierdooier. Dit heet een “huwelijkje maken”.
  • Roer met een garde goed door en giet het mengsel vervolgens terug in de pan.
  • Zet het vuur hoger en blijf met de garde roeren tot het mengsel opnieuw de 85˚ bereikt heeft.
  • Giet het warme mengsel direct bij de gekoelde slagroom met cacao. Roer het opnieuw goed door.
  • Laat de compositie afkoelen tot kamertemperatuur of zet het in de koelkast totdat je het ijs gaat bereiden.
  • Hak de gekarmelliseerde macadamianoten grof en voeg toe aan het afgekoelde mengsel.
  • Doe het mengsel in de ijsmachine en laat draaien tot de gewenste consistentie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pistachetuilles

Gang Patisserie
Keuken Hollands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g Suiker
  • 20 g Bloem
  • 0,5 dl Melk
  • 70 g Boter gesmolten
  • 65 g Pistachenoten gepeld en gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng de suiker en de melk. Voeg de gezeefde bloem toe en vervolgens de pistachenoten en als laatste de gesmolten boter.
  • Leg 1 lepel per tuille op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het mengsel uit met een vork tot een dunne ronde plak.
  • Bak de tuilles ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn en een krokant uiterlijk hebben. Leg ze voorzichtig met een spatel over een deegroller en laat snel afkoelen. Dit alles moet snel gebeuren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!