Traybake met zalm en kool

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • 1 tl sesamolie
  • 2 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g zalmfilet
  • 100 g parelgort of parelcouscous
  • 1 stuks paksoi
  • 1 stuks Chinese kool
  • 200 g bimi
  • 2 stuks bosui
  • 1 stuks limoen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Rasp de gember fijn. Rasp de knoflook fijn. Snijd de paksoi in de lengte in vieren. Snijd de Chinese kool in grove stukken. Snijd de bosui in schuine plakjes. Snijd de limoen in partjes.
  • Meng de sojasaus, mirin, sesamolie, gember en knoflook in een ondiepe schaal. Leg de zalm in deze zelfgemaakte teriyakisaus. Laat 15 minuten marineren en keer halverwege om.
  • Kook de parelgort of couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking net aan gaar.
  • Verdeel de Chinese kool, paksoi, bimi en parelgort over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de zalm tussen de groente en verdeel de teriyakisaus over de bakplaat. Bak de traybake met zalm voor 15 minuten in de oven.
  • Verdeel de Chinese kool, paksoi, bimi en parelgort over de borden. En verdeel daarna de zalm. Maak af met wat bosui en een partje limoen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tomatensoep van geroosterde tomaten en mozzarella

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 5 stuks roma- of vleestomaten
  • 100 g cherrytomaten
  • 1 stuks ui
  • 2 tenen knoflook
  • 7 g verse tijm
  • 1 blokje groentebouillon
  • 500 ml water
  • 4 el room of yoghurt
  • basilicum
  • 120 g mozzarella

Instructies
 

  • Verwarm de oven tot 180 °C.
  • Verdeel alle ingrediënten behalve het bouillonblokje en water op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en rooster voor 30 minuten.
  • Duw de knoflook uit de schil (pas op heet!) en gooi het schilletje weg.
  • Ris de tijm en gooi de grove takjes weg.
  • Laat de geroosterde tomaten, ui, knoflook en tijm voorzichtig in een soeppan glijden.
  • Voeg het groentebouillonblokje en het water toe aan de pan. Roer even door.
  • Pureer de verse tomatensoep en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Voeg de in kleine stukjes gesneden mozzarella toe en roer tot ze is opgelost.
  • Serveer met een beetje room en eventueel basilicum.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pompoen cheesecake

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr roomkaas of mascarpone
  • 250 gr pompoenpuree op 175 graden 35 min geroosterd en gepureerd en afgekoeld
  • 225 ml slagroom
  • 125 gr suiker
  • 1 stuks vanillestokje
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 mespunt speculaaskruiden
  • 1 mespunt gember
  • 1 mespunt kaneel
  • 100 gr speculaas
  • 2 el roomboter

Instructies
 

  • Sla de koekjes fijn. Doe ze in een theedoek en sla erop met een deegroller. Doe de kruimels in een bakje en smelt de boter in een pannetje. Zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt en alleen maar vloeibaar is. Meng nu bijna al het koekkruim met de boter, maar laat nog wel een beetje over voor de afwerking.
  • Sla de slagroom met de suiker stijf in een kom. Roer in een andere kom de roomkaas glad. Meng de roomkaas of mascarpone met de pompoen, de specerijen, het vanillemerg en de slagroom.
  • Vul glaasjes met het koekkruim, de pompoenroomkaas en top het af met de in het begin apart gehouden speculaaskruim.
  • Zet de potjes minimaal 4 uur in de koelkast (24 uur is nog beter).
Miljuschka
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Doperwtensoep met mozzarella

Gang Soepen
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 ml Groentebouillon
  • 450 g Doperwten
  • 1 stuks Ui
  • 100 ml Slagroom
  • 1 takje Munt
  • 50 g Boter
  • 200 g mozzarella
  • espelettepeper

Instructies
 

  • Smoor de ui in de boter in een soeppan (deksel erop) tot hij zacht is.
  • Voeg de kokendhete bouillon, slagroom, erwtjes, muntblaadjes, zout en peper toe. Breng aan de kook en laat dan 5 à 10 minuten sudderen. Hoe korter, hoe mooier knalgroen de soep, maar ook hoe taaier de erwtenvelletjes.
  • Pureer de soep grondig met de staafmixer. Haal hem liefst nog door de roerzeef voor een fluwelig zacht resultaat.
  • Voeg de mozzarella in kleine stukje toe en pureer nogmaals als het gesmolten is.
  • Bestrooi de soep met wat espelettepeper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Minestronesoep makkelijk

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 125 g Spekreepjes zonder zwoerd fijngehakt
  • 1 stuks grote bruine ui gesnipperd
  • 2 Teentjes knoflook geperst
  • 1 stuks Grote wortel geschild en in blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in blokjes gesneden
  • 1 stuks middelgrote aardappel geschild en in blokjes gesneden
  • 400 g fles Mutti 'Passata' Tomatenpuree
  • 1 liter Runderbouillon
  • 2 Theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 400 g blik rode kidneybonen uitgelekt en afgespoeld
  • 1/2 kopje kleine macaroni pasta
  • 2 kopje Fijn geraspte kool
  • 1/2 kopje verse of bevroren erwten
  • Gemalen zwarte peper
  • 1/3 kopje gehakte verse peterselie
  • geschaafde Parmezaanse kaas om te serveren

Instructies
 

  • Verhit olie in een grote pan of soeppan op middelhoog vuur. Voeg spek en ui toe en kook 5 minuten, af en toe roeren. Voeg knoflook, wortel, bleekselderij en aardappel toe en kook, al roerend, 2 minuten langer. Voeg Mutti 'Passata' Tomatenpuree, bouillon, kruiden en 2 kopjes water toe. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat onafgedekt 40 minuten sudderen, af en toe roeren.
  • Voeg kidneybonen, pasta, kool en erwten toe. Laat 15 minuten sudderen en roer regelmatig. Voeg meer water toe als de minestronesoep te dik wordt. Breng op smaak met peper en roer de peterselie erdoor.
  • Serveer de minestrone gegarneerd met Parmezaanse kaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Pasta met saus van tamme eend

Gang Primi
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Pasta

  • 400 g verse pasta, parpadelle of lasagnevellen

Eendensaus

  • 50 ml olijfolie
  • 2 stuks eendenbouten, geconfijt kan ook heel goed doorsnijden bij het gewricht
  • bij dit gerecht als hoofdgerecht kun je 1 of twee meer eendenbouten nemen.
  • 1 stuks ui in blokjes
  • 1 stuks kleine wortel in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij in blokjes
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 0,5 bosje peterselie fijngehakt
  • 4 blaadjes salie
  • 2 el tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 25 g boter
  • 25 g parmezaanse kaas geraspt
  • 50 g porcini schoongemaakt

Instructies
 

Eendensaus

  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Bestrooi de eendenbouten met zout en peper. Doe ze in de pan en bak aan alle kanten mooi bruin, haal dan uit de pan en zet apart.
  • Doe de groente van de sofritto met de knoflook en kruiden in de pan. Zet het vuur laag en laat de groente in 8 á 10 minuten zacht en geurig worden. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Blus af met de rode wijn en laat de alcohol verdampen.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook doe de eend terug in de pan en laat een half uur zachtjes stoven. Als je geconfijte eend gebruikt, kun je deze stap overslaan en doorgaan naar de volgende stap..
  • Haal de eendenbouten uit de pan en als ze wat zijn afgekoeld verwijder dan het vel. Haal het vlees van het bot en trek het met je handen in kleine stukjes. Doe het vlees bij de saus. Schep het meeste vet van de saus. Laat de saus verder inkoken. Breng op smaak.
  • Bak de porcini in boter lichtbruin en doe bij de saus.
  • Kook de pasta, giet af en meng de boter er doorheen. Dan de saus en serveer met parmezaanse kaas.
Bron: Bijbel Italiaanse keuken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Zeetong a la meuniere

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Tong

  • 4 stuks Zeetongen
  • 80 g boter
  • 4 el peterselie
  • 0,5 stuks citroen
  • 50 g extra boter voor de saus
  • peper - zout

Aardappelen

  • 150 g grof zeezout
  • 800 g charlotteaardappelen niet al te groot
  • olijfolie
  • 20 g boter

Instructies
 

Tong

  • Ontvel de zeetong. Snijd de kleine vinnetjes aan de zijkanten van de zeetong en de kop weg. Spoel alle onreinheden af onder koud, stromend water.
  • Dep droog met een schone handdoek. Breng op smaak met peper en zout.
  • Kleur de boter op een hoog vuur bruin in een pan met antiaanbaklaag. Leg de vis in de pan en voeg constant klontjes boter toe, zodat de boter niet verbrandt. Kleur beide kanten van de vis bruin. Neem de vis uit de pan en houd warm.

Saus

  • Zet de pan van de zeetongen terug op het vuur. Voeg een klontje boter toe tot het bruist. Neem de pan van het vuur. Hak de peterselie fijn. Breng op smaak met peper, zout, sap van een halve citroen en de peterselie. Leg de noordzeetongen in de pan.

Aardappelen

  • Verwarm de oven voor op 140 °C. Vul een ovenschaal met het zout. Was de aardappelen met de schil en leg ze op het zout. Plaats ze 40 minuten in de oven. Schil de aardappelen en plet ze met wat boter en olijfolie. Sneller is de aardappelen in de schil koken, 20 minuten tot ze goed gaar zijn. Daarna schillen en pletten zoals hierboven staat.
Peter Goossens
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Patatas brava

Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Salsa brava

  • 1 stuks fijngesnipperde ui
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 tl cayennepoeder
  • 400 g trostomaten
  • 2 tl witte-wijnazijn
  • 0,5 tl suiker
  • zout
  • olijfolie

Patatas

  • 5 stuks zoete aardappelen in blokjes van ca. 3,5 cm
  • zout
  • arachide-olie om in te bakken

Instructies
 

Patatas

  • Schil de aardappelen, was ze grondig en snijd in blokjes.
  • Droog ze met een schone theedoek of keukenpapier.
  • Verhit de olie tot 160 C en frituur de aardappels ongeveer 3 minuten.
  • Laat ze uitlekken en minstens een half uur afkoelen.
  • Verwarm oven voor op 180 C en bak de aardappelblokjes in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Serveer ze met de salsa brava.

Salsa brava

  • Fruit de ui en knoflook in een beetje olijfolie en laat sudderen op een laag vuur.
  • Voeg paprika en cayennepoeder toe en laat even meebakken.
  • Voeg de tomaatjes toe en laat zachtjes koken.
  • Voeg de wittewijnazijn, suiker en het zout toe en roer alles goed door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Loubia Marrokaanse bonensoep

Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g witte bonen
  • 2 stuks uien
  • 2 Teentjes knoflook
  • 20 ml zonnebloemolie
  • 30 ml olijfolie
  • 2 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kurkuma
  • 0,5 tl komijn
  • 1 tl paprika poeder
  • 0,5 tl gerookte paprikapoeder
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 Bosje peterselie
  • 2 l water

Instructies
 

  • Week de witte bonen 12 tot 18 uur van te voren in een kom met ruime hoeveelheid water.
  • Schil de uien, snijd deze in blokjes. Doe olie in een ruime pan samen met de uien. Rasp de knoflook en bak deze met uien glazig.
  • Voeg de bonen en de kruiden toe. Kook het water en voeg dit toe aan de bonen. Laat de bonen rustig 30 minuten koken. Let op dat de pan genoeg water heeft, voeg zo nodig extra gekookt water toe.
  • Na 30 minuten voeg je de tomatenpuree toe in een kom en giet hier 200 ml water per 70 g puree aan toe. Meng dit en giet bij de bonen.
  • Laat de bonen nog 15 minuten doorgaren. Hak de peterselie fijn en voeg dit toe aan de pan. Serveer met vers brood.
Bron: Siham Daily
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lente risotto met asperges

Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 0,5 stuks citroen
  • 2 stuks kleine of 1 grote sjalot
  • 500 ml groentebouillon
  • 5 el milde olijfolie
  • 150 g risottorijst
  • 150 g verse doperwten
  • 500 g asperges
  • 1 el balsamicoazijn
  • 100 ml room
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 100 g babyspinazie

Instructies
 

  • Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit. Snijd de sjalotten fijn.
  • Breng de bouillon tegen de kook.
  • Verhit 3 el olie en fruit hierin de sjalot ca. 5 min. op matig vuur. Voeg de rijst toe en verhoog het vuur. Bak de rijst een paar minuten tot deze goed heet is. Giet de bouillon in de pan en voeg het citroenrasp toe. Roer alles goed door. Zet het vuur laag en kook de risotto zachtjes in ca. 20 min. met de deksel op de pan. Roer halverwege nog een keer door.
  • Blancheer de verse doperwten in kokend water.
  • Schil de asperges en snijd ze schuin in reepjes van 1 cm. Verhit een koekenpan of wok met de rest van de olie en roerbak de asperges in ca. 3 minuten beetgaar. Doe wat zout en de balsamicoazijn erbij en roer door tot de azijn is verdampt. Schep op een bord en houd warm.
  • Schep de doperwten, room en Parmezaan door de risotto en warm alles, al roerende, goed door. Zet het vuur uit en roer de verse spinazie erdoor (houd een paar mooie blaadjes achter om mee te garneren). Serveer de risotto direct in diepe borden en schep de roergebakken asperges erover.
Bron: Koken met Kennis
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!