Chocolate soufflé

Keuken Hollands
Porties 8 pax

Ingrediënten
  

  • 130 g Chocolade 70%
  • 2 el Cognac
  • 0,25 l Melk
  • 20 g Bloem
  • 30 g Boter
  • 20 g cacao
  • 4 pcs Eidooier
  • 6 pcs Eiwit
  • 100 g Suiker

Instructies
 

  • Beboter de ramequins en suiker de randen en bodem. Dit is belangrijk voor het lossen van de soufflé na het bakken.
  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Doe de bloem in een pannetje. Roer de melk en boter door de bloem en roer terwijl het langzaam aan de kook komt. Kook 2 minuten en voeg dan het cacaopoeder toe. Haal de pan van het vuur en roer goed door. Voeg één voor één de eidooiers toe, de gesmolten chocolade en de cognac. Dek af en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven op 190ºC. Sla de eiwitten stijf en meng er de suiker door. Voeg dan het chocolademengsel toe. Eerst een beetje om familie te maken, dan de rest er voorzichtig door spatelen, zodat de lucht er in blijft. Schenk het mengsel in de ramequins en zet ze 10 minuten in de oven voor een zachte soufflé en langer, 15 minuten, voor een doorbakken soufflé. Serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Olijven kaviaar

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 100 gram

Ingrediënten
  

  • 200 g groene olijven voor 100 gram sap
  • 2 dl Olijfolie
  • 1 g Agar agar

Instructies
 

  • Zet een kom olijfolie in de vriezer. Blancheer de olijven 3 keer. Spoel na iedere keer goed af met koud water. Pureer ze dan in de sapcentrifuge tot sap.
  • Doe dit sap in een pannetje, voeg de agar agar toe en breng tot het kookpunt, al roerende met een garde. Meng tot slot goed met de staafmixer en laat wat afkoelen, maar zorg ervoor dat de temperatuur boven de 40ºC blijft, anders gaat de vloeistof al stollen.
  • Zuig het olijvensap op met een spuit en druppel dan in de ijskoude olijfolie. Daar vormen ze druppels. Bewaar in de koeling tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Amandelspijs

Gang Patisserie
Keuken Hollands
Porties 1 kg

Ingrediënten
  

  • 500 g blanched almonds
  • 500 g Sugar
  • 1 or 2 pcs Eggs number of eggs depending on final structure.
  • 0,5 pcs Lemon zestes
  • 1/4 teaspoon Salt

Instructies
 

  • Place almonds in a food processor; cover and process until smooth. Add the sugar, eggs, lemon zestes; cover and process until smooth.
  • Divide almond paste into 1/2-cup portions; place in airtight containers. Refrigerate for up to 1 month or freeze for up to 3 months.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Garnalenkroketten

Gang Aperatief
Keuken Hollands
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

Garnalenbouillon

  • 1 stuks Sjalot
  • 10 gram Boter
  • 300 gram water
  • 1 kg ongepelde Hollandse garnalen

Roux

  • 80 gram roomboter
  • 100 gram Bloem
  • 250 gram Melk
  • 250 gram garnalenbouillon uit de ingrediënten hierboven
  • 6 gram Gelatine geweekt in koud water
  • 2 stuks eidooiers
  • 50 gram Slagroom
  • witte peper
  • Zout
  • Cayennepeper
  • Paar druppels Tabasco
  • 1 el fijngehakte bladpeterselie

Paneren

  • Paneermeel grof
  • Paneermeel fijn
  • 5 stuks eiwitten
  • 10 gram Bloem
  • Zonnebloemolie om te frituren

Instructies
 

Garnalenbouillon

  • Pel de garnalen (er blijft per kg ongeveer 300 gram over) en bewaar de doppen. Fruit het sjalotje in een beetje boter. Roer de garnalendoppen erdoor en voeg het water toe. Breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur een laat afkoelen. Giet de bouillon door een zeef, vang het vocht op (gooi de garnalendoppen weg). Er is nu 5/6 deel bouillon over; laat afkoelen.

Roux

  • Smelt voor de roux de boter in een pan met dikke bodem. Laat de boter bruisen, maar voorkom dat hij bruin wordt. Roer met een garde de bloem erdoor. Laat 1 à 2 minuten doorgaren tot het goudgelig van kleur is en de massa loslaat van de pan. Giet geleidelijk de bouillon en de melk bij de roux, steeds wat toevoegend als de vorige hoeveelheid is opgenomen. Blijf roeren.
  • Laat de ragout al roerend even doorkoken tot de bloem gaar is. Proef, en haal de pan van het vuur als de ragout glanst en niet meer melig smaakt. Roer de uitgeknepen blaadjes gelatine erdoor.
  • Klop de eidooiers los met de room en roer dit mengsel door de ragout. Breng die op smaak met peper, zout, cayennepeper en een paar druppels tabasco. Roer de gepelde garnalen door de ragout en tot slot de gehakte bladpeterselie. Laat de ragout een nacht afgedekt in de koelkast staan.

Paneren

  • Schep met een ijsbolletjestang bollen ragout van ongeveer 60 gram. Rol deze op de werkbank door het fijne paneermeel tot een kroketje. Klop de eiwitten los en roer de bloem erdoor. Haal de kroketten door het eiwit, en rol ze daarna door het grove paneermeel. Frituur de kroketten 3 minuten in olie van 180 graden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Garnalen curry

Gang Bijgerecht
Keuken Sri Lanka
Porties 3 Personen

Ingrediënten
  

  • 1 Stuks Ui
  • 5 Teentjes Knoflook
  • 1 Stukje Tamarinde
  • 1 Stuks Limoen
  • 2 Stuks Kruidnagel
  • 2 Peulen Kardemon
  • 1 Plakje Gember
  • 0,5 Blikje Kokosmelk
  • 0,5 Blikje water
  • 500 g Garnalen verse, niet gekookt
  • 100 g currypasta
  • 5 draadjes Saffraan

Instructies
 

  • Garnalen pellen en darm verwijderen
  • Marineren in curry pasta en zout en limoensap en minstens 20 minuten laten staan.
  • Ui en knoflook en gember bakken in de olie
  • Kokosmelk en water erbij doen
  • Saffraan, Tamarinde, kruidnagel, kardemon toevoegen en roeren tot het kookt.
  • Dan de garnalen erbij doen en 3 minuten koken en roeren.
  • Dan limoensap en limoenschil en tomaat erbij doen en even 10 minuten laten staan. De smaak wordt er dieper door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bitagal curry

Gang Bijgerecht
Keuken Sri Lanka
Porties 6 Personen

Ingrediënten
  

  • 3 Stuks Sjalotten
  • 1 Stuks Knoflook
  • 1 Stuks Tomaat
  • 100 G Bitagal Of andere vrucht
  • 0,25 tl Zout
  • 0,25 tl Kurkuma
  • 0,25 tl Kerrie
  • 0,25 tl mosterdpoeder
  • 0,25 tl Kaneel
  • 0,25 tl Chilivlokken
  • 1 Mespunt garam massala
  • 1 Stuks Groene peper
  • 2 Stuks Sjalot
  • 1 Teen Knoflook
  • 4 Stuks Kerrieblaadjes
  • 4 Stuks Pandanblaadjes
  • 1 dl lichte kokosmelk
  • 1 dl Volle kokosmelk

Instructies
 

  • Snijd het fruit in dunne plakjes. Meng alle ingrediënten en laat 15 minuten koken.

Notities

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Mango curry

Gang Bijgerecht
Keuken Sri Lanka
Porties 3 Personen

Ingrediënten
  

  • 500 g Mango gewicht ongeschild en met pit
  • 1 Tl Zout
  • 0,5 Tl Kurkuma
  • 1 Tl Kerriepoeder Geroosterd
  • 1 Tl zwarte peper
  • 0,5 Tl chilipoeder
  • 1 Tl Kaneel
  • 2 Stuks peulen Kardemom
  • 1 El Suiker
  • 2 El Olie Om te bakken
  • 2 Stuks Sjalotten
  • 5 blaadjes Kerryblaadjes
  • 5 Stuks Pandanblaadjes
  • 0,5 Liter water

Instructies
 

  • Snijd de mango in stukjes, niet te klein. Meng dan met alle kruiden en andere ingrediënten goed door elkaar. Houd de sjalotten en blaadjes apart. Bak deze eerst aan in de hete olie, dan pas het mangomengsel erbij doen. Voeg ook het water toe.
  • Laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dal curry

Gang Bijgerecht
Keuken Sri Lanka
Porties 6 Personen

Ingrediënten
  

  • 250 g linzen rood
  • 1 Tl Zout
  • 0,5 Tl Kurkuma
  • 1 Tl Kerriepoeder
  • 0,5 Tl mosterdpoeder
  • 1 Tl Kaneel
  • 1 Mespunt garam massala
  • 0,5 Tl chili vlokken
  • 3 Stuks Sjalot
  • 1 Teentje Knoflook
  • 1 Stuks Chilipeper
  • 5 Stuks Kerryblaadjes
  • 5 Stuks Padamblaadjes
  • 2 Dl lichte kokosmelk
  • 2 Dl Romige kokosmelk
  • 1 stuks Groene peper

Instructies
 

  • Zet de linzen een kwartier in het water. Ververs het water om de 5 minuten. Doe alle ingrediënten en kruiden bij elkaar en zet op het vuur laat 15 minuten zachtjes koken. Na 10 minuten even roeren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Cinnamon cooking class Sri Lanka

Aubergine modu

Gang Bijgerecht
Keuken Sri Lanka
Porties 6 Personen

Ingrediënten
  

Groente

  • 500 G Aubergines
  • 250 G Ui rode
  • 5 Stuks Groene peper

Kruiden

  • 0,5 Tl Kurkuma
  • 1 Tl Peper
  • 1 Tl Kerriepoeder Voor vlees
  • 1 Tl Kaneel
  • 2 Peulen Cardemon
  • 1 Teen Knoflook
  • 1 Plakje Gember
  • 1 El Suiker
  • 2 El Kokosazijn
  • 4 Stuks Kerrieblaadjes
  • 4 Stuks Pandanblaadjes
  • 0,5 tl Zout

Instructies
 

Aubergine

  • Snijd de aubergines en uien in de lengte door en dan in schuine plakjes.
  • Bak eerste de aubergine in ruim olie in de wok tot ze krokant en bruin zijn. Laat uitlekken in een vergiet.
  • Bak in dezelfde olie de uien, daarna de in de lengte gesneden pepertjes (met zaadlijsten) kort. Dan nog de kerrie- en pandanblaadjes kort bakken. Leg alles apart voor gebruik later.

Kruiden en afmaken

  • Bak de kruiden met azijn 10 minuten op laag vuur. Na het karameliseren de pan van het vuur nemen en de uien, pepertjes en blaadjes met de aubergine door het mengsel mengen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Uiencrème

Porties 800 g

Ingrediënten
  

  • 500 gram witte uien
  • 150 gram roomboter ongezouten
  • 75 gram water
  • 15 stuks Kruidnagels
  • Zout

Instructies
 

  • Maak de uien schoon en snijd ze grof.
  • Breng het water met de boter aan de kook en homogeniseer met een staafmixer.
  • Voeg de gesneden ui, een beetje zout en de kruidnagel toe en dek af met vetvrij papier.
  • Laat 20 minuten op zacht vuur garen en maak vervolgens fijn in de keukenmachine of thermoblender.
  • Breng op smaak met zout en duw door een fijne zeef.
  • Af laten koelen en bewaren in de koeling.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!