Een mooie zomerse taart.

Tip: voor een mooi deeg zeef je altijd de bloem voordat je hem gebruikt. Het deeg niet te lang kneden, want dan wordt het elastisch en veert het terug in de vorm tijdens het bakken.

Je kunt de frangipane ook vervangen door banketbakkersroom of slagroom.

Aardbeien frambozen en blauwe bes taart

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 1 taart 26 cm

Ingrediënten
  

Frangipane

  • 100 g Boter kamertemperatuur
  • 100 g Amandelmeel
  • 80 g Suiker fijne suiker
  • 2 Stuks Eieren
  • 1 el Bloem

Vulling

  • 250 g Aardbeien
  • 125 g Frambozen
  • 3 trosjes Aalbessen
  • 2 el aalbessengelei
  • 125 g Blauwe bessen
  • 0,5 stuks Citroensap
  • 1 el Suiker fijne suiker

Taartbodem

  • 250 g Bloem
  • 1 snufje Zout
  • 60 g Suiker fijne suiker
  • 125 g Boter in kleine blokjes en op kamertemperatuur
  • 1 stuks Eidooier
  • 40 ml water

Instructies
 

Taartbodem

  • Zeef de bloem in een grote kom en doe het zout en de suiker erbij. Voeg de boter er aan toe. Meng alles met je vingers tot het kruimelig is. Voeg de eidooier en het water beetje bij beetje toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg, niet te lang, want dan wordt het te elastisch. Vorm een bal van het deeg en druk hem plat. Wikkel het deeg in plasticfolie. Zet het circa 1 uur koel weg.
  • Bekleed een ingevette en met bloem bestoven taartvorm met het deeg (uitgerold op 3 mm dik). Prik het in met een vork. Bak het 15 minuten in de oven op 180ºC, hete lucht, tot het licht goud kleurt en laat afkoelen.

Frangipane

  • Klop de boter romig en klop het amandelmeel, de suiker en de eieren erdoor. Klop de bloem erdoor. Blijf kloppen tot de massa mooi glad is. Verdeel de massa over de taartbodem en zet die circa 20 minuten in de oven op 160 °C hete lucht.

Vulling

  • Snijd de aardbeien in tweeën. Grote aardbeien in vieren. Doe ze in een kom. Giet het citroensap erbij en strooi de suiker erover. Zet de aardbeien koel weg.
  • HaaI de taartbodem uit de oven en laat hem afkoelen. Verhit de aalbessengelei in een pannetje tot hij vloeibaar is en strijk hem over de taart. Laat de aardbeien eerst uitlekken. Schik dan de vruchten in een mooi patroon op de taart, zie foto als voorbeeld.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spinazie ricotta taart

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram spinazie
  • 200 gram ricotta
  • 125 cl room
  • 100 cl melk
  • 10 stuks Kerstomaatjes
  • 5 blaadjes Salie
  • 5 plakjes Bladerdeeg
  • 5 gram boter om taartvorm in te vetten
  • 1 stuks sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 3 stuks eieren
  • 1 bol Mozarella

Instructies
 

Spinazie

  • Hak het sjalotje en de knoflook fijn. Knip de blaadjes salie grof. Doe wat olijfolie in de pan en als het heet is, voeg dan de sjalot toe. Laat even garen op middelhoog vuur en doe dan de in helften gesneden kerstomaatjes en knoflook erbij. Laat even zachtjes bakken.
  • Doe dan de spinazie er in delen bij en zet het vuur hoger. Als de spinazie geslonken is, het vuur uit doen en het geheel even laten afkoelen in een kom.

Taart

  • Zet de oven op 180ºC, hete lucht.
  • Doe alle ingrediënten bij het spinazie/tomaten mengsel en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote vierkante plak, die groter is dan de taartvorm. Vet de taartvorm in met de boter.
  • Leg het uitgerolde bladerdeeg in de vorm. Laat de hoeken van het vierkant over de rand hangen. Straks vouw je ze om de vulling.
  • Giet de vulling op het bladerdeeg in de vorm. Leg de mozarella in vier stukken in het midden en bestrijk met tomatenpesto. Vouw dan de hoeken van het bladerdeeg over de vulling en bak 40 minuten in de oven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lamsschouder met granaatappel

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 tl Korianderzaad
  • 4 tl Venkelzaad
  • 4 tl Komijnzaad
  • 1 tl Zeezout
  • 1 kg lamsschouder zonder bot
  • 2 el Olijfolie
  • 3 stuks Rode ui
  • 1 bol Knoflook roze
  • 500 ml lamsbouillon
  • Zout
  • Peper
  • 10 stuks Abrikozen gedroogd
  • 10 stuks Pruimen gedroogd
  • 1 bosje tijm, rozemarijn, salie
  • 1 stuks Granaatappel
  • 3 el granaatappelmelasse

Instructies
 

  • Doe het korianderzaad, venkelzaad en komijnzaad met het zeezout in een vijzel en stamp fijn.
  • Wrijf het lamsvlees in met dit mengsel. Verwarm de olijfolie en een pan en braad het vlees aan alle kanten aan, tot het mooi bruin ziet. Laat het buiten de pan rusten.
  • Snipper de rode uien en doe ze samen met de gekneusde knoflooktenen in dezelfde pan als waar het lamsvlees in gebraden is. Schep om en laat op een zacht vuurtje 5 minuten fruiten. Leg dan het lamsvlees er op.
  • Verwarm de lamsbouillon en voeg de helft toe aan het vlees in de pan. Laat het 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen. Kijk regelmatig om er eventueel wat meer bouillon bij te voegen.
  • Voeg dan de abrikozen en de pruimen toe, plus de verse kruiden. Laat het vlees zo nog even doorsudderen.
  • Sla uit 1 helft van de granaatappel de pitjes.
  • Giet wat granaatappelmelasse over het vlees en bestrooi met de pitjes. Laat nog even op een zacht vuurtje staan en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Granaatappelmelasse

Gang Sappen
Keuken Israel
Porties 350 ml

Ingrediënten
  

  • 960 ml Granaatappel
  • 120 ml witte suiker
  • 120 ml Citroensap

Instructies
 

  • Doe het granaatappelsap, het citroensap en de suiker in een pan en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur laag als de suiker is opgelost. Laat het mengsel een uur bubbelen of tot het is ingedikt tot minder dan de helft. Roer tijdens het indikken regelmatig om te voorkomen dat de melasse aanbrandt. Laat de melasse afkoelen tot kamertemperatuur en giet die vervolgens in een afsluitbare fles of glazen pot. Bewaar granaatappelmelasse in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chocoladeijs CR

Gang IJs
Keuken Hollands

Ingrediënten
  

  • 25 gram pure chocolade 70% cacao, rauwe uit Equador
  • 55 gram Slagroom
  • 30 gram dextrose
  • 50 gram eierdooier
  • 30 gram Melkpoeder
  • 0,5 gram Zout
  • 2 gram Piment
  • 25 gram Cacaopoeder
  • 60 gram Suiker
  • 355 gram Melk

Instructies
 

  • Hak de chocolade fijn en doe deze samen met de slagroom in een vuurvaste kom en zet deze in een kom met ijskoud water. Doe de dextrose met de eierdooier in andere vuurvaste kom en klop het met een garde tot het fluffy en lichtgeel is. Doe melk, melkpoeder, zout, piment, cacaopoeder en suiker in een pan. Roer het geheel met een garde goed door. Zet de pan op het vuur en verwarm het op een laag pitje tot 85 graden. Giet een kwart van het verwarmde melkmengsel bij de losgeklopte eierdooier. Roer dit met de garde goed door. Giet vervolgens het mengsel met ei en melk terug in de pan en zet het vuur hoger. Blijf met de garde roeren. Verhit het melkmengsel tot 85 graden en giet dit bij de slagroom en chocolade. Roer het geheel met de garde of staafmixer. Laat de compositie afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het ijs maakt of zet het in de koelkast tot je het later gaat bereiden. Giet de afgekoelde compositie in een ijskoude ijsmachine en laat 10 minuten draaien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bladerdeeg 4, CH

Gang Brood, Patisserie
Keuken Hollands
Porties 2 kg

Ingrediënten
  

  • 5 dl water
  • 500 g Boter koud, voor het deeg
  • 30 g Zout
  • 1350 g Bloem
  • 650 g Boter koud, voor het toeren

Instructies
 

  • Maak van alle ingredienten, behalve de boter voor het toeren, een stevig deeg. Laat het dan 1 uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een vierkant en laat het midden wat hoger. Bedek het hogere midden van de deegplak met de boter voor het toeren. Vouw alle vier de hoeken strak om de boter. Rol voorzichtig uit tot een lange plak en vouw in drieën. Leg dan weer in de koeling voor 30 minuten.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 65x65 cm. Vouw het deeg in drieën en vouw deze lange plak eveneens in drieën. Het deeg heeft nu de eerste toer gehad. Laat het nu weer een half uur in de koeling rusten.
  • Herhaal de vorige stap nog 2 keer en laat steeds een half uur rusten.
  • Snijd dan het stuk af dat je nodig hebt en leg de rest eventueel in kleinere porties in de vriezer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Ossobucco

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Ossobucco

  • 4 stuks plakken kalfsschenkel à ongeveer 280 gram
  • 1 stuks Ui gesnipperd
  • 2 stuks stengels bleekselderij in boogjes
  • 3 eetlepels Olijfolie
  • 1 groot glas droge witte wijn
  • 1 blik tomaatstukjes
  • 200 ml Kalfsfond
  • 1 blaadje Laurier
  • 1 teentje Knoflook

Gremolata

  • 1 stuks Citroenschil
  • 1 bosje Peterselie
  • teentje Knoflook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 120 graden.
  • Pluk de peterselieblaadjes van de steeltjes. Houd de blaadjes apart en snijd de steeltjes fijn. Boen de citroen goed schoon onder lauw stromend water en trek er met een dunschiller 2 repen schil af. Rasp de rest van de citroenschil op een fijne rasp en bewaar deze citroenzeste.
  • Strooi de bloem uit over een bord en meng er wat zout en versgemalen peper door. Haal de kalfsschenkels door de bloem en schud het overtollige eraf. Verhit de olijfolie in een royale braadpan en bak hierin de schenkels aan beide kanten lichtbruin. Voeg de ui, selderij en fijngehakte peterseliesteeltjes toe en fruit een paar minuten mee. Schenk de witte wijn in de pan en laat even flink bruisen. Voeg dan de tomaatstukjes, de fond, de repen citroenschil, het laurierblaadje en een snuf zout toe en breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan en schuif hem in het midden van de oven. Laat de schenkels 2 uur rustig stoven.
  • Maak intussen de gremolata: pel de knoflookteen en snijd hem heel fijn. Snijd ook een handje van de achtergehouden peterselieblaadjes fijn. Veeg de knoflook en peterselie samen op een hoopje op de snijplank, voeg ook de citroenzeste toe en hak deze drie samen nog eens goed fijn.
  • Check de ossobuco. Hij is klaar wanneer het vlees bijna vanzelf loslaat van het bot. Laat zo nodig nog wat verder stoven.
  • Bestrooi voor het serveren met de gremolata.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Krokant aardappeltoastje

Gang Amuse, Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Hollands
Porties 1 kg

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappel puree Nicolai
  • 150 gram eiwit
  • 250 gram comte fijn geraspt

Instructies
 

  • Meng alles tot een egale massa in de planeetmenger met de vlinder.
  • Rol de massa dun uit op een siliconenmatje met behulp van slagersfolie en pancoating.
  • Bak 8 minuten af op 180°C in de oven. Zorg ervoor dat de blazer in de oven uitstaat.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Roergebakken verse doperwtjes en tuinbonen

Gang Vegetarisch
Keuken Hollands

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Sjalot
  • 50 g Champignons
  • 20 g roomboter
  • 100 g vers gedopte doperwtjes
  • 100 g vers gedopte jonge tuinboontjes takje bonenkruid
  • naar smaak zout en versgemalen peper
  • 100 g vers gedopte jonge tuinboontjes takje bonenkruid
  • naar smaak zout en versgemalen peper

Instructies
 

  • Fruit de gesnipperde sjalot aan in wat roomb oter, voeg als de sjalot glazig wordt wat plakjes ch.amp ignons toe en bak deze zachtjes mee.
  • Voeg de erwtjes, tuinboontjes en het bonenkruid toe en bak deze zachtjes al omscheppend 2 à 3 minuten mee. Voeg een snufje zout en een draai versgemalen peper toe en dien op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kokosijs veganistisch

Gang Veganistisch, Vegetarisch
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 ml kokosmelk uit blik
  • 25 gr kokosrasp
  • 30 gr honing
  • 1 tl vanille extract

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten met een garde door elkaar.
  • Giet het mengsel in de ijsmachine en laat het zo’n 30 tot 40 minuten draaien.
  • Het kokosijs is klaar als het stevig maar toch nog romig aanvoelt. Je kunt het eventueel (kort) invriezen om het ijs wat steviger te laten worden.
  • Serveer meteen of bewaar tot gebruik in de vriezer. Haal het kokosijs 20 minuten voor het serveren uit de vriezer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!