Verwarm de oven voor op 175ºC.
Vet een bakvorm in.
Breng 1 liter water met zout aan de kook. Strooi de polenta erin en roer goed. Laat op laag vuur 10 minuten garen. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
Maak de spruitjes schoon en snipper de ui en knoflook.
Stort de polenta in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Sprenkel er wat olijfolie, peper en zeezout over. Bak de polenta in 20 minuten knapperig.
Blancheer de spruitjes 5 minuten in gezouten water en koel dan snel af in ijswater. Dep ze droog.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de spruitjes met de knoflook en de ui in 10 minuten gaar. Snijd de salie fijn en bak 1 minuut mee.
Serveer de polenta met de spruitjesroerbak en leg er wat geroosterde bieten op. Versier eventueel met bloemetjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Haal de bladeren van de groene kool. Was en laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd de broccoli in kleine roosjes. Snijd de groene kool voor de vulling in stukjes.
Rasp de kaas.
Pers de knoflook uit. Breek de eieren in een kom en klop ze los met de knoflook en de yoghurt. Breng op smaak met zout en chilipeper.
Meng de broccoli, groene kool en kaas door het mengsel.
Vet de schaaltjes in met olie en bedek de bodem met een op maat gesneden koolblad. Schenk de vulling erop en dek af met weer een koolblad. Besprenkel met wat olie. Zet de schaaltjes in de oven en bak 40 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Doe de boontjes in een stoompan en stoom ze in 7 minuten gaar.
Bestrooi ze licht met wat zout en zet ze op tafel. Zet een kommetje sojasaus neer en doop hier de boontjes in. Ris ze af met je tanden en eet meteen op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Gang Voorgerecht gevogelte, Voorgerecht vis, Voorgerecht vlees
Keuken Frans
Porties 4personen
Ingrediënten
Bouillon
1stukskip ca. 12 kg
3teentjesgeplette knoflook
5takjesPeterselie
2stuksuiengrove stukken
1stukswortelgrove stukken
2stuksstengels bleekseldergrove stukken
1stuksstengel preigrove stukken
3Laurierblaadjes
2takjes tijm
5zwarte peperbollen
Kalfszwezerik
400gkalfszwezerik
15gBoter
Champignons
300gparijse champignons in partjes
200gshii take in reepjes
30gBoter
1el Citroensap
Bladerdeeg bakjes
600gBladerdeeg
1stukslosgeklopt ei
Balletjes
400gkalfsgehakt
1stuksEi
3elbroodkruim of paneermeel
300gongepelde grijze garnalen
Roux
45gBoter
70gBloem
1el Citroensap
1el Room
Hollandse saus
3eidooiers
2elwater
2elCitroensap
45gkoude klontjes boter
gemalen witte peper - zout
Afwerking:
4elgehakte peterselie
4el gehakte peterselie
Instructies
1 dag van tevoren
Was de kip en dep droog. Doe de kip met de knoflook en peterseliestengels in een grote pan met water. Voeg de rest van de ingrediënten toe, breng aan de kook en schuim regelmatig af. Draai het vuur lager zodra de bouillon begint te koken en laat ca. 90 minuten zachtjes pruttelen. Laat afkoelen en zet een nachtje in de koelkast.
Leg de kalfszwezeriken 12 uur in gezouten water. Ververs het water na 6 uur. Pocheer ze 10 minuten in gezouten water en koel af onder koud stromend water. Kuis de zwezeriken. Dit doe je door alle vliesjes en stukjes vet van de zwezeriken te snijden. Leg de zwezeriken tussen keukenpapier, dek af met een gewicht en zet ze zo een nachtje in de koelkast.
Als de kip is afgekoeld: Schep het vet van de bouillon en warm opnieuw op. Haal de kip uit de bouillon en zeef de bouillon. Neem 0,5 liter bouillon en zet even opzij. Kook de rest van de bouillon in tot 1/3. Verwijder het vel van de kip en haal het vlees eraf.
Kalfszwezeriken
Versnijd de zwezeriken in grove stukken, bak aan in boter en breng op smaak met peper en zout.
Champignons
Doe een klontje boter in een andere pan en bak hierin de chapmignons, voeg na 2 minuten de shiitake toe. Kruid met peper en zout en doe het citroensap erbij. Haal de paddenstoelen van het vuur wanneer ze mooi lichtbruin zijn.
Bladerdeegbakjes
Verwarm de oven voor op 190°C. Steek uit het bladerdeeg 4 grote en 12 kleine rondjes. Klop het ei los. Prik met een vork gaatjes in de grote rondjes en strijk ze in met ei. Leg op elk groot rondje een klein rondje en strijk opnieuw in met ei. Herhaal dit tot op elk groot rondje 3 kleine rondjes liggen. Bak de bladerdeeg gebakjes 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
Balletjes en garnalen
Pel de garnalen. Kruid het kalfsgehakt met peper en zout. Kneed het ei en broodkruim erdoor en draai er kleine balletjes van. Neem de halve liter kippenbouillon die je opzij hield. Verwarm tot aan het kookpunt en pocheer hierin de balletjes ca. 2 minuten.
Roux
Maak de roux. Smelt hiervoor de boter, klop de bloem erdoor en laat enkele minuten drogen op een middelhoog vuur. Giet de ingekookte bouillon geleidelijk en onder voortdurend kloppen bij het bloem-botermengsel. Laat de saus kort opkoken en kruid af met peper, zout en citroensap. Voeg een scheutje room toe en kook opnieuw kort in.
Hollandaise saus
Klop op een laag vuur de eidooiers los met het water tot een mooi gebonden saus. Neem van het vuur en roer er de klontjes koude boter door. Kruid af met peper, zout en citroensap.
Afwerking
Doe de kippenstukjes, champignons, balletjes en zwezeriken bij de roomsaus. Vul elk bladerdeeggebakje met de roomsaus met de kip. Werk af met Hollandse saus, verse garnalen en gehakte peterselie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Verwarm de oven voor op 150ºC. Verdeel de zonnebloempitten over een bakplaat en rooster ze in 10-15 minuten in de oven.
Machinaal kneden
Doe de bloem, het water, zuurdesem, gist en zout in de mengkom. Meng alles op lage snelheid 5 minuten en dan op hoge snelheid 10 minuten. Voeg 3 minuten voor het eind de olijfolie toe en op het laatst de pitten op lage snelheid.
Met de hand kneden
Stort de bloem op het werkblad en maak een kuil in het midden. Doe de helft van het water, zuurdesem en gist en het zout erin.Meng alles met de hand en voeg dan de rest van het water, de olijfolie en de pitten toe. Kneed het deeg tot het glad en soepel is.
Eerste rijs
Vorm een bal van het deeg en dek hem af met een vochtige theedoek. Laat 2 uur rijzen. Vouw het deeg halverwege de rijstijd dubbel.
Tweede rijs
Bestuif het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol de stukken deeg over het werkblad tot ze langwerpig zijn. Dek ze af met een theedoek en laat 15 minuten rusten.
Narijs
Druk de stukken deeg voorzichtig plat met je handpalm. Neem een stuk deeg, vouw iets meer dan een derde om en druk dit aan met je vingertoppen. Vouw het overgebleven stuk eroverheen en druk dit ook aan met je vingers.
Strooi de overgebleven pitten op het werkblad. Leg de stukken deeg met de naad naar onderen neer en bevovhtig de bovenkant met een kwastje met water. Leg de stukken deeg met de vochtige kant op de pitten zodat ze eraan blijven plakken.
Leg de stukken deeg met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier en laat nog 1 uur rijzen, afgedekt met een vochtige theedoek.
Bakken
Verwarm de oven voor op 235 ºC en giet vlak voor je de broden in de oven zet water op de hete bakplaat.
Schuif de ciabatta's in de oven en bak op 235ºC voor 4 minuten. Verlaag de temperatuur dan naar 220ºC en bak nog 11 minuten.
Bestrijk de bovenkant van de ciabatta's met olijfolie en laat afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Doe de bloem en 2/3 deel van het water in de mengkom. Meng 5 minuten op lage snelheid. Dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het mengsel 1 uur rusten.
Voeg de rest van het water, de zuurdesem, gist en het zout toe aan het voordeeg en meng het geheel 4 minuten op lage en 7 minuten op hoge snelheid.
Laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume is toegenomen.
Kneden met de hand
Stort te bloem op het werkblad en maak een kuil in het midden. Giet hierin 2/3 deel van het water en meng tot alle bloem is opgenomen. Doe het deeg in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat 1 uur rusten.
Voeg de rest van het water toe met het zuurdesem, gist en zout en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume is toegenomen.
Deeg voorrijs
Vorm een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek. Laat het dan nog een uur rijzen.
Deeg verdelen
Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Vorm er ballen van zonder het deeg te kneden. Laat 30 minuten rusten onder een theedoek.
Deeg vormen
Druk de stukken deeg voorzichtig plat met je hand. Neem een stuk deeg, vouw een derde deel om en druk dit met je handpalm aan. Draai het deeg 180º en vouw iets meer dan 1/3 om en druk dit weer aan. Vouw het deeg overlangs dubbel en druk de randen met de onderkant van je hand op elkaar.
Rol het deeg onder je handen tot een ovaal.
Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
Laat de stukken 20 minuten rusten.
Deeg eindvorm rijs
Zeef het roggemeel boven de stukken deeg. Druk met een deegroller het deeg in het midden en in de lengte uit elkaar. Druk de randen weer tegen elkaar aan met behulp van de deegroller.
Leg de stukken deeg omgekeerd op een met bloem bestoven doek en laat 1 uur en 20 minuten rijzen.
Bakken
Schuif een bakplaat in de oven en verwarm tot 230ºC. Bekleed een andere bakplaat met bakpapier en leg hierop de stukken deeg met de naad naar boven op.Giet vlak voor de de broden in de oven zet 50 ml water op de hete bakplaat en zet de broden in de oven. Bak 20 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Boor de aardappels uit of snijd ze als een tonnetje en gebruik de rest voor een ander aardappelgarnituur.
Kook de aardappeltjes halfgaar in water.
Braiseer (smoor) ze met de jus de veau, tijm en de kippenbouillon of in de vegetarische versie met de groentebouillon.
Als de aardappel nog niet gaar is en de fonds zijn ingekookt voeg dan wat extra toe.
De fond moet nu als een mooi laagje om de aardappel zitten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Maak de ravioli en rol uit op stand 4 van de pastamachine.
Vulling
Hak het sjalotje en de knoflook fijn.
Zet de gedroogde paddenstoelen een kwartiertje onder lauw warm water.
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in dunne plakjes.
Verwarm een koekenpan en doe er boter in. Bak de sjalotjes en knoflook zachtjes aan, zonder dat ze bruin worden.
Doe dan de paddenstoelen erbij en bak op middelhoog vuur tot de paddenstoelen gaar zijn. Laat dan nog even droog bakken.
Haal de paddenstoelen uit de pan en doe in een zeef. Laat ze goed droog worden, eventueel met behulp van keukenpapier.
Zout en peper toevoegen naar smaak en laten afkoelen.
Zet dan weg tot gebruik.
Paddenstoelensaus
Hak het sjalotje en de knoflook fijn.
Zet de gedroogde paddenstoelen een kwartiertje onder lauw warm water.
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in grote stukken. Grote paddenstoelen in vieren, kleintjes laat je heel.
Verwarm een koekenpan en doe er boter in. Bak de sjalotjes en knoflook zachtjes aan, zonder dat ze bruin worden.
Doe er de wijn bij en kook deze in tot stroperig.
Doe dan de paddenstoelen erbij en bak op middelhoog vuur tot de paddenstoelen mooi bruin zijn.
Voeg de room toe en laat even doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat in de pan tot gebruik.
Voor de garnering: snijd grote paddenstoelen in lange repen en bak ze even aan tot ze bruin zijn.
Ravioli afmaken
Leg het deeg op het werkvlak en maak met een markeerring rondjes zonder het deeg door te drukken. Leg in deze rondjes een theelepel paddenstoelenvulling.
Bestrijk het deeg met losgeklopt eiwit en leg een plak deeg eroverheen. Druk zachtjes maar goed het deeg om de vulling. Maak de ravioli's met behulp van een ravioli steker of met een mes.
Verwarm de saus weer.
Kook de ravioli's in ruim en gezouten water tot ze beetgaar zijn. Ongeveer 5 minuten.
Leg er een aantal op een bord en giet er de warme saus overheen.
Leg de repen paddenstoelen voor de garnering over de saus en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.png00Leo Keijzer/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.pngLeo Keijzer2019-02-15 21:10:342020-09-18 11:30:43Ravioli met paddenstoelenvulling en saus
Spruitjes polentataart met rode biet
Spruitjes polentataart met rode biet
Ingrediënten
Instructies
Boerenkoolbrood met cashewnoten
Boerenkoolbrood met cashewnoten
Ingrediënten
Instructies
Groenekool taartje
Groenekool taartje
Ingrediënten
Instructies
Gestoomde edamame sojaboontjes
Gestoomde edamame sojaboontjes
Ingrediënten
Instructies
Vol au vent
Vol au vent
Ingrediënten
Bouillon
Kalfszwezerik
Champignons
Bladerdeeg bakjes
Balletjes
Roux
Hollandse saus
Afwerking:
Instructies
1 dag van tevoren
Kalfszwezeriken
Champignons
Bladerdeegbakjes
Balletjes en garnalen
Roux
Hollandaise saus
Afwerking
Pan de nueces
Pan de nueces
Ingrediënten
Ciabatta met zonnebloempitten
Ciabatta met zonnebloempitten
Ingrediënten
Instructies
Zonnebleomepitten roosteren
Machinaal kneden
Met de hand kneden
Eerste rijs
Tweede rijs
Narijs
Bakken
Pain fondu
Pain fondu
Ingrediënten
Instructies
Machinaal kneden
Kneden met de hand
Deeg voorrijs
Deeg verdelen
Deeg vormen
Deeg eindvorm rijs
Bakken
Pommes fondant
Pommes fondant
Ingrediënten
Instructies
Ravioli met paddenstoelenvulling en saus
Ravioli met paddenstoelenvulling en saus
Ingrediënten
Ravioli
Vulling
Paddenstoelensaus
Instructies
Ravioli
Vulling
Paddenstoelensaus
Ravioli afmaken