Pan de nueces

Porties 1 brood

Ingrediënten
  

  • 200 g walnoten
  • 25 g boter zacht
  • 1 el walnotenolie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ciabatta met zonnebloempitten

Gang Brood
Keuken Italiaans
Porties 4 broden van 280 gram

Ingrediënten
  

  • 100 g Zonnebloempitten
  • 500 g tarwebloem type 65
  • 320 g water
  • 100 g Zuurdesem
  • 5 g Gist verse, opgelost in wat water
  • 10 g Zout
  • 30 g Olijfolie

Instructies
 

Zonnebleomepitten roosteren

  • Verwarm de oven voor op 150ºC. Verdeel de zonnebloempitten over een bakplaat en rooster ze in 10-15 minuten in de oven.

Machinaal kneden

  • Doe de bloem, het water, zuurdesem, gist en zout in de mengkom. Meng alles op lage snelheid 5 minuten en dan op hoge snelheid 10 minuten. Voeg 3 minuten voor het eind de olijfolie toe en op het laatst de pitten op lage snelheid.

Met de hand kneden

  • Stort de bloem op het werkblad en maak een kuil in het midden. Doe de helft van het water, zuurdesem en gist en het zout erin.Meng alles met de hand en voeg dan de rest van het water, de olijfolie en de pitten toe. Kneed het deeg tot het glad en soepel is.

Eerste rijs

  • Vorm een bal van het deeg en dek hem af met een vochtige theedoek. Laat 2 uur rijzen. Vouw het deeg halverwege de rijstijd dubbel.

Tweede rijs

  • Bestuif het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol de stukken deeg over het werkblad tot ze langwerpig zijn. Dek ze af met een theedoek en laat 15 minuten rusten.

Narijs

  • Druk de stukken deeg voorzichtig plat met je handpalm. Neem een stuk deeg, vouw iets meer dan een derde om en druk dit aan met je vingertoppen. Vouw het overgebleven stuk eroverheen en druk dit ook aan met je vingers.
  • Strooi de overgebleven pitten op het werkblad. Leg de stukken deeg met de naad naar onderen neer en bevovhtig de bovenkant met een kwastje met water. Leg de stukken deeg met de vochtige kant op de pitten zodat ze eraan blijven plakken.
  • Leg de stukken deeg met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier en laat nog 1 uur rijzen, afgedekt met een vochtige theedoek.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 235 ºC en giet vlak voor je de broden in de oven zet water op de hete bakplaat. Schuif de ciabatta's in de oven en bak op 235ºC voor 4 minuten. Verlaag de temperatuur dan naar 220ºC en bak nog 11 minuten. Bestrijk de bovenkant van de ciabatta's met olijfolie en laat afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pain fondu

Gang Brood
Porties 3 broden van 300 gram

Ingrediënten
  

  • 500 g tarwebloem type 65
  • 300 g water
  • 100 g Zuurdesem
  • 4 g Gist verse
  • 10 g Zout
  • 30 g Roggemeel voor het vormen

Instructies
 

Machinaal kneden

  • Doe de bloem en 2/3 deel van het water in de mengkom. Meng 5 minuten op lage snelheid. Dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het mengsel 1 uur rusten.
  • Voeg de rest van het water, de zuurdesem, gist en het zout toe aan het voordeeg en meng het geheel 4 minuten op lage en 7 minuten op hoge snelheid. Laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume is toegenomen.

Kneden met de hand

  • Stort te bloem op het werkblad en maak een kuil in het midden. Giet hierin 2/3 deel van het water en meng tot alle bloem is opgenomen. Doe het deeg in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat 1 uur rusten.
  • Voeg de rest van het water toe met het zuurdesem, gist en zout en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume is toegenomen.

Deeg voorrijs

  • Vorm een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek. Laat het dan nog een uur rijzen.

Deeg verdelen

  • Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Vorm er ballen van zonder het deeg te kneden. Laat 30 minuten rusten onder een theedoek.

Deeg vormen

  • Druk de stukken deeg voorzichtig plat met je hand. Neem een stuk deeg, vouw een derde deel om en druk dit met je handpalm aan. Draai het deeg 180º en vouw iets meer dan 1/3 om en druk dit weer aan. Vouw het deeg overlangs dubbel en druk de randen met de onderkant van je hand op elkaar.
  • Rol het deeg onder je handen tot een ovaal. Doe hetzelfde met de rest van het deeg. Laat de stukken 20 minuten rusten.

Deeg eindvorm rijs

  • Zeef het roggemeel boven de stukken deeg. Druk met een deegroller het deeg in het midden en in de lengte uit elkaar. Druk de randen weer tegen elkaar aan met behulp van de deegroller.
  • Leg de stukken deeg omgekeerd op een met bloem bestoven doek en laat 1 uur en 20 minuten rijzen.

Bakken

  • Schuif een bakplaat in de oven en verwarm tot 230ºC. Bekleed een andere bakplaat met bakpapier en leg hierop de stukken deeg met de naad naar boven op.Giet vlak voor de de broden in de oven zet 50 ml water op de hete bakplaat en zet de broden in de oven. Bak 20 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pommes fondant

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg Aardappelen vast kokend
  • 0,25 l Kalfsfond of groentebouillon
  • 0,25 l Kippenbouillon of groentebouillon
  • 2 takjes Tijm

Instructies
 

  • Boor de aardappels uit of snijd ze als een tonnetje en gebruik de rest voor een ander aardappelgarnituur. Kook de aardappeltjes halfgaar in water. Braiseer (smoor) ze met de jus de veau, tijm en de kippenbouillon of in de vegetarische versie met de groentebouillon. Als de aardappel nog niet gaar is en de fonds zijn ingekookt voeg dan wat extra toe. De fond moet nu als een mooi laagje om de aardappel zitten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ravioli met paddenstoelenvulling en saus

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Ravioli

  • 200 g pastameel
  • 2 stuks eieren
  • zout
  • 2 stuks eiwitten voor het bestrijken

Vulling

  • 300 g paddenstoelen
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g gedroogde paddenstoelen
  • 1 stuks sjalot
  • boter

Paddenstoelensaus

  • 400 g paddenstoelen
  • 100 g paddenstoelen voor garnering
  • 50 g gedroogde paddenstoelen
  • 1 stuks sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g room
  • boter
  • 1 glas witte wijn

Instructies
 

Ravioli

  • Maak de ravioli en rol uit op stand 4 van de pastamachine.

Vulling

  • Hak het sjalotje en de knoflook fijn. Zet de gedroogde paddenstoelen een kwartiertje onder lauw warm water. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verwarm een koekenpan en doe er boter in. Bak de sjalotjes en knoflook zachtjes aan, zonder dat ze bruin worden. Doe dan de paddenstoelen erbij en bak op middelhoog vuur tot de paddenstoelen gaar zijn. Laat dan nog even droog bakken.
  • Haal de paddenstoelen uit de pan en doe in een zeef. Laat ze goed droog worden, eventueel met behulp van keukenpapier. Zout en peper toevoegen naar smaak en laten afkoelen. Zet dan weg tot gebruik.

Paddenstoelensaus

  • Hak het sjalotje en de knoflook fijn. Zet de gedroogde paddenstoelen een kwartiertje onder lauw warm water. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in grote stukken. Grote paddenstoelen in vieren, kleintjes laat je heel.
  • Verwarm een koekenpan en doe er boter in. Bak de sjalotjes en knoflook zachtjes aan, zonder dat ze bruin worden. Doe er de wijn bij en kook deze in tot stroperig. Doe dan de paddenstoelen erbij en bak op middelhoog vuur tot de paddenstoelen mooi bruin zijn. Voeg de room toe en laat even doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat in de pan tot gebruik.
  • Voor de garnering: snijd grote paddenstoelen in lange repen en bak ze even aan tot ze bruin zijn.

Ravioli afmaken

  • Leg het deeg op het werkvlak en maak met een markeerring rondjes zonder het deeg door te drukken. Leg in deze rondjes een theelepel paddenstoelenvulling.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt eiwit en leg een plak deeg eroverheen. Druk zachtjes maar goed het deeg om de vulling. Maak de ravioli's met behulp van een ravioli steker of met een mes.
  • Verwarm de saus weer. Kook de ravioli's in ruim en gezouten water tot ze beetgaar zijn. Ongeveer 5 minuten.
  • Leg er een aantal op een bord en giet er de warme saus overheen. Leg de repen paddenstoelen voor de garnering over de saus en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Risotto met zeeduivel en rode biet

Gang Hoofdgerecht vis
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Zeeduivel

  • 4 moten Zeeduivel ong 125 g per stuk
  • 1 bosje Basilicum
  • 100 g Panchetta in blokjes
  • 2 blaadjes Laurier

Risotto

  • 1 stuks Sjalot
  • 300 g Risottorijst
  • 1 glas rode wijn
  • 1 blaadje Laurier
  • 100 g biet in blokjes
  • 100 g biet puree
  • 1 l Visbouillon

Instructies
 

Zeeduivel

  • Verwarm de oven voor op 70ºC. Leg de moten vis in een braadslee en schenk er net zoveel olijfolie over tot ze onder staan. Doe alle andere ingredienten erbij (zout en peper naar smaak) en zet de vis ca. 25 minuten in de oven.

Risotto

  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de sjalot.
  • Voeg de rijst toe en laat met de sjalot even bakken tot de rijstkorrels gaan glanzen en een beetje transparant zijn. Voeg de wijn toe, breng aan de kook en laat even doorkoken tot de wijn bijna verdampt is.
  • Voeg de laurier, blokjes biet en gepureerde biet toe en zoveel bouillon dat de rijst net onder staat. Roer de rijst om tot het vocht is opgenomen en voeg dan weer net zoveel bouillon toe dat de rijst net onder staat. Herhaal dit proces tot de rijst beetgaar is. Breng dan op smaak met zout en peper.

Opdienen

  • Schep de risotto in een diep bord en leg er een moot zeeduivel op. Leg een basilicumblaadje op de zeeduivel en serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Komkommer met aardbei

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Komkommer
  • 6 stuks Aardbeien
  • Sherryazijn
  • Room
  • Zeezout
  • Olijfolie
  • Peper
  • Tijm
  • bloemen rozen, kamperfoelie, viooltjes, tijm

Instructies
 

  • Vanochtend ga je met aardbeienkomkommer trouwen! Je zult genieten van de associatie tussen deze groene schat en dit rode juweel. Wat als je een aardbei melba-komkommer hebt gemaakt? Begin zachter met een komkommer in de richting van de hoogte te schillen. Snijd het in vier lengten. Verwijder het deel met de zaden. Snijd je komkommer in kleine fluitjes. Het meest? Verspreid ze in een schaal die je op een slakom met ijsblokjes legt om het geheel te verversen. Snij je aardbeien in vieren. Verspreid ze in je goblin waar je komkommerklanken zijn. Voor de verhoudingen, respecteer een balans van tweederde van de komkommer en een derde van de aardbei. Laat een paar streepjes olijfolie en het zeezout van Guérande vallen. Laat het een paar minuten inwerken. Cascade van bloemen Giet een glas mosterd vloeibare room in een nieuwe kom die je nog steeds op een kom gevuld met ijsblokjes zet om het geheel te verversen. Het ding? Klop je room om een ​​heel licht soepele textuur te krijgen, vooral niet te strak. Strooi enkele druppels sherryazijn, zeezoutbloem van Guérande en pepermolen. Doe je komkommert fluitjes en je aardbeien kwartjes in, evenals wat gepelde bonen. Meng voorzichtig met een plastic lepel. Plaats in het midden van een bord je melba komkommer aardbei, die eruit moet zien als een echte kleine heuvel. Op de top, voeg wat olijfolie trekken tijm bloemen, Tulbaghia van bloemen, kamperfoelie bloemen, bloemen, gedachten, rozenblaadjes en verse tijm. Zorg altijd voor een hapje met komkommer en aardbei tegelijkertijd. Het staat nog te bezien of je een heel mooie inzending gaat maken of een heel leuk dessert. Het is aan jou! Genieten. Goede tafel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bloemkool drie bereidingen met hazelnoot

Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Witte bloemkool
  • 1 stuks Groene bloemkool
  • 2 dl Room
  • 0,5 l Melk
  • 1 tl Vadouvan
  • 2 el Hazelnoten
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 1 scheutje Notenolie

Instructies
 

Bloemkool couscous

  • Halveer de witte bloemkool en pluk de roosjes eraf. Doe ze in de keukenmachine en draai ze in couscous. Doe hetzelfde met de groene bloemkool.
  • Zet een pan water op tot het kookt en stoom de couscous daar 2 minuten boven. Laat snel afkoelen in ijswater en droog ze op keukenpapier. Bestrooi met fijn zeezout en Malabar peper uit de vijzel. Meng de twee kleuren bloemkoolcouscous met een klein scheutje notenolie.

Geroosterde bloemkool

  • Snijd een deel van de halve bloemkool in dunne plakken op de mandoline.
  • Rooster of grill de plakken aan beide kanten tot ze een beetje bruin zijn en zet ze opzij tot gebruik.

Bloemkoolcrème

  • Hak de rest van de witte bloemkool in stukjes en kook ze in de melk met wat water gaar.
  • Giet af en bewaar het kookvocht. Maak van de bloemkool een puree met de blender of staafmixer. Voeg de vadouvan, zout en peper toe. Meng er ook wat kookvocht door, zodat je een crèmige substantie krijgt.

Groene bloemkool

  • Snijd van de groene bloemkool de puntige delen af en blancheer ze in gezouten water. Houd ze warm tot gebruik.

Hazelnoten

  • Verdeel de hazelnoten op een bakplaat en zet ze een kwartier in de oven op 150ºC. Stort ze daarna direct op een koud oppervlak zodat ze niet verder roosteren.
  • Hak de hazelnoten in grove stukjes.

Service

  • Verwarm de borden voor.
  • Leg een dikke streep bloemkoolcrème op ieder bord. Zet hierin de geroosterde bloemkool flinters rechtop. Zet ook de geblancheerde groene bloemkoolstukjes in de crème. Bestrooi rondom met de hazelnoten, gebrokkelde geitenkaas en de bloemkoolcouscous.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Boemboe voor vis

Base be pasih

Keuken Bali
Porties 500 gram

Ingrediënten
  

  • 225 G Lomboks
  • 25 g Knoflook
  • 100 g Sjalotten
  • 75 g koenjit
  • 50 g Gember
  • 60 g Kemirinoten
  • 100 g Tomaat
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1 el trassi
  • 1 stengel sereh
  • 2 stuks Salamblaadjes
  • 75 ml kokosolie
  • 0,5 el Tamarinde
  • 0,5 el grof zeezout

Instructies
 

  • Hak de kemirinoten klein en rooster ze in een droge pan goudbruin. Stort direct op een koud bord om nagaren te voorkomen.
  • Halveer en ontpit de lomboks en snijd ze klein. Schil en snipper de knoflook en de sjalotten. Schil en snipper de koenjit en de gember. Halveer en ontpit de tomaten en snijd ze klein.
  • Pof de korianderzaadjes in een droge pan en wrijf de zaadjes, samen met bovenstaande ingrediënten, het zout en de trassi in een vijzel tot een grof kruidenmengsel. Een foodprocessor gebruiken mag ook.
  • Kneus en knoop de sereh en kneus het salamblad. Verhit de kokosolie in een pan met dikke bodem en laat hierin op halfhoog vuur beide kruiden trekken zodat ze alle smaak afgeven. Voeg na een paar minuten het grove kruidenmengsel, samen met de asem en het water toe. Laat het geheel langzaam heet worden. Sudder de boemboe 15 tot 45 minuten tot het water verdampt is en hij goudbruin kleurt. Verwijder de sereh en het salamblad. Laat afkoelen voor gebruik.
  • De boemboe is tot twee weken houdbaar in de koelkast en kan tot 6 maanden bewaard worden in de vriezer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lichte zoete en milde sambal

Sambal bajak

Keuken Bali
Porties 1 potje

Ingrediënten
  

  • 7 stuks lombok
  • 3 teentjes Knoflook
  • 6 stuks Sjalot
  • 6 cm Laos
  • 13 stuks kemirnoten
  • 1 tl trassi verkruimeld
  • 50 ml Tamarinde
  • 3 el rijstolie
  • 100 ml Kokosmelk
  • 1,5 el palmsuiker
  • 0,5 el Zeezout grof
  • 2 stengels sereh
  • 100 ml water heet

Instructies
 

  • Halveer de lomboks en verwijder de zaden en zaadlijsten.Snijd ze klein. Schil en snipper de sjalotjes en knoflook. Schil en rasp de laos. Hak de kemirnoten klein en pof ze goudbruin in een droge koekenpan. Stort daarna direct op een koud bord.
  • Meng alle ingrediënten behalve de tamarinde, kokosmelk, olie en sereh en wrijf tot een gladde boemboe.
  • Kneus en knoop de sereh. Verhit de olie in een pan en laat hierin de sereh 3 minuten trekken. Voeg de boemboe en de overige ingredienten toe. Laat het geheel langzaam heet worden terwijl je er 100ml water doorheen roert. Sudder ongeveer 30 minuten tot het water verdampt is en de sambal goudbruin kleurt. Verwijder de sereh en voeg de kokosmelk toe. Laat het nog een s 15 minuten sudderen op laag vuur tot de sambal dik en smeuïg is.
  • Laat de sambal goed afkoelen tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!