Muffin

Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Patisserie
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Eieren
  • 125 g suiker
  • 80 g Zonnebloemolie
  • 250 g Yoghurt
  • 0,5 tl Zout
  • 8 g Bakpoeder
  • 250 g Bloem
  • 0,5 stuks Vanillestokje

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180ºC.
  • Klop het ei luchtig met de suiker en schraap de vanille van het stokje erbij. Roer de olie en de yoghurt erdoor. Zeef de bloem en spatel dit met het bakpoeder en het zout door het eimengsel.
  • Schep het beslag in muffinvormpjes en bak ze in 25 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hollandaise saus

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Sauzen
Keuken Frans
Porties 7 dl

Ingrediënten
  

  • 0,5 stuks Citroensap
  • 250 g Boter Geklaarde
  • 4 stuks Eidooier
  • 1 tl Peperkorrels Gekneusd
  • 1 el Witte wijnazijn
  • 4 el water

Instructies
 

  • Meng de wijnazijn in een pan met de eetlepels koud water en de peper. Laat tot twee derde inkoken en laat volledig afkoelen. Voeg de dooiers toe aan het koud geworden mengsel water en azijn en klop met garde door elkaar. Zet de pan boven een pan zacht kokend water (au bain marie) en blijf kloppen, de garde moet de bodem van de pan blijven raken. Na 8-10 minuten moet de saus glad en romig zijn. De temperatuur mag niet boven de 65ºC komen, anders gaan de eieren stollen. Giet dan terwijl je blijft kloppen de geklaarde boter er met een dun straaltje bij. Voeg zout naar smaak toe en roer er op het laatst het citroensap door. Houd de saus warm in een thermoskan, niet boven vuur want dan gaat hij schiften. Of serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Eieren benedict

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 100 g Boter
  • 100 g Spinazie
  • 4 stuks Ei Gepocheerd
  • 8 takje Bieslook
  • 2 dl Hollandaise saus
  • 4 plakjes Ossetong Dunne plakjes
  • 4 stuks Muffin

Instructies
 

  • Snijd de muffins doormidden en rooster ze een minuut of 2. Houd ze warm. Verwarm de helft van de boter in een koekenpan en schep de spinazie er 1 à 2 minuten doorheen tot ze is geslonken. Breng op smaak met zout en peper en houd warm. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en verwarm de plakjes tong 1 à 2 minuten. Houd ook warm. Dompel de gepocheerde eieren niet langer dan 30 seconden in heet water en laat ze goed uitlekken. Zet op elk bord een halve muffin en leg er een plakje tong op, een dot spinazie en een warm gepocheerd ei. Overgiet royaal met de hollandaise saus, bestrooi met bieslook en serveer direct. Geef er de resterende saus apart bij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Smoothie Marathon

Een smoothie voor extra energie.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Drank
Porties 5

Ingrediënten
  

  • 200 g Aardbei
  • 1 stuks bananen
  • 4 stuks Sinaasappelsap
  • 20 g Cranberries gedroogde

Instructies
 

  • Meng de ingrediënten in de blender tot een smeuïge drank.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Amour volkoren waldcornbrood

Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 500 g Volkoren meel
  • 125 g Waldcornmeel
  • 30 g Gist
  • 25 g Zonnebloempitten
  • 400 ml water
  • 3 tl Zout

Instructies
 

  • Gebruik als er geen verse gist is, 1 zakje gedroogde gist per 500 g meel.
  • Los de gist op in handwarm water.
  • Meng de meelsoorten en maak een bergje op het aanrecht. Strooi het zout op het meel aan de buitenkant. Het zout moet niet direct met het gist in aanraking komen, omdat het de werking van het gist dan vermindert. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de oplossing met gist. Meng het meel met de gist door van binnen uit steeds wat meel bij het vocht te pakken. Voeg dan het water toe en meng het meel en water tot een vochtig deeg ontstaat. Kneed dan 10 minuten. Het deeg blijft vochtig, dat is goed. Laat dan rijzen op een warme plek (23ºC) tot het volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 2 uur.
  • Kneed het daarna nog even snel door en maak de vorm die je wilt. Rond of voor in een langwerpig bakblik. Vet het bakblik eerst in met wat zonnebloemolie. Strooi de zonnebloempitten op het werkvlak en rol het deeg erdoor, zodat de pitten plakken aan het oppervlak. Laar het deeg nogmaals een uur rijzen in de vorm. Zet als het deeg voldoende gerezen is, de oven aan op 230ºC. Zet het brood in de oven als deze op temperatuur is en bak het in het midden van de oven voor 35 minuten.
  • Haal aanzet einde van het bakken het brood uit de oven en klop aan de onderkant. Het moet hol klinken, anders nog even de oven in.
  • Zet het brood op een rooster, zodat het aan alle kanten snel kan afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Waldcornbrood

Ingrediënten
  

Voordeeg

  • 100 g Bloem
  • 100 g Melk
  • 0,25 tl Gist Gedroogd

Deeg

  • 50 g Bloem
  • 50 g Volkoren meel
  • 250 g Waldcornmeel
  • 100 g Melk
  • 1 tl suiker
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Gist
  • 20 g Boter
  • 1 el Zonnebloempitten
  • 1 el pompoenzaadjes

Instructies
 

Voordeeg

  • Meng alle ingrediënten voor het voordeeg met een lepel of in de keukenmachine. Dek af met een doek en laat rijzen tot het volume verdubbeld is.

Deeg

  • Strooi/schenk alles voor het deeg over het voordeeg en meng dit 10 minuten. Het deeg is vrij vochtig en blijft net aan je handen plakken, dus helaas niet geschikt om met de hand te bewerken. Dek het deeg af en laat dit in 1- 1/1/2 uur in omvang verdubbelen, even afhankelijk van hoe warm het in huis is. Sla het deeg daarna nog zo'n 5 minuten goed door, doe het in een ingevet en met bloem bestoven broodblik (van ongeveer 20 cm lang) en laat het deeg nogmaals afgedekt rijzen tot het bijna over de rand uit rijst (duurt ongeveer een uur, wederom afhankelijk van de temperatuur in huis).
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Strooi ongeveer 2 el strooisel over de bovenkant en druk het een klein beetje aan. Kerf met een mes een lichte inkeping over de lengte van het deeg en bak het brood in 35-40 minuten gaar. Kieper het brood daarna uit het blik, schud het teveel aan zaden eraf en laat het brood op een rooster afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tomaat, yoghurtijs en specerijen

Gang Nagerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 16 stuks Kerstomaatjes
  • Citroen balm cress

Yoghurtijs

  • 250 g Yoghurt
  • 100 g Basterdsuiker Witte

Crumble

  • 50 g Boter Zachte boter
  • 50 g Basterdsuiker Witte
  • 50 g Bloem
  • 50 g Amandelpoeder

Specerijensiroop

  • 3 stuks Kaneelstokje
  • 4 stuks Steranijs
  • 10 stuks Cardemon
  • 1 el Korianderzaad
  • 1 el Venkelzaad
  • 4 stuks Jeneverbessen
  • 200 g Suiker
  • 1 snufje Zout
  • 200 ml water

Instructies
 

Specerijensiroop

  • Los de suiker op in het water en voeg alle specerijen toe. Laat 2 uur trekken op een warme plek met een deksel op de pan en laat daarna afkoelen.

Kerstomaatjes

  • Ontvel de tomaatjes. Marineer ze minstens 2 uur in de specerijensiroop.

Yoghurtijs

  • Meng de basterdsuiker door de yoghurt en draai er ijs van.

Crumble

  • Verwarm de oven op 170ºC. Meng de basterdsuiker met de bloem en het amandelpoeder. Kneed er de zachte boter door tot broodkruim. Strooi uit op bakpapier en bak 15 minuten tot goudbruin en krokant.

Presentatie

  • Plaats 4 tomaatjes in het midden van een bord. Maak met een lepel een quenelle van het yoghurtijs en plaats deze ernaast of er boven op. Strooi wat van de crumble erover. Garneer met de citroen balm cress.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Juffertjes

Gang Patisserie
Porties 30

Ingrediënten
  

  • 100 g basterdsuiker Gele
  • 150 g Boter Zachte
  • 0,5 el Nootmuskaat
  • 1 stuks Ei
  • 200 g Bloem Gezeefd

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en de wortels. Snijd de wortels, knolselderij en de uien in brunoise. Kook de aardappels gaar. Kook de wortel, uien en knolselderij met het laurierblaadje ook gaar. Maak van de aardappels met de melk en boter een smeuïge puree en schep hier de groenten door. Serveer met klapstuk.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kletskoppen

Gang Patisserie
Porties 30

Ingrediënten
  

  • 100 g basterdsuiker Witte
  • 30 g Boter Zachte
  • 20 g Melk
  • 1 mespunt Kaneel
  • 30 g Amandelen
  • 50 g Bloem Gezeefd
  • 1 mespunt Zout

Instructies
 

  • Meng de boter met de basterdsuiker en de melk. Roer de kaneel, het zout en de gehakte amandelen erdoor.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Franse uiensoep

Gang Soepen
Porties 5 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg Ui
  • 100 g Boter
  • 5 el Witte wijn
  • 1 el Suiker
  • 2 l Groentebouillon
  • 1 stuks Stokbrood
  • 200 g Gruyere

Instructies
 

  • De kunst bij deze soep is om de uien (véél uien) eerst op heel laag vuur gaar te laten worden, en daarna goudbruin te bakken. Of je vervolgens water, blokjesbouillon, of zelf getrokken runderbouillon of donkere fond gebruikt, moet je zelf weten. Maar gek genoeg is deze soep met water gemaakt óók lekker, dat is fijn voor vegetariërs (groentebouillonblokje kan ook nog). Sommige recepten schrijven het gebruik van bloem voor om de soep te binden, maar eigenlijk heeft het brood al deze functie.

Voorbereiding ca 45 minuten

  • Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Smelt de boter in een pan met dikke bodem, laat niet verkleuren. Doe de uien erbij, schep goed om zodat alle ringen met boter zijn bedekt, en laat ze met de deksel op de pan een kwartier tot half uur garen. Controleer af en toe of het vuur niet te hoog staat, en schep de uien weer om.
  • Doe, als de uiringen zacht zijn geworden, wijn erbij, en zet het vuur hoger. Laat de wijn verdampen en de uien goudbruin verkleuren. Let op dat de ui niet verbrandt, want dan wordt de smaak bitter. Uien hebben een zoete smaak, als je die iets wilt versterken doe je tegelijk met de wijn een theelepel suiker erbij.
  • Giet heet water of voorverwarmde bouillon bij de uien, breng tegen de kook aan en laat nog een half uur op het vuur staan met de deksel op de pan. Proef of er peper en zout bij moet, maar bedenk dat de kaas óók zout is. Als je de soep al in de ochtend of de dag ervoor voorbereidt, zet je het vuur nadat de bouillon of het water aan de kook is gekomen meteen uit. Tijdens het opwarmen vlak voor het gratineren stoven de uien wel genoeg. Rasp de kaas op een grove rasp (gebruik liever geen voorgeraspte kaas).
  • Rooster de stokbroodplakjes in de oven of het broodrooster lichtbruin.

Bereiding 5-10 minuten

  • Zet de grill van de oven in de hoogste stand.
  • Breng de uiensoep tegen de kook aan.
  • Zet de ovenvaste soepkom(men) klaar, leg op de bodem 2 stukjes geroosterd stokbrood, en giet de hete uiensoep er over. Leg nu nog 2 stukjes stokbrood op de soep, en bestrooi brood en soep met de geraspte kaas.
  • Zet de soepkommen enkele minuten onder grill totdat de kaas gesmolten en bruin is. Niet te lang, want zwartgeblakerde kaas is niet lekker.

Serveren

  • Rechtstreeks uit de oven, gloeiendheet dus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!