Courgettetorentjes

Gang Bijgerecht
Porties 18

Ingrediënten
  

  • 3 stuks Courgette
  • 120 g Doperwten verse
  • 0,5 stuks Ui
  • 1 el Mascarpone
  • 0,5 tl Citroensap
  • 1 el Geitenkaas romige, zachte
  • 50 g Amandelschaafsel
  • 1 el Poedersuiker
  • 1 el Olijfolie

Instructies
 

  • Snijd de uiteinden van de courgette en snijd ze in stukken van 5 cm. Snijd elk stuk schuin door. Hol de stukken uit met een appelboor. Kook ze 2 minuten in een grote pan met kokend water en doe snel over in een ijsbad om af te koelen, anders garen ze te ver door. Giet af en droog af. Grill ze aan de schuine kant en daarna 90 graden draaien om een ruitpatroon te maken. Zet dan weg tot gebruik. Kookde doperwten gaar in een klein pannetje met een eetlepel olijfolie, zout, witte peper, ui en zoveel water dat ze net onderstaan. Giet ze af, verwijder de ui en pureer. Haal de puree door een zeef of groentemolen. Voeg mascarpone, citroensap en geitenkaas toe en roer alles goed door. Rooster de amandelsnippers op laag vuur. Als de goudbruin zijn,licht bestrooien met poedersuiker om licht te zoeten. Rooster nog even door. Vul een spuitzak met de doperwtenmousse. Zet op elk bord een courgettetoren met de schuine kant boven. Vul het binnenste met de mousse. Garneer elke toren met de amandelsnippers, zwarte peper en een paar druppels olijfolie. Serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rode bieten carpaccio

Gang Voorgerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g Bieten
  • 1 el Citroensap
  • 3 el Olijfolie
  • 50 g Walnoten
  • 3 el Peterselie
  • 60 g Geitenkaas zachte
  • 60 g Geitenkaas harde
  • 100 g Rucola

Instructies
 

  • Snijd met de mandoline de bieten in heel dunne plakjes. Leg ze in mooie cirkels op de borden. Leg een plak in het midden van elk bord. Schenk een sliertje citroensap en olijfolie erover en bestrooi met walnoten, peterselie en zout en peper. Leg kleine toefjes zachte geitenkaas op de bieten. Schaaf van de harde geitenkaas eroverheen, leg er wat rucola over en besprenkel nog met wat olijfolie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Provencaalse taart

Gang Bijgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 250 g Bloem
  • 150 g Boter
  • 1 stuks Eidooier
  • 2 el Olijfolie
  • 1 stuks Ui
  • 10 stuks Tomaat
  • 1 tl Tomatenpuree
  • 2 teentje Knoflook
  • 1 el Oregano
  • 1 stuks Paprika. geel
  • 1 stuks Paprika, rood
  • 12 stuks Ansjovis
  • 12 stuks Olijven, groen

Instructies
 

  • Zie de complete keuken van Frankrijk, pag 40
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Thom kha kai

Gang Soepen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 150 g Kipfilet
  • 250 ml Kippenbouillion
  • 100 g Champignons
  • 200 ml Kokosmelk
  • 50 g Citroengras
  • 3 stuks Citroenblad
  • 1 stuks Rode peper
  • 25 ml Vissaus
  • 25 ml Citroensap
  • 1 tl Olie
  • 2 takje Koriander
  • 50 g Laos
  • 1 el Tom Yum pasta
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 stuks Tomaat

Instructies
 

  • Tip van de Thaise kokkin uit de winkel: Kook eerst de laos, citroenblad en citroengras in water. Doe dan de bouillon erbij, de kokos erbij en daarna vissaus. Bak de Tom Yum pasta met wat knoflook in een koeken pan, en doe daarna bij de soep. Doe op het laatst pas de kip en champignons erbij. Ook een tomaat in stukjes erbij doen. Snijd de kip in reepjes. Breng de bouillon aan de kook, met de kip. Voeg, als de kip bijna gaar is, de champigons, laos, kokosmelk, citroengras en de in vieren gescheurde citroenblaadjes toe en brneg aan de kook. Meng in een verwarmde soepterrine de platgeslagen rode pepers, vissaus en het citroensap. Giet de soep erbij en schep door elkaar. Voeg de olie toe en garneer met korianderblaadjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chocoladepuddinkjes

Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 105 g Chocolade
  • 105 g Boter
  • 3 stuks Eieren
  • 30 g Suiker
  • 45 g Patentbloem
  • 2 stuks Eidooier

Instructies
 

  • Vet ramequinvormpjes in met boter. Smelt de chocolade met de boter au bain marie. Klop de eieren met suiker en bloem tot een glad mengsel. Klop de eidooiers door de gesmolten chocolade en vervolgens het mengsel van meel en ei. Schenk het geheel in de vormpjes. Verwarm de oven op 190 graden. Bak de vormpjes in 12 minuten gaar. Serveer met een Anglaise saus en kersen. Keer ze voorzichtig om op een bord en bestrooi met poedersuiker.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Bretonse appeltaart Holtkamp

Recept Holtkamp
Gang Patisserie
Porties 8

Ingrediënten
  

fonceerdeeg

  • 125 g Boter
  • 125 g Basterdsuiker
  • 3 g Zout
  • 0,5 stuks Eieren
  • 1 el water
  • 250 g Patentbloem
  • 10 g Bakpoeder

appareil

  • 100 g Suiker
  • 60 g Boter gesmolten
  • 30 g Maizena
  • 2 stuks Eieren
  • 2 stuks Eidooier
  • 1 stuks Vanillestokje

bodem

  • 150 g Amandelspijs

Geleren

  • 150 g Abrikozenjam
  • 2 el water
  • 1 kg Appels Jonagold

Instructies
 

Fonceerdeeg

  • Meng eerst de suiker en de boter goed door elkaar, handenwrijvend. Doe dan het ei erbij, patentbloem, bakpoeder en zout. Kneed tot een mooi soepel deegje. Niet te lang kneden, anders wordt het te taai.
  • Maak een rolletje en zet 2 uur in de koeling.

Appareil

  • meng de eieren, eidooiers en suiker goed met elkaar. Doe er dan de gesmolten boter bij, de zaadjes van het vanillestokje en op het laatst de maizena. De eieren binden, de maizena doet hier nog een schepje bovenop. Meng tot een mooi glad sausje.

Taart vormen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pak het deeg uit de koeling, kneed even door tot het weer soepel is en rol dan uit tot een ronde plak, enkele cm’s groter dan de taart vorm. Beboter de taartvorm en leg het deeg hierin, bekleed de randen van de vorm ook.
  • Rol het amandelspijs uit ter grootte van de taartvorm en leg het hierop. De spijs zorgt voor een droge bodem, het vocht van de appels en de saus dringt niet door het spijs heen.
  • Schil de appels, boor uit met een appelboor en snijd in vierkante blokjes van 1×1 cm. Leg deze in de taartvorm, op een bolvormige hoop.
  • Giet met een lepel de appareil over de appels, zorg ervoor dat alle appels bedropen worden.
  • Zet de vrom in de oven, controleer of het bakken niet te hard gaat. De appels worden donker, maar moeten niet te donker worden. Als dit het geval is, zet dan de oven wat lager, of zet de taart ietsje lager in de oven.
  • Laat ongeveer anderhalf uur bakken.
  • Na het bakken, laat de taart even afkoelen. Verwarm in een pannetje met dikke bodem de abrikozenjam met het water. Bestrijk dan de taart hiermee. Opdienen als de taart is afgekoeld.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tompoezen

Recept Holtkamp
Gang Patisserie
Porties 10

Ingrediënten
  

korstdeeg

  • 160 g Patentbloem
  • 90 g water
  • 3 g Zout
  • 17 g Boter

invouwen in korstdeeg

  • 110 g Boter

bakkersroom

  • 950 g Melk
  • 100 g Suiker
  • 1 stuks Vanillestokje

bakkersroom papje

  • 100 g Maizena
  • 100 g Suiker
  • 40 g Eidooier
  • 50 g Melk

fondant

  • 100 g Poedersuiker
  • 2 stuks Eiwit
  • 0,5 dl Bietensap

Instructies
 

  • Voeg de ingredienten voor het korstdeeg samen en kneed goed door. Sla de boter met een deegroller zacht, tot hij dezelfde sterkte heeft als het deeg. Rol het deeg uit tot een grof kruis. Leg hierin de boter en vouw het deeg om de boter heen. Leg het zo in de koelkast voor 15 minuten. Pak het uit de koelkast en rol uit, vouw in vieren en leg weer in de koelkast. Doe dit in totaal vier keer met tussenpozen van 2 uur. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol de plak dan uit tot 1,5 mm. Schuif de plak in de oven en bak in 35 minuten gaar. Verwarm de melk voor de bakkersroom met de suiker en het uitgeschraapte vanillestokje. Klop de eidooiers met de suiker, maizena (of bakkersroompoeder) en melk glad. Voeg een beetje warme melk hierbij, roer goed en voeg het geheel bij de rest van de mel. Roer goed glad, laat even garen door warm te houden en te blijven roeren. Giet dan af op een plaat om snel af te laten koelen, zet in de koeling. Leg het korstdeeg op een vlakke plaat en snijd doormidden. Roer de afgekoelde room goed door elkaar, zodat het een stevige massa wordt, die in een spuitzak kan. Vul een spuitzak met de room, gebruik een grote spuitmond en spuit de korst vol room. Leg de andere helft koek op de room, zodat je een hele grote tompoes krijgt. Sla de eiwitten stijf, meng met de poedersuiker en roer er de bietensap doorheen tot een stijve massa. Giet dit over de tompoes. Snijd dan de tompoes in kleine stukken, spuit vlak voor het serveren een mooie krul slagroom op de fondant. Serveer direct na het maken, dan is het nog knapperig.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Meringue met rabarber, aardbeien,room en amandelen

Gang Nagerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

meringue

  • 4 stuks Eiwit
  • 200 g Suiker

vulling

  • 800 g Rabarber
  • 0,5 stuks Sinaasappelsap
  • 1 stuks Sinasappelzestes
  • 150 g Suiker
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 400 ml Slagroom
  • 30 g Poedersuiker
  • 150 g Amandelschaafsel
  • 2 bolletjes Stemgember
  • 250 g Aardbeien

Instructies
 

Meringue

  • Maak de meringue door eerst de eiwitten stijf te kloppen en dan langzaam de suiker erbij te strooien. Klop dit net zo lang tot de suiker helemaal opgenomen is. Als je een beetje meringue tussen je vingers wrijft, mag je geen korreltjes meer voelen. Spuit de meringue in rondjes op bakpapier, met een klein opstaand randje. Doe ze in de oven op 100 graden, ongeveer 3 uur. Laat afkoelen

Vulling

  • Maak de rabarber schoon en snijd in schuine stukjes van 2 cm. Rasp de vanille uit het stokje, doe dit bij de rabarber, sinasappelsap, de hleft van de zestes, suiker stemgember (in plakjes gesneden). Breng aan de kook en kook ongeveer 5 minuten, de rabarber moet zijn vorm behpuden. Giet af, bewaar het vocht en laat afkoelen.

Afwerking

  • Klop de slagroom met de suiker stijf en leg de helft op de meringues. Doe hierop de amandelen. Besprenkel met wat rabarberkookvocht en leg de rabarber, met de aarbeien op de meringues. Spuit op elke meringe slagroom, besprenkel weer met kookvocht en de rest van de zestes. Bestrooi met poedersuiker en serveer meteen, voordat de meringues vochtig en zacht worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Cassata

Gang Nagerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 400 g Cake
  • 4 el Marsala
  • 350 g Ricotta
  • 110 g suiker
  • 0,5 tl Vanille essence
  • 150 g Gekonfijte vruchten
  • 50 g Chocolade
  • 1 el Kleurstof, groen
  • 200 g Marsepein
  • 2 el Abrikozenjam
  • 300 g Poedersuiker

Instructies
 

  • Zie de complete keuken van Italie, pag 240
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Petits pots de crème

Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 ml Melk
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 3 stuks Eidooier
  • 1 stuks Eieren
  • 80 g Suiker

Instructies
 

  • Zie de complete franse keuken pag 63 Oven 140 graden, 30 minuten in braadslee met water.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!