Haringsushi

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Voorgerecht vis
Porties 8

Ingrediënten
  

Sushi

  • 2 stuks Casinobrood
  • 8 stuks Haring
  • 24 el Mayonaise
  • 2 stuks Appels
  • 2 stuks Sjalotje
  • 4 stuks Augurken
  • 4 el Brandewijn

Bietensalade

  • 2 stuks Bieten
  • 20 cl Azijn
  • 20 g Suiker

Bietenmayonaise

  • 4 teentje Knoflook
  • 16 el Mayonaise

Instructies
 

Sushi

  • Snijd van de haring staartje eraf en in de lengte in vieren snijden. Wit casinobrood bij de bakker in lengtesneden laten snijden. Leg plastic op de aanrecht met daarop drie stroken brood waarvan de randen elkaar iets overlappen en daar weer plastic op. Rol het brood uit met de deegroller, doe dit heel secuur. Smeer het brood in met een mengsel van mayonaise met appeltje, sjalotje, augurkje, beetje brandenwijn, beetje peper en zout. Stapel op het brood (2 stroken is voldoende) op elkaar en in de lengte 4 harinkjes, herhaal tot de hele lengte van het brood opgevuld is. Rol m.b.v. het plastic dat onder het brood ligt, het brood strak op tot een rol, goed aandrukken maar er mag geen plastic in de rol komen. Aan de uiteinde een strakke knoop leggen (vergelijk zuurstokrol). De rollen in de koelkast laten opstijven. Daarna het plastic eraf halen en de rol door tweeën snijden met een scherp mes en deze helften weer door drieën, wat eraan de zijkanten uit stulpt gewoon goed terug duwen.

Bietensalade

  • Bieten schoonmaken, koken en heel fijn snijden. Weg zetten in de koelkast. Ondertussen op basis van 1 op 1 azijn en suiker koken zodat je een soort suikerwater krijgt. Laten afkoelen en dan de bietjes er doorheen en een dag laten staan daardoor trekt het zoutzuur in de bietjes, daarna zeven.

Bietenmayonaise

  • De bietjes die je over hebt na het snijden even in de keukenmachine draaien, mayonaise erbij, peper en zout naar smaak en beetje knoflook. Serveren: Midden op het bord in een ronde vorm komt de bietensalade, mooi verdelen met cocktailstampertje, daarop komen drie a vier haringshushi torentjes. Er omheen drie mooie kwakjes bietenmayonaise. Over het bord heen heel fijn gehakte bieslook strooien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Crème anglaise 2

Kan bij de Beignets de Lanjaron.
Gang Nagerecht
Porties 1 liter

Ingrediënten
  

  • 1 l Melk
  • 1 stuks Vanillestokje

zestes

  • 1 stuks Citroenschil
  • 160 g Suiker
  • 10 stuks Eidooier

Instructies
 

  • Verwarm de melk met het vanillestokje en de citroenrasp tot kookpunt. Meng de eidooiers met de suiker. Giet de kokende melk al roeroende op de eidooiers, zet weer terug op het vuur. Laat tot 82/83 Cº verhitten, goed blijven roeren.
  • Zeef de crème en laat de crème goed afkoelen onder een stukje folie, om velvorming te voorkomen..
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Samosa

Groentepasteitje
Gang Bijgerecht, Vedisch
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 450 g Bloem
  • 0,5 tl Zout
  • 100 g Ghi gesmolten
  • 1,5 dl Water
  • 3 stuks Aardappelen
  • 1 stuks Bloemkool in roosjes gesneden
  • 200 g Doperwten
  • 2 stuks Spaanse peper
  • 1 tl Komijnzaad
  • 0,5 tl Gember geraspt
  • 0,5 tl fenegriek fijngemalen zaad
  • 0,5 tl Korianderzaad fijngemalen
  • 0,5 tl Kurkuma
  • 0,25 tk asafoetida
  • 0,5 tl Kaneel
  • 1 mespunt Nootmuskaat

Instructies
 

Deeg

  • Doe de bloem en het zout in een kom en druppel er de gesmolten ghi overheen. Wrijf de ghi met je vingertoppen door het meel, tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Meng er langzaam het water doorheen en kneed het meel om een deeg te maken. Kneed het deeg 5 minuten krachtig door, zodat het glad en zacht is en niet meer aan je vingers plakt. Maak een bal van het deeg, sprenkel er een paar druppels water over en bedek het met een vochtige doek.

Vulling

  • Kook de erwtjes tot ze gaar zijn en laat ze uitlekken. Schil de aardappelen en snij ze in dobbelsteentjes. Snij de bloemkoolroosjes in kleine stukjes. Zet een middelgrote pan op het vuur en bak het komijnzaad, de kruidnagels, de kaneelstokjes en de Spaanse pepers in 2 eetlepels ghi. Als ze donker beginnen te worden strooi je er de gember en poederspecerijen bij. Bak alles nog een paar seconden. Doe er nu de dobbelsteentjes aardappel en de bloemkoolroosjes bij. Laat alles een paar minuten bakken, terwijl je blijft roeren. Voeg 2 eetlepels water, dek de pan af, draai de vlam laag en laat alles een kwartiertje koken, tot de groenten gaar zijn. Let wel op dat ze niet aanbranden.
  • Haal de pan van het vuur, roer de erwtjes en het zout door de andere groenten heen en spreid de inhoud van de pan uit op een schoon oppervlak, zodat alles kan afkoelen.

Deeg vullen

  • Maak 15-20 balletjes van het deeg. Rol elk balletje uit tot een schijf van ongeveer 10 cm doorsnee. Leg op de ene helft van het deeg een eetlepel van de groentevulling. Vouw de andere helft van het deeg daar overheen, maak de rand vochtig met water en knijp de rand goed samen. Plooi de rand door het deeg tussen de duim en wijsvinger zacht te knijpen.
  • Verhit de ghi in een wok boven een matig hoge vlam. Bak een paar samosa’s per keer (zoveel als er naast elkaar in de ghi kunnen liggen). Bak ze terwijl je ze regelmatig keert totdat beide kanten goudbruin zijn. Haal de samosa’s uit de ghi en laat ze uitlekken.

Notities

Tip:
Als de samosa’s gevouwen zijn, kun je ze in plasticfolie wikkelen en invriezen. Wanneer je ze nodig hebt, frituur je ze langzaam in de ghi, anders loop je de kans dat ze van binnen nog niet ontdooid zijn. Ze zijn klaar als ze knetteren.
Je kunt de samosa’s ook halfgaar bakken en vlak voor het serveren afbakken. Handig als je gasten hebt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Koriander chutney

Dhaniya ki chatni
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Vedisch
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 4 bosje Koriander of combinatie met munt
  • 10 el Kokos
  • 4 el Gember geraspt
  • 2 stuks Spaanse peper zonder zaad en fijngehakt
  • 2 el Citroensap
  • 500 ml Biogarde
  • 3 tl Suiker
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Komijnzaad drooggeroosterd en fijngemalen

Instructies
 

  • Neem voor chutney’s blaadjes van het bovenste, bladrijke gedeelte van de plant. Het onderste deel van de stengel wordt vezelig als het wordt gemalen.
  • Was de korianderblaadjes en hak ze fijn. Doe de blaadjes, de kokos, de gember, de Spaanse peper en het citroensap in een keukenmachine en maal alles tot een pasta. Meng de biogarde, de suiker, het zout en de komijn in een kom, voeg er de koriander aan toe en roer alles goed door. Afdekken en in de koelkast bewaren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aubergine paramahamsa

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Vedisch
Porties 15

Ingrediënten
  

panir

  • 0,75 l Yoghurt
  • 3 l Melk
  • 1 tl Zout
  • 0,5 tl asafoetida
  • 0,5 tl Kurkuma
  • 0,5 tl Peper
  • 3 el Koriander

tomatensaus

  • 15 stuks Tomaat
  • 1 el Ghi
  • 2 tl Pancha masala

Panir

  • 4 el Melkpoeder

Tomatensaus

  • 2 el suiker
  • 1 tl Zout
  • 7 stuks Aubergine
  • 50 g Bloem
  • 50 g Kikkererwtenmeel
  • 1 tl Zout
  • 1,5 tl kainjizaad
  • 0,5 tl Kurkuma

Instructies
 

Panir

  • Begin met panir te maken van de melk en yoghurt. Bewaar de wei. Laat de panir even uitlekken.
  • Maal de panir in een keukenmachine of met een staafmixer met zoveel wei dat het een dikke saus wordt.
  • Voeg de kruiden en koriander toe en als laatste de melkpoeder (dit geeft het bruine korstje) en maal alles nog even om te mengen

Tomatensaus

  • Ontvel (zonodig) en maal de tomaten, of gebruik tomaten uit blik.
  • Verhit de ghi en bak daarin de pancha masala. Voeg de tomaten toe en kook ze in tot een dikke saus. Voeg er de suiker en het zout aan toe.

Aubergine pakora’s

  • Maak zoveel aubergine pakora’s dat ze de bodem van de ovenschalen bedekken.
  • Snijd de aubergines in plakken van 0,5 cm
  • Maak het pakora beslag
  • Haal de aubergineplakken erdoor en frituur in de ghi

Samenstellen

  • Verdeel de aubergine pakora’s over de bodem van de ovenschalen
  • Verdeel de tomatensaus over de pakora’s en schep vervolgens de panir eroverheen
  • Zet de schalen in de voorverwarmde oven en bak ze een half uur tot drie kwartier op 250 graden, tot er een korstje op zit.
  • Laat het gerecht nog even staan zodat je er mooie stukken van kunt snijden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pancha masala

Gang Bijgerecht, Vedisch
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl anijs
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl kalinjizaad
  • 0,5 tl fenegriek beetje gemalen

Instructies
 

  • Rooster de specerijen in een koekenpan, zonder vet of ghi. Als alle specerijen geroosterd zijn, maal je ze tot een fijn poeder.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spoom met aalbessencompote

Gang Drank
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 0,5 tl Sinaasappelschil
  • 1 stuks Sinaasappel
  • 0,5 stuks Limoen
  • 1 dl Witte wijn zoete witte wijn
  • 100 g Aalbessenjam
  • 1 el Suiker
  • 1 dl Water

Instructies
 

  • Breng het water met de suiker aan de kook. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Voeg de Cranberry compôte toe en blijf al roerende verwarmen. Laat dit afkoelen en voeg dan pas het sap van de sinaasappel en de limoen toe.
  • Hevel alles over in een diepvriesbakje en laat de boel ongeveer vier uur invriezen. Maak het mengsel wel af en toe met een vork los. Vijf minuten van tevoren haal je het mengel uit de vriezer. Schep hier vier champagneglazen voor ongeveer tweederde mee vol en schenk de wijn erover. Dan alleen nog garneren met een sinaasappelschijfje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Olijvenbrood

Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 6 minuten
Porties 7

Ingrediënten
  

  • 150 g Olijven, zwart ontpit
  • 150 ml Olijfolie
  • 1 stuks Citroenschil 1 reep
  • 3 tl Tijm
  • 700 g Bloem
  • 35 g Gist dit recept moet met verse gist
  • 450 ml water koud
  • 2,5 tl Zeezout

Instructies
 

  • Doe de olijven in een kom, samen met de olijfolie, citroenschil en tijm. Dek de kom af en laat 3-4 uur of een nacht marineren.
  • Doe 500 g bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Roer in een kleine kom de gist met 100 ml water tot een gladde massa, schep in het kuiltje en voeg de rest van het water toe. Kneed tot een plakkerig deeg dat iets van een beslag weg heeft. Roer met de mixer om een homogene massa te krijgen. Dek af met een vochtige doek en laat bij normale kamertemperatuur rijzen 3 tot 4 uur, tot het ongeveer driemaal de oorspronkelijke omvang heeft. Controleer van tijd tot tijd of het deeg niet aan de theedoek vastplakt. Strooi in dat geval wat bloem over het deeg.
  • Kneed het gerezen deeg door. Zeef de olijven, verwijder de citroenschil en bewaar de olie. Meng olie en zout door het deeg en kneed geleidelijk de resterende bloem erdoor, tot een zacht plakkerig deeg ontstaat. Verdeel het in tweeën en leg 1 portie in een andere kom. Meng de helft van de olijven door elke portie. Dek af met een vochtige doek en laat weer rijzen tot de dubbele omvang, ongeveer 1 uur.
  • Bak 30 min in een voorverwarmde oven (220 graden) tot de broden bruin zijn en hol klinken. Laat op een rooster afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Truffelpasta

Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 400 g Truffelstringozzi
  • 50 g Truffelpasta
  • 1 dl Slagroom
  • 250 g Champignons
  • 100 g Kaas. Parmezaanse

Instructies
 

  • Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Gebruik enkele soorten door elkaar, dus niet alleen champignons. Bak ze in wat boter en maak op smaak met zout en peper. Doe dan de room erbij en laat even tegen de kook aankomen. Zet apart. Kook de stringozzi in ruim water. Serveer op bijvoorbeeld rucola. Doe de stringozzi op de rucola, daarover de paddestoelen, dan een lepeltje truffelpasta en eroverheen wat grof gerapte parmezaanse kaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pan Toscana

Toscaans brood
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Porties 1 breads

Ingrediënten
  

eerste gisting

  • 20 g Gist
  • 1 el Bloem
  • 60 ml water

tweede gisting

  • 625 g Bloem
  • 250 ml water
  • 1 snufje Zout

Instructies
 

1ste gisting

  • Los het gist op in handwarm water. Voeg het meel erbij en laat even rijzen.

2de gisting

  • Leg het meel op een plank, maak een kuil in het midden en doe hier het gegiste mengsel in en beetje bij beetje de resterende handwarme water van de 2de gisting. Meng het meel er voorzichtig door en kneed het gedurende 5-10 minuten tot een gladde bal. Wikkel de bal in een met bloem bestrooide doek en laat 1 uur rijzen. Haal het doek er voorzichtig af, leg het deeg op een met bloem bestoven bakplaat en bak het brood in een voorverwarmde oven op 180 graden in ca. 50 minuten gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!