Samosa

Groentepasteitje
Gang Bijgerecht, Vedisch
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 450 g Bloem
  • 0,5 tl Zout
  • 100 g Ghi gesmolten
  • 1,5 dl Water
  • 3 stuks Aardappelen
  • 1 stuks Bloemkool in roosjes gesneden
  • 200 g Doperwten
  • 2 stuks Spaanse peper
  • 1 tl Komijnzaad
  • 0,5 tl Gember geraspt
  • 0,5 tl fenegriek fijngemalen zaad
  • 0,5 tl Korianderzaad fijngemalen
  • 0,5 tl Kurkuma
  • 0,25 tk asafoetida
  • 0,5 tl Kaneel
  • 1 mespunt Nootmuskaat

Instructies
 

Deeg

  • Doe de bloem en het zout in een kom en druppel er de gesmolten ghi overheen. Wrijf de ghi met je vingertoppen door het meel, tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Meng er langzaam het water doorheen en kneed het meel om een deeg te maken. Kneed het deeg 5 minuten krachtig door, zodat het glad en zacht is en niet meer aan je vingers plakt. Maak een bal van het deeg, sprenkel er een paar druppels water over en bedek het met een vochtige doek.

Vulling

  • Kook de erwtjes tot ze gaar zijn en laat ze uitlekken. Schil de aardappelen en snij ze in dobbelsteentjes. Snij de bloemkoolroosjes in kleine stukjes. Zet een middelgrote pan op het vuur en bak het komijnzaad, de kruidnagels, de kaneelstokjes en de Spaanse pepers in 2 eetlepels ghi. Als ze donker beginnen te worden strooi je er de gember en poederspecerijen bij. Bak alles nog een paar seconden. Doe er nu de dobbelsteentjes aardappel en de bloemkoolroosjes bij. Laat alles een paar minuten bakken, terwijl je blijft roeren. Voeg 2 eetlepels water, dek de pan af, draai de vlam laag en laat alles een kwartiertje koken, tot de groenten gaar zijn. Let wel op dat ze niet aanbranden.
  • Haal de pan van het vuur, roer de erwtjes en het zout door de andere groenten heen en spreid de inhoud van de pan uit op een schoon oppervlak, zodat alles kan afkoelen.

Deeg vullen

  • Maak 15-20 balletjes van het deeg. Rol elk balletje uit tot een schijf van ongeveer 10 cm doorsnee. Leg op de ene helft van het deeg een eetlepel van de groentevulling. Vouw de andere helft van het deeg daar overheen, maak de rand vochtig met water en knijp de rand goed samen. Plooi de rand door het deeg tussen de duim en wijsvinger zacht te knijpen.
  • Verhit de ghi in een wok boven een matig hoge vlam. Bak een paar samosa’s per keer (zoveel als er naast elkaar in de ghi kunnen liggen). Bak ze terwijl je ze regelmatig keert totdat beide kanten goudbruin zijn. Haal de samosa’s uit de ghi en laat ze uitlekken.

Notities

Tip:
Als de samosa’s gevouwen zijn, kun je ze in plasticfolie wikkelen en invriezen. Wanneer je ze nodig hebt, frituur je ze langzaam in de ghi, anders loop je de kans dat ze van binnen nog niet ontdooid zijn. Ze zijn klaar als ze knetteren.
Je kunt de samosa’s ook halfgaar bakken en vlak voor het serveren afbakken. Handig als je gasten hebt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept