Zuurkool Elzas

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 g spek of bacon in reepjes gesneden
  • 1 kg zuurkool afgespoeld en uitgeknepen
  • 1 stuks groene appel geschild en grof geraspt
  • 1 stuks ui gesnipperd
  • 4 teentje teentjes knoflook fijngehakt
  • 8 stuks krieltjes of nieuwe aardappelen gehalveerd
  • 400 g varkensschouder in plakken van 1 cm
  • 2 stuks braadworsten in dikke plakken
  • 6 stuks kruidnagels
  • 12 stuks jeneverbessen
  • 2 stuks verse of gedroogde laurierblaadjes
  • 375 ml witte wijn bijvoorbeeld riesling
  • mosterd en roggebrood voor erbij

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 120 °C.
  • Verhit de olie in een grote vuurvaste ovenschaal op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door. Doe de ui en knoflook in de ovenschaal en fruit 4 minuten, tot alles zacht en glazig is. Schep in de kom met de zuurkool en meng.
  • Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de ovenschaal, samen met de aardappelen en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en peper.
  • Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over. Bestrooi met zout en peper, schenk de wijn erbij en zet 4 uur in de oven, totdat het vlees mals is. Serveer met mosterd en roggebrood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Porties 2 Broden

Ingrediënten
  

Deeg

  • 100 g Roggebloem
  • 150 g Roggemeel
  • 250 g Speltvolkorenmeel
  • 350 g Water
  • 10 g Azijn
  • 3 g Zout
  • 5 g Instantgist

Kruiden

  • 2 g Speculaaskruiden
  • 20 g Bruine suiker
  • 4 g Cacaopoeder
  • 4 g Oploskoffie

Vulling

  • 250 g gedrooogde pruimen en abrikozen
  • 125 g Gedroogde vijgen
  • 150 g Rozijnen
  • 50 g Geroosterde hazelnoten

Instructies
 

  • Het deeg maken gaat het best in de keukenmachine vanweg het plakkerige.
  • Spoel de vulling met lauw water af en week 15 minuten in lauw water.
  • Meng meel, bloem, kruiden, water, azijn, zout en gist 5 minuten op lage snelheid in de keukenmachine met de vlinder. Laat gist niet in directe aanraking komen met azijn of zout.
    Kneed circa 3 minuten op hogere snelheid.
  • Laat 5 minuten rusten met de uitgelekte vulling erop.
  • Draai heel voorzichtig in 1 minuut de vulling erdoor.
  • Laat 15 minuten rijzen.
  • Verdeel met natte handen over 2 ingevette cakeblikken. Laat 40 minuten rijzen met een natte doek erover.
  • Los voorzichtig op een bakplaat met siliconen mat of bakpapier. Strijk met natte handen glad.
  • Stoom iets voor en bak circa 35 minuten op 180 °C.
  • Laat goed afkoelen en pak goed in. Laat minstens 1 nacht rusten, snijd in heel dunne plakjes met ongekarteld mes.
  • Het kletzenbrood is op kamertemperatuur 2 weken te bewaren. Het is ook goed in te vriezen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Zwarte bessensorbetijs

Gang Dessert
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 180 g fructose
  • 45 ml citroensap
  • 750 g zwarte bessenpuree
  • 10 ml wodka
  • 4,5 dl water

Instructies
 

  • Breng het water met de fructose aan de kook totdat de fructose helemaal opgelost is.
  • Zet dan de pan in een bak ijswater om snel af te laten koelen. Voeg dan het citroensap toe.
  • Maal de puree met de fructosesiroop en wodka in een blender. Wrijf de puree door een fijne zeef en zet in de koelkast.
  • Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine en draai het ijs. Wanneer het ijs dik genoeg is, haal je het ijs uit de machine en meng je het glad met de staafmixer. Doe dan het ijs weer terug in de machine en laat nog 10 minuten roeren.
  • ALs het ijs dik genoeg is om te serveren, kun je dat meteen doen. Anders nog een uurtje in de vriezer op laten stijven.
Bron: Heston Blumental
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sinaasappelsaus

Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 45 g suiker
  • 3 el rode wijnazijn
  • 7 dl eendenbouillon
  • 3 stuks sinaasappelssap
  • 1 stuks citroensap
  • 2 stuks zestes van sinaasappelschil geblancheerd
  • 1 stuks zestes van citroenschil geblancheerd
  • zout en peper

Instructies
 

  • Doe de suiker en azijn in een steelpan en laat tot een goudkleurige karamel koken op laag vuur.
  • giet er de bouillon en sinaasappel- en citroensap bij en breng aan de kook. Laat 45 minuten zachtjes sudderen, als het nodig is afschuimen. De saus moet aan de achterkant van een lepel blijven hangen.
  • Passeer de saus door een zeef, breng op smaak met zout en peper en voeg vlak voor het opdienen de zestes toe.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Watermeloen tataki

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks watermeloen
  • zout

Instructies
 

  • Snijd de schil van de watermeloen.
  • Snijd vervolgens in banen van ongeveer 3x3 centimeter.
  • Bestrooi met een klein beetje zout.
  • Plaats in een vacuümzak en trek deze volledig vacuüm.
  • Laat 12 uur pekelen.
  • Haal uit het vacuüm en dep droog.
  • Droog 30 minuten in een droogoven op 60°C.
  • Brand de meloen rondom met een gasbrander.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Watermeloen carpaccio

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks watermeloen
  • naar behoefte olijfolie
  • Maldon zout

Instructies
 

  • Schil de watermeloen.
  • Snijd in plakken van 8 centimeter dik.
  • Trek vacuüm zodat de cellen in de meloen kapotgaan, haal uit de zak.
  • Droog 5 uur in een droogoven op 60°C.
  • Vries in en laat ontdooien, herhaal dit proces.
  • Dep goed droog.
  • Snijd in plakken van 3 millimeter dikte op de snijmachine.
  • Leg op een ovenplateau en bak 20 minuten op 130°C.
  • Leg op vet vrij papier en rook 2 minuten in een rookoven.
  • Dresseer op een bord en maak af met olijfolie en maldonzout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Watermeloen gelei

Porties 500 gram

Ingrediënten
  

  • 500 gram watermeloen geschild
  • 100 gram tomaat
  • 10 ml. rodewijnazijn
  • naar behoefte tabasco
  • 1 gram agar agar per 100 gram vocht
  • zout

Instructies
 

  • Draai de meloen met de tomaat en azijn tot soep in een blender.
  • Breng op smaak met zout en tabasco.
  • Weeg het vocht af in een passende pan.
  • Voeg per 100 gram vocht 1 gram agar agar toe.
  • Breng al roerend aan de kook en laat kort doorkoken.
  • Giet uit op een plateau en laat volledig geleren in de koeling.
  • Draai de gelei glad in een blender.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Pannacotta van geitenkaas

Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 400 ml room
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • 2 blaadjes blaadjes gelatine
  • peper - zout

Instructies
 

  • Doe de room in een steelpannetje op het vuur en breng aan de kook. Voeg de geitenkaas toe en roer goed totdat er geen brokjes meer zijn. Doe dan nog de gelatine, peper en zout erbij en giet het mengsel in kleine glaasjes of op borden. Laat gedurende 2 uur opstijven in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Desem batard brood

Porties 640 gram

Ingrediënten
  

  • 640 g meel type 65
  • 320 g desem verhouding 1:1
  • 335-375 gram water
  • 16 g zout

Instructies
 

  • Meng het meel en water en laat 45 minuten staan voor de autolyse.
  • Meng er dan het desem en zout door, niet kneden.
  • laat 2-3 uur voorrijzen op kamertemperatuur afwisselend met in de koelkast laten rijzen. Sla het na anderhalf uur om. Tegen het eind moet het deeg luchtig aanvoelen.
  • Vorm een bol van het deeg en laat 15 minuten rusten.
  • vorm tot broden of broodjes. Breng ze goed op spanning en de naad moet goed sluiten.
  • Laat in de koelkast 12-18 uur rijzen. De broden moeten luchtig en stevig aanvoelen. Snijd ze in met een heel scherp mes.
  • Verwarm de oven op 250°C met veel stoom. Leg de broden in de oven en als ze zijn opengebarsten, verlaag je de temperatuur tot 230°C.
  • Bak de broden ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de grootte.
Bron: Issa Niemeijer-Brown
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Knolselderij in zoutkorst

Ingrediënten
  

  • 1 liter karnemelk
  • 200 ml water
  • 1 stuks grote knolselderij schoongeboend
  • 6 stuks witte uien
  • 3 eetl. zonnebloemolie
  • 2 eetl. sherry azijn
  • Handje citroentijm
  • 50 g Goudse oplegkaas
  • 2 eetl. roomboter

Instructies
 

  • Leg een kaasdoek in een zeef en schenk de karnemelk erin. Laat de karnemelk afgedekt in de koelkast een nachtje uitlekken en vang het vocht op. Reduceer het vocht vervolgens in circa 30 minuten tot een mooie sausdikte.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Meng het zout met water tot een soort van kleverige massa. Zet de knolselderij in een ovenschaal in een laag zout en bedek vervolgens de knol helemaal onder het zout gaar deze ongeveer 3 uur in de oven. Zet de oven uit en laat de knolselderij een nachtje staan. Tik dan de knolselderij uit het zout en borstel alle restjes zout er af.
  • Hak 5 1/2 witte uien fijn. Verwarm een pan met 2 eetl. olie, voeg de fijngehakte uien, klein beetje zout en sherry azijn toe en laat ongeveer 5 uur op een lage stand garen onder het kookpunt tot het een soort van zoete gekarameliseerde chutney wordt.
  • Verwarm de oven op grillstand. Snijd de overgebleven halve witte ui in flinterdunne plakjes, besprenkel met wat olie en grill totdat de randjes zwart worden.
  • Snijd de schil van de knolselderij af, halveer en snijd in 8 plakken. Leg de plakken knolselderij in een ovenschaal, schep er wat van de uiencompote op, rasp de Goudse oplegkaas erover, besprenkel met citroentijm en gratineer onder een hete grill. Verwarm de karnemelk saus en monteer hem door boter toe te voegen en met een staafmixer luchtig te kloppen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep 2 plakken knolselderij op 4 borden, en schep er met een lepel wat van het karnemelkschuim bij. Serveer met evt. wat kruidensla om het wat frisser te maken.
Bron: Lindenhoff
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!