Maak een bouquet garni, van een kruidenzakje of een preiblad, door de peterseliestengels, tijm, peperkorrels en laurier op een klein vierkant kaasdoek te leggen. Vouw de korte zijden van het vierkant in de richting van het midden en rol dan in een zakje. Knip met een keukenschaar of een schilmesje een lengte van keuken touw. Wikkel het keukentouw twee keer om het ene uiteinde van het zakje en twee keer om het andere uiteinde, en knoop in het midden vast.
Doe de wijn en port, champignons, sjalot, wortelen en bouquet garni in een middelgrote sauspan.
Laat op middelhoog vuur sudderen tot de vloeistof is ingekookt tot de helft, ongeveer 20 minuten. Zeef de reductie door een zeef in een kleine sauspan terwijl je de groenten met een lepel tegen de zijkant van de sauspan drukt om zoveel mogelijk saus te krijgen. Doe de groenten in de zeef en blijf even persen.
Om de beurre rouge af te maken, laat je de reductie in de kleine steelpan op middelhoog vuur verder inkoken tot er zich grote bellen vormen en de consistentie stroperiger wordt en saus aan de bodem van de pan blijft hangen.
Zet het vuur laag tot medium-laag en begin koude boter toe te voegen, stuk voor stuk, constant kloppend om te laten emulgeren. Het is belangrijk dat de saus niet te heet wordt of kookt, want dan gaat de emulsie schiften. Zodra de saus op het gewenste niveau is qua rijkdom en intensiteit, zet je het vuur uit en breng op de saus op smaak met zout. Direct serveren of warm houden in een thermosfles of bain marie.
Beurre rouge
Beurre rouge
Ingrediënten
Instructies
Paris Brest Amsterdam
Paris Brest Amsterdam
Ingrediënten
Croustillant
Voor het soezenbeslag:
Hazelnoot mousseline:
Afwerking
Instructies
Croustillant
Soezen
Hazelnoot mousseline
Afmaken
Gepocheerde rogvleugel met kappertjes en beurre blanc
Gepocheerde rogvleugel met kappertjes en beurre blanc
Ingrediënten
Instructies
gepocheerde rog
Beurre blanc
Bloedworst met appelcompote en jam van ui
Bloedworst met appelcompote en rode uienjam
Ingrediënten
Appelcompote
Rode uienjam
Gekarameliseerde appel of kweepeer
Jus met gember en honing
Garnering
Instructies
Gedroogde appel of kweepeer
Appelcompote
Rode uienjam
Gekarameliseerde appel
Jus met gember en honing
Borden opmaak
Baguette à l’ancienne
Baguette à l'ancienne
Ingrediënten
Instructies
Bloedworst met herfstvruchten en pompoen
Bloedworst met herfstvruchten en pompoen
Ingrediënten
Instructies
Bloedworst
Bloedworst
Ingrediënten
Instructies
Beurre blanc
Beurre blanc
Ingrediënten
Instructies
Sauce chasseur (Jagerssaus)
Sauce chasseur
Ingrediënten
Instructies
Kalfsjus
Ingrediënten
Instructies