Citroentaart

Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Porties 8

Ingrediënten
  

deeg

  • 250 g Bloem
  • 200 g Poedersuiker
  • 125 g Boter
  • 6 el Witte wijn

vullling

  • 5 stuks Citroen geraspte schil van 3. vlees van 5
  • 4 stuks Eieren
  • 1,5 dl Rum
  • 100 g Boter ijskoud

garnering

  • 100 g Aardbeien

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg. Gebruik geen extra vocht, maar kneed het deeg heel goed. Snijd de schil van de citroenen, verwijder de pitten en het witte vliesje. Pureer het vruchtvlees in de keukenmachine en meng vervolgens met de suiker, eieren, witte rum en ijskoude klontjes boter. Bak de taartbodem eerst blind (met behulp van bakpapier en een steunvulling), ongeveer, 15 á 20 min bij 180 graden. Vul de taartbodem vervolgens met de vulling en bak de taart nog ± 30 minuten bij 160 á 175 °C. Garneer de taart extra met schijfjes aardbei.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chocoladetaart

36 kleine porties, gebaseerd op een taartje van 15 cm in 12 stukjes verdeeld.
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Gang Patisserie
Keuken Hollands
Porties 3 taarten 15 cm

Ingrediënten
  

Cake

  • 150 g Boter
  • 200 g Basterdsuiker bruine
  • 2 el Oploskoffie
  • 2 stuks Eieren licht geklopt
  • 1 tl Vanille essence
  • 45 g Zelfrijzend bakmeel
  • 150 g Bloem
  • 1,5 tl Bakpoeder
  • 70 g Cacaopoeder
  • 200 ml Karnemelk
  • 100 g Chocoladedruppels

glazuur

  • 115 g Boter voor glazuur
  • 115 g Chocolade puur. gehakt. voor glazuur
  • 115 g Chocolade gesmolten in spuitzak. voor zigzaggen.

Instructies
 

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een hoge ronde springvorm van 20 cm in met boter of olie. Bekleed de bodem en zijkant met bakpapier. Klop de boter en suiker met de mixer luchtig en romig; voeg de oploskoffie toe. Doe de eieren er één voor één bij; klop steeds stevig; voeg de vanille essence toe. Schep met een metalen lepel afwisselend de bloem, bakpoeder en cacaopoeder en de karnemelk door het mengsel. Roer het glag. Voeg de chocoladedruppels toe. Giet het mengsel in de vorm en strijk het glad. Bak de taart 50-60 min. Of tot een breinaald er schoon uitkomt. Haal hem uit de vorm en laat afkoelen.

Glazuur

  • Voor het glazuren: smelt de boter en chocolade au bain marie in een vuurvaste schaal. Strijk het afgekoelde glazuur gelijkmatig over de bovenkant van de taart. Versier hem eventueel met chocoladezigzaggen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mussels Mascarpone sauce

Saus voor de ravioli
Gang Sauzen
Porties 8 pax.

Ingrediënten
  

  • 1 zakje Mosselen
  • 250 g Mascarpone
  • 2 dl Slagroom
  • 1 bosje Basilicum

Instructies
 

  • Was de mosselen en kook de helft in een dikke pan met wat kruiden. Haal ze uit de schelp en bewaar het vocht. Kook vervolgens het vocht in.
  • Meng de mascarpone met de slagroom en het ingekookte mosselenvocht in een pan
  • Snijd de basilicumblaadjes in ragfijne sliertjes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Walnotentaart met dadels

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Porties 8

Ingrediënten
  

vulling

  • 3 el Boter gesmolten en afgekoeld
  • 150 g Basterdsuiker lichtbruine
  • 3 stuks Eieren
  • 6 el Cointreau
  • 1 tl Vanille essence
  • 150 g Walnoten geroosterd in de oven

deeg

  • 350 g Bloem
  • 80 g Suiker
  • 175 g Boter in blokjes
  • 1 stuks Eieren

vulling

  • 125 g Dadels vulling; ontpit en kleine stukjes

Instructies
 

  • Deeg:van ingrediënten deeg maken. In de oven rooster verwarmen op 180°C, op de richel van boven. Deeg na het kneden even in de koelkast leggen. Vulling: Meng alle ingrediënten en giet over de taart bodem. 50 min in de oven laten bakken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Runderhaas met geroosterde balsamico-uien

Gang Hoofdgerecht vis
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 1200 g Runderhaas
  • 3,2 el Olijfolie
  • 1,6 el Peper hele korrels
  • 1,6 el Bastersuiker donkerbruin
  • 8 dl Balsamicoazijn
  • 640 g Ui rood, middelgroot
  • 3,2 el Tijm verse
  • 1,6 tl Bloem
  • 4 dl Wijn, rood
  • 1,6 el Worcestersaus
  • 1,6 el Balsamicoazijn

Instructies
 

  • Bestrijk het vlees met olijfolie en wrijf de peperkorrels in een vijzel grof. Doe ze in een fijne zeef, zodat de echt hete kernen erdoorheen vallen en de smakelijke buitenkanten overblijven. Druk deze overal goed in het vlees. Verhit de over voor tot 230°C. Roer de suiker in een grote kom door de azijn en laat hem in ca. 10 min. Oplossen. Schil intussen de uien en snijd ze van boven naar beneden in vieren, maar laat het worteleinde heel. Doe ze met de eetlepel olie bij de azijn en roer zodat ze grondig bedekt worden. Spreid ze daarna in de braadslee uit, maar laat in het midden ruimte vrij voor het vlees. Giet er de rest van de saus over en bestrooi met tijm en zout. Leg het vlees in het midden en zet de braadslee 15 minuten boven in de oven. Keer de uien en zet het vlees nog 15 minuten in de oven voor rood vlees. Medium: nog 30 minuten. Schakel de oven uit, haal de uien uit de braadslee en laat het vlees nog 10 minuten in de oven staan. Leg een kwart van de uien in een pannetje op middelhoog vuur, roer er de bloem door en giet er beetje bij beetje al roerend de rode wijn, worcester saus en azijn bij. Laat het geheel tegen de kook aan komen, zet het vuur laag en laat de saus pruttelen tot hij met ongeveer een kwart is ingekookt. Snijd het vlees aan, giet het uitdruipende vocht bij de saus, garneer met de uien en overgiet alles met saus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tapenade zwarte olijven

Porties 10

Ingrediënten
  

  • Olijven, groen
  • Kappertjes
  • Ansjovisfilet
  • Melk
  • Knoflook
  • Mosterd
  • Cognac
  • Tijm
  • Peper
  • Olijfolie
  • Cashewnoten

Instructies
 

  • Gebruik niet te zoute, ontpitte olijven. Laat de kappertjes goed uitlekken. Spoel de ansjovis in melk om ze te ontzouten. Maal in de keukenmachine de olijven, kappers, ansjovis, gehalveerde knoflooktenen, mosterd, cognac, tijm, peper, olijfolie en de cashewnoten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tapenade tomaten

Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 50 g Tomaat gedroogd. op olie
  • 3 stuks Ansjovis
  • 1 teentje Knoflook
  • 25 g Olijven, groen zonder pit
  • 25 g Cashewnoten
  • 1 el Vermouth
  • 1 el Cognac
  • 0,25 dl Witte wijn
  • Peper
  • 0,25 dl Arachide olie
  • 0,5 stuks Sjalotje

Instructies
 

  • Spoel de ansjovisjes in melk om te ontzouten. Snij het sjalotje in kleine stukjes. Laat de groene olijven goed uitlekken. Maal in de keukenmachine de tomaten, ansjovis, gehalveerde knoflookteen, groene olijven, cashewnoten, vermouth, cognac, witte wijn, peper en olie tot een vrij gladde massa. Voeg de gesnipperde sjalot toe en laat de machine nog 5 seconden draaien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bieslookmayonaise

Gang Sauzen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 bosje Bieslook
  • 3 stuks Eidooier
  • 2 dl Arachide olie
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • 1 el Witte wijnazijn

Instructies
 

  • AllerHande gaat elke maand op zoek naar het beste recept van een klassiek gerecht. Deze keer gebakken biefstuk, volgens het recept van Loetje. Bak hem stap-voor-stap mee met deze Amsterdamse biefstukkenexpert. Het geheim van de allerbeste en de allerlekkerste biefstuk? ‘Concentratie en timing,’ antwoordt Jaap Klinkhamer. Hij wordt aangevuld door vader Loetje: ‘En talent. Net als met ieder vak moet je hier ook gewoon aanleg voor hebben. Ook belangrijk: als de boter is uitgeschuimd en de biefstuk de pan in gaat, moet je zorgen dat je het vlees blijft bewegen. Voortdurend draaien is de enige manier om het vlees aan beide kanten mooi bruin te krijgen.’
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tartaar van de Librije

Gang Voorgerecht vlees
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 300 g Rundvlees gehakt
  • 2 stuks Sjalotje
  • 1 el Kappertjes
  • 4 stuks Eidooier
  • 2 el Olijfolie
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper

Instructies
 

  • Snijd 1 sjalotje in smalle ringen en gebruik dit later als garnering. Hak het andere sjalotje in een keukenmachine samen met ¼ van het rundvlees, de kappertjes (op 12 na voor de garnering), 4 eidooiers en de olijfolie fijn. Breng dit vrij hoog op smaak met peper en zout. Voeg dit mengsel aan de rest van het vlees toe, controleer de smaak. Opdienen als eilandje in een vijver van bieslookmayonaise, rondom gegarneerd met druppels creme fraiche, verse bieslookstengels, sjalotringen en kappertjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Poffertje van aardappel en oester

Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Oester
  • 100 g Aardappelen 1 stevige aardappel.
  • 5 g Aardappelzetmeel

Instructies
 

  • Snijd de aardappel in zeer fine reepjes en meng deze met het aardappelzetmeel, iets zout en peper. Steek de oesters open en laat het oestervocht weglopen, snijd de oesters los. Vet een poffertjespan in met wat olie en leg in vier holletjes wat aardappelreepjes. Leg de oesters op de aardappel in de holletjes. Bedek ze met nog wat aardappelreepjes en bak ze op hoog vuur. Draai ze om als de onderzijde goudbruin is en bak ook deze zijde goudbruin en krokant.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!