Tonijn met geconfijte ui

Gang Tapas
Keuken Spaans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 200 g Tonijn vers
  • 2 stuks Ui
  • 75 ml Olijfolie
  • Tabasco
  • Sojasaus
  • zwarte peper
  • Oregano
  • Laurier
  • Zeezout
  • 2 teentjes Knoflook gehakt

Instructies
 

Uien

  • Schil de ui en snijd in dunne ringen. Bak een half uurtje op zacht vuur in de olijfolie met wat zout en peper. Roer af en toe om. Voeg als de ui gaar is de knoflook toe, wat oregano, zwarte peper, laurierblad en wat tabasco en sojasaus. Meng goed en laat een paar minuten gaan.

Tonijn

  • Snijd de tonijn in stukjes en bak hem kort aan beide zijden in een hete pan tot de buitenkant mooi bruin, maar de binnenkant nog rauw is.

Serveren

  • Leg de stukjes tonijn op een schaal en druppel er een paar druppels sesamolie over en garneer met de gekonfijte uienringen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aubergine tortilla

Gang Aperatief, Tapas
Keuken Spaans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g aubergine
  • 8 el Olijfolie
  • 1 stuks ui gesnipperd
  • 6 stuks eieren
  • peterselie gehakt

Instructies
 

  • Snijd de aubergines in plakken van 5 mm dik. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan, voeg de gesnipperde ui toe en bak om matig vuur tot de ui glazig is, maar niet bruin.
  • Voeg nog wat olie toe en draai het vuur wat hoger. Bak dan de aubergineplakken op matig vuur, onder af en toe roeren, in een kwartiertje gaar. Voeg nog wat olie toe als het te droog wordt. Laat na het bakken uitlekken en vang de olie op.
  • Klop de eieren los in een grote kom en voeg zout en peper toe. Schep de uitgelekte aubergine door de eieren.
  • Veeg de koekenpan schoon en verhit hierin de opgevangen olie. Doe het ei-auberginemengsel in de pan en bak zacht, 3-4 minuten, tot de onderkant gestold is en een klein beetje bruin. Maak de tortilla los van de pan, zodat het nog vloeibare ei naar onderen kan lopen. Leg dan een groot bord of een plank op de koekenpan, draai hem om en laat de tortilla op de ongebakken kant weer in de pan glijden. Bak nog even een minuut of 3, tot hij lichtbruin is.
  • Laat de tortilla op een schaal glijden, snijd in punten of kleinere stukjes en bestrooi met peterselie. Serveer warm of koud.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spruitjesstoofpot

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Hollands
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • 1 Kg Aardappelen
  • 200 G Spruitjes
  • 100 G spekblokjes
  • 1 Dl Melk
  • 100 G Boter
  • 2 tblsp Mosterd
  • 100 G Knolselderij

Instructies
 

  • Kook de aardappelen. De beste manier is om ze in de schil te koken en te schillen na het koken. Kook de spruiten op in dezelfde tijd, na het verwijderen de buitenste bladen. Kook de knolselderij in de melk. Bak de spekblokjes krokant. Wanneer de aardappelen klaar zijn, koel een paar minuten af en schil ze dan. Om te voorkomen dat je vingers verbranden, kun je de aardappelen aan een vork prikken en dan de schil eraf halen. Na het schillen pureer je de aardappelen zeer fijn. Meng de warme melk, knolselderij en boter. Wanneer de spruiten gaar zijn, pureer ze ook, maar niet te fijn. Meng met de aardappelpuree, voeg de mosterd toe en houd warm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kruidnoten of pepernoten

Gang Patisserie
Keuken Hollands
Porties 1 pot

Ingrediënten
  

  • 250 G Meel
  • 10 g Bakpoeder
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 100 g Boter koud
  • 6 el Melk
  • 4 tl Speculaaskruiden
  • 1 snufje Zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 gr. (hetelucht) Meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden en het zout. Snij de koude boter in blokjes en voeg dit samen met de melk bij de droge ingredienten. Kneed er snel (eventueel met een keukenmachine) een samenhangend deeg van. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak balletjes ter grootte van een knikker van het deeg en verdeel deze over de bakplaat. Bak de pepernoten in ongeveer 25 minuten af in de oven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gestoofde prei

Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Prei dunne prei
  • 30 g Boter kun je vervangen door een olie
  • 3 el water
  • Zout
  • Peper
  • 1 el Olijfolie

Instructies
 

  • Maak de prei schoon en snijd het witte stuk af. Laat heel. Gebruik het afsnijdsel voor een bouillon. Verwarm in een pan de boter, het water en de olijfolie. Leg de prei erin. Knip een stuk bakpapier als deksel en leg op de prei, zodat er geen vocht kan ontsnappen en de prei ook aan de bovenkant vochtig blijft. Laat een uurtje heel zachtjes garen. Draai de prei af en toe om. Na het garen kan de buitenkant taai zijn , haal deze er dan af. Je kunt het drogen en er eventueel in de oven een krokantje van maken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Wildfond

Gang Bouillons
Keuken Hollands
Porties 1 liter

Ingrediënten
  

  • 1 kg botten hert, ree, haas
  • 1 stuks winterwortel
  • 500 g tomaten
  • 50 g knolselderij
  • 2 g peperkorrels
  • 1 stuks foelie
  • 4 stuks laurier
  • 1 takje tijm
  • 4 l water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 250 °C. Laat de botten in een braadslee in de oven bruin worden. Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in stukken.
  • Doe de botten in een soeppan, met het water. Breng aan de kook en schep het bovendrijvende schuim eraf. Doe dan de groenten en kruiden erbij. Laat de bouillon minstens vijf uur op een laag vuur staan. Zeef de bouillon, en kook in met ruim driekwart. Van de oorspronkelijke vier liter water plus het vocht uit de groenten houd je uiteindelijk één liter over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Groentecrème

Porties 1 dl

Ingrediënten
  

  • 400 g groente
  • 40 g Crème fraiche
  • zout
  • Peper

Instructies
 

  • Maak de groente die je gebruikt (bietjes, knolselderij, wortel, pastinaak e.d.) gaar en pureer. Roer er de crème fraiche door, breng op smaak met zout en peper en eventueel andere kruiden/specerijen en het is klaar voor gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Reepeper

Gang Bijgerecht, Wild
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 g reebout
  • 1 el vijfkruidenpoeder
  • 100 g Ontbijtspek
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 stuks sjalot
  • 100 g wortel
  • 4 dl wildfond
  • 4 dl rode wijn
  • 3 stuks Laurierblaadjes
  • 4 plakken peperkoek

Instructies
 

  • Snijd het vlees van de voorbout. Eventueel: hak de botten in stukken, en leg ze in een ovenbestendige braadpan, voor extra smaak. Snijd het vlees in stukken, en kruid met peper, zout en het vijfkruidenpoeder. Bak het vlees en het spek even bruin in wat olie, en doe in de braadpan.
  • Fruit de knoflook, sjalot en wortel in wat olie, en doe bij het vlees. Schenk de fond en de wijn in de braadpan, doe de laurier erbij, en verwarm even op het vuur. Leg het deksel op de pan, en zet vijf uur in een oven op 100 graden. Vis daarna de botten uit de pan en meng de peperkoek door de stoverij. Laat op een kleine pit ongeveer tien minuten pruttelen, en roer af en toe, totdat de saus mooi gebonden is.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gemberijs

Gang IJs, Nagerecht
Keuken Hollands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g Gember
  • 500 ml Volle melk
  • 5 stuks eidooiers
  • 150 g Suiker
  • 1 g Zout
  • 250 ml Slagroom
  • 5 g Maanzaad

Instructies
 

  • Snijd de gember in dunne plakjes en breng samen met de melk en de room net tegen de kook aan en laat het 15 minuten trekken op laag vuur. Neem de pan van het vuur en zeef de melk. Schenk de vla uit de pan in een metalen kom. Laat onder regelmatig roeren afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de vla nog minimaal een uur in de koelkast. Een nacht is beter.
  • Klop de eierdooiers met de suiker tot een romige dikke crème.
  • Schenk al kloppend de hete gembermelk in een dunne straal bij het dooiermengsel. Schenk alles terug in de pan en voeg het zout toe. Verwarm het mengsel op matig vuur en roer steeds goed met een houten lepel over de bodem van de pan tot het mengsel licht bind. Handig is om een thermometer te gebruiken. Bij 80° C zijn de dooiers gaar.
  • Giet het mengsel in de ijsmachine en draai het in ± 1/2 uur tot een romig gember ijs. Strooi er wat maanzaad overheen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geitenkaasmousse met rode bietengelei

Porties 6 bolletjes

Ingrediënten
  

Bietengelei

  • 50 g Rode bietensap
  • 30 g Sjalot
  • 1 Blaadje Laurier
  • 1,5 g Agar agar

Geitenkaasmousse

  • 100 g Geitenkaas Gladde geitenkaas, bijv. cabriolette van de Bokkedoorns
  • 50 g Room
  • Peper

Presentatie

  • 0,25 stuks Granny smith
  • 20 g zwarte rijst

Instructies
 

Bietengelei

  • Verwarm het bietensap. Voeg alle ingrediënten behalve de agar agar toe. Laat het geheel aan de kook komen. Laat voor 30 minuten fuseren. Zeef Voeg de agar agar toe. Laat dit mengsel één minuut doorkoken. Laat iets afkoelen. Giet een laag van ongeveer 2 à 3 millimeter van het bietensap in een plat bakje.
  • Laat afkoelen in de koelkast. Stort de opgesteven plak bietengelei. Steek de gewenste vorm uit.
  • Of laat vloeibaar en haal er de bolletjes geitenkaas mousse door. Zet dan het geheel weg in de koelkast.

Geitenkaas mousse

  • Verwarm de room tot tegen het kooppunt aan. Verkruimel hierin de geitenkaas en als de kaas gesmolten is, meng het dan goed met de staafmixer. Voeg peper toe en giet het in de vormpjes. Laat opstijven, zet dan kort in de vriezer. Haal daarna door de bietengelei en zet weg in de koelkast.

Presentatie

  • Snijd de Granny Smith in fijne brunoise en besprenkel met wat citroensap.
  • Pof de zwarte rijst in een droge pan.
  • Presenteer het bolletje op een klein bordje met de appel eromheen en de rijst boven op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!