Maak een bergje van de bloem en vorm er een kuiltje in. Doe daarin de boter, het ei, het zout en de suiker. Meng met je vingertoppen.
Werk er beetje bij beetje de bloem door, het moet een korrelig deeg worden.
Doe er dan de melk bij en werk dit ook met je vingertoppen erdoor. Het moet een mooi glad en soepel deeg worden. Duw het een aantal keer met je handen plat van je af, maak er een bal van en leg in de koelkast. Laat zeker een half uur rusten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Verhit de olie in een pan en doe er de hele, ongepelde tomaten, tijm, laurier, knoflook en peper in. Verhit alles 5-10 minuten op circa 70 °C - hoe rijpere en kleiner de tomaten, des te korter de verhitting.
Laat ze in de pan afkoelen, doe ze in een pot of schaal en giet de olie erover. Dek alles af met plasticfolie en zet het tot het gebruik in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Bestrijk de paprika's licht met wat olie. Rooster ze (de barbecue geeft de beste smaak) tot de vliezen barsten en zwart worden. Leg ze in ijswater, haal ze eruit en ontvel ze.
Snijd de paprika's open en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Dep ze droog en houd ze heel of snijd ze doormidden.
Verhit de olijfolie in een pan en doe er de paprika's, tijm, laurier, rozemarijn, knoflook en peper in. Houd alles 30 minuten op 70 °C .
Laat alles afkoelen en doe de paprika's met de olie in een kom of pot. Dek ze af met plasticfolie en zet ze tot het gebruik in de koelkast.
Notities
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
1,5kgvastkokende aardappelsgeschild en in plakjes van 3 mm
225gUiin dunne plakjes
zout en versgemalen peper
4el fijngehakte bladpeterselie en dragon
1stukseistrijksel1 dooier losgeklopt met 1 el. melk
1mespuntNootmuskaatversgemalen
2dlSlagroom
Instructies
Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de aardappels met de ui 5-6 minuten op niet te hoog vuur. Roer vaak. De aardappels moet buigzaam en voor eenderde gaar zijn. Roer er het zout, de specerijen en de kruiden door. Schep alles in een vergiet om uit te lekken en af te koelen.
Rol tweederde van het deeg tot een schijf van 3 mm dik uit. Bekleed er een licht ingevette taartring van 22 cm doorsnee mee en zet hem 20 minuten in de koelkast.
Verhit de oven tot 180 °C en prik het deeg in. Verdeel de aardappels erover.
Rol de rest van het deeg uit tot een schijf van 23-24 cm uit. Bestrijk de rand van de taartbodem met ei. Wikkel de tweede schijf losjes rond de deegroller en rol hem boven de aardappels uit. Verwijder het overtollige deeg en knijp om de 2-3 mm in de randen om ze te verzegelen; het moet een mooie rand worden. Rol de afsnijdsels uit en snijd er blaadjes van. Bestrijk de bovenkant van het deeg met ei en leg de blaadjes erop. Bestrijk ook die met ei en teken er met de punt van een mes 'nerven' op. Snijd een 'schoorsteentje' in het midden en steek er een trechtertje van aluminiumfolie in om de stoom te laten ontsnappen.
Zet de pastei 45 minuten in de oven; controleer de gaarte door een dunne pen door het schoorsteentje te steken - de aardappels moeten gemakkelijk te doorboren zijn. Zet de pastei op een rooster en haal de ring er voorzichtig af. Breng de room in een pan aan de kook, Iaat hem 2-3 minuten borrelen en roer er· zout en peper door. Giet hem met kleine beetjes tegelijk door het schoorsteentje en voeg het volgende scheutje pas toe als het vorige geabsorbeerd is (in totaal circa 20 minuten). Snijd de pastei op tafel warm aan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Zeef de bloem in een grote kom en doe het zout en de suiker erbij. Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter er in blokjes aan toe. Meng alles met vingers tot het op nat zand lijkt. Voeg de eidooier en het water beetje bij beetje toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en druk hem plat. Wikkel het deeg in plasticfolie. Zet het circa 2 uur koel weg, zodat het goed stevig wordt.
Bestuif het werkblad met bloem. Rol daarop het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Vet een taartvorm in en bestrooi hem met bloem. Neem de deegplak op de deegrol en breng hem zo over naar de taartvorm. Druk de randen goed aan en prik de bodem een paar keer in met een vork. Het deeg kan nu de oven in.
Kneed het deeg niet te lang, anders gaat de boter smelten en wordt het deeg te elastisch.
Notities
Voldoende voor een bakvorm van 26 cm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Bekleed een ingevette en met bloem bestoven taartvorm met het deeg (3 mm).
Bak het 15 minuten in de oven, tot het heel licht goud kleurt en laat de taartbodem dan afkoelen.
Amandelroom
Klop de boter romig en klop het amandelmeel en de eieren erdoor. Klop de bloem erdoor. Bliif kloppen tot de room mooi glad is.
Verdeel de room over de taartbodem en zet die circa 20 minuten in de oven op 160 °C.
Vulling
Snijd de aardbeien in tweeën, doe ze in een kom, giet het citroensap erbij en strooi de suiker erover. Zet de aardbeien koel weg.
Haal de taartbodem uit de oven en laat hem afkoelen. Verhit de aalbessengel in een pannetje tot hij vloeibaar is en strijk hem over de taart. Schik dan de vruchten in een mooi patroon op de taart.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Spoel de aalbessen onder de kraan en ris ze van de takjes. Doe de bessen samen met het water in een grote kookpot.
Doe het deksel op de kookpot en laat 10 minuten koken. De bessen zullen opengesprongen zijn en zo kan hun sap ‘ontsnappen’.
Duw gerust nog even na met een pureestamper.
Leg een zeef boven een steriel kookpot en leg de geleidoek erin.
Giet de bessen door de zeef en laat een nacht uitlekken (of wring het sap eruit).
Giet het opgevangen sap in een maatbeker.
weeg 55 g suiker af per deciliter sap (kijk zeker even op de verpakking van je confituursuiker).
Giet het sap in de kookpot en warm stilletjes op. Voeg de geleisuiker toe en roer flink tot de suiker is opgelost. Breng vervolgens opnieuw aan de kook.
Na 3 minuten heb je een pracht van een gelei. Check altijd nog even of de stolling goed zit.
Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan. Giet de hete gelei in steriele glazen
potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer de potjes om en laat afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Tomaten ontvellen, zaadlijsten verwijderen en in brunoise snijden. Bosuitjes ook in brunoise snijden. Uien aanzweten in de pan met olijfolie, dan de tomaten erbij doen. Op zacht vuur met deksel op de pan. Later de deksel verwijderen om te laten uitdampen.
Basilicumblaadjes in blender met olie mengen tot mooie pasta ontstaat. Dit bij de tomatensaus doen, samen met wat tomatencoulis voor de smaak. Warm houden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Snijd de appel in kleine blokjes en hak de basilicumblaadjes fijn. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Smelt de boter in een koekenpan en voeg er de appelblokjes, frambozenjam, basilicum, helft van de basterdsuiker, suiker, kaneel en het merg van de vanillestokjes aan toe. Stoof dit mengsel een paar minuten op laag vuur. De appel moet wel knapperig blijven.
Halveer de passievruchten, schep het vruchtvlees eruit en doe dit samen met het amandelschaafsel bij het appelmengsel. Proef en voeg eventueel naar smaak suiker toe.
Vul de passievruchthelften met het appelmengsel. Meng de rest van de basterdsuiker met het amandelpoeder en strooi over de gevulde passievruchten.
Verwarm de oven op 180°C. Schenk een bodem water in een ovenschaal. Zet de passievruchten erin en laat ze ongeveer 30 minuten in de oven bakken. Laat ze daarna nog 30 minuten rusten. Bestrooi de vruchten voor het opdienen met poedersuiker.
Notities
Wijn: zoete prosecco, zoete Gewurtztraminer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
1bosjeZuringof 1 rabarberstengel in reepjes gesneden
0,5stuksCitroensap
naar smaakZout
naar smaakzwarte peper
Instructies
Snijd de houterige onderkanten van de asperges af en schil ze. Kook ze 4 minuten in gezouten water. Laat uitlekken en afkoelen op een schone theedoek. Smoor de asperges vervolgens 15 minuten in een grote koekenpan met de boter op zacht vuur.
Snijd intussen de peer met schil in 8 parten en doe ze bij de asperges. Laat zachtjes smoren en goudbruin worden.
Zodra de asperges en de peer mooi van kleur zijn, voeg je er de blaadjes zuring of de rabarber bij. Laat deze goed slinken. De rabarber wordt zacht, meng ze dan met de asperges en peer door elkaar.
Rangschik de asperges, peer en zuring (of rabarber) op warme borden. Op elk bord 2 asperges, een kwart peer en een theelepel zuring of rabarber. Meng het citroensap door de in de pan achtergebleven boter en schenk deze saus over de borden. Bestrooi met fleur de sel en zwarte peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.png00Leo Keijzer/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.pngLeo Keijzer2018-05-10 22:00:422020-09-18 13:16:21Asperges en peer met citroen en zuring
Fonceerdeeg
Fonceerdeeg
Ingrediënten
Instructies
Half gekonfijte tomaten
Half gekonfijte tomaten
Ingrediënten
Instructies
Half gekonfijte paprika
Half gekonfijte paprika
Ingrediënten
Instructies
Notities
Aardappelpastei
Aardappelpastei
Ingrediënten
Instructies
Kruimeldeeg (pâte brisée)
Kruimeldeeg (pâte brisée)
Ingrediënten
Instructies
Notities
Aardbei framboos bes taart
Aardbei framboos bes taart
Ingrediënten
Amandelroom
Taartbodem
Vulling
Instructies
Taartbodem
Amandelroom
Vulling
Aalbessengelei 1
Aalbessengelei 1
Ingrediënten
Instructies
Tomatensaus
Tomatensaus
Ingrediënten
Instructies
Passievruchten met appel crumble d’esprit
Passievruchten met appel crumble d'esprit
Ingrediënten
Instructies
Notities
Asperges en peer met citroen en zuring
Asperges en peer met citroen en zuring
Ingrediënten
Instructies