Foie gras en papillotes au figues et cèpes

Gang Voorgerecht gevogelte
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 plakken foie gras
  • 4 stuks vijgen
  • 4 stuks eekhoorntjesbrood cèpes
  • 1 stuks sjalot
  • zout
  • peper
  • 1 stuks eiwit losgeklopt
  • sherryazijn

Instructies
 

Voorbereiding

  • Was de vijgen en snijd ze in 5 plakjes. Schil de sjalot en hak deze in stukjes. Verwijder de aardse kant van de eekhoorntjesbrood met het mes en schraap de bruine huid van de voet. Borstel de champignons met het penseel gedompeld in water. Snijd ze doormidden. Knip een deel van hun voet af en knip dit deel in brunoise. Breng de plakjes foie gras, eekhoorntjesbrood en vijgen aan beide kanten op smaak met een beetje fijn zout en gemalen witte peper.

Samenstelling

  • Leg een rechthoek aluminiumfolie op een rechthoek bakpapier en spreid een kwart van de paddenstoelen brunoise en de gehakte sjalot in het midden van de ene helft van de rechthoek. Leg er 2 halve paddenstoelen bovenop en een plak foie gras. Leg op de rand vijf stukken vijgen. Bestrijk wat eiwit met een borstel aan de randen van de folie en sluit stevig.

Bakken

  • Bak in de voorverwarmde oven op 210 ° C. Laat het 15 minuten bakken. De zakjes moeten na het bakken goed opgeblazen zijn.

Afmaken

  • Prik het aluminium in het midden met een mes in en knip het kruislings met de schaar. Doe hetzelfde voor bakpapier. Bestrooi met fleur de sel en peper en bestrooi met een scheutje azijn. Serveer in het zakje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een cake met Hollandse invloeden..

Love cake

Gang Patisserie
Keuken Sri Lanka
Porties 1 cake

Ingrediënten
  

  • 75 stuks Cashewnoten
  • 115 g Semolina
  • 6 stuks Eggs
  • 220 g Sugar
  • 115 g Butter
  • 40 g rose water
  • 40 g brandy
  • 0,5 tl Kaneel
  • 0,5 tl cardamom
  • 0,5 tl nootmuskaat

Instructies
 

  • Maal de cashewnoten fijn. Rooster het griesmeel lichtjes in een pan. Scheid de helft van de eieren in eidooiers en eiwitten. Zet de eiwitten opzij voor later gebruik. Klop de rest van de eieren en dooiers met de suiker. Klop goed tot schuimig.
  • Voeg de boter, griesmeel, noten, specerijen en rozenwater en brandy toe.
  • Klop de eiwitten en vouw ze in het beslag. Giet in een vlak blik, bekleed met bakpapier. Bak op 175 ° C tot mooi bruin.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kaas soufflé

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 60 g Butter
  • 25 g Chives
  • 120 g Cheese
  • 50 g Flour
  • 300 g Milk
  • 4 stuks Eggs
  • 1 mespunt Salt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 ° C. Smelt 10 g boter in een pan en vet de ramequins in. Smeer de randen van onder naar boven, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif de binnenkant van de ramequins met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Snijd de bieslook fijn. Rasp de kaas. Smelt de rest van de boter in een pan. Voeg de bloem toe terwijl je roert. Bak 2 minuten op laag vuur (roux). Roer de melk erbij terwijl je roert. Voeg alleen de volgende scheut melk toe als de vorige is opgenomen. Laat het 5 minuten op laag vuur sudderen. Roer af en toe. Haal de pan van het vuur. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije glazen kom en de eierdooiers in een aparte kom. Roer de eierdooiers één voor één door de bechamelsaus. Roer dan de kaas en de bieslook door de saus. Roer tot de kaas gesmolten en geabsorbeerd is. Breng de saus over naar een grote kom. Klop de eiwitten met het zout met een mixer totdat het eiwit wit is en stevige pieken vormt. Vouw het eiwit door de saus. Vouw de rest van het eiwit voorzichtig in de saus.
  • Smeer het soufflémengsel over de ramequins en strijk de bovenkant glad. Duw de rand van de ramequins met de punt van een mes naar beneden, zodat de rand de rijzing niet belemmert. Bak de soufflés in het midden van de oven ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer onmiddellijk.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

දෙමුහුන්

Breadfruit curry

Gang Bijgerecht, Veganistisch, Vegetarisch
Keuken Sri Lanka
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g breadfruit of zoete aardappel of bananen
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl kurkuma
  • 1 tl kerriepoeder
  • 0,5 tl mosterdzaad
  • 0,5 stokje kaneel verkruimeld
  • 1 tl garam massala
  • 4 stuks sjalot
  • 5 blaadjes kerrieblad
  • 5 blaadjes padamblad
  • 1,5 kop koksmelk
  • 0,5 kop kokosroom

Instructies
 

  • Snijd de groente in grove stukken en doe in een pan, met de specerijen. Begiet met de kokosmelk en laat 15 minuten koken. Dan nog 5 minuten met de kokosroom laten koken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Prei curry

Gang Bijgerecht
Keuken Sri Lanka
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g Prei
  • 0,5 tl Kurkuma
  • 1 tl Kerry
  • 0,5 tl mosterdpoeder
  • 1 stuks Kaneelstokje
  • 0,5 tl witte peper
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 tl garam massala
  • 1 kopje kokosroom

Instructies
 

  • Snijd de prei in kleine stukjes, ook het groen.
  • Bak de prei zacht in de olie en voeg de specerijen toe.Bak nog even en doe dan de kokosroom erbij. Laat sudderen tot de prei mooi zacht is en dien dan meteen op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonensalade

Gang Bijgerecht
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g sperziebonen
  • 400 g doperwtjes schoon gewicht
  • 3 stuks bosuitjes fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
  • olijfolie
  • 50 g chorizo in julienne
  • 1 bol mozarella
  • 1 stuks tomaat in blokjes gesneden

Instructies
 

  • Blancheer de bonen en erwtjes afzonderlijk beetgaar. Meng ze met de overige ingrediënten. Laat 15 minuten staan en maak op smaak met peper & zout. · Leg de mozzarella en tomaat in brunoise op de salade.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dal Makhani

Gang Vegetarisch
Keuken India
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 g zwarte mungbonen (o.a. toko een nacht in koud water geweekt
  • 5 el koolzaadolie
  • 2 stuks uien fijngesneden
  • 2 el knoflook-gemberpasta
  • 2 stuks tomaten in stukjes
  • 2 tl chilipoeder
  • I tl kurkumapoeder
  • I el garam masala
  • I tl paprikapoeder
  • 2 tl zout
  • 250 ml single cream of slagroom
  • korianderblad gehakt, ter garnering
  • 3 el boter

Instructies
 

  • Laat de bonen in een grote pan water op middelhoog vuur zachtjes koken, tot ze zo zacht zijn dat ze uit elkaar vallen. Het kan zijn dat je af en toe wat water moet toevoegen. Na ongeveer 3 tot 4 uur zachtjes koken zijn de bonen perfect gaar. Giet de bonen af, vang het kook­ vocht daarbij op en zet alles apart.
  • Verhit de koolzaadolie in een grote koeken­pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe aan de hete olie en bak in ongeveer 10 minuten zacht en lichtbruin. Roer de knoflook-gemberpasta erdoor, bak ongeveer 30 seconden en voeg dan de tomaat, het chilipoeder, het kurkumapoeder, de garam masala en het paprikapoeder toe. Bak 1 minuut en voeg dan 125 ml van het opgevangen kookvocht toe. Breng aan de kook en voeg de gekookte bonen toe. Kook 5 minuten op hoog vuur en voeg indien nodig meer opgevangen kookvocht toe. De dal moet dik en soep­ achtig zijn.
  • Breng op smaak met het zout. Makhani betekent boter, dus die kun je niet weglaten. Roer het merendeel van de boter erdoor, verdeel de rest over de dal en laat smelten. Sprenkel de room erover, bestrooi met de gehakte koriander en de dal is klaar om geserveerd te worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Choemoes

Gang Bijgerecht
Keuken Israel
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g Kikkererwten
  • 2 zakjes baksoda 5 gram per zakje
  • 2 tenen Knoflook geperst
  • 275 g tahin
  • 1 stuks Citroensap
  • 1 tl Zout
  • 1 takje Peterselie
  • 1 Snufje Paprikapoeder
  • 0,5 zestes Citroenschil

Instructies
 

Kikkererwten

  • Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met een zakje baksoda erin opgelost. Giet af en breng de erwten met schoon water en het tweede zakje baksoda aan de kook. Zorg dat ze ongeveer 3 centimeter onder staan. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. De erwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen. Ga uit van ongeveer 45 minuten, maar schrik niet als het twee keer zo lang duurt.

Pureren

  • Vang bij het afgieten van de kikkererwten het kookvocht op. Pureer de erwten als ze enigszins zijn afgekoeld in de keukenmachine en voeg de knoflook, rauwe techina en het sap van 1 citroen toe. Laat de keukenmachine minstens 10 minuten draaien. Voeg kleine scheutjes kookvocht toe om de choemoes te verdunnen, maar laat hem net iets dikker dan de smeuïge puree die hij uiteindelijk moet worden. Voeg eventueel nog wat citroenzestes toe. Breng op smaak met ongeveer een theelepel zout en misschien nog wat citroen sap. Goed proeven is cruciaal! Pas als de choemoes perfect op smaak is, verdun je die met nog wat kookvocht tot zijn gewenste dikte.

Serveren

  • Smeer de choemoes met de bolle kant van een lepel mooi uit over een bord. Vorm een kratertje in het midden. De truc is om de lepel stil te houden en het bord te draaien. Plaats de apart gehouden kikkererwten in het kratertje en vul met olijfolie. Mocht je vergeten zijn om kikkererwten achter te houden, trek dan gerust een klein blikje kikkererwten open. Bestrooi met paprikapoeder en peterselie, garneer met een sliert olijfolie en dien op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pita broodjes

Gang Brood
Keuken Israel
Porties 8 pita's

Ingrediënten
  

  • 300 g broodbloem
  • 200 g Bloem
  • 1 theel. instantgist
  • 1 eetl. fijne kristalsuiker
  • 1 theel. fijn zout
  • 2 eetl. Zonnebloemolie plus extra om te kneden
  • 3,25 dl warm water

Instructies
 

  • Meet beide soorten bloem, gist, suiker en zout af en doe ze in een mengkom. Roer er olie en water door tot het een zacht, plakkerig deeg is. Zet de kom afgedekt 10 minuten opzij, strijk een eetlepel olie uit op het werkvlak ter grootte van een groot plat bord. Leg het deeg erop en kneed het in 10 seconden glad. Leg het weer in de kom, dek het af en herhaal het kneden tweemaal met 10 minuten pauze ertussen. Laat het deeg nu 30 minuten rusten.
  • Verhit de oven tot minstens 250 °C. Schuif een schone bakplaat in de oven en laat hem in 20 minuten heel heet worden. Verdeel het deeg intussen op een be­bloemd werkvlak in stukjes van grofweg 100 g. Vorm van elk een bal en laat ze af­ gedekt 15 minuten rusten. Rol elke deegbal uit tot een ovaal van zo'n 5 mm dik en laat ze 2 minuten rusten.
  • Haal snel de bakplaat uit de oven, sluit de ovendeur, leg er en of twee pita's op en schuif hem weer in de oven. Bak de pita's 3-5 minuten tot ze gerezen en enigs­ zins gekleurd zijn. Haal ze direct met een tang uit de oven en laat ze onder een doek afkoelen om ze zacht en smeuïg te houden; bak de overige pita's op de zelfde manier.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Linzenstoofpotje

Gang Vegetarisch
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g Linzen zwarte Beluga linzen
  • plantaardige olie
  • 1 stuks Rode ui gesnipperd
  • 1 stuks witte ui gesnipperd
  • 3 stengels Bleekselderij fijngehakt
  • 2 stuks winterwortelen geschild en in blokjes
  • 3 tl koek- en speculaaskruiden
  • 75 g Tomatenpuree
  • 1 l Groentebouillon
  • 400 g Geitenkaas zachte, geschikt om te grillen
  • Zout
  • Peper
  • 250 ml fruitige zoete rode wijn
  • 2 stuks Laurierblaadjes

Instructies
 

  • Was en kook de linzen - zonder zout - gaar en laat ze afkoelen in het kookvocht.
  • Neem een braadpan en verhit daarin een flinke scheut olie. Voeg de beide uisoorten toe en fruit deze zachtjes aan. Voeg dan de bleekselderij en de wortelblokjes toe en bak deze al omscheppend mee.
  • Voeg na 5 minuten de koekkruiden toe en bak even omscheppend mee. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe, laat even bakken en blus af met de wijn. Doe de laurierblaadjes erbij en laat dit zachtjes stoven gedurende 20 minuten.
  • Als de wortel zacht en bijna gaar is, voeg dan de uitgelekte linzen toe en eventueel nog iets van het kookvocht. Voeg de groentebouillon toe en roer goed door.
  • Laat 15 minuten doorstoven en voeg tussentijds eventueel nog wat van het kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven of grill voor op 180 graden.
  • Leg de geitenkaas op een stuk bakpapier. Gril 5 minuten of zo lang als nodig is om een bruin krokant korstje te vormen. Verdeel de kaas in vieren of achten.
  • Schep de linzenstoofpot in een mooi diep bord en leg de stukjes geitenkaas erbovenop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!