Frambozen soufflé

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 soufflé's

Ingrediënten
  

Frambozencoulis

  • 600 Gram fresh or frozen raspberries
  • 6 Eetlepels granulated sugar
  • 6 Eetlepels water

Banketbakkersroom

  • 500 Gram Whole milk
  • 65 Gram Egg yolks
  • 62 Gram Sugar
  • 50 Gram Cornstarch
  • 5 Gram vanilla extract

Soufflé

  • 1 stick softened boter op kamertemperatuur

Soufflé Souffle Souffle

  • Shaved dark chocolate
  • 40 Gram pastry cream
  • 100 Gram raspberry purée
  • 210 Gram egg whites
  • 1 lemon wedge
  • 45 Gram granulated sugar
  • 1 lemon wedge
  • 45 Gram granulated sugar

Instructies
 

Coulis

  • Doe alle ingrediënten in een middelgrote pan op middellaag vuur, dek af met een deksel en stoom de bessen 5 tot 8 minuten om ze uit elkaar te laten vallen. Verwijder het deksel en blijf de bessen koken om het overtollige water dat vrijkwam tijdens het stomen te verdampen. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten reduceren of totdat de vloeistof verandert in een stroperige consistentie. Laat de vloeistof niet bruin worden.
  • Giet het gekookte mengsel in een blender en meng op lage snelheid en draai geleidelijk op hoge snelheid gedurende 1 minuut. Het resultaat moet een gelijkmatig gemengde, bijna jam-achtige consistentie zijn.
  • Neem een middelgrote zeef en plaats op een kom. Giet de frambozenpuree in de zeef en druk door met een rubberen spatel. Reserveer 100 gram puree en koel af voor de soufflé basis, voor 4 soufflé's. Houd de resterende coulis warm of op kamertemperatuur voor de soufflé garnituur.

Banketbakkersroom

  • Verwarm de melk op middelhoog vuur 3 tot 5 minuten tot het net aan de kook komt Klop de eidooiers, suiker, maïzena en vanille in een middelgrote kom zeer goed tot alles is gemengd. Klop langzaam kleine hoeveelheden van de hete melk in het eigeel mengsel. p
  • Zodra de helft van de melk in de kom is gegoten, giet je het mengsel terug in de pan en klop op middelhoog vuur tot het dik en romig wordt. Laat de banketbakkerscrème niet kleuren tijdens het koken. Giet de deegroom in een met plastic folie bedekte bakplaat of wijde kom, leg een ander vel plastic over, direct op de room, en zet in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
  • Door het bedekken van de banketbakkersroom zal er geen vel op de room ontstaan. Laat de banketbakkersroom voor gebruik volledig afkoelen.

Souffle

  • Kwast een dun laagje boter aan de binnenkant van de ramekins, verticaal langs de zijkanten. Koel de ramekins minimaal 30 seconden in de koelkast om de boter hard te laten worden. Kwast dan een tweede dunne laag boter, doe geraspte chocolade in de ramekins, en rol ze in je handen, zodat de chocolade krullen kunnen rollen tegen de binnenkant van de ramekins en aan de zijkanten gelijkmatig verdeeld worden. Giet eventuele overtollige chocolade in de volgende ramekin en herhaal totdat alle zijn gecoat. Plaats de ramekins in de koelkast om af te koelen.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Meng de banketbakkersroom en frambozenpuree in een middelgrote kom zeer goed.
  • Klop de eiwitten in een staande mixer op medium snelheid. Zodra ze beginnen te schuimen, knijp tijdens het kloppen een kleine hoeveelheid citroensap erbij. Wanneer het volume van het eiwit is toegenomen met 2/3, geleidelijk te stromen de suiker toevoegen. Tik op de kom suiker met je vinger om de hoeveelheid die wordt gegoten te controleren. Verhoog de snelheid tot middelhoog en blijf de meringue draaien totdat het stijve pieken vormt en helder wit en glanzend is. Om ervoor te zorgen dat het bovenste midden van de meringue tot de juiste consistentie wordt geklopt, draait u de snelheid van de machine terug naar medium, ontgrendelt u het veiligheidsslot, tilt u de arm van de mixer voorzichtig 2 tot 4 cm op en houdt u hem gedurende 30 seconden op zijn plaats. Laat de arm weer naar beneden en draai nog eens 10 seconden.
  • Vouw 1/3 van de meringue in de middelgrote kom met de banketbakkersroom en frambozencoulis tot het volledig glad en opgenomen is. Vouw de resterende meringue voorzichtig in het mengsel in 2 porties. Het volume zal iets afnemen, maar wees voorzichtig om niet te veel lucht uit de meringue te laten ontsnappen.
  • Vul de ramekins naar boven en tik licht op een plat aanrecht om het beslag gelijk te laten vloeien. Schraap de bovenkant van de soufflés vlak af met behulp van een spatel. Haal overtollig beslag weg aan de buitenkant van de ramekins. Ten slotte, plaats je duim op de binnenkant rand van de ramekin, duw ongeveer 4 mm naar beneden in de rand van de soufflé beslag, en draai de ramekin in je andere hand terwijl je je duim sleept om een kleine hoeveelheid beslag af te vegen van de rand. Dit is nog een truc om ervoor te zorgen dat de soufflé recht omhoog zal stijgen.
  • Plaats niet meer dan 2 ramekins tegelijk op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven. Bij gebruik van 250 gram ramekins, bak je 14 tot 17 minuten, of totdat de toppen van de soufflés goudbruin zijn. Bij gebruik van 170 gram ramekins, bak je gedurende 10 tot 12 minuten.

Serveren en garnituur

  • Bestrooi elke soufflé met poedersuiker, plaats een verse framboos in het midden en serveer. Voor een meer formele presentatie, bestrooi met poedersuiker, maak 2 gaatjes in het midden van elke soufflé met een kleine lepel, en giet er verse frambozen coulis in, net voor het serveren of aan tafel.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

American pancakes

Keuken Hollands
Porties 8 pancakes

Ingrediënten
  

Beslag

  • 2 stuks biosinaasappels
  • 250 g Bloem
  • 25 g Suiker
  • 0,5 tl Bakpoeder
  • 2 stuks eieren L
  • 180 ml Karnemelk
  • 50 g boter gesmolten + extra om te bakken
  • 120 ml bruisend water

Garnituur

  • 3-4 stuks medjool-dadels
  • 50 g pistachenoten licht geroosterd en gehakt
  • dadelsiroop naar smaak

Instructies
 

Beslag

  • Rasp de oranje schil van 1 sinaasappel. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en een flinke snuf zout in een kom.
  • Klop de eieren los met de sinaasappelrasp, karnemelk en boter. Meng met het bloemmengsel. Klop op het laatst het bruisend water erdoor en meng goed. Wat klontjes is niet erg.
  • Gebruik 2 grote koekenpannen en bak telkens 3 pancakes in een pan. Smelt in een pan wat boter op halfhoog vuur. Schep telkens een lepel beslag in de pan en bak ± 2 min. of tot er aan de bovenkant belletjes komen en de randjes droog zijn. Draai om en bak de andere kant nog ± 1,5 min. Houd de pancakes losjes afgedekt warm in een warme oven, 60ºC.

Garnituur

  • Snijd de schil van beide sinaasappels er dik af en snijd het vruchtvlees in halve plakjes of partjes. Snijd de dadels in stukjes en meng met de sinaasappel. Stapel de pancakes op, schep het sinaasappelmengsel erop, bedruppel met dadel- siroop en bestrooi met de pistachenoten.

Varianten

  • Je kunt de sinaasappels weglaten en dan de pancakes bedekken met een ander sausje. Met bosvruchten en/of vers fruit. Wat crème fraiche is ook lekker erbij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Venkelsoep met zongedroogde tomaat en pesto

Gang Soepen
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Soep

  • 1 stuks ui
  • 2 stuks Venkels
  • 1 stuks wortelen
  • 1 Theelepel venkelzaad
  • 500 ml bouillon groente of kippen
  • 250 ml room

Garnituur

  • 100 gram tomaten zongedroogd
  • 200 gram pesto

Instructies
 

Soep

  • Snijd de venkel, ui en wortel in mire poix. Verhit boter in een pan en fruit hierin de ui, venkel en wortel ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de venkelzaadjes toe en bak nog even door. Blus af met de bouillon en laat de groenten gaar koken.
  • Pureer de soep met de staafmixer mooi glad en voeg dan de room toe. Breng weer aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Breng dan op smaak met zout en peper.

serveren

  • Schenk de soep in kommen of borden en verdeel de tomaatjes en pesto over de soep. Serveer meteen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gebakken zalm met spinazie

Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • koolzaadolie of zonnebloemolie
  • 4 zalmfilet ongeveer 175 gram per stuk
  • 1 Citroen
  • 700 Gram Spinazie gespoeld en gedroogd
  • Zout
  • 50 Gram Sjalotje Gehakt
  • Zoetzure groenten
  • Maldon zeezout

Instructies
 

  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Giet er voldoende olie in door op de bodem van de pan een dun laagje te gieten. Wanneer de olie glinstert, leg dan de zalm in de pan met de velkant naar beneden, met de korte rand van de zalm het dichtst bij je naar beneden eerst (om te voorkomen dat je bespat wordt door de hete olie). Wanneer de randen van de zalm beginnen te bruinen, het vuur te verminderen tot medium en bakken totdat de zalm ondoorzichtig is geworden, ongeveer 3 tot 4 minuten. Gebruik een lepel om de zalm continu te arroseren met de hete olie, ongeveer 2 minuten.
  • Draai de zalm om met de lepel en bak even kort verder, ongeveer 30 seconden.
  • Zet het vuur uit en breng de zalm naar een met keukenpapier bedekt bord om uit te lekken. Giet de olie uit de pan.
  • Gebruik een rasp om de citroenschil zestes over de spinazie bladeren te strooien en meng voorzichtig met de spinazie. Zet de pan op hoog vuur. Voeg 1/3 van de spinazie toe, breng op smaak met een snufje zout en 1/3 van de gehakte sjalot; doe er vervolgens nog eens 1/3 van de spinazie, 1/3 van de gehakte sjalot bij en nog een snufje zout.
  • Werk af met een laatste laag spinazie, gehakte sjalot en zout en roer 30 seconden met een lepel. Zet het vuur naar medium en blijven roeren net totdat de spinazie is geslonken, niet te gaar. Leg de spinazie op een met een papier bekleed bord.
  • Verdeel de spinazie over 4 borden en top met een zalmfilet, de huid naar boven. Schep de ingelegde zoetzure groenten rond de vis en eindig met een snufje citroensap over de vinaigrette en een snufje Maldon zeezout over de zalm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zoetzure groenten

Porties 500 Gram

Ingrediënten
  

  • 85 Gram cauliflower florets
  • 5 Rode uien Gehalveerd
  • 100 Gram cucumbers schuine snede
  • 75 Gram radishes Gevierendeeld
  • 35 Gram rode puntpaprika
  • 400 Gram water
  • 200 Gram White wine vinegar
  • 200 Gram granulated sugar
  • Thyme sprigs
  • Mustard seeds
  • 4 cloves garlic geschild en licht geplet

Instructies
 

  • Snijd de groenten in gelijke blokjes van 3 mm, zodat ze allemaal gelijk gaar zijn. Doe de gemengde groenten in een weckpot. Doe water, azijn, suiker, tijm, mosterdzaad en knoflook in een pan en breng aan het sudderen.
  • Giet de hete vloeistof over groenten en dompel ze onder. Sluit de pot af. Koel af en bewaar de pot in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zuppa Inglese

Gang Nagerecht, Patisserie
Keuken Italiaans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

Crema

  • 750 g pan de spagna zie recept hiervoor
  • 1 liters Banketbakkersroom zie recept hiervoor
  • 250 g Room
  • 70 g Chocolade puur, au bain marie gesmolten

Siroop

  • 200 ml water
  • 100 g Suiker
  • 30 ml Rum

Italiaanse meringue

  • 65 ml water
  • 80 g eiwitten 1 eiwit is ongeveer 40 gram
  • 1 snufje Zout
  • 20 g Poedersuiker

Instructies
 

Crema

  • Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe twee derde van de room in een aparte kom en roer hier de gesmolten chocolade door. Zet beide delen apart afgedekt met plastic folie.
  • Wanneer de banketbakkersroom is afgekoeld, klop de room stijf en meng twee derde door de chocoladecrème en één derde door de gele crème. Zet dan weg.

Siroop

  • Doe het water en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot alle suiker is opgelost en doe dan de rum erbij.

Meringue

  • Ontvet een kom van een staande mixer met de halve citroen. Doe de eiwitten in de kom met het zout. Draai op lage snelheid tot de eiwitten schuimig worden. Verhoog dan de snelheid en doe de poedersuiker erbij. Klop tot de eiwitten zachte pieken hebben gevormd.
  • Zet wanneer de je de poedersuiker bij de eiwitten hebt gedaan het water met de suiker op het vuur. Laat dit doorkoken tot 121ºC.
  • Giet wanneer de suikeroplossing 121ºC is deze bij de eiwitten terwijl de machine draait. Laat draaien tot de meringue op kamertemperatuur is gekomen. Zet dan koel weg.

Samenstellen zuppa Inglese

  • Snijd de cake in plakken. 1 cm voor in kleine glaasjes en 2 cm voor een grote suppa. Bestrijk de cake met de rumsiroop.
  • Verdeel de helft van de chocoladeroom op de bodem van de schaal of schaaltjes. Leg hier een laag cake op. Doe dan de gele room erop, weer een laag cake en chocoladeroom. Eindig met een laag cake. Zet dit dan koel weg voor verdere afwerking. Dat kan meteen of later.
  • Bestrijk de bovenkant van de suppa met de meringue. Mooi glad of juist met pieken. Je kunt hem ook opspuiten in toefjes. Bruin de meringue met een brander voor een mooi effect.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pan di spagna

Gang Patisserie
Keuken Italiaans
Porties 1 cake

Ingrediënten
  

  • 8 stuks Eieren
  • 240 g Suiker
  • 0,5 stuks Citroen schil
  • 240 g Patentbloem

Instructies
 

  • Doe de eieren, suiker en citroenschil in een mixer en laat de mixer 15 á 20 minuten kloppen, tot het mengsel bleekgeel en drie keer het oorspronkelijke volume is.
  • Haal de kom uit de mixer en strooi de bloem er in gedeeltes op, terwijl je met een spatel luchtig mengt.
  • Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een springvorm in en bekleed hem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en zet hem in de oven.
  • Bak 35 á 40 minuten en laat de oven de eerste 30 minuten dicht. Met een satéprikker kun je controleren of hij gaar is. Als de prikker nog vochtig is, laat hem dan nog even bakken.
  • Wanneer de cake gaar is, zet je de oven uit en de ovendeur op een kier. Laat 10 minuten langzaam afkoelen. Leg de cake dan op een rooster om verder af te koelen. Na 10 minuten de cake voorzichtig losmaken met een mesje, uit de springvorm halen en op een rooster verder laten afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ciabatta met gist

Gang Brood
Keuken Italiaans
Porties 4 broden van 240 gram

Ingrediënten
  

  • 440 g Bloem type 65
  • 310 g water 20ºC
  • 10 g Zout
  • 30 g Olijfolie
  • 8 g verse gist

Instructies
 

Met de hand kneden

  • Stort de bloem op het werkblad en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de buitenkant van de bloem.
  • Los de verse gist op in een klein deel van het water. Giet de helft van het water in het midden en meng de bloem met het water. Voeg het water met de verse gist toe en ga door met mengen.
  • Voeg geleidelijk de rest van het water toe en daarna de olie. Meng tot alle bloem is opgenomen. Het deeg is nu erg plakkerig.
  • Neem het deeg met beide handen op en gooi het krachtig op het werkblad, vouw het dubbel en herhaal de handeling tot het deeg glad en soepel is.

Machinaal kneden

  • Doe de bloem, water en in wat water opgelost verse gist in de kom. Laat de machine op stand 1 draaien en voeg het zout toe. Wanneer alle bloem en vocht goed gemengd is schakel je over naar een hogere snelheid. Voeg de laatste 2 minuten de olie toe.

Rijzen

  • Vorm een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 2 uur rijzen bij kamertemperatuur. Vouw het deeg na een uur dubbel.
  • Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Verdeel het deeg in gelijke stukken van ongeveer 240 gram. Rol de stukken over het werkblad tot ze langwerpig zijn. Laat 15 minuten rusten onder een theedoek.
  • Druk de stukken deeg voorzichtig plat met je handpalm en vorm een ovaal. Vouw iets meer dan 1/3 om en druk het vasst met je vingertoppen. Vouw het overgebleven deeg eromheen. Druk dit ook vast met je vingers.
  • Laat het deeg met de naad naar onderen nog een uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 235ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gelpad. Leg hierop het deeg met de naad naar onderen en zet ze in de hete oven. Gooi een glas water op de bodem en sluit de deur meteen. Verlaag na 4 minuten de temperatuur naar 220ºC en bak dan nog 12 minuten.
  • Bestrijk de ciabatta's na het bakken met wat olijfolie en afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Turks brood

Pide

Gang Brood
Keuken Turks
Porties 2 broden

Ingrediënten
  

  • 15 g verse gist
  • 0,5 Tl Suiker
  • 450 g Bloem
  • 1 tl Zout
  • 1,5 dl water
  • 2 el Olijfolie
  • 2 el Turkse yoghurt
  • 1 stuks Ei
  • 1 el zaadjes sesam, nigella, maanzaad

Instructies
 

  • Meng de gist met wat van het water., zodat het hierin oplost. Zet even weg tot er wat schuim opkomt.
  • Maak een kuiltje in de bloem en schenk hierin de gistoplossing, de yoghurt en begin te mengen. Voeg steeds wat water toe tot je een deeg hebt dat niet plakt. Ga het deeg dan kneden. Sla het deeg plat en vouw het vanaf de randen naar binnen. Doe wat olijfolie in een kom en leg hierin het deeg om te laten rijzen. Leg een doek over de kom.
  • Verwarm de oven voor op 220ºC. Vet een bakplaat in met olie en zet deze 2 minuten in de ov en, zodat hij heet is.
  • Sla het deeg weer plat en kneed nog even door. Maak dan grote plakken van het deeg. Trek met je vingers vanaf het binnenste naar buiten, zodat er een dikke rand ontstaat. Maak een kartelrand en leg de plak(ken) op de hete bakplaat. Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met zaadjes.
  • Zet in de oven en laat 20 minuten bakken tot het mooi goudbruin is. Laat op een rooster afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Réunion

Brèdes, bladgroenten

Gang Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 800 g groene bladeren van bladgroenten waterkers, Chines kool, spinazie
  • 3 el Olie
  • 100 g Sjalotten
  • 3 tenen Knoflook
  • 5 cm Gember
  • 0,25 stuks Chilipeper
  • Zeezout
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Maak de bladeren schoon en laat uitlekken. Snijd grote bladeren in stukken van 3 cm. Hak de sjalotten, knoflook en vijzel de knoflook met wat zout tot een puree. Doe dit met de gehakte chilipepers in de pan en bak tot het mengsel lekker geurt.
  • Voeg de bladeren toe en bak tot ze enigszins geslonken, maar nog wel knapperig zijn. Het vocht moet verdampt zijn voor je het serveert.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!