Verwarm de oven voor op 170ºC.

2. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed de bodem en wanden uit 1 stuk bakpapier. Handig is om de

vorm op het vel bakpapier te plaatsen, er met potlood een ruime cirkel om heen te trekken en de cirkel uit te

knippen. Maak daarna een prop van het bakpapier en houdt het onder de kraan. De prop goed uitknijpen en

als je het natte propje nu weer uitvouwt kun je het heel makkelijk plooien in de vorm!

3. Sla de bakpapier-stap niet over als je geen aangebrande karamel in je oven wil riskeren… (hier spreekt een

ervaringsdeskundige…)

4. Rasp ook alvast 2 sinaasappels met een fijne rasp. Schil dan de geraspte sinaasappels met een mes tot op

het vruchtvlees en snijd er plakes van.

Karamel (geen klus voor kinderen!)

1. Doe de suiker en het water in een pannetje op matig vuur en los de suiker op door even te roeren. Stop met

roeren zodra dit gebeurt is en wacht tot de siroop karamelliseert tot een amberkleurige massa. Haal direct

van het vuur af en roer (voorzichtig, heet!) de blokjes boter erdoor. Voila: Karamel!

2. Giet de karamel in de vorm en verdeel de plakjes sinaasappel in de karamellaag.

Beslag

1. Mix eieren en suiker romig.

2. Voeg de sinaasappelrasp en het oranjebloesemwater toe en mix even goed door.

3. Roer in een andere kom het glutenvrije meel, amandelmeel, bakpoeder en zout goed door elkaar en voeg

daarna in drie delen toe aan het beslag.

4. Spatel het beslag over de sinaasappel-karamellaag. Met een (palet-)mes kun je de bovenkant mooi vlak

maken.

5. Bak ong. 45 minuten.

6. Laat de taart een kwartiertje afkoelen voor je hem omdraait en lost, maar wacht niet te lang anders koelt de

karamel te hard af en plakt alles aan je bakpapier vast…

Glazuren

1. Verwarm de marmelade met het water en zodra de jam wat dunner is kun je hem zeven. Kwast de glazuur

over de karamellaag voor een glanzende finish!

Amandel sinaasappeltaart

Gang Patisserie
Keuken Wereld
Porties 1 Taart

Ingrediënten
  

  • 1 tl Bakpoeder
  • 0,5 tl Zout
  • 200 g Suiker
  • 3 stuks Ei
  • 2 el sinaasappelrasp
  • 2 tl Oranjebloesemwater
  • 240 g Amandelmeel
  • 25 g Glutenvrij
  • 30 g Maismeel

Karamellaag

  • 90 g suiker
  • 2 el water
  • 20 g Boter
  • 2 stuks Sinaasappel

Glazuur

  • 4 el Sinaasappelmarmelade
  • 1 el water
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Citroentaart, Frans

Gang Patisserie
Porties 10 pax

Ingrediënten
  

  • 60 g Crème fraiche
  • 2 stuks eigeel
  • 440 g Bloem
  • 60 g Suiker
  • 0,25 tl Zout
  • 450 g Boter in blokjes gesneden

Vulling

  • 4 stuks Ei
  • 3 stuks eigeel
  • 240 ml Citroensap
  • 145 g Boter in blokjes gesneden
  • 200 g Suiker

Instructies
 

Deeg

  • Meng meel, suiker en zout door elkaar. Pak dan de boter en meng dit rustig door het meel, al knijpend. Doe dit tot het mengsel een consistentie heeft van broodkruim. Meng het eigeel door de crème fraiche en doe dit mengsel bij het boter/meel mengsel. Roer met de handen en kneed tot je een bal deeg hebt gemaakt. Leg deze in de koeling.

Koek

  • Verwarm de oven voor op 180ºC. pak het deeg uit de koeling, kneed even door tot het soepel is en rol dan uit tot een cirkel die ruim past in de vorm. Leg hem erin en prik gaatjes in de bodem. Bedek de bodem met papier en bonen. Bak hem blind voor 20 minuten, haal dan de blinde vulling eruit en bak nog eens 10 minuten, of tot de bodem mooi bruin is. Laat dan afkoelen.

Vulling

  • Verwarm het citroensap op middelhoog vuur. Meng de eigelen en eieren met de suiker en doe bij het citroensap als het bijna kookt. Blijf dan roeren tot de eieren gaan binden, dit is tot 82ºC. Voeg dan de klontjes boter een voor een er al roerend bij. Giet de vulling in de bodem. Maak mooi glad en zet weg om af te koelen.

Notities

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder). Wel de rozijnen in heet water. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Komt de boter uit de koelkast, verwarm deze dan 20 seconden in de magnetron. Doe de boter, mix C, 100 basterd suiker en 1 ei in een kom. Mix met de deeghaken of met de hand tot een mooi glad deeg. Gebruik een springvorm van 24 cm doorsnee. Bekleed de bodem met bakpapier en besmeer de zijkanten met roomboter. Bekleed de vorm met het deeg. Hou een deel over voor de bovenkant van de taart.

Schil de appels en snij in partjes. Mix de rozijnen, suiker en kaneel door de appels. Stort het appelmengsel in de springvorm. Bestrooi het aanrecht met wat meel. Rol het overige deeg met een deegroller en snij hier stroken uit. Leg deze over het appelmengsel. Besmeer het deeg met ei. Zet de springvorm 50 minuten in de oven.

Appeltaart glutenvrij

Gang Patisserie
Keuken Glutenvrij, Hollands

Ingrediënten
  

  • 200 g Mic C Schar
  • 150 g Boter
  • 100 g Basterdsuiker, wit
  • 1,5 stuks Ei
  • 30 g Raisins
  • 4 stuks Appels Jonagold
  • 40 g suiker vulling
  • 1 tl Kaneel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gegratineerde asperges met lamspastrami

Gang Bijgerecht
Keuken Hollands

Ingrediënten
  

  • 1 kg Asperge Witte, geschild en houterige onderkant verwijderd
  • 40 g Boter
  • 350 ml Melk Verwarmd
  • 1 stuks Citroen
  • 75 g Kaas. Parmezaanse Geraspt
  • 75 g Kaas Oude
  • 1 handje Bieslook Fijngehakt
  • 100 g Lamspastrami
  • 40 g Bloem
  • 1 handje Broodkruim

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de asperges in een grote pan in ongeveer 8 minuten beetgaar.
  • Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de bloem toe en bak ongeveer 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de warme melk langzaam toe, en roer ondertussen met een houten lepel goed door tot een gladde saus. Breng op smaak met een flinke snuf zout en peper en roer totdat de saus een romige, ietwat dikke consistentie heeft.
  • Haal de pan van het vuur, rasp er wat citroenschil boven, en voeg 1-2 eetl. citroensap toe. Roer 2/3 van de kaas en de bieslook erdoor. Proef de saus en voeg eventueel nog wat citroen of zout en peper toe.
  • Leg de asperges in een ovenschaal, verdeel de lamspastrami erover en giet de bechamelsaus eroverheen. Bestrooi met de overgebleven kaas en broodkruimels en zet ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de kaas en broodkruimels goudbruin en knapperig zijn.
  • Bestrooi met wat extra geraspte citroenschil en bieslook en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lamsjus

Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 6 minuten
Gang Sauzen

Ingrediënten
  

  • 1 kg Lamsvlees Nek of schouder, in blokjes gesneden
  • 3 g Peperkorrels
  • 10 teentjes Knoflook niet gespeld
  • Tijm
  • Peper
  • Zout
  • 1 l Kippenbouillion
  • 30 g Boter
  • 1 dl Arachide olie

Instructies
 

Bereiden

  • Snijd het vlees in kleine, gelijke dobbelstenen. Zet een pan op medium hoog vuur en verhit de olie. Bruin het vlees in de olie. Giet het vet na een poosje af. Zet de pan weer op het vuur, voeg boter (niet alle), vlees, tijm en geplette knoflook in de schil toe. Schenk de kippenbouillon erover en laat reduceren tot alle vocht nagenoeg verdampt is. Laat karameliseren en voeg dan kippenbouillon toe zodat het vlees onder staat. Laat weer reduceren en karamelliseren. Schenk de resterende kippenbouillon over het vlees tot het geheel bedekt is. Laat koken en schuim af tot het na een half uur mooi ingetrokken en gereduceerd is. Haal dan door een fijne zeef en een doek. Reduceer verder tot de gewenste dikte. Zet opzij tot gebruik. Of vries in voor later.

Afmaken

  • Pak een deel van de jus en breng aan de kook. Voeg klontjes koude boter toe en klop met de garde goed door. Breng zonodig op smaak en bewaar au bain-marie tot de service.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Maak van het water en het meel een glad beslag. Het moet vrij dun zijn om een mooi dun krokant laagje te laten ontstaan.
Verhit de frituur tot 180°C. Haal de inktvisringen door het beslag en laat rustig in de olie zakken. Beweeg meteen de ringen, anders blijven ze op de bodem van de pan plakken.
Haal ze uit de olie als ze bruin worden. Leg ze dan op een papiertje om uit te lekken, bestrooi met zout en peper en serveer warm.

Calamaris

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Borrelhapje, Tapas
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 g inktvisringen
  • 0,5 l water
  • 100 g Kikkererwtenmeel
  • 1 l Frituurolie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Uien bouillon Crenn

Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 6 minuten
Gang Soepen
Keuken Frans
Porties 6 liter

Ingrediënten
  

  • 150 g Kikkererwten
  • 1,5 kg Gele uien
  • 40 g Zonnebloemolie
  • 1,1 kg Rode uien
  • 150 g Prei
  • 130 g Sjalotjes
  • 800 g cipollini uien
  • 250 g Balsamicoazijn
  • 150 g Harde kaas geraspt
  • 100 g Tamarinde
  • 40 g suiker
  • 10 g Kombu
  • 5 g Zeezout
  • 7 l water
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Cheese gnocchi

Gang Bijgerecht
Porties 10 pax

Ingrediënten
  

  • 220 g Comte
  • 8 g truffel, zwarte
  • 90 g Kuzu
  • 15 g Truffelolie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chorizospiesjes

Gang Amuse, Tapas
Keuken Spaans
Porties 12 stokjes

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Paprika. geel
  • 2 stuks Lente-ui
  • 12 stuks Champignons
  • 24 blokjes Chorizo
  • 10 cl Olijfolie

Instructies
 

  • Maak de paprika's schoon en snijd ze per stuk in ongeveer 12 blokjes. Snijd de lente-uitjes in 12 stukken per ui. Maak de champignons schoon en snijd het stammetje af. Verhit een grillpan of koekenpan. Bestrijk de stukken paprika, lente-ui en champignons met olijfolie en grill ze apart tot ze een mooie kleur hebben. Leg apart en snijd de chorizo worstjes in plakjes. Grill ze dan kort in de pan. Steek dan afwisselend een stukje chorizo, paprika, champignon, lente-ui en chorizo op de stokjes. Serveer het liefst lauwwarm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!