Postelein stamppotje, venkel, gecarmeliseerde baco

Gang Hoofdgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 2 kg Aardappelen
  • 1 kg Postelein
  • 100 ml melk
  • 200 g Boter
  • 2 stuks Venkel
  • 100 g Bacon
  • 4 takje Dragon

Instructies
 

  • Kook de aardappelen en maak een smeuiige puree met veel boter. Was de postelein goed. Zet de oven aan op 180 graden. Leg bakpapier op een bakblik, doe hierop de plakjes bacon en bestrooi ze met poedersuiker. Leg hierop weer een laag bakpapier. Zet een andere bakplaat hierop en laat bakken tot de bacon hard is. Ongeveer 30 minuten. Snijd de venkel brunoise en kook ze 5 minuten, tot ze beetgaar zijn. Iets langer dan blancheren. Meng de rauwe postelein door de aardappelpuree, samen met de venkel en fijngehakte dragon. Serveer in kleine rondjes op het bord en leg een plakje gecarmeliseerde bacon er bovenop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Quiche di porri

Gang Bijgerecht
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Deeg

  • 250 ml Meel Italiaans meel 00
  • 125 g Boter Gesmolten. kamertemp
  • 1 stuks Eieren Licht geklopt

Vulling

  • 500 g Prei
  • 600 ml Melk
  • 165 ml Room

Instructies
 

Deeg

  • Meng meel met wat zout en maak in het midden een kuiltje. Voeg de boter en geklopt ei toe en kneed met de vingertoppen tot een samenhangend deeg. Meng door met een deegsnijden door het deeg te snijden en kneed een paar keer tot de structuur en kleur gelijkmatig zijn. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is. Niet te lang met de handen kneden, want dan wordt het deeg taai. Wikkel in plasticfolie en zet 30 minuten in de koelkast.

Vulling

  • was de preien goed en gebruik alleen het wit en de lichte delen. Snijd ze dun op de mndoline en doe de plakjes in een pan met de melk. Kook op laag vuur tot romig, zoals de consistentie van geklopt ei. Meng niet al te fijn, roer de room erdoor en breng op smaak met zout. Koel af tot kamertemperatuur.

Af maken

  • Rol het deeg tussen twee met meel bestoven vellen vetvrij papier uit tot een cirkel. Haal het bovenste vel papier eraf en druk taartvrompjes van 7 cm met de rand in het deeg, zachtjes, zodat alleen een lichte afdruk te zien is. Snijd met een mesje 1 cm rond de randen van de vormpjes. Keer om en druk het deeg in de bodem van de ingevette vormpjes. Prik de bodem een paar keer ni met een vork, verdeel wat van de vulling over de bodem. Maak met een vork cirkels in de vulling. Bak de quiches 20 minuten in een oven van 180 graden. Heet serveren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon Koffie truffel

Gang Patisserie
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 350 g Slagroom
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 0,5 dl Espressokoffie
  • 200 g Suiker
  • 250 g Boter
  • 5 el Hagelslag

Instructies
 

  • Breng de slagroom met het zout, het opengesneden vanillestokje en de espresso tegen de kook aan en laat het 20 minuten zachtjes intrekken. Zorg dat het niet gaat koken. Er ontstaat op de room een vel, niet roeren, want het vel houdt de smaak vast. Haal de slagroom daarna van het vuur en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker geheel is opgelost en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Klop de boter met een mixer tot een gladde, luchtige massa. Voeg al mixend het afgekoelde slagroommengsel toe. Als het mengsel schift, is het te koud, warm het dan au bain marie iets op. Als het mengsel te slap is, zet het dan in de een schaal in een kom koud water, laat afkoelen en klop het op. Vul een spuitzak met een gladde spuitmond met het mengsel en spuit bergjes op vetvrij papier. Leg deze drie kwarties in de vriezer. Neem steeds 10 vullingen uit de vriezer en haal deze 1 voor 1 door de warme chocolade. Rol de truffels door de hagelslag en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast of in de vriezer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon Whiskey bol

Gang Patisserie
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 120 g Slagroom
  • 30 g Whiskey
  • 1 snufje Zout
  • 180 g Chocolade
  • 40 g Boter
  • 2 el Cacaopoeder

Instructies
 

  • Breng de slagroom met de whiskey en het snufje zout aan de kook. Smelt de chocolade au bain marie. Roer het warme slagroommengsel door de warme chocolade en voeg de boter toe. Roer het geheel tot een homogene massa. Bekleed een vierkante vorm van ongeveer 10x20 cm met vetvrij bak[a[ier. Giet het chocolademengsel hierin. Strooi cacaopoeder over de bovenkant van de plak chocolade. Laat de vulling minimaal 4 uur op kamertemperatuur afkoelen. Draai de plak om en haal het bakpapier eraf. Strooi over de kant die nu boven ligt, cacaopoeder. Snijd de plak in blokjes. Strooi wat cacaopoeder over je handen en rol ieder blokje tot een balletje. Haal de balletjes door de getempereerde chocolade, leg op vetvrij papier en laat afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon met walnotenvulling

Gang Patisserie
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 300 g Chocolade puur
  • 50 g Poedersuiker
  • 200 g Walnoten
  • 100 g suiker fijne
  • 12 stuks Walnoten

Instructies
 

  • Karamel: Zet een roestvrijstalen pan met hoge rand op het vuur en laat warm worden. Verdeel een dun laagje suiker over de bodem van de pan en laat deze al roerende smelten. Zodra deze is opgelost, beetje voor beetje de rest van de suiker toevoegen tot alles is opgelost en het geheel mooi bruin en transparant is. Voeg de noten toe aan de karamel. Strooi poedersuiker op bakpapier en giet de karamel hierop uit. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Hak de vulling vervolgens in kleine stukken en maal deze fijn in de keukenmachine. (Voor notenrotsjes leg je kleine stukjes van de vulling apart en haal deze door de chocolade) Doe het fijngemalen mengsel in een kom en voeg de getempereerde chocolade toe. Meng het geheel goed door elkaar. Stort het mengsel vervolgens in een met bakpapier beklede bak en laat het in 5 tot 10 minuten stevig worden. Draai de plak om en haal het bakpapier eraf. Strijk de bovenkant dun in met getempereerde chocolade en laat dit hard worden. Draai de vulling daarna om en maak met behulp van een scherp mes of uitsteekvorm het gewenste model bonbon. Haal de bonbon door de getempereerde chocolade, druk er een halve walnoot op en laat hard worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Courgette ricotta taartjes met bietensaus

Gang Hoofdgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

buitenkant

  • 3 stuks Courgette
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 el Peterselie

Vulling

  • 240 g Ricotta
  • 2 el Parmesaanse kaas
  • 40 g Pecorino
  • 1 stuks Eieren

Bietensaus

  • 2 stuks Bieten
  • 2 el Groentebouillon
  • 3 el Yoghurt
  • 1 el Peterselie
  • 1 tl Citroensap

Gefrituurde wortels

  • 3 stuks Wortelen

Instructies
 

  • Buitenkant. Snijd de courgettes in dunneplakjes met de mandoline. Marineer met olijfolie, zout, peper, knoflook en peterselie. Zet een half uur weg. Vulling. Klop de ricotta met een vork romig. Voeg de overige ingredienten toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet opzij. Bietensaus. Verwarm de biet en puree met de staafmixer. Meng met de overige ingredienten, olijfolie, zout en peper. Haal door een zeef. Gefrituurde wortels. Snijd de wortels in dunne plakjes met een dunschiller of met de mandoline. Frituur ze in olie van 180 graden en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zeezout. Afmaken. Beleg de bodem van muffinvormpjes met vetvrij papier. Leg daarop de plakken courgette, laat ze iets overhangen. Lepel de vulling in de vormpjes en vouw er de courgettes over. Zet ze in een bakblik en vul deze tot de helft vol met kokend water. Dek af met bakpapier en zet 25 minuten in een oven van 180 graden. Haal de vormpjes uit het water en keer ze voorzichtig om met behulp van een spatel. Schep in het midden van elk bord een lepel warme bietensaus. Zet de courgettetaartjes er voorzichtig midden in en garneer met de gefrituurde wordtel. Dien direct op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Courgettebloemen tempura

Gang Amuse
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 16 stuks Courgettebloemen
  • 90 g Patentbloem
  • 60 g Maismeel
  • 30 g Bakpoeder
  • 250 ml Spuitwater
  • 8 stuks Ijsblokjes

Instructies
 

  • Meng voor het beslag de droge ingredienten door elkaar en voeg dan langzaam het water erbij. Roer met een vork door. Voeg tenslotte ijsblokjes toe om het geheel koud te houden. Verhit de olie in een wok of diepe pan tot 180 graden. Haal de courgettebloemen een voor een door het beslag en frituur ze tot ze goudkleurig zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met bijvoorbeeld een dragonmayonaise.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geconfijte kerstomaatjes

Gang Bijgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 kg Kerstomaatjes
  • 2 takje Tijm
  • 1 blaadjes Laurierblaadjes.
  • 2 teentjes Knoflook
  • 15 g Peperkorrels
  • 1 l Olijfolie

Instructies
 

  • Verhit de olie in een pan en doe er de hele, ongepelde tomaaten, tijm, laurier, knoflook en peper in. Verhit alles 5-10 minuten op ca. 70 graden. Hoe rijper de tomaten, hoe korter de verhitting. Laat ze in de pan afkoelen, doe ze in een pot of schaal en geit de olie erover. Dek af met plastic folie en zet weg in de koelkast tot gebruik. De tomaten zijn in de olie, mits luchtdicht verpakt en in de koelkast, minstens 2 weken houdbaar. Voeg voor gebruik peper en zout toe.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tomaatjestaart

Gang Bijgerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 260 g Briseerdeeg of bladerdeeg
  • 4 el Rijst. witte
  • 6 el Mosterd
  • 2 el Room
  • 500 g Kerstomaatjes Half gekonfijt
  • 6 blaadjes Basilicum

Instructies
 

Bodem

  • Rol het deeg tot een ronde schijf van 3 mm dikte. Bekleed hiermee een taartring van 20cm doorsnee en 3,5 mm diep. Prik het deeg in en zet een half uur in de koeling.
  • Verwarm de oven op 190ºC en bak de bodem 40 minuten blind. Hij moet volledig gaar zijn. Haal de vulling er dan uit en op 170ºC nog 15 minuten bakken. Laat dan geheel afkoelen.

Vulling

  • Kook de rijst gaar in water en zout. Laat dan afkoelen. Roer er de mosterd en room door. Voeg zout en peper toe en verdeel het rijstmengsel over de taartbodem.
  • Schep de tomaatjes over de rijst. Bestrooi alles met basilicum. Serveer op kamertemperatuur met wat sel de mer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chocolade coulants

Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 100 g Bloem
  • 2 dl Room
  • 25 g Boter
  • 5 stuks Eieren
  • 4 el Suiker
  • 100 g Chocolade
  • 1 tl Bakpoeder

Instructies
 

  • Smelt de chocolade met de boter in de magnetron. Klop de eieren een paar minuten met de suiker; roer er het chocolademengsel door, het meel en de room. Verhit de oven voor op 220 graden en vul de bakplaat met water. Verdeel het chocolademengsel over vier vormpjes en zet deze in de bakplaat (zorg dat het water niet in de vormpjes loopt). Bak ze ongeveer 5 minuten, ze moeten van buiten gaar zijn maar van binnen vloeibaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!