knolselderij met appel

Gang Voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Knolselderij
  • 5 dl Melk
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • 1 stuks Granny Smith
  • 100 g suiker

Instructies
 

  • Maak de knolselderij schoon en snijd met de mandoline in dunne plakjes. Breng de melk, met een snufje zout, aan de kook en schraap het vanillestokje hierin leeg. Doe het stokje er ook bij. Doe de gesneden knolselderij erbij en laat zachtjes koken tot het gaar is, ongeveer 20 minuten. Haal de knolselderij uit de melk en stapel ongeveer 5 plakjes op elkaar. Druk met een rechthoekige vorm mooie rechthoekjes uit en leg weg, afgedekt met alu folie om warm te houden. Of, als je het later pas gebruikt, laat afkoelen en wikkel het in plasticfolie. Laat dan weer op temperatuur komen in de stoomoven of boven een pan zacht kokend water. Maak terwijl de knolselderij aan het koken is, de karamel voor de appel. Schil de appels en snijd ze in kleine brunoise, ongeveer 4 mm vierkant. Doe de appel bij de karamel als deze bruin kleurt. Laat even staan, zodat de appel iets zacht wordt. Leg dan een dun laagje appel op de knolselderij, haal het rechthoekje weg en leg met een palletmes op een voorverwarmd bord. Een zwart bord is mooi, dat steekt goed af tegen het roomkleurige van de knolselderij. Geef een draai van de pepermolen over het gerecht.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mandarijenroom

Gang Sauzen
Porties 15

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Mandarijnen
  • 2 dl Room

Instructies
 

  • Pers de mandarijen uit. Sla de room stijf en spatel voorzichtig het sap erdoor. Doe in de kidde en zet weg tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pompoensoep met mandarijenenroom en lavas

Gang Soepen
Porties 15

Ingrediënten
  

  • 120 cl Pompoensoep
  • 2 dl Mandarijnenenroom
  • 15 blaadjes Lavas

Instructies
 

  • Maak de pompoensoep uit het recept. Maak de mandarijnenroom voor de espuma. Schenk de pompoensoep in een amusekopje en spuit een toef room op de soep. Garnee met een blaadje lavas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Knolsederijlasagne met foelie en appel

Gang Voorgerecht
Porties 15

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Knolselderij
  • 1,5 l Melk
  • 5 blaadjes Foelie blad
  • 5 stuks Kruidnagels
  • 5 stuks Granny smith
  • 300 g Suiker
  • 3 el water
  • 5 g Zout

Instructies
 

  • Maak de knolselderij schoon en snijd in dunne plakjes op de mandoline. Stans er met een vormpje vormpjes uit. Rechthoekig of rond, net wat uitkomt. Zet de melk op het vuur. Doe de foelie en kruidnagel en wat zout erbij. Wanneer de melk tegen de kook aankomt de plakjes knolselderij erbij doen. Laat garen tot de plakjes zacht zijn. Haal ze er dan uit en laat uitlekken in een vergiet. Schil terwijl de knolselderij gaart, de appels. Snijd ze in brunoise van 5 mm. Maak een karamel van de suiker en een paar eetlepels water. Wanneer de suiker bruin is, de appelsblokjes erbij doen en een minuut of 5 laten karameliseren boven een zacht vuurtje. Zet dan het vuur uit en doe de appeltjes in een kommetje om niet verder te garen. Ze moeten nog wat beet hebben. Opdienen: Verwarm indien nodig de knolselderij, stapel ze mooi op elkaar. Recht boven elkaar of dakpansgewijs. Bedek de bovenkant met de appel. Bewaar tot opdienen in een warme oven. Garneer met een kruidnagel en een blaadje foelie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pasta met groenten

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 g Spaghetti
  • 100 g Doperwten
  • 4 stuks Tomaat
  • 3 takje Tijm
  • 3 takje Oregano
  • 30 g Parmesaanse kaas
  • 10 g Tonijnkuit

Instructies
 

  • Bak groenten in een pan (blokjes tomaat, doperwten, kruiden). Doe wat pastawater erbij. Kook de spagetti. Giet de spagetti af en doe het bij de groenten. Husselen. Doe op het bord, rasp er parmezaan en gedroogde tonijnkuit erover.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Steak tagliata

Gang Hoofdgerecht vlees
Porties 4

Ingrediënten
  

dressing

  • 1.2 dl Olijfolie
  • 600 g Entrecote
  • 3 teentje Knoflook gepeld en geplet
  • 4 takje Rozemarijn
  • 2 reep Citroenschil
  • 50 ml Citroensap
  • 60 g Rucola
  • 40 g Parmesaanse kaas geschaafd

Instructies
 

  • Bestrooi de entrecotes met wat zout.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur. Voeg een dun laagje olie toe en verhit tot er rook vanaf komt.
  • Leg de entrecotes dan in de hete pan. Draai ze om de 20 seconden om en doe dit 2-3 minuten. Haal dan uit de pan en laat op een rooster de sappen op een bord lopen. Dek af met alu-folie om warm te houden.
  • Haal de pan van het vuur en giet het meeste vet eruit, maar verder niet schoonmaken. Laat de pan een paar minuten afkoelen en voeg dan de olijfolie toe. Voeg knoflook en de takjes rozemarijn toe. Haal de repen citroenschil tussen duim en wijsvinger door om de olie te laten vrijkomen en voeg dit toe aan de pan. Laat het mengsel 5 minuten trekken terwijl het vlees ligt te rusten. Voeg het citroensap toe. Giet de dressing door een zeef en voeg de vleessappen er aan toe.
  • Snijd het vlees met een scherp mes in 5 mm dikke plakken. Bestrooi het zout en versgemalen peper en verdeel het over de borden. Lepel de helft van de dressing erover.
  • Meng de rucola met de resterende dressing en verdeel over het vlees. Bestrooi alles met geschaafde parmezaanse kaas en grof zeezout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Coquilletartaar met witte chocolade

Gang Voorgerecht vis
Porties 6

Ingrediënten
  

Garnalenolie

  • 2 dl Olijfolie
  • 400 g Garnalen hele rauw en ongepeld
  • 0,5 stuks Knoflook gehakt

Schuim

  • 20 ml Arachide olie
  • 150 g Wortelen in plakjes gesneden
  • 50 g Prei alleen het wit. dunne ringen
  • 30 g Venkel dunne repen
  • 45 g Champignons dunne plakken
  • 15 stuks Peperkorrels
  • 0,5 stuks Sjalotje dunne ringen
  • 0,5 tl Korianderzaad
  • 70 ml Vermouth
  • 1 takje Peterselie
  • 2 dl Visbouillon ingekookt tot 50 ml
  • 1,35 dl Slagroom
  • 1,5 dl Melk
  • 30 g Chocolade. wit gehakt plus extra schaafsel

Coquiletartaar

  • 6 stuks Sint Jaobs mosselen brunoise 5 mm
  • 10 g Citroen brunoise 2 mm
  • 1,5 tl Bieslook gehakt
  • 3 tl Walnotenolie
  • 0,25 tl Sherryazijn

Afmaken

  • 6 stuks Sint Jaobs mosselen in 3 pakjes
  • 30 g Kaviaar, zwart
  • 12 Stengel Erwtenscheuten

Instructies
 

Garnalenolie

  • Verhit de olie in een grote pan tot het zeer heet is. Leg de garnalen in de pan, haal hem van het vuur en schud tot de garnalen roze zijn. Laat ze in de olie afkoelen, giet ze af en houd de olie achter. De garnalen gebruiken we verder niet, maar je kunt ze gewoon opeten.

Schuim

  • Verhit de olie op matig vuur in een pan. Voeg de fijngesneden groenten, knoflook, peperkorrels en korianderzaad toe en bak tot de groenten zacht zijn, ongeveer 15 minuten. Voeg de vermout toe en laat op matig vuur inkoken tot hij stroperig is. Voeg peterselie, visbouillon, slagroom en melk toe. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het van het vuur af afkoelen. Zeef het in een schone pan.

Coquilletartaar

  • Meng de coquilles met de ingelegde citroen (of citroensap), bieslook, walnotenolie, azijn en het zout. Verdeel het mengsel met behulp van een kleine ringvorm (5 cm) over de borden.

Afmaken

  • Warm het schuim zachtjes op en roer de gehakte chocolade erdoor tot hij smelt. Voeg zout toe. Giet wat olie op een bord en doop de coquilleplakjes erin. Kruid ze met zout en bak ze kort aan in een hete, droge pan. Leg de coquillerondjes met de gebakken kant omhoog op de tartaar en garneer ze met kaviaar, erwtenscheuten en chocoladeschaafsel. Maak het chocoladeschuim schuimig met de staafmixer en giet het schuim om de tartaar. Sprenkel wat garnalenolie op het schuim en dien direct op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mosterdijs

Porties 8

Ingrediënten
  

  • 3,6 dl Melk, vol
  • 140 g Rietsuiker
  • 8,4 dl Slagroom
  • 35 g Melkpoeder
  • 120 g Mosterd, zaanse
  • 10 g Mosterd, engels

Instructies
 

  • Verwarm de melk, suiker, slagroom en melkpoeder op matig vuur en klop het geheel tot het melkpoeder volledig is opgelost. Haal de pan van het vuur en schenk het mengsel in een kom. Laat de kom op een grotere kom met ijskoud water afkoelen. Voeg dan de 2 soorten mosterd toe en klop het geheel goed door.Schenk het mengsel in de ijsmachine terwijl de platte menghaak draait. Zet het ijs in de vriezer en haal het er 20 minuten voor gebruik uit.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rodewijnmayonaise

Gang Bijgerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Eidooier
  • 10 g Mosterd Dijon
  • 90 ml Arachide olie
  • 10 ml Azijn, rode wijn
  • 15 ml Wijn, rood

Instructies
 

  • Maak de mayonaise. Meng de eidooier en mosterd in een kom en klop langzaam de olie erdoor, tot het geheel stijf is. Roer er dan de azijn en rode wijn door. Dek de mayonaise af met plasticfolie en zet weg in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rode kool gazpacho met mosterdijs

Gang Soepen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Rode kool
  • 1 sneetje Witbrood
  • 30 mespunt Azijn, rode wijn
  • 0,25 stuks Komkommer
  • 4 bolletjes Mosterdijs
  • 20 g Rodewijnmayonaise

Instructies
 

  • Verwijder de witte kern van de kool en verwerk driekwart van de kool in een sapcentrifuge. 2,5 dl sap per 4 personen af. Doe het sap met het brood in een kom en zet het 2 uur in de koelkast. Giet het sap via een met kaasdoek bedekte zeef in een kom. Druk met een soeplepel zo veel mogelijk sap uit het brood. Uit het brood komt zetmeel vrij waardoor het sap indikt.) Gooi het brood dan weg. Verwerk vlak voor het opdienen de resterende kool tot sap en zeef dit bij de rest van het koolsap. Meng met een staafmixer de mayonaise door het sap en breng de soep op smaak met azijn en zout. Leg wat komkommerblokjes in elke soepkom en schep hier een klein bolletje ijs op. Giet de gazpacho aan tafel rond het ijs.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!