Chocolade ijs

Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Porties 15

Ingrediënten
  

  • 1 l Melk
  • 8 stuks Eidooier
  • 200 g Suiker
  • 200 g Chocolade
  • 1 stuks Vanillestokje

Instructies
 

  • 1.Kook de melk met de suiker en het vanille stokje 2.Giet de melk op de eierdooiers en verhit opnieuw tot ca. 85°C 3.Zet het vuur uit en voeg de chocolade toe 4.Laat afkoelen in de draaiende ijsmachine
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Croissants

Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 250 g Bloem
  • 20 g Gist
  • 1,25 dl Melk
  • 0,5 mespunt Zout
  • 1 stuks Ei
  • 25 g Boter
  • 100 g Boter
  • 5 g suiker

Instructies
 

  • Zeef de bloem met het zout op een werkplank en maak er een kuiltje in. Giet de gist, in een beetje lauwe melk opgelost, in het kuiltje. Meng een beetje van de bloem met de opgeloste gist en kneed er een voordeegje van. Laat 5 minuten rijzen. Werk de rest van de bloem en de melk langzaam door het voordeeg. Voeg de suiker, de eieren en 50 gram boter toe en kneed het tot een soepel en elastisch deeg. Laat 10 minuten rijzen. Bestuif de werkplank met bloem en rol het deeg dun uit in een rechthoekige vorm. Beleg of bestrijk de plak met de rest van de boter, eventueel in vlokken (koude boter uit de ijskast met de kaasschaaf gaat heel goed). Vouw de beboterde lap deeg in drieën, draai hem een kwartslag en rol hem opnieuw uit tot een rechthoek. Herhaal dat vouwen en uitrollen nog twee keer, en laat het deeg tussen iedere toer een kwartier rusten. Eindig met een plak van 50 x 30 cm op een bestoven werkvlak. Verdeel in twee lappen van 50 x 15 cm; snijd iedere reep in drieën en ieder resulterend vierkant schuin in driehoeken. Rol die naar een punt nog wat uit en rol ze dan los op, van de korte zijde naar de tegenoverliggende punt. Buig de punten wat naar elkaar toe en leg ze op een beboterde of met bakpapier belegde ovenplaat. Bestrijk ze desgewenst met het losgeklopte ei voor een diepe glans en kleur, en laat ze nog een half uur rijzen. Bak ze in een voorverwarmde oven 20 minuten op 225°C. Wanneer je ze zelf bakt, kan je ze gemakkelijk vullen met wat je maar wilt, kaas, ham, noten, appel, chocolade, enz. Zoete croissants kan je afwerken door er voor het bakken nog wat suiker en eventueel wat kaneel over te strooien
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chicorée caramelisée

Gekonfijte witlof
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 10 stronkjes Witlof
  • 60 g Boter
  • 30 g Suiker
  • 0,6 dl Azijn. balsamico

Instructies
 

  • Snijd de witlofstronken in vieren (hoeft niet, je kan ze ook heel laten en later pas snijden). Smelt de boter in een grote pan, 2 eetlepels water erbij en bak de witlof aan. Bestrooi met suiker en laat zachtjes carameliseren. Blus af met balsamico azijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Risotto aux épices

risotto, serveren in een crèpe, met sauce au Sherry.
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Gang Voorgerecht gevogelte
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 3 dl Kippenbouillion
  • Zeezout grof zeezout
  • Peper zwarte peper
  • 2 el Olijfolie
  • 1 stuks Ui fijn gehakt
  • 2 teentje Knoflook gepeld en gehakt
  • 1 stuks Kaneelstokje
  • 2 stuks Laurierblaadjes
  • 100 g Rijst, risotto
  • 1 dl Vermouth droge
  • 0,5 dl Sherry
  • 20 g Boter
  • 10 g Parmesaanse kaas vers geraspt
  • 5 el Mascarpone

Instructies
 

  • Verwarm de kippenbouillon en controleer of deze goed op smaak is.
  • Verwarm de olijfolie in een ruime pan en smoor hierin op laag vuur de ui.
  • Voeg de knoflook en laurierblaadjes toe en roer goed.
  • Voeg de rijst toe en meng het geheel goed door elkaar.
  • Voeg de vermouth, sherry en kaneelstokje toe en breng aan de kook totdat het vocht geabsorbeerd is door de rijst.
  • Voeg beetje bij beetje de warme kippenbouillon toe over laag vuur onder voortdurend roeren. Zorg dat de bouillon helemaal door de rijst is geabsorbeerd.
  • Verwijder het kaneelstokje.
  • Schep de boter, parmezaanse kaas en de mascarpone er door heen. Niet te lang roeren, het mengsel moet romig zijn.

Voor het serveren

  • Leg iedere crêpe in een beboterd kopje of ramequin.
  • Schep hier de risotto in en vouw de uiteinden van de crèpe eroverheen.
  • Dek af met plasticfolie en verwarm in een stoompan.
  • Keer om op een bord en serveer met de sherrysaus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Crêpes

Voor de risotto aux épices
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Voorgerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 100 g Bloem
  • 1 stuks Eieren
  • 1 stuks Eidooier
  • 3 dl Melk
  • 1 snufje Zout
  • 1 el Olie
  • 20 g Boter voor het bakken

Instructies
 

  • Meng het ei en de extra eierdooier met de bloem, de olie en een snufje zout en voeg een deel van de melk toe.
  • Klop totdat er een dik mengsel ontstaat en voeg dan pas de rest van de melk toe (je kan ook de foodprocessor gebruiken).
  • Giet het beslag in een kom en laat ± 30 minuten rusten.
  • Bak de flensjes in een crêpe-pan en laat ze op een taartrooster afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sauce au Sherry

Gang Sauzen
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Sjalotje
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 glas Sherry Pedro Ximenez
  • 2 dl Jus de volaille Gemaakt van gereduceerde kippenbouillon
  • 50 g Boter Opgeklopte boter.

Instructies
 

  • Laat de sjalotjes met de knoflook zachtjes trekken in de sherry en jus de volaille.
  • Laat de saus ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Passeer de saus en klop de boter er door heen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sesamwafel

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Nagerecht
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 1 dl Sinaasappelsap
  • 2 stuks Sinaasappel Zestes hiervan
  • 200 g Poedersuiker
  • 60 g Patentbloem
  • 125 g Sesamzaadjes
  • 120 g Boter gesmolten

Instructies
 

  • Mix alle ingrediënten bij elkaar.
  • Plaats met een lepel kleine hoopjes op een ingevette bakplaat (zes per bakplaat)
  • Bak deze af in een oven van 200 °C, ongeveer 7 minuten.
  • Verwijder van de bakplaat met behulp van een breed palette mes. Leg over een deegroller of speciale golfplaat. Bewaar in luchtdichte doos.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Briochedeeg Pat

Basisrecept
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 3 minuten
Porties 8 brioches

Ingrediënten
  

  • 500 g Bloem
  • 15 g Gist
  • 0,75 dl water warm
  • 2 el Suiker
  • 1 tl Zout
  • 5 stuks Eieren 3 tot 5 eieren
  • 250 g Boter fluffy boter

Instructies
 

  • Bloem zeven.
  • Gist oplossen en bij een kwart van de bloem toevoegen.
  • Maak een kruis in deze deegbal en doe deze in een kom lauwwarm water.
  • Maak nu van de overige bloem een dijkje. Vul de leegte op met de eieren, suiker en zout.
  • Kneed dit tot een deeg.
  • Als de gistbal boven komt drijven, uit laten lekken en bij het deeg mengen.
  • Leg de bal op een ingevet foliepapier op een warme plaats, met een vochtige doek erover en laat dit rijzen.
  • Kneed na 1 – 1½ uur de boter erbij.
  • Laat koelen.
  • Verwarm de oven voor op 190 °C en bak in 15 tot 17 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spoom van lychees

Fris tussendoortje tussen eerste lichte hoofdgerecht en tweede zwaardere hoofdgerecht.
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 4 minuten
Gang Tussengerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 250 g Lychees vers
  • 2 el suiker
  • 0,5 el Citroensap
  • 1,5 dl Moscati d'asti
  • 1 l Champagne

Instructies
 

  • Voorbereiding: Schil de lychees, dit gaat heel makkelijk door het kapje dunnetjes eraf te snijden en dan zit de vrucht al los in de schil. Vervolgens nog ontpitten, maar omdat de lychees gepureerd moeten worden hoeft dit niet netjes te gebeuren, met de hand is het eenvoudigst, gewoon het vruchtvlees van de pit afduwen, Vervolgens de lychees pureren, heel eenvoudig met keukenmachine of staafmixer.
  • Bereidingswijze Verhit 0,5 dl water met de suiker tot suikerwater, van de hittebron afhalen en de champagne erbij doen. Citroensap en de gepureerde lychees er goed doorheen roeren. Giet het mengsel in een diepvriesbak en laat het 3 uur in de vriezer opstijven (in mijn vriezer duurde het 4 uur, langer is geen probleem, korter wel), leder uur voorzichtig omscheppen en weer gladstrijken.

Notities

Serveertips: Het ijs 10 minuten voor het opdienen uit de vriezer halen Doe in ieder glas een bolletje van het ijs en vul het glas verder op met champagne. Direct opdienen!!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mousse au chocolat

Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Gang Nagerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 250 g Chocolade gesmolten
  • 5 stuks Eiwit
  • 5 stuks Eidooier
  • 2 el Suiker
  • 1 dl Witte wijn zoete

Instructies
 

  • Klop de eiwitten stijf met één el suiker
  • Klop de eldooiers, samen met de overige suiker en de zoete wijn au bain marie op
  • Vermeng nu de eierdooier massa met de eiwitten en de gesmolten chocolade
  • Plaats het geheel koud en laat opstijven
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!