Lees voor je aan de slag gaat het hele recept door. Je zult merken dat je op een bepaald moment met de verschillende groenten in verschillende bereidingsfasen bezig bent.
Week de courgettes 20 minuten in koud water, was ze een paar keer in schoon water en wrijf de schil schoon. Snijd de uiteinden eraf en snijd ze in de lengte in plakken van 1 cm.
Snijd de ui doormidden en maak in de snijvlakken een kruis, tot net voor de schil. Strooi er zout over.
Was de paprika’s onder koud water en snijd ze niet.
Was de tomaten onder koud water en snijd ze doormidden.
Was de aubergine onder koud water. Snijd het kapje eraf. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en maak ondiepe kruisen op de snijvlakken, tot net voor de schil. Wrijf flink zout in de inkepingen.
Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden. Maak2-3 diepe inkepingen bij de wortel.
Steek de houtskool- of gasbarbecue aan.
Leg de ui met het snijvlak naar beneden op de grill als de houtskool witte as begint te vormen of als de lavasteen heel heet is. Leg de paprika’s ernaast. Controleer de paprika’s na een paar minuten. Keer ze met een tang als de schil begint te blakeren en rimpelig wordt. Leg ze nu dichter bij elkaar, zodat er ruimte ontstaat voor andere groenten zoals hieronder staat aangegeven. Keer de paprika’s telkens als ze gaan blakeren, en zet ze tenslotte rechtop. Doe ze in een plastic zakje als ze rondom zijn geblakerd en sluit de zak af.
Controleer intussen de ui. Keer hem om met een spatel als de kant op het vuur begint te blakeren; zorg ervoor dat de uiringen niet loslaten. Giet olijfolie over de geblakerde kant, laat die in de inkepingen lopen en strooi er zout over. Laat de ui nog eens 15-20 minuut staan tot hij gaar is maar nog wel stevig als u er met een vork in prikt. Verwijder de verkoolde buitenste schil, leg de ui op een schaal, snijd -elke helft in 4 parten, sprenkel er olijfolie over en strooi er gekneusde zwarte peperkorrels over.
Nu de paprika’s zijn opgeschoven, is er ruimte voor de tomaten: leg ze met het snijvlak naar beneden op de grill. Controleer ze na een paar minuten en keer ze als ze beginnen te blakeren. Giet over elke helft olijfolie, strooi er zout en een deel van de peterselie, de knoflook en het broodkruim over. Laat de tomaten verder met rust, tot ze zijn geslonken tot bijna de helft van de oorspronkelijke grootte. Leg ze dan op de schaal.
Leg de aubergine tegelijk met de tomaten op de grill, met de ingekerfde kant op het vuur. Laat die kant lichtbruin worden en keer hem. Giet er ruim olijfolie op en vul de inkepingen ermee. De olie zal al snel beginnen te sputteren. Druppel zo nu en dan wat olie in de inkepingen. Als de aubergine zacht blijkt als u er met een vork in prikt, is hij klaar. Leg hem op de schaal.
Leg het witlof tegelijk met de aubergine met de snijkant naar beneden op de grill. Als er geen ruimte meer is, leg ze er dan op zodra het kan. Draai het witlof om als de snijkant licht geblakerd maar nog niet zwart is. Strooi er zout over en smeer royaal olijfolie tussen de bladeren. Verder hoeft u niets aan de stronkjes te doen, maar controleer zo nu en dan met een vork of ze zacht zijn. Leg ze op de schaal als ze door en door gaar zijn.
Leg de courgetteplakken op de grill, als de aubergine bijna klaar is en als er plaats voor is. Deze verbranden snel, dus let goed op. Keer ze zodra de kant naar het vuur bruine plekjes vertoont, leg ze op de schaal als er ook bruine vlekjes op de andere kant zitten. Breng op smaak met zout, gekneusde peperkorrels en olijfolie.
Schil nu de paprika’s. Haal ze uit de plastic zak en leg royaal keukenpapier klaar voor uw handen, want de paprika’s zijn heel vochtig. Verwijder de geblakerde schil, snijd de paprika’s doormidden, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en leg de paprika’s op de schaal. Breng op smaak met zout en wat olijfolie.
Bitterbal van doperwten en saffraanmayo
Bitterbal van doperwten en saffraanmayo
Ingrediënten
Vulling
Vulling
Paneren
Instructies
Saffraanmayonaise
Verwarm voor de saffraanmayonaise de olie en laat de saffraandraadjes 10 minuten trekken. Laat ze in de olie liggen tot deze is afgekoeld. Zeef de olie en laat deze afkoelen. Klop de eidooriers los met de mosterd, azijn, water, poedersuiker, peper en zout en voeg druppelsgewijs de saffraanolie toe tot er een mooie gladde emulsie is ontstaan.
Leg de bitterbal op een bordje en schep er een lepeltje saffraanmayonaise naast.
Saffraanmayonaise
Ingrediënten
Instructies
Asperges met citroenbasilmayo en krieltjes
Asperges met citroenbasilmayo en krieltjes
Ingrediënten
mayo
Instructies
Gegrilde groenten
Gegrilde groenten
Ingrediënten
Instructies
Lamsfond
Lamsfond
Ingrediënten
Instructies
Tajine van kip en couscous
Tajine van kip en couscous
Ingrediënten
Couscous
Instructies
Amandelspijs
Amandelspijs
Ingrediënten
Instructies
Gemarineerde kipbrochettes met groene couscous
Gemarineerde kipbrochettes met groene couscous
Ingrediënten
brochette
marinade
couscous
Instructies
Andijviestamppot
Andijviestamppot
Ingrediënten
Instructies
Fruitfriandises
Fruitfriandises
Ingrediënten
Zanddeeg
Vulling
Instructies