Wortel koriander en komijnsoep

gegeten in Praag met Laura en Shireen, 2005
Gang Voorgerecht
Porties 3

Ingrediënten
  

  • 300 g Wortelen
  • 0,75 l Groentebouillon
  • 1 tl Komijnzaad
  • 2 takje Koriander
  • Zout
  • Peper
  • 0,1 l Room

Instructies
 

  • Laat de wortelen gaar worden in de bouillon. Pureer met de staafmixer. Rooster de komijnzaadjes in de koekenpan en doe bij de soep, samen met de fijngehakte koriander. Vlak voor het opdienen de room erbij doen en schuimig opkloppen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kaaskoekjes oude kaas

Gang Patisserie
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 92,5 g Boter zacht
  • 50 g Kaas geraspt, oude
  • Zout
  • Peper
  • 82,5 g Bloem gezeefd
  • 1 el Melk

Instructies
 

  • Vet een bakplaat in of beleg deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de boter luchtig en roer er de kaas door. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Spatel er de bloem luchtig door. Vorm met behulp van 2 theelepels flinke bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Je kunt het mengsel ook in een spuitzak doen en er dikke 4 cm lange worstjes van spuiten. Geef er dan met de duim een klein duwtje op, zodat er een golfje inkomt. Bak de zoutjes af in het midden van de oven in 12-15 min. goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Vanille ijs

Ijs voor dessert. Weinig ijs per persoon.
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 7,5 dl Slagroom
  • 2,5 dl Melk. vol
  • 4 stuks Vanillestokje
  • 225 g Eidooier
  • 250 g Suiker

Instructies
 

  • Breng de slagroom met de melk tegen de kook aan. Snijd de vanillestokjes open, schraap de vanille eruit envoeg dit, samen met de stokjes, aan het roommengsel toe. Laat het geheel op een laag vuur 2 uur trekken. Roer de eierdooiers los met de suiker. Klop er met een garde 1/4 van het roommengsel door en meng het geheel met de rest van het roommengsel in de pan. Verwarm dit al roerende op een laag vuur (of au bain marie) tot 80 graden. Laat afkoelen en een nachtje in de koelkast bewaren. Zeef de vanillevla en draai er vanille/ roomijs van.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Artisjoksalade 1, paprika

Gang Bijgerecht
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 3 stuks Paprika, rood
  • 0,5 teentje Knoflook
  • 20 g Poedersuiker
  • 0,1 dl Balsamicoazijn
  • 1 takje Bleekselderij
  • 1 snufje Peper
  • 1 snufje Zout
  • 4 dl Olijfolie
  • 1 takje Bonenkruid

Instructies
 

  • Schil de paprika’s, snijd ze in kwarten en verwijder de zaadkern. Bestrooi de parten met poedersuiker, zout en peper. Voeg na een half uur de knoflook en de fijngehakte bladselderij toe en besprenkel met wat aceto balsamico. Laat dit een nacht marineren en konfijt ze vervolgens gedurende 1 uur op 70 graden in olijfolie tot ze mooi glazig maar niet te gaar zijn. Haal ze uit de olie, dep ze droog, hak er een tartaar van en vermeng ze met het fijngehakte bonenkruid.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Artisjoksalade 2, wortel

Gang Bijgerecht
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 250 g Winterwortel
  • 1 bosje Bospeen
  • 5 g Suiker
  • 2 stuks Augurken
  • 1 el Mayonaise
  • 1 snufje Peper
  • 1 snufje Zout

Instructies
 

  • Snijd de grote wortel in fijne brunoise en kook deze in gezouten water af. Snijd ook de augurken in fijne brunoise enmeng met de gegaarde wortel. Meng dit met een eetlepel mayonaise en wat peper en zout. Schil de jonge wortel en rasp deze tot fijne reepjes. Maak deze in de oven van 50 graden met de deur op een kier goed krokant, vermeng met de suiker en draai in de koffiemolen tot poeder. Leg de salade met behulp van twee lepels op de artisjokblaadjes en strooi er wat wordtelpoeder over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Artisjoksalade 3, appel

Gang Bijgerecht
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Granny Smith
  • 3 stuks Artisjok
  • 2 takje Basilicum
  • 1 el Mayonaise
  • 1 el Citroensap
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 takje Rozemarijn
  • 2 takje Tijm
  • 1 l Melk
  • 2 l Water

Instructies
 

  • Snijd de appels in fijne brunoise en maak deze aan met een eetlepel mayonaise en de fijngehakte basilicum. Kook de artisjokken in ongeveer 20 minuten gaar in de melk met water, knoflook, tijm, rozemarijn en citroensap. Laat afkoelen, maak de bodems schoon en snijd deze in een fijne brunoise. Vermeng met de appel en de basilicummayonaise en breng op smakke met peper, zout en een beetje citroensap. Leg de salade met behulp van twee lepels op de artisjokblaadjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Artisjoksalade 4, avocado

Gang Bijgerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Avocado
  • 150 g Knolselderij
  • 25 cl Yoghurt
  • 1 takje Dille
  • 0,2 teentje Knoflook
  • 1 el Limoensap
  • 1 snufje Peper
  • 1 snufje Zout

Instructies
 

  • Snijd de avocado en de knolselderij in fijne brunoise, vermeng met wat limoensap, kook 2 minuutjes en vermeng met de hangop. Voeg als laatste de dille en de knoflook toe, maar pas op: de laatste twee ingredienten geven hun smaak snel af zodat er al gauw te veel in zit. Breng op smaak met peper en zout. Leg de salade met twee lepels op de artisjokblaadjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Artisjoksalade 5, aardappel

Gang Bijgerecht
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 150 g Aardappelen
  • 1 el Crème fraiche
  • 1 tl Kerriepoeder
  • 8 takje Bieslook

Instructies
 

  • Kook de aardappelen in hun schil gaar, pel ze warm, laat afkoelen, snijd ze in fijne brunoise en vermeng deze met de crème fraiche, fijngesneden bieslook en de kerrie. Breng op smaak met peper en zout. Leg de salade met behulp van twee lepels op de artisjokblaadjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gehaktballetjes

Ouderwets
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 g Gehakt, runder
  • 1 zakje Gehaktkruiden
  • 1 stuks Eieren
  • 50 g Boter

Instructies
 

  • Meng alle ingrdienten door elkaar en draai en balletjes van 4 cm doorsnede van. Braad ze snel aan in hete boter, haal even uit de pan, doe er water bij om de boter te blussen en doe dan de ballen weer terug in de pan. Laat een kwartier tot een half uur, afhankelijk van de hoeveelheid, op een laag vuurtje pruttelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pindasaus

Voor bij gehaktballen
Gang Sauzen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 100 g Pindasaus
  • Peper
  • Zout

Instructies
 

  • Simpeler kan het niet, verwarm water, doe er de saus bij en bepaal al roerend de dikte en de hoeveelheden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!