Frambozentruffels

Gang Patisserie
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 250 g Frambozen
  • 200 g Chocolade melk of puur
  • 200 g Cacaopoeder

Instructies
 

  • Verwarm de chocolade tot 35 graden, zodat het goed vloeibaar is. Zoek de frambozen uit. Ze moet niet te zacht zijn. Leg ze op een vorkje en dompel onder in de chocolade. Leg ze in het coacoapoeder en rol ze erdoor. Laat stollen en serveer op een schaaltje met kleine bloempjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Meringuetaart met rabarbervulling

Gang Patisserie
Porties 8

Ingrediënten
  

Deeg

  • 200 g Bloem
  • 100 g Boter
  • 1 mespunt Zout
  • 65 g Suiker
  • 1 stuks Eidooier
  • 1 borrelglas Water

Vulling

  • 750 g Rabarber
  • 3 el Paneermeel
  • 3 el Amandelpoeder
  • 2 el Suiker

Meringue

  • 4 stuks Eiwit
  • 1 dl Water
  • 2 stuks Ijsblokjes
  • 250 g Suiker

Instructies
 

Deeg

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en laat deze draaien tot het deeg van de wand loslaat. Laat afgedekt 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank. Bekleed bodem en wand van een beboterde taartvorm met het deeg. Bak het deeg blind 10 – 15 minuten in de oven op 200 graden. Druk opkomende luchtbellen voorzichtig met een vork naar beneden.

Vulling

  • Was de rabarber en snij in stukken van 3 cm. Kook ze in een bodempje water met enkele scheppen suiker, totdat ze zacht worden. Ze mag niet stuk koken, de rabarber moet stevig blijven. Meg paneermeel, amandelpoeder en de 2 eetlepels suiker met elkaar en bestrooi hier de voorgebakken bodem mee. Verdeel hierover de uitgelekte rabarber.

Meringue

  • Laat in een steelpan de suiker in het water smelten. Veeg met een nat kwastje suikerkristallen vn de wand in de pan terug in het suikerwater. Kook de suiker ongeveer 10 minuten zonder te roeren. Zet een bakje klaar met ijswater. Als de siroop grote bellen vormt, haal dan de steel van een eetlepel door de siroop. Doop de steel in een glas ijswater en strijk de siroop met duim en wijsvinger van de steel af. Neem de druppel siroop tussen de vingers. Trekt hij een draad dan is de suiker nog niet gaar. De suiker is goed als hij een zacht bolletje tussen de vingers vormt. Haal dan van het vuur. Klop de eiwitten stijf en giet er de gekookte suiker bij. Blijf nog 4 minuten kloppen.

Afmaken

  • Smeer de meringue over de rabarber die in de taart ligt en trek pieken met de plastic schraper. Laat de taart 30 minuten in een matig warmen (120-140 graden) oven kleuren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mokkataart

Gateau moka
Gang Patisserie
Porties 6

Ingrediënten
  

gebak

  • 100 g Vanillesuiker
  • 3 stuks Eidooier
  • 100 g Bloem
  • 3 stuks Eiwit

creme

  • 1 stuks Eidooier
  • 100 g Boter
  • 100 g Poedersuiker
  • 1 el Koffie

Instructies
 

  • Dit is de allersimpelste ouderwetse taart. Het gebak droogt dankzij de koffiecreme niet uit en is heerlijk bij custard en roomijs. Maak eerst het gebak. Klop de vanillesuiker met de eierdooiers tot een glad mengsel. Voeg de bloem toe en spatel er dan de stijfgeklopte eiwitten door. Giet het beslag in een licht beboterd, langwerpig cakeblik (inhoud bijna 1 liter) en zet het 30 minuten in een tot 180 "C (stand 4) voorverwarmde oven. Haal het gebak uit de oven, stort het omgekeerd op een rooster en laat het een paar minuten liggen. Maak dan de creme. Roer de eierdooier door de boter en voeg de poedersuiker toe. Als de creme glad is, roert u er een dessertlepel heel sterke zwarte koffie of met weinig water aangemaakte poederkoffie door. Snijd het gebak in 3 a 4 horizontale lagen. Bestrijk ze royaal met creme en leg ze weer op elkaar. Druk elke laag licht aan, zodat ze blijven kleven. Laat het gebak voor het opdienen een paar uur staan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Madeleines

Gang Patisserie
Porties 14

Ingrediënten
  

  • 100 g Boter
  • 85 g Suiker fijne suiker
  • 1 stuks Eieren
  • 1 snufje Zout
  • 50 g Eidooier
  • 50 g Amandelspijs
  • 100 g Bloem
  • 25 g Amandelpoeder
  • Poedersuiker
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ossenstaartsoep

Gang Soepen
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1,5 l Kalfsfond
  • 500 g Ossenstaart
  • 1 stuks Ui
  • 3 stuks Wortelen
  • 1 takje Rozemarijn
  • 1 stuks Prei
  • 1 stuks Bleekselderij
  • 1 tl Worcestersaus
  • 2 takje Peterselie
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Peper
  • 0,5 dl Madeira

Instructies
 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Leg, in een ovenschaal de stukjes ossenstaart en daar omheen 2 gesnipperde wortels, de gehalveerde ui (schillen eraan laten), groen van de prei en de rozemarijn.
  • Bestrooi het geheel met zout en peper.
  • Dek het af met aluminiumfolie en zet een half uur in de oven.
  • Verwijder dan de folie en zet het nog een kwartier in de oven.
  • Vlees en ui moeten flink bruin worden.
  • Maak, van de kalfsfond, 1 1/2 liter bouillon en maak die heet.
  • Voeg het vlees en de groentes uit de oven eraan toe en laat het geheel 3 tot 4 uur trekken (de soep mag niet koken) op een kleine gaspit met sudderplaatje.

Bereidingswijze

  • Zeef de bouillon, laat volledig afkoelen en ontvet hem.
  • Bewaar het vlees.
  • Schenk de bouillon voorzichtig in een kleinere pan, zodat het bezinksel achterblijft of schenk het door een zeef met kaasdoek.
  • Snijd prei, wortel en bleekselderij in hele kleine schijfjes en blokjes en bak die 5 minuten in hete boter.
  • Voeg 1 deciliter van de bouillon toe en laat het inkoken.
  • Pluk de mooiste stukjes vlees van het bot.
  • Verhit de rest van de bouillon, breng op smaak met zout, peper en een paar druppels worcestersauce.
  • Schenk de bouillon in warme soepkoppen.
  • Voeg aan elke kop wat vlees, groentemix en peterselie toe en, aan tafel, 1 eetlepel Madeira of medium sherry.

Serveertips

  • Serveer met dunne, in driehoekjes gesneden, geroosterde witte boterhammetjes.Schenk de Madeira of sherry in kleine borrelglaasjes en serveer die bij de soep.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rijst

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 g Rijst, witte
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Roomijs

Porties 8

Ingrediënten
  

  • 5 stuks Eidooier
  • 0,5 l Melk, vol
  • 0,5 l Slagroom
  • 125 g Suiker

Instructies
 

  • Klop de eidooiers met de helft van de suiker luchtig. Kook de andere helft van de suiker met de melk. Giet de kokende melk bij het eidooier-suikermengsel en giet het geheel terug in de pan. Verwarm het mengsel onder voortdurend roeren met ee spatel tot net onder de 80 grade. Roer goed over de bodem, anders stolt het eigeel daar. Haal de massa, als die begint te binden, direct uit de pan en zeef hem door een fijne zeef. Giet de slagroom erbij en laat het geheel afkoelen. Draai het afgekoelde mengsel in de ijsmachine tot ijs. Tip: je krijgt het beste resultaat als je het mengsel een dag van tevoren maakt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kalfsfond

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 38 minuten
Gang Bouillons
Porties 2 liter

Ingrediënten
  

  • 2 kg Kalfsbotten
  • 400 g Prei
  • 400 g Wortelen
  • 100 g Bleekselderij
  • 1000 g Tomaat
  • 2 stuks Laurierblaadjes
  • 4 takje Tijm
  • 2 stuks Foelie blad
  • 4 takje Peterselie
  • 6 l water
  • 0,5 l Witte wijn
  • 200 g Ui
  • 300 g Champignons
  • 4 teentje Knoflook
  • 2 takje Dragon

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snijd de groenten na het wassen grof. De tomaten hoeven niet ontveld te worden, de velletjes worden er later toch uitgezeefd.

Bereiding

  • Je kunt kalfsfond op twee manieren bereiden, als een lichte fond en als een iets donkerder fond. Als je een mooie blanke fond wil, begin je met het blancheren van de kalfsbotten: Breng een pan met ruim water aan de kook, doe de botten erin, kook enkele minuten, spoel de botten dan af onder koud stromend water. Zet de botten daarna op met de groenten en kruiden, en het water natuurlijk. Voor een donkerder fond blancheer je de botten niet, maar je bruint ze eerst in een braadslee in een hete oven (250 graden). Voeg nadat ze bruin zijn, de wortels en ui toe, schep alles om en laat nog 5 minuten bruinen. Giet het vet uit het braadblik en blus af met de witte wijn, waarbij je alle aanbaksels losschraapt. Zet het bakblik op een hoog vuur, laat het tot de helft inkoken en giet de wijn dan in de braadpan. Doe de botten en de groenten vervolgens in een pan met het water, breng aan de kook, schuim goed af, doe dan de groenten en kruiden erbij. Breng weer aan de kook, laat de bouillon dan 8 uur trekken op laag vuur. Niet laten koken, houd de bouillon tegen de kook aan. Blijf regelmatig afschuimen. Zeef de bouillon, en kook in met ongeveer eenderde, je hebt dan een demi glace. Tot de helft inkoken wordt een glace.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gateau au chocolat et aux amandes

Gang Patisserie
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 100 g Chocolade
  • 75 g Boter
  • 75 g Suiker
  • 75 g Amandelpoeder
  • 3 stuks Eieren
  • 1 el Cognac of rum
  • 1 el Koffie

Instructies
 

  • Breek de chocolade in kleine stukjes enlaat ze met de rum of cognac en koffie in een lauwe oven smelten. Roer het mengesl goed door, doe het met de bote, de suiker en het amandelpoeder in een pan en roer het in een paar minuten op laag vuur glad. Haal de pan van het vuur, roer er de losgeklopte dooiers door en spatel er dan de stijfgeklopte eiwitten door. Giet het beslag in een licht beboterd, ondiep blik of in een springvorm. Zet het blik 45 minuten in de oven op lage stand, 140 graden. Door de afwezigheid van bloem is deze cake erg kwetsbaar. Stort het na het afkoelen dus heel voorzichtig. Dien het als zodanig op en bestrijk het met licht opgeklopte room.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tarte aux pommes normande

Gang Patisserie
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 750 g Appels harde, zoete appels
  • 100 g Boter
  • 200 g Bloem
  • 25 g Suiker
  • 1 snufje Zout
  • 1 el Room

Instructies
 

  • Bak 750 g appels zoals voor pommes au beurre. Maak een zanddeeg of kruimeldeeg. Wrijf de boter door de bloem met wat zout en suiker. Bevochtig het deeg met wat ijskoud water. Het deeg moet niet te droog en niet te nat zijn. Des te minder water, des te droger en zanderiger het gebak wordt. Maak van het deeg een bal en verspreidt het direct, zonder rusten of zelfs uitrollen, met je handen over een licht beboterd flanblik. Bestrijk de randen met room of melk, schik er de appels zonder bakvocht in overlappende cirkels op en leg een mooi stukje in het midden. Zet het blik 30 tot 35 minuten io een bakplaat in de oven die op 200 gradenis voorverwarmd. Draai het blik tijdens het bakken een keer. Haal het uit de oven en diet er het opgewarmde bakvocht bij, bestrooi het met wat suiker en zet het nog krap 1 minuut in de oven. Dit deeg is warm het lekkerst, maar ook koud wordt het niet klef.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!