Dadelbonbons

Keuken Indiaas, Vedisch
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

  • 2 theelepels tamarinde pasta zuur
  • mespuntje zout zout
  • 1 eetlepel fijngesneden gember scherp
  • 1 theelepel verse geelwortel wrang
  • 25 stuks zachte dadels zoet
  • cacao bitter

Instructies
 

  • Was en ontpit de dadels.
  • Maal de vier bovenste ingrediënten eerst samen, en dan met 40% van de dadels.
  • Vul de rest van de dadels met dit mengsel en rol ze door de cacao.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Masala bhat

Keuken Indiaas, Vedisch
Porties 5 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g basmatirijst iig rijst met lange korrel
  • 5 dl heet water of wei
  • 1 el ghi
  • 1 stuks spaanse peper
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 stuks kaneelstokje
  • 1 tl geraspte gember
  • 3 stuks kardemomzaadjes
  • 2 el peterselie fijngehakt
  • 1 tl zout

Instructies
 

  • Verhit de ghi, zet het vuur laag en bak er de Spaanse peper en het komijnzaad in. Als het komijnzaad bruin wordt, voeg je de kaneel, gember en kardemom toe. Roer alles een keer door en strooi er de rijst bij, terwijl je blijft roeren. De rijst moet na een paar minuten licht geroosterd zijn.
  • Giet het hete water bij de rijst, voeg het zout toe en leg een deksel op de pan. Draai het vuur zo laag mogelijk. Laat de rijst zonder de deksel op te tillen ongeveer 15 minuten koken, totdat al het water opgenomen is. Draai het vuur dan uit en laat nog 5-10 minuten staan.
  • Verwijder de kardemomzaadjes en het kaneelstokje en met een vork voorzichtig de fijngehakte peterselie erdoor.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ananas chutney

Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks ananas middelgroot
  • 1 el ghi
  • 1 tl komijnzaad
  • 0,5 tl kurkuma
  • 2 stuks gedroogde peper
  • 4 el water of sap van de ananas
  • 40 g rietsuiker

Instructies
 

  • Maak de ananas schoon en snijd hem in stukjes.
  • Verhit de ghi in een pan en bak hierin het komijnzaad en de pepers tot ze bruin worden. Strooi de kurkuma erin en voeg meteen de ananas toe. Laat alles onder goed roeren 5 minuten bakken en voeg dan het water toe. Doe een deksel op de pan en laat op llaag vuur een kwartier koken, af en toe roeren.
  • Haal de deksel van de pan rnlaat de chutney doorkoken tot het meeste vocht verdampt is. Roer er tenslotte de suiker doorheen en laat nog 10 minuten koken, zodat de chutney dik wordt.
  • Dit kan heet en lauw geserveerd worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Gevulde koek EN

Porties 12 cookies

Ingrediënten
  

Hard Viennese dough

  • 100 g caster sugar
  • 200 g soft butter
  • 0.5 egg
  • 1 tsp lemon zest
  • 3 g salt
  • 300 g Zeeland flour
  • 6 g baking powder

Cookies

  • 2 egg
  • 300 g almond paste
  • 60 blanched almonds

Greasing

  • 1 egg
  • 1 egg yolk

Instructies
 

Hard Viennese dough

  • First mix the caster sugar, butter, egg, lemon zest and salt.
  • Then mix in the baking powder and flour. Do not knead too much, it is mainly a good mix.
  • Wrap the dough in plastic wrap and let it rest in the refrigerator for at least an hour.
  • Roll out the dough to the desired thickness before use.

Cookies

  • Preheat the oven to 210℃.
  • Roll out the dough to a thickness of 2 mm. Cut out 24 round slices of 10 cm Ø.
  • Place 12 slices on a baking tray lined with baking paper.
  • Mix the almond paste with beaten egg until the paste can be piped.
  • Pipe balls of paste on the 12 slices of dough and cover them with the other slices of dough. Press the edges all around a little, with your thumbs or with a fork.

Brushing

  • Mix the egg and egg yolk and brush the top of the cookies with it. Press 5 almonds per cookie into the top.
  • After half an hour, brush the cookies again with egg and bake them in the preheated oven for 10 to 15 minutes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Gevulde koeken

Porties 12 koeken

Ingrediënten
  

Harde Wenerdeeg

  • 100 g witte basterdsuiker
  • 200 g zachte boter
  • 0,5 stuks ei
  • 1 tl citroenschil rasp
  • 3 g zout
  • 300 g Zeeuwse bloem
  • 6 g bakpoeder

Koeken

  • 2 stuks ei
  • 300 g amandelspijs
  • 60 stuks blanke amandelen

Bestrijken

  • 1 stuks ei
  • 1 stuks eidooier

Instructies
 

Harde Wenerdeeg

  • Meng eerst de basterdsuiker, boter, ei, cirtroenrasp en zout.
  • Meng dan het bakpoeder en de bloem erdoor. Kneed niet teveel, het is vooral goed mengen.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koeling.
  • Rol het deeg voor gebruik uit tot de gewenste dikte.

Koeken

  • Verwarm de oven voor op 210℃.
  • Rol het deeg uit tot 2 mm dikte. Steek er 24 ronde plakken uit van 10 cm Ø.
  • Leg 12 plakken op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
  • Meng de amandelspijs met opgeklopt ei tot het spijs spuitbaar is.
  • Spuit bolletjes spijs op de 12 plakken deeg en dek ze af met de andere plakken deeg. Druk de randjes rondom een beetje aan, met de duimen of met een vork.

Bestrijken

  • Meng het ei en eidooier enbestrijk de bovenkant van de koeken hiermee. Druk 5 amandelen per koek in de bovenkant.
  • Bestrijk de koeken na een half uur nogmaals met ei en bak ze in 10 á 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Vlaflip

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 ml vanillevla
  • 240 ml Griekse yoghurt
  • 1 doosje diepvriesfruit
  • 150 g blauwe bessen
  • 2 el poedersuiker

Instructies
 

  • Doe het diepvriesfruit in een pannetje en verwarm langzaam. Voeg de poedersuiker toe en maak een gladde saus met de staafmixer. Haal de saus door een zeef om de pitjes eruit te zeven.
  • Schenk in een glas de vanillevla tot halverwege. Dan de yoghurt erop en verdeel dan de vruchtensaus erover. Dit kan warm of koud. Verdeel ook de bessen erover en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Witlof met ham en zwarte truffel

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Witlof

  • 20 stuks witlof
  • 4 tl suiker
  • 110 g boter
  • 50 g gruyere
  • 20 schijfjes eekhoorntjesbrood

Witlofcrème

  • 15 g boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 cl room

Ham

  • 20 plakjes rauwe ham

Truffelsaus

  • 20 g truffelpuree
  • 3 cl kalfsbouillon
  • 2 cl truffeljus of truffelolie

Instructies
 

Witlof

  • Verwijder de buitenste bladeren van de witlof. Snijd de uiteinden af. Bewaar de bladeren voor de crème.
  • Stoom of gaar de witlof sous vide op 100℃ voor anderhalf uur. Stomen gaat sneller, ongeveer 20 minuten. Voor sous vide doe je wat boter en een snufje zout en suiker bij de witlof.

Witlof crème

  • Snijd de buitenste bladeren van de witlof grof in stukken.
  • Verhit in een koekenpan een klontje boter, wat olijfolie, de witlofstukjes en de geperste knoflook. Laat een paar minuten gaan en giet dan de room erbij. Laat een half uurtje zachtjes koken.
  • Giet de room af door een fijne zeef.

Ham

  • Snijd van elk plakje ham een strook van 3,5 x 12 cm. Leg apart voor straks.

Truffelpuree

  • Meng de truffelpuree met de kalfsbouillon. Voeg de truffeljus toe plus wat witte peper.

Afwerking

  • Snijd de gruyere in dunne plakjes. Haal de witlof uit de sous vide zakken of uit de stomer.
  • Verwarm in een koeken pan 10 g boter en een snufje suiker. Doe de witlof in de pan en laat carameliseren. Giet het kooksap van de willof erbij om af te blussen.
  • Bak de plakje eekhoorntjesbrood in de boet tot ze mooi goudbruin zien.
  • Verwarm de witlof crème en breng op smaak met zout en peper.
  • Wikkel om elke struikje witlof een plak ham en leg er de plakjes gruyere op. Zet onder de grill tot de ham knapperig is en de kaas gesmolten.
  • Leg op ieder bord 5 stronkjes witlof en giet voorzichtig de witlof crème in het bord. Doe over de saus een streepje truffelpuree. Leg op ieder uiteinde van de wiltofstronkjes een palkje gebakken eekhoorntjesbrood, bestrooi met witte peper en dien meteen op.
Bron: Alain Ducasse
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Tajine van herfstgroenten

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks wortelen
  • 1 stuks kleine wilde appel
  • 1 kleine droge martin-peer giesser wildeman
  • 1 stuks citroen
  • 2 stuks artisjokken
  • 2 stuks eekhoorntjesbrood
  • 1 stuks rauwe biet
  • 1 stuks biet gekookt boven een houtvuur
  • 1 stuks kweepeer
  • 4 stuks jonge aardappelen
  • 2 stuks snijbietribben
  • 100 g snijbietgroenten
  • 4 trossen zwarte muskaatdruiven
  • 200 g zwarte muskaatdruiven
  • 20 cl kippenbouillon
  • 10 g boter
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • zout. peper

Instructies
 

Voorbereiden groenten

  • Schil, was en tourneer de wortels, laat het groen van de bovenkant zitten.
  • Was de appel en peer. Snijd ze in vier kwarten, rond de hoeken af ​​en verwijder de zaadjes. Leg ze in citroenwater.
  • Maak de artisjokken schoon, halveer ze en verwijder het hooi. Bewaar ze in citroenwater.
  • Spoel de eekhoorntjesbrood af en schraap ze schoon. Snij de stelen in de lengte doormidden.
  • Schil de rauwe rode biet. Snijd acht repen van 1 mm dik, waarbij de vorm van de biet behouden blijft. Reserveer in ijswater.
  • Snij uit de gekookte rode biet vier ovale stukjes met een diameter van 4 cm en een dikte van 1,5 cm.
  • Schil de kweepeer. Snijd hem in acht kwarten, verwijder de pitjes.
  • Wrijf de aardappelen in met grof zout. Spoel ze af. Snij ze doormidden en rond de hoeken af.
  • Was en snij de snijbietstelen. Verwijder het groen en reserveer het. Pel de ribben. Snijd ze in vier stukken van 5 cm lang.
  • Was de snijbietbladeren en voeg ze toe aan de gereserveerde ribben.
  • Spoel de zwarte druiventrossen af. Zet opzij.
  • Was de zwarte druiven, pers ze uit. zeef het sap. Zet opzij.

Koken van de groenten

  • Verhit een ovenschaal met een scheutje olijfolie. Giet de artisjokken af, doe ze in de ovenschaal en breng ze op smaak. Zweet ze gedurende 1 tot 2 minuten. Maak ze beetje bij beetje nat met kippenbouillon. Kook ze afgedekt gedurende 8 minuten, zodat ze knapperig blijven. Breng verder op smaak. Bewaar ze in hun eigen sap.
  • Kook de wortels op dezelfde manier apart gedurende 12 minuten en de snijbietribben en stelen gedurende 10 minuten.

De saus

  • Vang het kooksap van deze groenten op. Schenk dit bij het druivensap. Voeg de boter en een scheutje olijfolie toe. Verwarm zachtjes en laat tot een derde inkoken, waarbij de jus een beetje gebonden wordt. Zet opzij.

Koken van de tajinegroenten

  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan. Bak de aardappelen en de kweepeer bruin. Kook ze afgedekt 20 tot 25 minuten.
  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Kleur de appel, peer, eekhoorntjesbrood en rode bietrepen. Breng op smaak. Giet af en reserveer.

Afwerking en presentatie

  • Verdeel het fruit en de groenten over de tajines. Voeg de druiven toe. Besprenkel met de ingekookte jus. Bak in de oven op 180°C gedurende 7 minuten.
  • Pel het teentje knoflook. Laat de snijbietgroenten in een koekenpan met een scheutje olijfolie vallen door ze te roeren met het teentje knoflook dat op een vork is gestoken. Zout, peper. Giet ze af.
  • Haal de tajines uit de oven. Voeg de snijbietgroenten en het rauwe bietenschaafsel toe. Dek ze onmiddellijk af. Serveer warm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chili sin carne

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks rode uien
  • 2 stuks zoete aardappels à 250 g
  • 3 stuks verschillend gekleurde paprika’s
  • 4 stuks grote rijpe tomaten
  • olijfolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 4 tenen knoflook
  • 1 stuks citroen
  • 1 blik cannellinibonen à 400 g
  • hete chilisaus
  • 250 g zwarte rijst
  • 1 bos verse munt à 30 g
  • 4 stuks kleine maïstortilla’s
  • 4 el yoghurt

Instructies
 

  • Verhit een grillpan op hoog vuur. Pel de uien, boen de zoete aardappels en haal de zaadjes uit de paprika’s. Snijd een klein stukje van elk af en zet de stukjes met een van de tomaten opzij (voor de salsa die we later maken). Snijd de overgebleven tomaten doormidden en de rest van de groenten in grove stukken van ongeveer 4 cm, en rooster ze in porties in de grillpan.
  • Schenk 1 eetlepel olie in een grote, zware braadpan op matig-laag vuur en voeg de komijn en het paprikapoeder toe. Strooi de gepelde en grof gehakte knoflook in de pan, rasp er de citroenschil bij en voeg, terwijl je regelmatig blijft roeren, de krokant geroosterde porties groenten toe. Giet er de bonen (met vocht en al) en 1½ blik water bij, en roer er ongeveer 1 eetlepel (of naar smaak) chilisaus door. Voeg zeezout en zwarte peper naar smaak toe en laat de chili 30 minuten pruttelen, of tot hij voldoende dik en ingekookt is. Kook de rijst intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan gezouten kokend water. Pluk de blaadjes van 2 takjes munt, hak ze samen met de apart gehouden salsagroenten heel fijn en maak het salsamengsel aan met citroensap en zeezout en zwarte peper naar smaak.
  • Warm de tortilla’s op en marmer de yoghurt met een paar kloddertjes chilisaus. Serveer de chili met de rijst, salsa, yoghurt en tortilla’s, en strooi er gesnipperde muntblaadjes op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!