Chocoladeijs CR

Gang IJs
Keuken Hollands

Ingrediënten
  

  • 25 gram pure chocolade 70% cacao, rauwe uit Equador
  • 55 gram Slagroom
  • 30 gram dextrose
  • 50 gram eierdooier
  • 30 gram Melkpoeder
  • 0,5 gram Zout
  • 2 gram Piment
  • 25 gram Cacaopoeder
  • 60 gram Suiker
  • 355 gram Melk

Instructies
 

  • Hak de chocolade fijn en doe deze samen met de slagroom in een vuurvaste kom en zet deze in een kom met ijskoud water. Doe de dextrose met de eierdooier in andere vuurvaste kom en klop het met een garde tot het fluffy en lichtgeel is. Doe melk, melkpoeder, zout, piment, cacaopoeder en suiker in een pan. Roer het geheel met een garde goed door. Zet de pan op het vuur en verwarm het op een laag pitje tot 85 graden. Giet een kwart van het verwarmde melkmengsel bij de losgeklopte eierdooier. Roer dit met de garde goed door. Giet vervolgens het mengsel met ei en melk terug in de pan en zet het vuur hoger. Blijf met de garde roeren. Verhit het melkmengsel tot 85 graden en giet dit bij de slagroom en chocolade. Roer het geheel met de garde of staafmixer. Laat de compositie afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het ijs maakt of zet het in de koelkast tot je het later gaat bereiden. Giet de afgekoelde compositie in een ijskoude ijsmachine en laat 10 minuten draaien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bladerdeeg 4, CH

Gang Brood, Patisserie
Keuken Hollands
Porties 2 kg

Ingrediënten
  

  • 5 dl water
  • 500 g Boter koud, voor het deeg
  • 30 g Zout
  • 1350 g Bloem
  • 650 g Boter koud, voor het toeren

Instructies
 

  • Maak van alle ingredienten, behalve de boter voor het toeren, een stevig deeg. Laat het dan 1 uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een vierkant en laat het midden wat hoger. Bedek het hogere midden van de deegplak met de boter voor het toeren. Vouw alle vier de hoeken strak om de boter. Rol voorzichtig uit tot een lange plak en vouw in drieën. Leg dan weer in de koeling voor 30 minuten.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 65x65 cm. Vouw het deeg in drieën en vouw deze lange plak eveneens in drieën. Het deeg heeft nu de eerste toer gehad. Laat het nu weer een half uur in de koeling rusten.
  • Herhaal de vorige stap nog 2 keer en laat steeds een half uur rusten.
  • Snijd dan het stuk af dat je nodig hebt en leg de rest eventueel in kleinere porties in de vriezer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Ossobucco

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Ossobucco

  • 4 stuks plakken kalfsschenkel à ongeveer 280 gram
  • 1 stuks Ui gesnipperd
  • 2 stuks stengels bleekselderij in boogjes
  • 3 eetlepels Olijfolie
  • 1 groot glas droge witte wijn
  • 1 blik tomaatstukjes
  • 200 ml Kalfsfond
  • 1 blaadje Laurier
  • 1 teentje Knoflook

Gremolata

  • 1 stuks Citroenschil
  • 1 bosje Peterselie
  • teentje Knoflook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 120 graden.
  • Pluk de peterselieblaadjes van de steeltjes. Houd de blaadjes apart en snijd de steeltjes fijn. Boen de citroen goed schoon onder lauw stromend water en trek er met een dunschiller 2 repen schil af. Rasp de rest van de citroenschil op een fijne rasp en bewaar deze citroenzeste.
  • Strooi de bloem uit over een bord en meng er wat zout en versgemalen peper door. Haal de kalfsschenkels door de bloem en schud het overtollige eraf. Verhit de olijfolie in een royale braadpan en bak hierin de schenkels aan beide kanten lichtbruin. Voeg de ui, selderij en fijngehakte peterseliesteeltjes toe en fruit een paar minuten mee. Schenk de witte wijn in de pan en laat even flink bruisen. Voeg dan de tomaatstukjes, de fond, de repen citroenschil, het laurierblaadje en een snuf zout toe en breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan en schuif hem in het midden van de oven. Laat de schenkels 2 uur rustig stoven.
  • Maak intussen de gremolata: pel de knoflookteen en snijd hem heel fijn. Snijd ook een handje van de achtergehouden peterselieblaadjes fijn. Veeg de knoflook en peterselie samen op een hoopje op de snijplank, voeg ook de citroenzeste toe en hak deze drie samen nog eens goed fijn.
  • Check de ossobuco. Hij is klaar wanneer het vlees bijna vanzelf loslaat van het bot. Laat zo nodig nog wat verder stoven.
  • Bestrooi voor het serveren met de gremolata.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Krokant aardappeltoastje

Gang Amuse, Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Hollands
Porties 1 kg

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappel puree Nicolai
  • 150 gram eiwit
  • 250 gram comte fijn geraspt

Instructies
 

  • Meng alles tot een egale massa in de planeetmenger met de vlinder.
  • Rol de massa dun uit op een siliconenmatje met behulp van slagersfolie en pancoating.
  • Bak 8 minuten af op 180°C in de oven. Zorg ervoor dat de blazer in de oven uitstaat.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Roergebakken verse doperwtjes en tuinbonen

Gang Vegetarisch
Keuken Hollands

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Sjalot
  • 50 g Champignons
  • 20 g roomboter
  • 100 g vers gedopte doperwtjes
  • 100 g vers gedopte jonge tuinboontjes takje bonenkruid
  • naar smaak zout en versgemalen peper
  • 100 g vers gedopte jonge tuinboontjes takje bonenkruid
  • naar smaak zout en versgemalen peper

Instructies
 

  • Fruit de gesnipperde sjalot aan in wat roomb oter, voeg als de sjalot glazig wordt wat plakjes ch.amp ignons toe en bak deze zachtjes mee.
  • Voeg de erwtjes, tuinboontjes en het bonenkruid toe en bak deze zachtjes al omscheppend 2 à 3 minuten mee. Voeg een snufje zout en een draai versgemalen peper toe en dien op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kokosijs veganistisch

Gang Veganistisch, Vegetarisch
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 ml kokosmelk uit blik
  • 25 gr kokosrasp
  • 30 gr honing
  • 1 tl vanille extract

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten met een garde door elkaar.
  • Giet het mengsel in de ijsmachine en laat het zo’n 30 tot 40 minuten draaien.
  • Het kokosijs is klaar als het stevig maar toch nog romig aanvoelt. Je kunt het eventueel (kort) invriezen om het ijs wat steviger te laten worden.
  • Serveer meteen of bewaar tot gebruik in de vriezer. Haal het kokosijs 20 minuten voor het serveren uit de vriezer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Quiche, veganistisch

Gang Veganistisch, Vegetarisch
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Vulling

  • 2 el Olie
  • 1 stuks Ui fijngesneden
  • 4 teentjes Knoflook fijngesneden
  • 1 handje platte peterselie fijngesneden
  • 250 gram kastanje champignons
  • 350 gram verse spinazie
  • 250 g Tofu
  • 150 ml Sojamelk
  • 2 tl Mosterd
  • 1 tl Zout
  • 2 el edelgist
  • 1 snufje Nootmuskaat
  • 0,5 tl versgemalen peper

Deeg

  • 200 g Bloem
  • 5 g droge gist
  • 100 ml lauw water

Instructies
 

  • Meng de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje en schep hierin de gist. Giet het water erop en kneed het geheel door tot een mooie gladde, elastische bal. Als het deeg te droog is nog een klein beetje water toevoegen.
  • Laat het deeg een uur rijzen in een kom die je hebt afgedekt met een vochtige theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit in een wok een eetlepel olie en bak hierin de ui, knoflook, peterselie en champignons. Voeg wat zout toe en bak het geheel door tot de champignons goudbruin zijn. Schep het mengsel op een bord en laat het afkoelen. Verhit nog een beetje olie in de pan en bak hierin de spinazie met wat zout en peper. Bak zo’n 5 minuten tot de spinazie gaar is en het vocht grotendeels verdwenen. Schep vervolgens de spinazie uit de pan op een snijplank en laat afkoelen.
  • Meng in een blender de tofu, sojamelk, mosterd, zout, edelgist, nootmuskaat en peper. De consistentie moet zo dik zijn als vanillevla. Als het te dik is een beetje sojamelk toevoegen, anders wordt het te hard.
  • Vet een lage taartvorm in en bestrooi met een beetje bloem. Leg het deeg op het aanrecht en maak er met een deegroller een mooie, platte schijf van die iets groter is dan de vorm. Bekleed nu de taartvorm met het deeg.
  • Schep een paar eetlepels van het sojamengsel over de bodem en schep ruim de helft van de champignons in de taartvorm. Schep hierover ook weer een paar eetlepels sojamengsel. Snijd nu de spinazie en schep het, goed verdeeld in de taartvorm. Schep er nu weer wat sojamengsel over en schep vervolgens het restje champignons in de vorm. Giet de rest van het sojamengsel over de champignons, tot de taart tot de rand gevuld is.
  • Zet de taart in het midden van de oven gedurende 30 minuten. Haal de taart vervolgens uit de oven, laat het even afkoelen en snijd het in vier punten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Barbequesaus klassiek

Gang Sauzen
Keuken Engels

Ingrediënten
  

  • 4 blikjes tomaatstukjes 0,5 literblik
  • 3 stuks Ui fijn gehakt
  • 6 teentjes Knoflook gesnipperd
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 0,25 theelepel gemalen koriander
  • 0,25 theelepel gemalen komijn
  • 1 dl melasse
  • 1 dl Bruine suiker
  • 1,75 dl Appelazijn
  • 0,5 dl witte natuurazijn
  • 2 eetlepels Worcestershiresaus
  • 1 dl plantaardige olie
  • naar smaak zout en peper

Instructies
 

  • Verhit de plantaardige olie in een niet reactieve braadpan of sauspan en sauteer de uien en knoflook tot deze zacht en iets gebruind zijn.
  • Voeg zout, chilipoeder, komijn, koriander, melasse en suiker toe aan de pan en roer dit goed elkaar. Breng aan de kook en laat het 3 minuten op een laag vuur staan.
  • Voeg er de tomatenstukjes aan toe en de appelazijn. Goed roeren en aan de kook brengen.
  • Laat de saus 2-3 uur sudderen op een laag pitje. De barbecuesaus wordt nu dikker en donkerder.
  • Haal de pan van het vuur en doe er de witte azijn en Worcestershiresaus bij. Breng het op smaak met zout en peper.
  • Doe de nu nog ongelijkmatige barbecuesaus in een blender of foodprocessor, doe er tenminste 2 koppen water bij en blend tot het glad is geworden. Je kunt deze saus meteen gebruiken of in een pot doen en in de koelkast bewaren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Asperges sous vide

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 12 stuks asperges middelgroot
  • 1 mespunt Suiker
  • 1 mespunt Zout
  • 55 g Melk
  • 15 g water
  • 50 g Boter
  • 0,25 dl Witte wijn

Instructies
 

  • Verwarm het waterbad tot 85ºC. Schil de asperges en breek het houterige onderstuk af. Snijd ze allemaal bij op dezelfde lengte. Zet ze in een zak met de kop naar boven. Voeg een mespunt suiker en zout toe en giet er de melk bij. Leg de zak in de koelkast tot gebruik.
  • Kook de asperges dan op 85ºC voor een half uur, of tot ze half zacht zijn. Leg ze daarna meteen in een bak ijs om doorgaren te voorkomen. Haal ze uit de zak en spoel af onder koud water. Snijd ze aan de onderkant schuin af.
  • Giet het water in een sautiere en laat hier de boter in smelten. Leg de asperges hierin en laat rustig koken tot het vocht bijna verdampt is. Draai de asperges regelmatig om, zodat ze niet aanbranden. Voeg op het laatst wat witte wijn toe en laat nogmaals glaceren. Serveer dan direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mousselinesaus

Gang Sauzen
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 stuks Eidooier
  • 2 el water
  • 45 g Boter in klontjes
  • 2 el Citroensap
  • 50 ml Room

Instructies
 

  • Klop de eidooiers samen met het water op een laag vuurtje tot een gladde saus. Zodra de eidooiers dreigen te stollen, neem je de pan van het vuur. Roer de klontjes koude boter voorzichtig onder de saus tot ze helemaal gesmolten zijn. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Klop de room half op en voeg toe aan de saus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!