Kruis de shiitakes in, zodat ze smaak van de marinade kunnen opnemen. Doe dan de ingrediënten in een kommetje en leg de shiitakes erin.
Laat ze een kwartiertje staan.
Doe alles nu in een steelpannetje en zet het vuur half hoog. Laat alles even doorgaren, tot het meeste vocht verdampt is.
Serveer de shiitakes op een bordje en giet er de resterende saus over. Garneer met gele bloemen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.png00Leo Keijzer/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.pngLeo Keijzer2018-05-22 12:39:552020-09-18 12:02:29Shiitakes met sesamolie en sojasaus
Schil de asperges goed en snijd het onderste, houterige stuk af.
Blancheer de asperges tot je er makkelijk met een mesje in kunt prikken. Laat dan snel afkoelen in ijswater. Droog ze af met keukenpapier en leg opzij.
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat boter smelten. Leg als de boter is gesmolten en gaat bruisen de asperges in de pan. Doe de gesneden salieblaadjes erbij, zodat de smaak in de boter trekt. Laat zachtjes gaan, zodat ze een beetje bruin worden. Giet er wat bouillon bij en laat het vocht verdampen. Als de asperges gaan glanzen en rondom een beetje bruin gebakken zijn, uit de pan halen en serveren.
Serveer eventueel met de boter of een Hollandaise saus, leg wat groene kruiden of bloemetjes op het bord.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Snijd de bieten in een fijne brunoise. Meng met de eigelen en de overige ingrediënten.
Bietencarpaccio
Snijd de bieten in dunne doorzichtige plakjes met de mandoline. Leg de plakjes in de marinade om te garen in zuur.
Garnituur
Snijd de radijzen in dunne plakjes. Schil de zwarte radijs en snijd ook in dunne plakjes. Rol in de vorm van een roos. Marineer ze vlak voor het serveren met de marinade. Schaaf plakjes van de Parmezaanse kaas. Rasp de Parmezaanse kaas. Zet de oven op 150ºC en strooi de kaas op een gelpad. Laat smelten en haal uit de oven als het lichtbruin begint te worden. Zet even weg tot het wat afgekoeld is en leg dan over een vorm, bijvoorbeeld een deegroller, om uit te harden.
Opmaak
Meng de groene kruiden met de vinaigrette en leg op de borden. Maak verder op met de knapperige parmezaan wafels, plakje parmezaanse kaas en de kruiden. Bestrooi met peper en zout.
Eidooier
Klop de slagroom lobbig zodat hij net niet meer uitloopt. Meng tijdens het kloppen met de specerijen.
Leg op de tartaar een dotje met specerijen geklopte room. Leg daarbovenop een schijfje wortel en druk het wat in, zodat een randje room ontstaat. Laat op de wortel een druppel olijfolie vallen, zodat het helemaal bedekt is.
Plak rondom de tartaar de dunne plakjes radijs.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Maak een bergje van de bloem en vorm er een kuiltje in. Doe er de boter, suiker en het zout in. Meng met je vingertoppen en voeg de eidooiers toe.
Trek dan beetje bij beetje de bloem naar binnen en maak er met je vingertoppen een homogene massa van. Druk het met je handpalmen plat van je af, een paar keer. Het deeg moet nu homogeen zijn en soepel aanvoelen. Wikkel in plasticfolie en leg koel weg, zeker een half uur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Maak een bergje van de bloem op het aanrecht. Vorm er een kuiltje in. Doe er de boter,de suiker en het zout in en meng met je vingertoppen door elkaar. Er moet een kruimelig mengsel ontstaan.
Maak er nu opnieuw een kuiltje van en doe daar de eieren in. Werk ze met je vingertoppen door het deeg tot het aan elkaar plakt. Kneed het dan een paar keer met je handpalmen, het moet glad en soepel aanvoelen. Maak er dan een rol of bal van en berg in plasticfolie op in de koelkast, zeker een half uur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Maak een bergje van de bloem en vorm er een kuiltje in. Doe daarin de boter, het ei, het zout en de suiker. Meng met je vingertoppen.
Werk er beetje bij beetje de bloem door, het moet een korrelig deeg worden.
Doe er dan de melk bij en werk dit ook met je vingertoppen erdoor. Het moet een mooi glad en soepel deeg worden. Duw het een aantal keer met je handen plat van je af, maak er een bal van en leg in de koelkast. Laat zeker een half uur rusten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Verhit de olie in een pan en doe er de hele, ongepelde tomaten, tijm, laurier, knoflook en peper in. Verhit alles 5-10 minuten op circa 70 °C - hoe rijpere en kleiner de tomaten, des te korter de verhitting.
Laat ze in de pan afkoelen, doe ze in een pot of schaal en giet de olie erover. Dek alles af met plasticfolie en zet het tot het gebruik in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Bestrijk de paprika's licht met wat olie. Rooster ze (de barbecue geeft de beste smaak) tot de vliezen barsten en zwart worden. Leg ze in ijswater, haal ze eruit en ontvel ze.
Snijd de paprika's open en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Dep ze droog en houd ze heel of snijd ze doormidden.
Verhit de olijfolie in een pan en doe er de paprika's, tijm, laurier, rozemarijn, knoflook en peper in. Houd alles 30 minuten op 70 °C .
Laat alles afkoelen en doe de paprika's met de olie in een kom of pot. Dek ze af met plasticfolie en zet ze tot het gebruik in de koelkast.
Notities
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
1,5kgvastkokende aardappelsgeschild en in plakjes van 3 mm
225gUiin dunne plakjes
zout en versgemalen peper
4el fijngehakte bladpeterselie en dragon
1stukseistrijksel1 dooier losgeklopt met 1 el. melk
1mespuntNootmuskaatversgemalen
2dlSlagroom
Instructies
Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de aardappels met de ui 5-6 minuten op niet te hoog vuur. Roer vaak. De aardappels moet buigzaam en voor eenderde gaar zijn. Roer er het zout, de specerijen en de kruiden door. Schep alles in een vergiet om uit te lekken en af te koelen.
Rol tweederde van het deeg tot een schijf van 3 mm dik uit. Bekleed er een licht ingevette taartring van 22 cm doorsnee mee en zet hem 20 minuten in de koelkast.
Verhit de oven tot 180 °C en prik het deeg in. Verdeel de aardappels erover.
Rol de rest van het deeg uit tot een schijf van 23-24 cm uit. Bestrijk de rand van de taartbodem met ei. Wikkel de tweede schijf losjes rond de deegroller en rol hem boven de aardappels uit. Verwijder het overtollige deeg en knijp om de 2-3 mm in de randen om ze te verzegelen; het moet een mooie rand worden. Rol de afsnijdsels uit en snijd er blaadjes van. Bestrijk de bovenkant van het deeg met ei en leg de blaadjes erop. Bestrijk ook die met ei en teken er met de punt van een mes 'nerven' op. Snijd een 'schoorsteentje' in het midden en steek er een trechtertje van aluminiumfolie in om de stoom te laten ontsnappen.
Zet de pastei 45 minuten in de oven; controleer de gaarte door een dunne pen door het schoorsteentje te steken - de aardappels moeten gemakkelijk te doorboren zijn. Zet de pastei op een rooster en haal de ring er voorzichtig af. Breng de room in een pan aan de kook, Iaat hem 2-3 minuten borrelen en roer er· zout en peper door. Giet hem met kleine beetjes tegelijk door het schoorsteentje en voeg het volgende scheutje pas toe als het vorige geabsorbeerd is (in totaal circa 20 minuten). Snijd de pastei op tafel warm aan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Zeef de bloem in een grote kom en doe het zout en de suiker erbij. Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter er in blokjes aan toe. Meng alles met vingers tot het op nat zand lijkt. Voeg de eidooier en het water beetje bij beetje toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en druk hem plat. Wikkel het deeg in plasticfolie. Zet het circa 2 uur koel weg, zodat het goed stevig wordt.
Bestuif het werkblad met bloem. Rol daarop het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Vet een taartvorm in en bestrooi hem met bloem. Neem de deegplak op de deegrol en breng hem zo over naar de taartvorm. Druk de randen goed aan en prik de bodem een paar keer in met een vork. Het deeg kan nu de oven in.
Kneed het deeg niet te lang, anders gaat de boter smelten en wordt het deeg te elastisch.
Notities
Voldoende voor een bakvorm van 26 cm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Shiitakes met sesamolie en sojasaus
Shiitakes met sesamolie en sojasaus
Ingrediënten
Instructies
Geglaceerde asperges
Geglaceerde asperges
Ingrediënten
Instructies
Bieten tartaar
Bieten tartaar
Ingrediënten
Tartaar
Bietencarpaccio
Garnituur
Opmaak
Eidooier
Instructies
Tartaar
Bietencarpaccio
Garnituur
Opmaak
Eidooier
Zanddeeg
Zanddeeg
Ingrediënten
Instructies
Suikerdeeg
Suikerdeeg
Ingrediënten
Instructies
Fonceerdeeg
Fonceerdeeg
Ingrediënten
Instructies
Half gekonfijte tomaten
Half gekonfijte tomaten
Ingrediënten
Instructies
Half gekonfijte paprika
Half gekonfijte paprika
Ingrediënten
Instructies
Notities
Aardappelpastei
Aardappelpastei
Ingrediënten
Instructies
Kruimeldeeg (pâte brisée)
Kruimeldeeg (pâte brisée)
Ingrediënten
Instructies
Notities