Begin met het gistmengsel. Meng de gist, suiker en een beetje van het water (50 a 60 ml) en laat het 5 minuten staan op kamertemperatuur.
Meng ondertussen meel en zout in een ruime schaal, maak een kuiltje in het midden en doe daar de eieren, de olie, het gistmengsel en de rest van het water in. Meng alles met de handen of een vork door steeds een beetje meel naar het kuiltje toe te werken en daarna alles met de handen tot een bal te kneden.
Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepele bal. Leg hem in een schaal, bedek met een theedoek en laat minstens 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
Kneed nogmaals krachtig en laat weer rijzen tot dubbel volume, ongeveer 3 kwartier.
Kneed nogmaals kort en krachtig en verdeel het deeg (eerst in tweeën voor 2 kleine Challes, daarna) in vier gelijke delen. Rol ieder deel op een met bloem bestoven aanrecht tot slangen van ongeveer 2,5 cm dik en 40 cm lang.
Druk de uiteinden van 4 slangen op elkaar en leg als een waaier voor je uit op de werktafel. Vlecht tot een mooi brood als volgt:
De rol uiterst links onder de 2 middelste leggen.
Dezelfde rol terugslaan over de rol rechts naast hem, dus waar hij net onderdoor is gegaan.
De meest rechtse rol nu onder de 2 middelste leggen.
Dezelfde rol terugslaan over de rol links naast hem, dus waar hij net onderdoor is gegaan.
Herhaal deze handelingen tot het gehele deeg gevlochten is.
Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het Challah deeg met eiwit en laat nog ongeveer een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bestrijk het deeg nogmaals voorzichtig met eiwit en bestrooi desgewenst met maanzaad of sesamzaad. Draai de temperatuur na 10 minuten omlaag naar 190ºC. Laat nog ongeveer 30 minuten bakken totdat het brood goudbruin is. (Voor 2 kleine Challes de tijd een beetje aanpassen)
Kreeftenboter van rauwe kreeft
Kreeftenboter van rauwe kreeft
Ingrediënten
Instructies
Franse appeltaart
Franse appeltaart
Ingrediënten
Instructies
Pastéis de nata
Pastéis de nata
Ingrediënten
Instructies
Pain au chocolat
Pain au chocolat
Ingrediënten
Instructies
Briochedeeg fijn
Briochedeeg fijn
Ingrediënten
Instructies
Gedroogde tomatenpesto
Gedroogde tomatenpesto
Ingrediënten
Instructies
Pate di verdure
Pate di verdure
Ingrediënten
Instructies
Krokante varkensbuik met pesto
Krokante varkensbuik met pesto
Ingrediënten
Instructies
Panini
Panini
Ingrediënten
WALNOOT en PECORINO ROMANO PANINO
PIZZA PANINO
PANINO MET ZONNEBLOEM EN PIJNBOOMPITTEN
KRUIDENPANINO
Instructies
Challe
Challe
Ingrediënten
Deeg
Garnering
Instructies