Saam-gier

Gang Bijgerecht
Keuken Thailand
Porties 3 eetlepels

Ingrediënten
  

  • 15 g korianderwortel
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl zwarte of witte peper

Instructies
 

  • Stamp de korianderwortel in een vijzel. Doe er de knoflook bij en stamp er een grove pasta van. Voeg de peperkorrels bij en blijf stampen tot je een fijne pasta hebt. Gebruik meteen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pangsit met varkensvlees en garnalen

Gang Aperatief
Keuken Thailand
Porties 30 stuks

Ingrediënten
  

  • 1 stuks bosuitje of klein preitje 20-30 cmlang
  • 150 g Garnalen gepeld, zonder darm, fijngehakt
  • I00 g varkensgehakt
  • 1 el saam-gler
  • 3 el Sojasaus
  • 2 tl Suiker
  • 50 g waterkastanjes in blokjes
  • 30 stuks loempiavellen ca. 13 cm in diameter
  • 1 liter plantaardige olie om in te frituren

Serveren

  • zoete chilidipsaus

Instructies
 

  • Snijd de bosui of kleine prei in de lengte in 5-7 mm brede reepjes. Snijd net zoveel reepjes. als je loempiavelletjes hebt. Leg de reepjes 30 seconden in de kom kokend water en laat ze vervolgens in het koude water afkoelen. Giet ze af, dep ze droog en zet ze opzij.
  • Hussel voor de vulling de garnalen met het varkensgehakt, de saam-gler, sojasaus en suiker en waterkastanjes in een grote kom door elkaar. Dek ze af met plasticfolie en zet ze voor gebruik minstens 10 minuten in de koelkast.
  • Leg een loempiavelletje op je werkvlak en schep 1 theelepel van de vulling in het midden. Breng de randjes van het velletje naar elkaar toe en bind ze met een reepje bosui of prei bij elkaar. Leg er voor de zekerheid een dubbel knoopje in. Herhaal dit met de rest van de velletjes en vulling.
  • Verhit de olie om in te frituren in een wok of frituurpan tot 180°C, of tot een stukje brood in 30 seconden bruin is. Verdeel de pangsits in porties en frituur ze 5-7 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Serveer met zoete chilidipsaus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Eieren in tamarindesaus

Gang Bijgerecht
Keuken Thailand
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Eieren

  • 250 ml plantaardige olie
  • 10-15 stuks sjalotjes dunne plakjes
  • 6 stuks hardgekookte kippen- of eendeneieren
  • 120 ml tamarindepuree
  • 150 g rietsuiker palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el vissaus
  • 1 stuks rode Spaanse peper zonder zaadjes en in dunne plakjes

Garnering

  • 1 handvol koriander gehakt

Instructies
 

  • Verhit de olie in een wok op matig-laag vuur en bak de sjalotjes in 8-10 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en zet ze opzij.
  • Bak de eieren 6-8 minuten in dezelfde wok op matig vuur tot ze rondom gelijkmatig goudbruin zijn. Schep ze uit de wok en zet ze opzij. Laat 1 eetlepel olie in de wok zitten.
  • Roer de tamarinde, suiker, vissaus en ongeveer 4 eetlepels water in de wok door elkaar tot de suiker opgelost is, en laat het mengsel 5 minuten koken tot het stroperig begint te worden. Zet de pan van het vuur.
  • Snijd de eieren in de lengte doormidden. Leg ze met de dooier naar boven op een schaal, sprenkel er de saus over en bestrooi ze met de krokante sjalotjes, pepertjes en koriander. Serveer met gekookte jasmijnrijst.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rode currypasta

Gang Bijgerecht
Keuken Thailand
Porties 120 ml

Ingrediënten
  

  • 1 tl gemalen koriander
  • 0,5 tl gemalen komijn
  • 1 tl witte peperkorrels
  • 10 stuks gedroogde rawitpepertjes
  • 4 stuks gedroogde Spaanse pepers
  • 1 tl Zout
  • 1 tl galanga laos, fijngehakt
  • 1,5 tl korianderwortel gehakt
  • 1 el kafferlimoenschil fijngehakt
  • 2 stengels Citroengras dunne plakjes
  • 4 teentjes Knoflook
  • 1,5 stuks Sjalotje gehakt
  • 1,5 tl garnalenpasta

Instructies
 

  • Week de beide soorten gedroogde peper 15 minuten in water tot ze verzadigd zijn, laat ze uitlekken en zet opzij.
  • Rooster de koriander en komijn ongeveer 1 minuut in een kleine droge pan op matig vuur tot ze flink geuren en licht geroosterd zijn.
  • Doe ze in een vijzel, voeg de peperkorrels toe en stamp ze tot fijn poeder. Doe het mengsel in een schaaltje en zet opzij.
  • Stamp de beide soorten pepers met het zout fijn in de vijzel. Voeg geleidelijk aan de galanga, korianderwortel, kafferlimoenschil, knoflook, sjalotje en het citroengras toe, en stamp er een glad mengsel van. Voeg de garnalenpasta en het specerijenmengsel toe, en blijf stampen tot je een glad, homogeen mengsel hebt. Gebruik de pasta meteen.
  • In een gesteriliseerde pot kun je met 3 weken in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Groene currypasta

Gang Bijgerecht
Keuken Thailand
Porties 120 ml

Ingrediënten
  

  • 1 tl gemalen koriander
  • 0,5 tl gemalen komijn
  • 1 tl witte peperkorrels
  • 4-7 stuks groene rawitpepertjes gehakt
  • 4 stuks groene Spaanse pepers gehakt
  • 1 tl Zout
  • 1 tl galanga laos, fijngehakt
  • 1,5 tl korianderwortel gehakt
  • 1 el kafferlimoenschil fijngehakt
  • 2 stengels Citroengras dunne plakjes
  • 4 teentjes Knoflook
  • 1,5 stuks Sjalotje gehakt
  • 1,5 tl garnalenpasta

Instructies
 

  • Rooster de koriander en komijn ongeveer 1 minuut in een kleine droge pan op matig vuur tot ze flink geuren en licht geroosterd zijn.
  • Doe ze in een vijzel, voeg de peperkorrels toe en stamp ze tot fijn poeder. Doe het mengsel in een schaaltje en zet opzij.
  • Stamp de beide soorten pepers met het zout fijn in de vijzel. Voeg geleidelijk aan de galanga, korianderwortel, kafferlimoenschil, knoflook, sjalotje en het citroengras toe, en stamp er een glad mengsel van. Voeg de garnalenpasta en het specerijenmengsel toe, en blijf stampen tot je een glad, homogeen mengsel hebt. Gebruik de pasta meteen.
  • In een gesteriliseerde pot kun je met 3 weken in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kokos kippensoep

Keuken Thailand
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Soep

  • 800 ml Kippenbouillon
  • 0,5 tl Zout
  • 1 stuks korianderwortel
  • 1 stuks Sjalot gehalveerd . .
  • 2 stengels Citroengras in diagonaalplakjes
  • 6 dunne plakjes galanga
  • 4 blaadje kafferlimoen gesnipperd
  • 300 g zwarte-kipfilet of uitgebeende dijen in stukjes van 3x4cm
  • 100 g jonge kokos uit een jonge kokosnoot geschept
  • 0,5 el Vissaus
  • 2,5 tl Limoensap
  • 0,5 tl tafelsuiker
  • 200 ml Kokosmelk
  • 1-2 g rode rawitpepertjes
  • 10 g Koriander gehakt
  • 1 tl chilipepertjes fijn gehakt
  • 2 stuks hele jonge kokosnoten kapje aan de bovenkant verwijderd en uitgelekt (gebruik het kapje als deksel)

Garneren

  • 4 gedroogde rawitpepertjes zonder zaadjes

Instructies
 

  • Breng de kippenbouillon met het zout in een grote pan op matig vuur aan de kook.
  • Stamp de korianderwortel, sjalot, galanga, kafferlimoenblaadjes en het citroengras in een vijzel, doe ze in de pan en kook ze
  • 1-2 minuten. Doe er de stukjes kip bij en kook ze 3-4 minuten, of tot ze gaar zijn. Roer er de jonge kokos, vissaus, suiker, kokosmelk en het limoensap door, en laat de soep nog 2 minuten koken. Voeg de pepertjes en koriander toe, schep de soep in de hele, jonge kokosnoten, garneer ze met de chilipeperjamolie en gedroogde pepertjes, en zet ze op tafel.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tomatencrumble

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 30 g pijnboompitjes geroosterd en fijngehakt
  • 70 g koude boter in blokjes
  • 100 g Bloem
  • 40 g parmezaanse kaas geraspt
  • 1 kg rijpe zoete tomaten, zaadlijsten verwijderd en in stukjes
  • 2 stuks kleine uien gesnipperd
  • 2 teentjes Knoflook gesnipperd
  • 1 bosje basilicum gescheurd
  • 3 el Olijfolie
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 1 stuks laurierblaadje
  • snufje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180º C. Maak een kruimeldeeg van boter, bloem, kaas, pijnboompitjes en een snufje zout en zet dit 30 minuten in de koelkast. Doe ondertussen de tomatenblokjes in een zeef, bestrooi met wat zout en laat goed uitlekken. Fruit de ui in 1 el olijfolie. Meng de uitgelekte tomaten met de suiker, knoflook en basilicum. Besmeer een ovenschaal met olijfolie en verdeel de ui over de bodem, gevolgd door de tomaten. Steek de kruiden ertussen en bedek het geheel met het kruimeldeeg. Zet in de oven en bak in 30 minuten gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aspergetaart

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg verse witte asperges
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 5 vellen diepvries filodeeg ontdooid
  • 3 stuks middelgrote eieren
  • 100 g geitenkaas jong belegen
  • 15 g verse basilicum
  • 125 ml verse slagroom

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 C. Breng een grote pan met water aan de kook. Schil de ondertussen de de asperges vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Doe de asperges in de pan en kook 10 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken.
  • Smelt ondertussen de boter in een steelpan en bestrijk hiermee het filodeeg aan beide kanten. Bekleed de bodem van de quichevorm met het filodeeg. Klop de eieren los in een ruime kom en rasp de kaas erboven.
  • Doe het basilicum met de slagroom in een hoge beker en pureer glad met de staafmixer. Roer door het ei-geitenkaasmengsel en voeg peper en eventueel zout toe. Schenk het eimengsel in de quichevorm en leg de asperges erin. Bak de quiche in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rabarber en aardbei taart

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 2 taarten 20 cm

Ingrediënten
  

Pate sucre

  • 300 g pate sucre

Amandel creme

  • 100 g Boter
  • 100 g Basterdsuiker
  • 100 g Ei
  • 100 g Amandelmeel

Taartbodem

  • 200 g Rabarber

Gepocheerde rabarber

  • 500 g Rabarber
  • 500 g aarbeiensap

opmaak

  • 150 g Amandelen
  • 50 g Rabarber
  • 100 g Aardbeien

Instructies
 

Pate sucre

  • Verwarm de oven voor op 160ºC. Rol het deeg uit tot 2 cirkels en laat ze in een ronde vorm zakken. Bak ze ongeveer 15 minuten.

Amandelcreme

  • Laat de boter zacht worden. Meng met de basterdsuiker. Voeg dan de eieren toe, meng goed en voeg dan het amandelmeel toe.

Taartbodem

  • Was de rabarber en snijd in 1 cm lange stukken. Als er draden aan de rabarber zitten, moet je ze eerst schillen.
  • Breng de amandelcreme aan op de gebakken bodem tot een kwart van de rand.
  • Leg hierop de stukjes rabarber in concentrische cirkels en bak op 160ºC gedurende 15 minuten.

Gepocheerde rabarber

  • Was de rabarber en snijd in grote stukken. Doe het aardbeiensap in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur uit, voeg de rabarber toe en dek af met bakpapier (bakpapier) om de hitte op peil te houden. Controleer of de rabarber gekookt is door te voelen met een mespuntje. Het moet stevig blijven, anders zal het zijn vorm niet behouden.
  • Haal de rabarber uit het sap zodra het gaar is. Snijd de stukjes in stukjes van 6 cm lang, snijd ze in twee schuine kanten en stukken van 2 cm lang. Neem de snippers en bak ze tot je een marmelade krijgt. De kooktijd van rabarber is afhankelijk van de grootte en versheid. Rabarber kan van tevoren worden gekookt en vervolgens gedurende 5 dagen in zijn koude aardbeiensap worden bewaard. Aarzel niet om het aardbeiensap te verwarmen (zonder het opnieuw te koken) als de rabarber te langer moet garen.

Opmaak

  • Verwijder voorzichtig de schil van de amandelen en snijd in stokjes. Was de rabarber, snij in dunne plakjes en driehoeken. Snijd de aardbeien in twee of vier, afhankelijk van hun grootte.

Montage

  • Bedek de basis van de gekookte taart met rabarbermarmelade tot de bovenkant van het deeg.
  • Plaats bovenop de marmelade de rabarberstukken en afgeschuinde stukken, waardoor de taart enige hoogte krijgt. Leg er verse amandelstukjes, aardbeien en rauwe rabarberdriehoeken bovenop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aubergineflan met courgette

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks ui in plakjes
  • olijfolie
  • 250 g aubergines in plakjes
  • 200 g courgettes in blokjes
  • zout
  • 1 glas room
  • 1 stuks ei
  • 1 stuks Eidooier
  • 3 el Parmesaanse kaas geraspt
  • boter

Instructies
 

  • Fruit de ui in een pan met wat olie. Voeg de plakjes aubergine en de blokjes courgette toe. Bestrooi met wat zout en een kwartiertje bakken. Pureer de groenten ,et de room, ei, eigeel en kaas.
  • Beboter de vormpjes en giet het mengsel erin. Zet een uur au-bain marie in de oven op 180ºC.
  • Stort de flans op een bordje en dien op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!