Agnolotti met vulling van erwtenfarce

Gang Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

Doperwten farce

  • 300 Gram bevroren doperwten

Erwt Farce

  • 50 Gram brioche kruimels of broodkruimels
  • 150 Gram mascarpone kaas
  • 4 Gram Zout

Pasta

  • 1 recept eier pasta deeg

Saus

  • 20 Gram bevroren erwten
  • 20 Gram Spek in blokjes gesneden
  • Parmezaanse kaas
  • 75 Gram Kippenbouillon
  • 50 Gram Boter
  • Witte wijnazijn naar smaak

Instructies
 

Doperwten farce

  • Snijd de korst van brioche of brood, snijd het in blokjes, en draai in de keukenmachine tot fijne kruimels. Weeg de benodigde hoeveelheid voor het recept en bewaar de rest.
  • Breng een grote pan water aan de kook en breng het zwaar op smaak met zout. Blancheer de erwten tot ze zacht zijn en giet ze dan af door een zeef. Terwijl ze nog warm zijn: knijp voorzichtig uit het overtollige water uit de erwten door ze uit te wringen in een pluisvrije handdoek. Doe de erwten in de keukenmachine en draai tot een gladde massa. Voeg de mascarpone en brioche/brood kruimels toe en blijf draaien totdat het mengsel homogeen is.
  • Proef en voeg indien nodig extra zout toe.
  • Haal de farce door een zeef in een ondiepe kom.
  • Bedek de farce met plastic folie en druk de folie voorzichtig op het oppervlak van de farce om te voorkomen dat zich een vel vormt.
  • Koel de farce zo snel mogelijk. Bewaar bedekt en gekoeld als je het niet meteen gebruikt. Plaats spuitmond in de
  • spuitzak en knip het plastic af aan de rand van de spuitmond.
  • Vul de spuitzak met de farce, zorg ervoor dat je de zak niet te veel vult, omdat het dan moeilijk te hanteren is.

Agnolotti

  • Snijd een stuk deeg af, iets kleiner dan een pakje boter. Plat het deeg in een rechthoekig stuk tot ongeveer 1 cm. Voer het deeg door de pasta machine op zijn breedste instelling. Vouw vervolgens het deeg doormidden en laat het door de machine lopen en voer het opnieuw in de machine aan de gevouwen rand. Herhaal dit proces nog 3 tot 4 keer. Dit proces helpt bij het ontwikkelen van een gladde, soepele textuur.
  • Na het eerste vouw- en rolproces, verlaag je de pastarollerbreedte naar de volgende instelling en rol het deeg daar twee keer door. Herhaal dit proces, geleidelijk verminder je de dikte elke keer tot het deeg heel dun en doorschijnend is.
  • Probeer tijdens het rollen zo min mogelijk bloem te gebruiken om te bestuiven, omdat dit het oppervlak van de pasta droogt en voorkomt dat de pasta soepel blijft.
  • Bestuif het werkblad licht met bloem. Leg het deeg op het werkblad. Pijp een lint van de erwenfarce langs de lengte van het midden van het pasta vel. Trek niet aan de farce; laat het uit de zak vallen door gelijke druk rond alle kanten van de zak uit te oefenen. Vouw het deeg over de bovenkant van de farce. Gebruik je duim om het deeg rond de farce aan te drukken. Herhaal de druk nogmaals, het deeg verder aandraaien tegen het lint. Knijp het lint tussen de wijsvingers en duimen van elke hand om het aan te drukken in "'kussentjes" van ongeveer 1,5 cm breed. Druk nogmaals aan om het deeg samen te knijpen en om een strakke afdichting te vormen. Gebruik het geribbelde pasta wiel om langs het deeg te trimmen, waardoor 1,5 cm van het deeg aan de rand van de kussens overblijft. Als je rechtshandig bent (als je linkshandig bent, in de tegenovergestelde richting werkt), begin dan bij het meest linkse kussentje. Met een snelle en gerichte beweging, gebruik het geribbelde pastawiel om het het deeg tussen kussentjes door te snijden. Houd voorzichtig het kussen op zijn plaats met je linkerhand tijdens het rollen van het pastawiel door het midden tussen de kussentjes. Herhaal totdat alle agnolotti gesneden zijn. Inspecteer de agnolotti om ervoor te zorgen dat ze gesloten zijn aan de randen, en knijp samen als dat nodig is.
  • Zet de agnolotti op een palet mes en gebruik het om de pasta over te brengen naar de plaat en leg ze in gelijkmatig verdeelde rijen om te koelen of voor het bewaren in de vriezer.
  • Doe de agnolotti in een afsluitbare plastic zak en vries in totdat je het weer nodig hebt.

Saus

  • Net voor het maken van de parmezaanse chips, fijn rasp de parmezaanse kaas op een rasp. Het is belangrijk om vers geraspte parmezaanse kaas te gebruiken om ervoor te zorgen dat de kaas samen smelt. Verwarm de antiaanbakpan op middelhoog vuur. Strooi de parmezaanse kaas in een gelijkmatige laag die de bodem van de pan, bedek met ongeveer 3 mm. Bak de parmezaanse kaas tot het een mooi patroon vormt en goudbruin wordt. Gebruik een klein palet mes om de plak kaas uit de pan te verwijderen. Terwijl het nog warm is, drapeer je het over een klein kopje. Laat de knapperig afkoelen De chips kunnen tot 1 uur van tevoren worden gemaakt en in een droge ruimte worden bewaard.

Saus:

  • Vul de voorraadpot met water, breng het tot een sudderen, en breng op smaak met zout. Verwarm de pan op middelhoog vuur. Voeg de kippenbouillon en het watermengsel toe aan de bakpan en breng aan het sudderen. Voeg boter toe aan de bakpan en breng op smaak met zout en witte wijnazijn. De azijn zal het vet lichter maken en de smaak accentueren.
  • Laat agnolotti in het pastawater vallen en roer voorzichtig om te voorkomen dat de agnolotti op de bodem blijft plakken. Kook de pasta tot de agnolotti naar boven drijft. De tijd hangt af van de grootte van de pasta en of deze is ingevroren. De pasta zal verder garen in de saus. Terwijl de pasta pocheert, is de boter aan het emulgeren in de kippenbouillon voor de saus. Zodra de agnolotti naar de oppervlakte zweeft, gebruik een schuimspaan om ze over te brengen naar de sauspan.
  • Draai de agnolotti in de saus om ze te coaten. Pas de consistentie aan met meer kippenbouillon, indien nodig. Voeg een beetje meer boter toe om een dikkere emulsie te vormen. Schep de erwten en het spek erbij, en kook door tot ze warm zijn. Haal van het vuur en lepel de agnolotti op de borden, garneer, en schep de saus over de pasta. Werk af door de plak parmezaanse kaas er bovenop te leggen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Scaloppine al Marsala can funghi misti

Sicilië

Kalfsmuis in marsala met gemengde paddenstoelen

Scaloppine al Marsala can funghi misti Sicilië
Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g Kalfslappen kalfsmuis of bovenbil
  • Bloem
  • Zout
  • Peper
  • 50 g Boter
  • Olijfolie
  • 1 dl Marsala
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 4 takjes Oregano
  • 4 takjes Peterselie

Instructies
 

  • Snijd het vlees in plakjes van 5 mm en sla deze platter met een hakmes tussen twee velletjes folie. Meng de bloem met zout en peper en haal de kalfslapjes door de bloem.
  • Smelt de boter op middelhoog vuur en voeg nog wat peper en olijfolie toe. Bak de kalfslapjes 2 minuten per kant op hoog vuur. Voeg de marsala toe en verwarm nog een paar minuten tot het vlees gaar is. Leg ze dan weg en houd warm onder aluminiumfolie op een warm bord.
  • Doe dan de paddenstoelen in de pan en bak ze op hoog vuur. Laat ze even sudderen met het deksel op de pan tot ze hun vocht hebben afgestaan. Haal dan het deksel van de pan en draai het vuur hoog om het vocht te laten verdampen en de saus te laten indikken.
  • Leg dan het vlees op de borden, schep de paddenstoelen op het vlees, schenk de saus over het vlees en wat ernaast. Beleg met peterselie en oregano. Snel serveren voordat het afkoelt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hamburgers

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken USA
Porties 4 hamburgers

Ingrediënten
  

  • 600 gram hamburgers of tartaar
  • 1 stuks Tomaat
  • 1 stuks Ui
  • 50 g parmezaanse kaas
  • 4 stuks hamburgerbroodjes
  • ijsbergsla dun gesneden
  • Tomatenketchup

Instructies
 

  • Maak per hamburger 2 plakken, waarvan je de onderste met een opstaand randje maakt. Hierin leg je een plak tomaat en parmezaanse kaas. Mozzarella kan ook. Dan dek je de plak af met de andere plak en drukt de randen goed op elkaar. Bestrooi met zout en peper en andere kruiden die je lekker vindt. Leg de hamburgers in een dikke uienring en bak ze op de grillplaat aan beide kanten. Bak de overgeleven ui, die je in ringen hebt gesneden, zachtjes tot ze mooi doorzichtig en goudbruin zijn. Beleg het broodje en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Maïsbrood

Gang Brood
Keuken Wereld
Porties 2 broden

Ingrediënten
  

  • 500 g meel
  • 60 g volkorenmeel
  • 120 g maïsmeel grof
  • 125 g Maïskorrels
  • 15 g Zout
  • 125 g geraspte kaas
  • 2 stuks bosuitjes in ringen
  • 2 stuks rode pepers fijn gesneden zonder zaadjes
  • 15 g gist
  • 1 stuks eieren
  • 300 ml water
  • 1 el honing

Instructies
 

  • Meng alle meelsoorten met de maïskorrels, zout, peper, kaas en bosui. Los de gist op in het water en giet dit in een kuiltje in het meel. doe hier het ei en de honing bij en begin met roeren. Er moet een niet plakkerig deeg ontstaan. Als het te nat is, doe je er wat meel bij, als het te droog is doe je er wat water bij. Kneed het deeg een minuut of 5, tot het soepel aanvoelt. Leg in een kom, doe een doek erover en laat verdubbelen in volume door het rijzen.
  • Leg het deeg na het rijzen op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel in porties. Vet de broodblikken in met olie en vorm de stukken deeg. Doe in het blik en laat weer rijzen onder een doek. Het volume moet weer verdubbelen. verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven voor op 200ºC.
  • Bak de broden in 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. Serveer er een pittige kaas of een salade of omelette bij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hamburgerbroodjes

Gang Brood
Keuken USA
Porties 18 broodjes

Ingrediënten
  

  • 650 g Meel
  • 1 el Zeezout
  • 1,5 el Suiker
  • 50 g Boter in blokjes
  • 15 g Gist
  • 400 g melk
  • 1 stuks Ei losgeklopt
  • Sesamzaadjes

Instructies
 

  • Los de gist op in een kwart van de melk. Meng in een kom meel, zout en suiker. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Giet de gist/melkoplossing en het losgeklopte ei bij het meel. Meng tot een glad deeg en kneed dit een minuut of 10. Zet dan weg onder een doek om te laten rijzen tot het dubbele volume.
  • Sla het deeg dan neer en verdeel in 18 gelijke porties van ongeveer 60 gram. Vorm hier bolletjes van, dit kan op verschillende manieren. Met het deeg onder je handpalm op tafel en duwen, draaien en omhoog laten komen tot je een bolletjes hebt. Of met 2 handen een balletje maken en die op tafel ronddraaien en tegelijkertijd het oppervlak naar beneden trekken zodat er spanning op komt. De bolletjes moeten ongeveer 10 cm doorsnede zijn.
  • Met dit deeg kun je ook hotdog puntbroodjes maken. Hiertoe maak je een rolletje van 15 cm en je drukt de uiteinden naar elkaar toe.
  • Leg de broodjes onder een doek en laat rijzen tot 2 keer het volume.
  • Verwarm de oven voor op 230ºC. Bestrijk de broodjes na het rijzen licht met gezouten melk en bestrooi ze met sesamzaadjes.
  • Bak de broodjes 5 minuten op 230ºC en daarna 5 tot 10 minuten op 200ºC tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster met een doek erover om ze zacht te houden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bagels

Gang Brood
Keuken USA
Porties 12 bagels

Ingrediënten
  

Deeg

  • 500 g Meel
  • 10 g Zeezout
  • 15 g Gist verse gist
  • 250 g water
  • 1,5 el moutextract
  • 1 stuks Eieren losgeklopt
  • 2 el gesmolten boter of olie
  • optioneel vruchten of noten cranberries, bosbessen etc.

Afwerking

  • 1 el moutextract
  • 30 g Eiwit losgeklopt
  • sesamzaad of ander zaad, pitten

Instructies
 

  • Maak eerst een voordeeg, een poolish, van de helft van het water en een kwart van het meel. Los 1/3 deel van de gist op in het water. Meng meel en water/gistoplossing goed door elkaar tot je een glad beslag hebt. Laat dit staan tot het volume is verdubbeld, dat kan wel 8 uur duren.
  • Na het rijzen van de poolish doe je de rest van het water, waarin de rest van het gist en het moutextract is opgelost, meel, zout en gist erbij. Nu doe je ook de toevoegingen erbij zoals bessen o.i.d. Dit meng je eerst tot een deeg en dan ga je 10 minuten kneden. Het uiteindelijke deeg moet soepel en stevig aanvoelen. Doe dit over in een kom en laat rijzen tot het volume verdubbeld is. Ongeveer 1,5 uur.
  • Dan ga je de bagels vormen. De authentieke manier is om rolletjes te maken en die om je hand te wikkelen. Je rolt vervolgens de uiteinden tegen elkaar aan. Moet je gezien hebben om te weten hoe dit gaat. De andere manier is om bolletjes te maken, deze plat te drukken en met je vinger een gat in het midden te maken. Je slingert het deeg om je vinger zodat het gat groter wordt. Dan leg je ze op een met bloem bestoven doek om weer te laten rijzen tot dubbel volume.
  • Verwarm de oven voor op 250ºC.
  • De volgende stap is dat je de bagels gaat pocheren. Dit is de speciale stap van bagels maken. Je kookt water in een grote pan, doet hierin het moutextract voor de kleur en smaak. Je legt de bagels een voor een voorzichtig in de pan en je pocheert 1,5 minuut per kant. De bagels moeten blijven drijven. Daarna koel je ze snel af in ijswater. En laat ze uitlekken op een doek.
  • Bestrijk de bagels vervolgens met eiwit en bestrooi met de zaadjes en wat zout. Leg de bagels op een bakmatje en doe ze in de oven. Draai de temperatuur naar 200ºC als ze in de oven staan. Bak ze in 20-25 minuten goudbruin. Laat dan afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gesmoorde bloemkool met olijven

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Bloemkool in roosjes gesneden
  • 3 el Olijfolie
  • 130 g groene olijven zonder pit
  • Zeezout

Instructies
 

  • Bak de bloemkoolroosjes in een brede pan in de olijfolie op halfhoog vuur tot ze gaan kleuren. Voeg 4 el water toe en laat sudderen tot de bloemkookroosjes helemaal zacht zijn. Voeg de olijven toe en kook nog een paar minuten. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Linguine met venusschelpen en bottarga

Gang Hoofdgerecht vis
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g linguine
  • 10 el Olijfolie
  • 2 Teentje Knoflook gehalveerd
  • 1 tl Chilivlokken
  • 800 g venusschelpen schoongemaakt
  • 90 ml Witte wijn
  • 5 takjes Peterselie grof gehakt
  • 30 el bottarga geraspt

Instructies
 

  • Breng een grote pan met veel water en zout aan de kook. Kook de linguine beetgaar.
  • Schenk de olijfolie in een andere grote pan. Verhit op halfhoog vuur en doe de knoflook erin. Als die begint te bakken doe je de chilivlokken en schelpen erbij.Roer goed om de schelpen met de olie te bedekken. Schenk de wijn erbij. Zet het vuur hoog en doe de deksel op de pan. Schud na 1 minuut (klikken) en verlaag de temperatuur een beetje. Laat de saus wat indikken.
  • Ondertussen is de pasta klaar. Giet deze af en bewaar wat van het kookvocht. Doe dit kookvocht bij de schelpen, samen met de peterselie en nog wat olijfolie. Goed roeren en schudden, de saus moet dikker worden.
  • Leg de pasta op de borden en leg de schelpen hierop. Rasp de bottarga over de schelpen en schenk er de saus over. Meng de pasta dan met 2 vorken op het bord.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gesmoorde courgetten met munt en amandelen

Gang Bijgerecht, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 700 g courgettes dunnen schijfjes
  • 1 stuks Chilipeper gehakt
  • 3 teentje Knoflook in dunne plakjes
  • 5 el Olijfolie
  • Zeezout
  • 3 takjes Munt grof gehakt
  • 1 stuks Citroen geraspt en sap
  • 2 el Amandelen geroosterd en grof gehakt

Instructies
 

  • Doe de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur en doe de knoflook en courgettes erbij. Doe de chilipereps erbij en zet het vuur wat lager. Bak de courgetteplakjes tot ze kleuren, schep af en toe om.
  • Wanneer de meeste plakjes goudbruin zijn, doe je het deksel op de pan en draai het vuur laag. Smoor nog 10 minuten en roer af en toe. Voeg water toe als ze dreigen aan te branden.
  • Proef en voeg zout en eventueel peper toe. Doe vlak voor het serveren de munt, citroensap en citroenrasp en de amandelen toe. Laat wat afkoelen en serveer met brood en geitenkaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

QuarterTblsps with capers

Gang Hoofdgerecht gevogelte
Keuken Italian
Porties 2 Persons

Ingrediënten
  

  • 2 Pieces quail
  • 3 TBLSP Olive oil
  • Sea salt
  • 2 Cloves Garlic Halved
  • 4 Twigs parsley Minced
  • 1 TBLSP Capers
  • 2 Glass dry white wine
  • 1 Pieces Lemon zest

Instructies
 

  • Sprinkle the quails all around with the sea salt. Heat the olive oil in a thick-bottomed frying pan and add the garlic. Let them bake for a few minutes, until you start to smell them. Then place the quails in the pan, roast them brown and turn them regulary over. They may not burn. Turn the heat so they turn nice and brown. When they are golden brown add the parsley, capers and wine tope. Place the lid obliquely on the pan and leave to roast for about 8 minutes. Remove the lid from the pan and check that they are cooked. The legs should be easily loosend and you have to be able to pierce the meat with a needle. The juice that runs out must be light in color. Remove the quails and place under aluminum foil so they stay warm. Reduce the sauce even further until it is nicely syrupy. Serve them the quails with the sauce and nice fresh bread. For example a pani di semola di grano duro. Sprinkle the quails with some drops of lemon juice.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!