Mulfilet met pompoen-mierikswortel crème en waterkers

Gang Hoofdgerecht vis
Keuken Hollands
Porties 12 Personen

Ingrediënten
  

  • 1,3 kg Pompoen oranje ushi kuri
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl piment
  • 0,25 l Boerenyoghurt
  • 0,2 l slagroom
  • 1 tl piment d'espelette
  • naar smaak zout
  • 0,2 l water
  • 2 tl lavasblad
  • 25 g mierikswortel geraspt.

Instructies
 

  • Maak de pompoenen schoon. Niet schillen. Snijd ze doormidden en haal de pitten eruit. Snijd in evengrote stukken en zet op met het water, de lavas en de kurkuma. Lavas kan als heel blad. Heb je kleine gedroogd blaadjes, doe die dan in een thee-ei om te voorkomen dat ze in de crème achterblijven.
  • Als de pompoen gaar is, giet je ze af en houd het kookvocht apart. Haal de lavas eruit. Doe de pompoen met de mierikswortel in de blender en draai fijn. Doe de yoghurt en slagroom erbij en wanneer het te dik is ook het kookvocht. Maak op smaak met zout, peper en piment.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rode shoarmakruiden

Gang Kruiden
Keuken Turks
Porties 31 Gram

Ingrediënten
  

  • 5 g Korianderzaad gemalen
  • 10 g Paprikapoeder
  • 3 g Kerriepoeder mild
  • 1 g rode pepervlokken
  • 5 g Komijnzaad gemalen
  • 1 g knoflookpoeder
  • 3 g zwarte peper gemalen
  • 2 g Karweizaad gemalen
  • 1 g Tijm gedroogd en gemalen

Instructies
 

  • Meng alle kruiden en specerijen goed door elkaar en bewaar in een goed afgesloten potje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Saharabrood

Gang Brood
Keuken Noord Afrika
Porties 1 plat brood

Ingrediënten
  

  • 400 g meel
  • 10 g zout
  • 300 g water

Instructies
 

  • Dit brood wordt in de Sahara gebakken tussen gloeiende kooltjes in een zandkuil onder een laagje zand. Wanneer bubbeltjes lucht uit het zand komen, is het brood klaar. Even afkloppen en je hebt na een half uur al brood. Ideaal voor tijdens woestijn trektochten. Verwarm de oven op 250ºC. Leg de bakplaat, beter nog een grote platte steen, in de oven. Meng het meel en zout door elkaar. Voeg langzaam water bij het meel en wanneer je en niet plakkerig deg hebt, ga je 10 minuten kneden tot je een soepel en elastisch deeg hebt. Maak een grote bal van het deeg en druk het uit tot een platte schijf van 1,5 cm dikte. Leg de schijf op de hete bakplaat of steen en bak in 20 minuten mooi bruin. Eet dit brood warm, want wanneer het koud is kun je het niet meer doorbijten. Brood zonder gist wordt hard en is vrij dicht van structuur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Syrisch uienbrood

Gang Brood
Keuken Syrië
Porties 4 broodjes

Ingrediënten
  

Deeg

  • 225 g tarwebloem
  • 5 g zout
  • 15 g verse gist of 7 gram droge gist
  • 120 g water

Topping

  • 1 stuks ui middelgroot
  • 1 el koriander fijngehakt
  • 1 el munt fijngehakt
  • 2 tl olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 0,25 tl chilivlokken
  • zeezout

Instructies
 

Deeg

  • Wanneer je verse gist gebruikt, los dit op in een deel van het water. Meng de bloem, zout en droge gist door elkaar. Voeg dan water toe. In geval van verse gist voeg je eerst het water met de daarin opgeloste gist toe. Begin te mengen met je vingers en voeg langzamerhand de rest van het water toe, tot je een stevig deeg hebt. Ga dit kneden tot het soepel en elastisch is.
  • Vet een kom in met olie en leg hierin het deeg. Dek af met een doek. Laat rijzen tot dubbele hoeveelheid, ongeveer 1,5 uur.
  • Na het rijzen sla je het deeg neer en snijd stukken van +/- 80 gram af. Maak heir bolletjes van en laat 15 minuten rusten. Plet de bollen dan tot ze ongeveer 12 cm in doorsnede zijn. Leg de schijven op een bakplaat en prik ze in met een vork. Laat nog een half uur rijzen.
  • Verwarm de oven op 230ºC met een pizzasteen als je die hebt.

Topping

  • Meng alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met zout.
  • Verspreid de topping over de deegschijven. Leg de broodjes in de oven en laat 15 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Notenbrood met za'atar

Gang Brood
Keuken Israel
Porties 2 broden van circa 750 gram

Ingrediënten
  

  • 1 kg volkorenmeel
  • 100 g geroosterde gemengde noten cashew, hazelnoot, amandel
  • 2,5 el za'atar
  • 14 g droge gist of 40 gr verse gist
  • 650 ml water
  • 100 g zachte boter
  • 2 el honing

Instructies
 

  • Meng het meel met de noten, driekwart van de za'atar en gist. Verse gist eerst oplossen in een deel van het water en met het water toevoegen. Meng er verder het water, honing en zachte boter door en ga kneden als het één geheel is geworden. Doe het deeg in een kom en laat rijzen tot het dubbele volume, ongeveer 1,5 uur.
  • Sla het deeg neer en vorm broden in de vorm die je wil. Doe het dan in een ingevette vorm en laat weer rijzen tot dubbel volume.
  • Verwarm de oven op 180ºC. Kwast wat water over het deeg en bestrooi met de overgebleven za'atar. Bak het brood 35 tot 40 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Shoarma met aardappel en aubergine

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Israel
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • 500 g Aardappelen vastkokend, geschild en in schijfjes
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 el rode shoarmakruiden
  • 1 stuks Ui in halve ringen
  • 2 el Olijfolie
  • 2 stuks Aubergines kleine, in plakken
  • 3 stuks Tomatenpuree in blokjes gesneden
  • 4 el geraspte kaas pittige kaas
  • 1 bakje andalousesaus zie recept

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200ºC.
  • Kook de aardappelschijfjes beetgaar en laat uitlekken. Meng het gehakt met de rode shoarmakruiden, voeg de ui toe en bak gaar en bruin op middelhoog vuur.
  • Vet een ovenschaal in en maak laagjes van aardappel, aubergine, gehakt en tomaat. Bestrooi met de kaas en wat extra shoarmakruiden. Bak 20 minuten in de oven. Serveer met de andalousesaus in een pitabroodje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Andalousesaus

Gang Sauzen
Keuken Frans

Ingrediënten
  

  • 2 stuks eierdooier
  • 10 g water
  • 10 g azijn
  • 10 g citroensap
  • 50 g mosterd
  • 2 g witte peper
  • 20 g tomatenpuree
  • 5 g paprikapoeder
  • 1 g cayennepeper
  • 2 g uienpoeder
  • 0,5 g knoflookpoeder
  • 3 g mosterdzaad, gemalen
  • 6 g poedersuiker
  • 350 g zonnebloemolie

Instructies
 

  • Doe alle ingredienten in de volgorde zoals in de lijst staat in een hoge maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem en doen hem dan pas aan. Trek langzaam naar boven zodat een gladde saus ontstaat. Doe de saus in potjes die je eerst gesteriliseerd hebt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sperziebonen met perzik en amandelen

Gang Vegetarisch, Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 g Haricots verts
  • 20 g Boter gezouten
  • Olijfolie
  • 12 stuks Amandelen vers
  • 4 takjes Basilicum liefst paarse
  • Fleur de sel
  • zwarte peper
  • 1 stuks perzik liefst witte, groot.

Instructies
 

  • Blancheer de haricots verts in licht gezouten water beetgaar. Dompel ze daarna meteen in ijswater. Laat dan uitlekken in een vergiet. Snijd de perziken met schil in 12 stukken per perzik.
  • Verhit op laag vuur de boter met olijfolie in een grote koekenpan. Roerbak hierin de haricots verts op hoog vuur, 1 minuutje. Voeg de amandelen en perziken toe, op het laatst pas wat basilicumblaadjes. Bestrooi met een snuf fleur de sel. Meng de ingredienten vooral niet door elkaar, zo blijven de perzikpartjes heel. Schep het gerecht op warme borden en serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Makreel, Kersen

Gang De schotel van de vis
Keuken Frans
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • 4 Kleine maquereaux (lisettes) Schoongemaakt en gespoeld
  • 8 carottes fanes en fines rondelles
  • 1 oignon blanc en rondelles
  • 2 échalotes en rondelles
  • 2 el d’huile d’olive
  • 1 biologische citroen
  • 400 G ontpitte kersen
  • 40 Cl de vin blanc sec
  • sel
  • Peper

Instructies
 

  • Fruit de wortels, ui en sjalotjes in olie in een sauteerpan. Giet de witte wijn en het citroensap (houd de schil apart). Zout, peper en kook op laag vuur gedurende 15 minuten onbedekt. Zet de oven op 180 ° C. Voeg de kersen toe. Kook nog 5 minuten. Giet de inhoud van de pan in een schaal. Leg de makreel in de ovenschaal. Bak 10 minuten. Rasp citroenschil uit de oven. Serveer warm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kersen-merlot taart

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 1 taart 19 cm

Ingrediënten
  

Zoet deeg

  • 125 g zachte boter
  • 50 g Suiker
  • 1 stuks schil van geraspte citroen
  • 1 Ei
  • Vanille extract
  • 200 g Bloem T55
  • snufje zout

Merlot-kersen

  • 500 g Kersen
  • 250 ml Merlot rode wijn
  • 150 g Suiker
  • 1 in Vanillestokje de lengte doormidden gesneden

Amandelcrème

  • 115 g Boter
  • 115 g Suiker
  • geraspte ½ citroenschil
  • 5 ml Vanille extract
  • 2 Eieren
  • 30 g Bloem
  • 115 g gemalen amandelen
  • 20 ml kirsch

Decoratie

  • 10 hele pistacheporties

Instructies
 

Zoet deeg:

  • Klop in een grote kom boter, suiker en citroenschil tot ze bleek zijn. Voeg geleidelijk het ei en de vanille toe. Zeef de bloem en het zout over het mengsel en meng tot het gelijkmatig is opgenomen. Koel tot het stevig is, ongeveer 30 minuten.

Merlot-kersen:

  • Gebruik een kersenonpitter om de pit van elke kers te verwijderen. Verwarm de wijn op laag vuur. Verwarm in een aparte pan de suiker tot een lichtgouden karamel. Giet de helft van de wijn met de karamel in de pan en breng aan de kook. Voeg geleidelijk de resterende wijn toe en zorg ervoor dat de vloeistof elke keer weer kookt. Voeg het vanillestokje toe, kook tot het een beetje dikker wordt, voeg dan de kersen toe en verwarm op laag vuur tot ze gaar zijn, ongeveer 5 minuten. Haal de kersen uit de vloeistof. Verminder de stroperige vloeistof tot een dikke stroperige consistentie. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg de ring op een bakplaat bekleed met bakpapier. Lijn in een taartring. Zet 15 minuten in de koelkast. Bevestig de basis lichtjes met een vork. Bedek het deeg met bakpapier en vul het met bakbonen. Bak 15 tot 20 minuten, tot het deeg er dof uitziet en begint te kleuren. Til het bakpapier en bonen op.

Amandelcrème:

  • Verlaag de oventemperatuur tot 160 ° C. Klop in een grote kom boter, suiker, citroenschil en vanille-extract tot het licht en luchtig is. Voeg beetje bij beetje de eieren toe, klop goed tussen elke toevoeging. Zeef de bloem en de gemalen amandelen en vouw de ingrediënten tot romig. Voeg de kirsch toe en mix tot een glad geheel. Verdeel over de taartbodem.. Zet terug in de oven en bak tot ze licht goudbruin is en droog aanvoelt, ongeveer 20 tot 25 minuten.

Montage:

  • Verdeel de gepocheerde kersen over de gebakken amandelcreme. Bedek de kersen met een kwast met de gereduceerde siroop. Hak de pistachenoten fijn en strooi over de taart.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!