Maïsbrood met polenta

Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Brood
Porties 2 broden

Ingrediënten
  

  • 250 g Maismeel
  • 450 g Meel
  • 20 g Gist Bakkersgist
  • 1.5 dl Melk
  • 2.5 dl water
  • 2 el Olijfolie
  • 10 g Zout
  • 1 el Polenta
  • 7 g Gist Droge gist

Instructies
 

  • Bakkersgist: doe de gist in een kom en meng geleidelijk het water erdoor. Voeg de helft van het maïsmeel en een kwart van het tarwemeel toe. Roer door elkaar en dek af met folie. Laat 20 minuten op een warme plaats (23ºC is ideaal) staan.
  • Of gebruik droge gist: Doe de helft van het maïsmeel en een kwart van het tarwemeel in een kom. Roer en meng geleidelijk het water erdoor en dek af met folie. Laat 20 minuten op een warme plaats (23ºC is ideaal) staan.
  • Roer de melk en de olijfolie door het gistmengsel. Voeg de rest van het maïsmeel en tarwemeel toe en roer door.
  • Kneed 10 minuten door tot een soepel deeg. Voeg eventueel de maïskorrels toe. Doe het deeg in een ingevette kom dek af en laat 1 tot anderhalf uur rijzen.
  • Sla het deeg door op een met bloem bestoven ondergrond en maak er een bal van. Leg op een met maïsmeel bestoven bakplaat, plat de bovenkant wat af en bestrooi met polenta.
  • Laat 1 uur rijzen onder een kom. Bak het maïsbrood af in een voorverwarmde oven. Bak de eerste 10 minuten op 230 graden, daarna op 190 graden nog eens 25 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Toast met brousse kaas

Gang Aperatief

Instructies
 

  • Maak de kaas. meng de kaas met fijne brunoise tomaat, bieslook en fijngesneden bosui. Doe er wat olijfolie door voor de smeuiigheid. In een spuitzak en spuiten op kleine rondjes dun gesneden geroosterd brood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bisque van garnalen met mosselen of kokkels

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Soepen, Voorgerecht vis
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 200 g Garnalen Hollandse
  • 1 stuks Wortelen
  • 1 stuks Ui
  • 1 Stengel Bleekselderij
  • 2 glas Witte wijn
  • 1 stuks Prei
  • 1 el Tomatenpuree
  • 125 ml Room
  • 1 el Olijfolie
  • 1 dl Mayonaise
  • 1 teentje Knoflook
  • 0.25 stuks Citroensap
  • 1 snufje Cayennepeper
  • 5 Stengel Bieslook
  • 500 g Kokkels Of mosselen
  • 4 sneetje Croutons Van wit brood

Instructies
 

  • Pel de garnalen en bewaar ze in de koeling. Fruit de garnalenschillen met de tomatenpuree in hete olijfolie even aan. Snij intussen de groentes (wortel, prei, ui, bleekselderij) grof en doe ze bij de garnalenschillen. Blus af met 1 glas witte wijn en vul met water zodat alles net onder staat. Laat dit ruim een half uur zachtjes sudderen. Kook intussen de mosselen of kokkels met een glas witte wijn net gaar, giet af, bewaar het kookvocht en voeg bij de garnalensoep. Doe de warme soep in een keukenmachine en laat even draaien zodat het een puree wordt. Doe dit mengsel in een vergiet en vang het vocht op. Duw met een stevige lepel op de massa zodat al het vocht er uit loopt. Gooi de uitgelekte garnalenmassa weg en zet het vocht weer op het vuur. Laat even inkoken. Voeg de slagroom toe, laat weer inkoken, roer en voeg zout, peper en/of citroensap toe. Snij mooie kleine croutons van het brood en laat deze in een warme oven helemaal drogen. Haal de helft van de kokkels uit de schelp. Doe deze met de garnalen in de hete soep. Leg de andere helft van de kokkels in 6 borden en giet de hete soep er over heen. Geef er de croutons en rouille bij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kokkel saffraanquiche

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Voorgerecht, Voorgerecht vis
Porties 6

Ingrediënten
  

Deeg

  • 250 g Bloem
  • 150 g Boter
  • 1 stuks Ei losgeklopt
  • 1 el Melk

Deegbakje

  • 1 stuks Eidooier
  • 2 el Melk

Vulling

  • 1 kg Kokkels
  • 600 ml Slagroom
  • 250 g Gruyere
  • 2 stuks Bosui
  • 5 draad Saffraan
  • 2 el Peterselie
  • 2 el Dille
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper

Instructies
 

  • Maak eerst een hartig taartdeeg, pate brisée, en zet in de koeling.
  • Stoom de kokkels in een pan water 2 minuten, ze moeten opengaan. Haal ze uit de pan en gooi de dichte schelpen weg. Laat afkoelen en haal ze uit de schelpen. Leg ze afgedekt in de koeling.
  • Verwarm de oven op 220ºC. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte en bekleed er kleine bakvormpjes mee. Zet in de koelkast voor 10 minuten en bak ze blind voor 15 minuten. Haal ze uit de oven en haal de blindvulling eruit, bestrijk het deeg met het ei/melk mengsel. Zet de oven dan op 160ºC.
  • Maak de vulling: klop eerst eieren en room door elkaar met zout en peper. Strooi dan de kaas, bosuitjes, kokkels, saffraan, peterselie en dille in de vormpjes. Schenk voorzichtig het eimengsel erin. Bak de quiches nog 20 minuten tot de vulling gestold is en het deeg goudbruin is. Serveer direct.
  • Geef er bijvoorbeeld venkel en rucola met citroenolie bij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dorade met een nage van herfstgroenten

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht vis
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 ml Groentebouillon
  • 1 stuks Limoen sap en schil
  • 0.25 stuks Pompoen Kleine uitgestoken bolletjes
  • 1 stuks Wortelen plakjes
  • 1 stuks Pastinaak plakjes
  • 4 stuks Bieten minibietjes. in vieren gesneden
  • 100 g Cantharellen Gebakken
  • 2 stuks Sjalotje
  • 1 teentje Knoflook
  • 100 ml Slagroom
  • 4 stuks Bosui
  • 1 tl Kervel
  • 1 tl Dragon
  • 1 stuks Venkel in smalle reepjes
  • 2 el Olijfolie
  • 1 el Peterselie
  • 2 stuks Dorade gefileerd

Instructies
 

  • Verhit een steelpan op matig vuur en voeg als hij warm is de dun geschilde limoenschil toe. Verhit die 1 minuut, zodat de natuurlijke oliën vrijkomen en schenk er dan de groentebouillon bij. Breng aan de kook en laat 5 minuten nachtje koken. Laat daarna afkoelen. Voeg als de bouillon is afgekoeld het limoensap toe.
  • Blancheer de groenten voor de nage in gezouten water.
  • Verwarm wat olijfolie in een sauteerpan en voeg de sjalotten en knoflook toe. Laat even zweten en voeg dan de geblancheerde groenten toe. Verhit een paar minuten zonder te laten kleuren en voeg de bouillon toe. Laat koken tot de groente zacht is geworden en voeg dan de room toe.. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit voor de vis een koekenpan met een beetje olie. Laat niet te heet worden. Bestrooi de vis met zout en peper. Leg dan de vis met de huid naar beneden in de pan en laat bakken tot het vel mooi bruin is. Draai om en zet het vuur uit. De vis gaart verder door terwijl je de nage afmaakt.
  • Voeg de bosuitjes en kruiden bij de nage en laat even doorkoken. Schep in de verwarmde soepborden en leg de gebakken dorade erop met de velkant naar boven. Leg de gebakken cantharellen eromheen en besprenkel de saus met wat olijfolie. Dien dan direct op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gehaktbrood

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Pomodori tomaten
  • 18 stuks Olijven, groen
  • 1 el Tijm
  • 4 el Peterselie
  • 2 stuks Ui
  • 3 teentjes Knoflook
  • 4 stuks Ei
  • 1 kg Gehakt. runder
  • 6 stuks Paprika. rood
  • 30 g Gruyere
  • 1 takje Dragon
  • 30 g Parmesaanse kaas
  • 1 el Kappertjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Ontvel de tomaten. Verwijder de zaadjes en snijd in plakjes.
  • Snijd de kruiden en de knoflook fijn en snipper de uien ook fijn.
  • Ontpit de olijven en hak fijn. Hak ook de helft van de paprika’s fijn.
  • Snijd de overige paprika’s in repen en rooster ze onder de grill of in de oven terwijl het gehaktbrood er straks in staat. Houdt het wel in de gaten, ze hoeven maar 10 minuten te grillen in de oven.
  • Rasp de kazen.
  • Meng dan alle ingrediënten door het gehakt en breng op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een brood- of cakeblik en zet 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal uit de oven en giet voorzichtig het vet eraf. Dien warm of koud op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hollands boerenbruin

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Keuken Glutenvrij
Porties 1

Instructies
 

  • Goede mix voor glutenvrij brood: Zizo Hollandsch boerenbruin. Mix van maiszetmeel, teffmeel, rijstemeel, tapiocazetmeet, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, lupine eiwit, weipoeder, verdikkingsmiddel E415 (Xanthaangom), dextrose, zout, rijsmiddel E450, sojalecithine, aroma E150a (karamel), calcium caselnaat, antiklontermiddel E575 (Stabilisator).
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon van ossenworst

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Amuse
Keuken Hollands
Porties 50 halve bollen 35 mm

Ingrediënten
  

  • 500 g Ossenworst
  • 80 g Crème fraiche
  • 80 g Mayonaise
  • 5 g Bieslook
  • 0,5 l Amsterdamse ui sap
  • 5,1 g Vegetal of Kappa
  • 1 mespunt Gele kleurstof

Instructies
 

  • Meng 500 gram ossenworst, 80 gram mayonaise en 80 gram crème fraîche in de keukenmachine. Draai het mengsel tot een smeuïge massa en meng er tenslotte wat fijngesnipperde bieslook doorheen. Spuit het in gewenste vormen en vries in.
  • Pers grote Amsterdamse uien in een sapcentrifuge uit. Kleur het sap iets bij met druppeltje gele kleurstof. Voeg op 1 liter sap, 8 gram kappa (plantaardige geleimaker) (5,1 g op 0,5 l Vegetal) toe en breng het al roerend aan de kook. Steek de ossenworstbonbons bevroren op een satéprikker en dompel deze 1 à 2 keer onder in de gelei. Laat de bonbons ontdooien om deze te serveren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Taartje van pompoen en geluk

Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Vegetarisch, Voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 g Wijnsteenbakpoeder
  • 20 g Hazelnoten
  • 10 g Zonnebloemolie
  • 40 g Kastanjemeel
  • 50 g Boekweitmeel
  • 150 g Sojamelk
  • 10 g Tijm
  • 40 g Zonnebloemolie
  • 100 g Pompoen
  • 8 stuks Kastanjes
  • 100 g Eekhoorntjesbrood
  • 100 g Aardappelen
  • 0,5 g Peper, wit
  • 1 g Zout
  • 10 g Citroensap
  • 20 g Hazelnootolie
  • 40 g Mayonaise zonder ei
  • 40 g Gastrique van frambozen
  • 100 g Sla
  • 3 draad Saffraan

Instructies
 

Deeg

  • Roer in een kom de sojamelk, boekweitmeel, kastanjemeel, olie, hazelnoten, wijnsteenbakpoeder en peper en zout goed door elkaar. Zet dan even apart.
  • Snijd de pompoen in dikke plakken van ongeveer 1 cm. Rooster deze in de oven op 200º C, ongeveer 20 minuten.
  • Snijd de pompoenplakken als ze zijn afgekoeld in blokjes van 1 cm.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Bak ze in de koekenpan met wat olie. Breng op smaak met tijm.
  • Verdeel de pompoen en aardappelblokjes in ringen van 12 cm doorsnede. Giet het deegbeslag in de ringen.
  • Bak ze 20 minuten in de oven op 200 ºC als een tarte tatin en draai ze om als ze wat zijn afgekoeld. Afmaken Meng de saffraan door de mayonaise en laat even staan. Garneer de borden met de mayonaise, zet de taartjes erop en schik de sla eromheen. Schrijf met de frambozengastrique op elk bord een woord dat met GELUK te maken heeft.

Sla

  • Meng de hazelnootolie met het citroensap en zout en maak de sla ermee aan.

Afmaken

  • Meng de saffraan door de mayonaise en laat even staan.
  • Garneer de borden met de mayonaise, zet de taartjes erop en schik de sla eromheen. Schrijf met de frambozengastrique op elk bord een woord dat met GELUK te maken heeft.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gastrique van frambozen

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Sauzen, Vegetarisch
Porties 300

Ingrediënten
  

  • 60 g Azijn. rode wijn
  • 200 g Frambozen
  • 60 g suiker

Instructies
 

  • Snij de knoflook in kleine stukjes en hak de peterselie fijn. Haal de schil van de citroen en pers het sap eruit. Snij de citroenschil in kleine stukjes. Verwarm olijfolie in een grote braadpan en bak de knoflook op middelhoog vuur. Haal het van het vuur als het net begint te kleuren. Verhoog de warmte van het vuur naar hoog en voeg de garnalen en de Spaanse peper toe. Roer in de pan en draai de garnalen steeds om. Voeg na een minuut het citroensap toe. Blijf nog ongeveer een minuut in de pan roeren en haal hem dan – als de garnalen ondoorzichtig zijn – van het vuur. Bestrooi de garnalen met citroenschil en peterselie en serveer het gerecht.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!