Zet een schaal water met citroen klaar om straks de artisjokken in te bewaren.
Maak de artisjokken schoon op de klassiek manier. Eerst harde blaadjes bij de stam verwijderen, dan de stam afbreken. Je neemt dan vanzelf de draden mee die in de artisjok zitten. Deze hebben een bittere smaak. Snijd de artisjok halverwege over de diameter door en schil hem dan. Haal het hooi eruit met een lepel. Maak de vorm mooi rond enleg hem in het water.
Verhit de olie en doe de afgedroogde artisjokken erin, samen met de ui en de kruiden. Giet de witte wijn erbij en reduceer tot 1/4. Giet dan de kippenbouillon erbij en kook op medium hitte met deksel erop. Daarna afkoelen en de groenten en kruiden eruit halen. De saus zeven door een fijne zeef. De artisjokken in vieren snijden.
Voor het opdienen de saus verwarmen en de artisjokken hierin verwarmen. Opdienen met de saus over de artisjokken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Verhit de oven tot 180 graden.
Maak de groente schoon en houd ze gescheiden van elkaar. Breng een flinke pan water aan de kook. Blancheer en giet af in een vergiet en spoel direct af met koud stromend water.
Verhit de grillpan en rooster de haricots verts kort maar heet, zodat er een mooie streep opkomt.
Strooi de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de hete oven. Laat ze afkoelen, doe ze in een schone theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak ze in grove stukjes. Laat er nog wat hele noten tussen zitten.
Schaaf met een zesteur fijne repen schil van de sinaasappel. Zorg ervoor dat het witte vlies niet meekomt.
Vermeng alle ingredienten losje sin een schaa, proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Serveer op kamertemperatuur met knapperig brood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.png00Leo Keijzer/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.pngLeo Keijzer2016-11-10 09:44:462020-09-18 15:35:30Salade van groene boontjes met hazelnoot en sinaas
Maak de droge karamel en een compote van alle ingredienten en laat reduceren op het vuur.
Meng door dit mengsel de pectine en de suiker door langzaam te strooien terwijl je roert. Aan het eind van het koken de abrikozenhelften erbij doen en goed roeren.
Macadamia noten
Rooster de noten bij 140 graden voor 8 minuten.
Kook de suiker met water op tot 116 graden.
Voeg de hete noten toe en roer tot de suiker kristalliseert. Ga door met verhitten tot de suiker karameliseert.
Voed de boter en het zout toe en roer goed door.
Laat dan afkoelen door uit te strooien op bakpapier en de noten onmiddellijk los te leggen om het vormen van een dikke plak karamel aan de noten te voorkomen.
Chocoladesaus
Maak een droge karamel met de suiker en de rietsuiker. Voeg dan de hete room toe, citroensap en de gezouten boter.
Giet op de chocolade en meng goed door.
Zet dan weg tot gebruik.
Karamelijs
Maak een droge karamel met suiker en rietsuiker.
Meng met de room. Voeg melk, melkpoeder, boter en glucose toe.
Meng er de eigelen door en laat warm worden (82ºC) als een anglaise saus.
Zet dan weg en voeg eventueel de stabilisator toe. Draai er ijs van als het geheel is afgekoeld.
Chocoladeschijf
Laat de chocolade smelten en giet uit over een marmeren blad. Laat afkoelen en steek er rondjes uit met een gat in het midden. Laat dan hard worden.
Serveren
Leg een laag abrikozencompote in het glas, daarbovenop de macadamianoten en dan het karamelijs. Spuit een klein druppeltje glucose op de rand van het glas en leg daarop de schijf chocolade.
Giet aan tafel de warme chocoladesaus over de chocoladeschijf tot hij smelt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Bestuif een schoon werkvlak met bloem. Rol het bladerdeeg uit tot het 20 x 20 cm is. Strooi er een paar flinke snuffen kaneel over, rol het deeg als een soort Zwitserse rol op en snijd hem in 6 plakjes. Leg een plakje in elk van de 6 kuipjes van een muffinvorm en druk het deeg er met je duim in zodat de onderkant plat is en er een klein randje deeg bovenuit steekt. Zet ze boven in de hete oven en bak ze 8 tot 10 minuten (zet de kookwekker), of tot ze licht goudbruin zijn.
Schep crème fraiche, of room, in een kleine kom. doe het ei, de vanillesuiker en de geraspte schil van 1 sinaasappel bij. Meng alles goed.
Haal de muffinvorm uit de oven en druk het opgeblazen deeg met een theelepel rondom tegen de rand om ruimte voor de vulling te maken. Schep het mengsel van crème fraiche in de vormpjes en zet ze terug in de oven. Zet de kookwekker op 8 minuten.
Haal uit de oven en serveer met een beetje poedersuiker en kaneel. Of schenk er een beetje sinaasappel-karamel over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.png00Leo Keijzer/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.pngLeo Keijzer2016-11-10 09:28:452020-09-18 15:35:37Pastel de Nata
Maak de eendenlever vrij van aderen. Kruid hem met de specerijen en bak in de pan. Laat afkoelen in de koelkast en snijd dan in plakjes.
Snijd de appel en eendenborst in dunne plakken en stel een rondje van 9 cm samen, afwisselen met de ingredienten.
Crumble
Meng alle ingredienten en bak in de oven op 180 graden. Koel af en meng met wat zachte boter. Bak nog een keer in ringen van 9 cm doorsnede op 180 graden. Haal dan de ringen weg en laat afkoelen.
Gekonfijte appels
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in ringen. Vacumeer in een zak en kook in de stoomoven op 86 graden, tot ze gaar zijn. Koel af en karameliseer in een pan met boter, honing en citroensap
Appelcompote
Prak de gekonfijte appels met een vork en wat jus (zie hierna).
Vleesjus
Kook de honing tot een blonde karamel. Voeg de azijn toe en reduceer tot 2/3. Voeg de kippenbouillon toe en de boter. Maak op smaak. Snijd de appel in brunoiese en voeg aan de jus toe.
Appelchips
Was en boor de appels uit. Snijd in dunnen plakken met de snijmachine. Bestrijk met citroensap en poedersuiker. Leg ze op een silpat en droog in de oven op 90 graden.
Appleplakken
Was de appels en snijd in dunnen plakken. Leg ze op een bakplaat, bestrijk met geklaarde boter en besprenkel met bruine suiker. Laat onder de salamander karameliseren.
Serveren
Leg de crumble in het midden van het bord. Bestrijk met de appelcompote, gekarameliseerde appelplakken en de foigras compositie. Bestrooi licht met rozemarijn en fleur de sel.
Decoreer met de appelchips en besprenkel licht met de jus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Maak de zalm schoon en snijd in porties van ongeveer 150 g.
Verwijder de graten.
Maak de moten even dik door te pletten tussen twee vellen bakpapier of folie.
Saus
Verwijder de steeltjes van de dille. Was ze en deel de grote bladeren in tweeën.
Zweet de gehakte ui aan met de boter.
Voeg de Noilly Prat en de Sancerre toe en reduceer tot een stroperige saus.
Voeg dan de visbouillon toe en reduceer nogmaals tot je voldoende overhoud voor de saus.
Voeg de crème fraiche toe en reduceer tot je de goede dikte hebt bereikt.
Voeg vlak voor het serveren de gehakte dille toe, 20 seconden koken.
Paar druppels citroensap en kruid met zout en peper.
Bakken en serveren
Kruid de zalmfilets 1 minuut voor het serveren met zout en peper.
Verhit een anti-aanbakpan en bak de filets 25 seconden aan de velkant. Draai om en bak 15 seconden aan de andere kant. Zet dan opzij op een rooster.
Lepel de warme saus in een diep bord en leg er de filets op. Bestrijk de filets met geklaarde boter, leg er een dilletakje op en serveer direct.
Notities
Let op dat de zalm nog net een klein beetje rauw is van binnen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Verwarm de oven op 180 graden en leg de aubergines in zijn geheel in de oven. Draai af en toe om en haal ze na 40 minuten eruit. Halveer de aubergines in de lengte en schraap dan het vruchtvlees eruit en meng met wat olijfolie. Pureer en zet weg tot gebruik. Bewaar de schil voor de presentatie.
Maak de groente schoon en blancheer in gezouten water, koel dan snel af in ijswater.
Glaceer de groenten met een paar lepels kippenbouillon met knoflook en tijm. Laat afkoelen.
Doe de auberginepuree in de auberginehelften, vul met de geglaceerde groenten en pak in folie in. Zet weg tot gebruik.
Voor de service de aubergine met groenten en folie stomen in de stomer. Presenteer dan in zijn geheel op het bord met de andere gerechten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Hak de olijven grof.
Meng het meel en de kaas in de blender. Kook de melk en meng met het meel en de kaas met de garde. Blijf roeren tot het kookt. Kook voor een uur op laag vuur terwijl je blijft roeren. Je kunt dit ook in de thermomix doen. Laat de temperatuur dan tot 80 graden komen.
Meng de boter en olijfolie er dan door en breng op smaak.
Laat afkoelen of gebruik meteen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Barigoule artisjokken
Barigoule artisjokken
Ingrediënten
Instructies
Salade van groene boontjes met hazelnoot en sinaas
Salade van groene boontjes met hazelnoot en sinaas
Ingrediënten
Instructies
Caramelo van abrikozen
Caramelo van abrikozen
Ingrediënten
Abrikozencompote
Macadamia
Chocoladesaus
Karamelijs
Chocoladeschijf
Instructies
Abrikozen compote
Macadamia noten
Chocoladesaus
Karamelijs
Chocoladeschijf
Serveren
Groentetaart
Groentetaart
Ingrediënten
Harira
Harira
Ingrediënten
Instructies
Pastel de Nata
Pastel de Nata
Ingrediënten
Instructies
Tarte tatin met eendenlever
Tarte tatin met eendenlever
Ingrediënten
hoofdingredienten
Crumble
Gekonfijte appel
Vleesjus met honing en azijn
Appelchips
Appelplakken
Instructies
Hoofdingredienten
Crumble
Gekonfijte appels
Appelcompote
Vleesjus
Appelchips
Appleplakken
Serveren
Zalm Troisgros
Zalm Troisgros
Ingrediënten
Instructies
Zalm
Saus
Bakken en serveren
Notities
Auberginepuree met groenten
Auberginepuree met groenten
Ingrediënten
Instructies
Polenta Taragana
Polenta Taragana
Ingrediënten
Instructies