Boerenkool met aardpeer

Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 g Boerenkool
  • 1 kg Aardpeer
  • 1 el Mosterd
  • 0,5 dl Melk warm
  • 100 g Boter

Instructies
 

  • Maak de boerenkool schoon en blancheer 5 minuten. Kook de aardperen en trek de schilletjes met je handen eraf. Pureer de aardpeer in de pureeknijper, roer er de warme melk en de boter luchtig door en meng met de boerenkool. Doe de mosterd erdoor, maak op smaak met zout en peper er serveer. Geef er eventueel vlees bij, bijvoorbeeld in wijn gestoofde varkensschouder of een mooi stukje rookworst van de ambachtelijke slager.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zuurkoolsoep

Gang Soepen
Porties 4 pax

Ingrediënten
  

  • 25 g Boter
  • 0,5 stuks Ui
  • 3 dl Wildfond of een andere vlees/gevogelte fond
  • 200 g Zuurkool
  • 4 dl Room
  • 50 g Spek

Instructies
 

Soep

  • Verwarm de boter in een pan en fruit de ui. Doe de bouillon en zuurkool erbij en laat 15 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen en pureer met de staafmixer of blender. Wrijf door een zeef en roer de helft van de room erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Spekschuim

  • Breng voor het spekschuim de resterende room aan de kook. Zet laag en voeg het spek toe. Laat 20 minuten zachtjes trekken. Schenk de room door een zeef en laat afkoelen. Zet weg in de koelkast.

Presentatie

  • Schenk de spekroom in een kidde. Verwarm de soep en schep in glazen of mooie diepe bordjes. Spuit het spekroom voorzichtig op de soep en leg op de rand van ieder bord een krokantje. Garneer eventueel met groentescheuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sushi met crabsticks en avocado

Gang Aperatief
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 250 g Sushirijst
  • 6 stuks Norivellen
  • 2 tl Wasabipasta
  • 0,5 stuks Avocado
  • 6 stuks Krabsticks
  • 0,5 stuks Komkommer
  • 2 el Shoyu
  • 2 tl Gember

Instructies
 

  • Bereid de sushirijst volgens het recept.
  • Verdeel de rijst in porties van 40 gram. Leg een vel nori met de glanzende kant omlaag op een bamboematje met de lange kant naat je toe. Verspreid de rijst met natte handen over de norivellen. Laat een rand van 2 cm vrij aan de verste kant. Druk de rijst niet aan en maak de laag niet te dik. Je moet de nori er nog doorheen kunnen zien.
  • Verdeel een klein beetje wasabipasta over de rijst het dichtsbij. Leg er twee avocadoreepjes nast elkaar open leg er daarnaast twee halve crabsticks op. Voeg tot slot een rij komkommerreepjes toe. Rol de sushi op. Maak het uiteinde van de nori vochtig met wat water en plak het rolletje dicht.
  • Haal het rolletje van de mat en snijd het met een nat en zeer scherp mes in 4 gelijke stukken.
  • Serveer de sushi met shoyu, ingemaakte gember en extra wasabipasta.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sushi met mozzarella en basilicum

Gang Aperatief
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 125 g Sushirijst
  • 2 stuks Paprika, rood
  • 2 el Olie
  • 4 stuks Tomaat. gedroogd
  • 100 g Mozarella
  • 10 blaadjes Basilicum

Instructies
 

  • Kook de sushirijst zoals in het recept van de rijst staat.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de paprika's op een bakplaat en zet ze 30 minuten in de oven, tot het vel zwart geblakerd is. Laat de paprika's afkoelen en ontvel ze. Snijd ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze dan in repen.
  • Vet een vierkant taartblik met losse bodem van 18 x 18 cm in met olie. Bekleed met plastic folie. Laat de folie over de randen hangen, om het uithalen te vergemakkelijken. Druk een laag rijst van 3 cm in de vorm. Vet de rijst in met een beetje olie om het beleg beter te laten plakken.
  • Verdeel de paprika en mozzarella in brede diagonale repen over de trijst. Leg er steeds dunne repen basilicum en zongedroogde tomaat tussen. Bedek de sushi met plasticfolie en zet er een andere vorm op met iets zwaars erop. Zet 15 minuten in de koelkast, haal het gewicht eraf en haal de sushi's uit de vorm. Snijd hem in nette stukken met een nat, zeer scherp mes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Maak de crostini door stokbrood in plakjes te snijden, met olie te bestrijken en met wat kruiden te bestrooien. Zet dan in de oven op 175 graden tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

Snijd de pomodori doormidden en haal het sap met de pitjes eruit. Besprenkel met olijfolie, knoflook en kruiden en zet ze in de oven op 150 graden, ongeveer 2 uur. Hou goed in de gaten, ze mogen niet verbranden. Als ze voldoende gedroogd zijn, eruit halen. Ook al is dat eerder dan 2 uur. Laat afkoelen.

Beleg elke crostini met een halve gedroogde tomaat. Bestrooi met grofgemalen zeezout en peper.

crostini met gedroogde tomaten

Gang Bijgerecht
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Stokbrood
  • 5 cl Olijfolie
  • 10 takje Tijm
  • 5 takje Rozemarijn
  • 10 stuks Pomodori tomaten
  • 2 teentje Knoflook
  • Zout
  • Peper

Instructies
 

  • Maak de crostini door stokbrood in plakjes te snijden, met olie te bestrijken en met wat kruiden te bestrooien. Zet dan in de oven op 175 graden tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Snijd de pomodori doormidden en haal het sap met de pitjes eruit. Besprenkel met olijfolie, knoflook en kruiden en zet ze in de oven op 150 graden, ongeveer 2 uur. Hou goed in de gaten, ze mogen niet verbranden. Als ze voldoende gedroogd zijn, eruit halen. Ook al is dat eerder dan 2 uur. Laat afkoelen. Beleg elke crostini met een halve gedroogde tomaat. Bestrooi met grofgemalen zeezout en peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

knolselderij met appel

Gang Voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Knolselderij
  • 5 dl Melk
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • 1 stuks Granny Smith
  • 100 g suiker

Instructies
 

  • Maak de knolselderij schoon en snijd met de mandoline in dunne plakjes. Breng de melk, met een snufje zout, aan de kook en schraap het vanillestokje hierin leeg. Doe het stokje er ook bij. Doe de gesneden knolselderij erbij en laat zachtjes koken tot het gaar is, ongeveer 20 minuten. Haal de knolselderij uit de melk en stapel ongeveer 5 plakjes op elkaar. Druk met een rechthoekige vorm mooie rechthoekjes uit en leg weg, afgedekt met alu folie om warm te houden. Of, als je het later pas gebruikt, laat afkoelen en wikkel het in plasticfolie. Laat dan weer op temperatuur komen in de stoomoven of boven een pan zacht kokend water. Maak terwijl de knolselderij aan het koken is, de karamel voor de appel. Schil de appels en snijd ze in kleine brunoise, ongeveer 4 mm vierkant. Doe de appel bij de karamel als deze bruin kleurt. Laat even staan, zodat de appel iets zacht wordt. Leg dan een dun laagje appel op de knolselderij, haal het rechthoekje weg en leg met een palletmes op een voorverwarmd bord. Een zwart bord is mooi, dat steekt goed af tegen het roomkleurige van de knolselderij. Geef een draai van de pepermolen over het gerecht.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mandarijenroom

Gang Sauzen
Porties 15

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Mandarijnen
  • 2 dl Room

Instructies
 

  • Pers de mandarijen uit. Sla de room stijf en spatel voorzichtig het sap erdoor. Doe in de kidde en zet weg tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pompoensoep met mandarijenenroom en lavas

Gang Soepen
Porties 15

Ingrediënten
  

  • 120 cl Pompoensoep
  • 2 dl Mandarijnenenroom
  • 15 blaadjes Lavas

Instructies
 

  • Maak de pompoensoep uit het recept. Maak de mandarijnenroom voor de espuma. Schenk de pompoensoep in een amusekopje en spuit een toef room op de soep. Garnee met een blaadje lavas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Knolsederijlasagne met foelie en appel

Gang Voorgerecht
Porties 15

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Knolselderij
  • 1,5 l Melk
  • 5 blaadjes Foelie blad
  • 5 stuks Kruidnagels
  • 5 stuks Granny smith
  • 300 g Suiker
  • 3 el water
  • 5 g Zout

Instructies
 

  • Maak de knolselderij schoon en snijd in dunne plakjes op de mandoline. Stans er met een vormpje vormpjes uit. Rechthoekig of rond, net wat uitkomt. Zet de melk op het vuur. Doe de foelie en kruidnagel en wat zout erbij. Wanneer de melk tegen de kook aankomt de plakjes knolselderij erbij doen. Laat garen tot de plakjes zacht zijn. Haal ze er dan uit en laat uitlekken in een vergiet. Schil terwijl de knolselderij gaart, de appels. Snijd ze in brunoise van 5 mm. Maak een karamel van de suiker en een paar eetlepels water. Wanneer de suiker bruin is, de appelsblokjes erbij doen en een minuut of 5 laten karameliseren boven een zacht vuurtje. Zet dan het vuur uit en doe de appeltjes in een kommetje om niet verder te garen. Ze moeten nog wat beet hebben. Opdienen: Verwarm indien nodig de knolselderij, stapel ze mooi op elkaar. Recht boven elkaar of dakpansgewijs. Bedek de bovenkant met de appel. Bewaar tot opdienen in een warme oven. Garneer met een kruidnagel en een blaadje foelie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pasta met groenten

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 g Spaghetti
  • 100 g Doperwten
  • 4 stuks Tomaat
  • 3 takje Tijm
  • 3 takje Oregano
  • 30 g Parmesaanse kaas
  • 10 g Tonijnkuit

Instructies
 

  • Bak groenten in een pan (blokjes tomaat, doperwten, kruiden). Doe wat pastawater erbij. Kook de spagetti. Giet de spagetti af en doe het bij de groenten. Husselen. Doe op het bord, rasp er parmezaan en gedroogde tonijnkuit erover.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!