Linzen met panchetta

Gang Bijgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 250 g Linzen
  • 50 g Pancetta
  • 1 takje Tijm
  • 1 teentje Knoflook
  • Zout
  • Peper

Instructies
 

  • Zet de linzen op met water, takjes tijm en knoflook en gewoon laten garen.
  • Daarna storten op een plaat en af laten koelen.
  • Panchetta (= Italiaans spek) klein snijden en in de koekenpan even laten “zweten” = bakken tot ze doorschijnend zijn. Vet opvangen en met vet en spek de linzen aan maken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Linzen met knolselderij

Gang Bijgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 250 g Linzen uit Le Puy
  • 1 stuks Knolselderij
  • 0,5 l Bouillion
  • 1 stuks Blindsla
  • 100 g Boter

Instructies
 

  • Kook de linzen in de bouillon. Snijd de knolselderij in stukken en kook ze zacht. Laat even afkoelen, afgieten en het vocht bewaren en pureer. Doe de puree bij de linzen. Snijd de bindsla fijn en meng door de linzen. Klop de boter door het selderijvocht en gebruik dit om bij de linzen te geven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aardappelkoek met gegratineerde portobello

Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 800 g Aardappelen vrij bloemig
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • 0,5 l Groentebouillon
  • 4 stuks Portobello
  • 150 g Roomkaas
  • 1 el Honing
  • 2 el Paneermeel
  • 25 g Boter
  • 200 g Kerstomaatjes
  • 1 scheut Olijfolie
  • 1 el Tijm
  • 1 el Rozemarijn
  • 1 teentje Knoflook
  • 2 el Azijn, rode wijn

Instructies
 

  • Schil de aardappelen met een dunschillertje of met een gewoon aardappeschilmesje. Rasp ze met de hand of in de keukenmachine in fijne reepjes. Meng er zout en peper door. Vorm koeken met behulp van een ronde ring met een doorsnee van ongeveer 6 centimeter en een hoogte van 2 centimeter. Druk de koeken goed aan. Laat een klontje boter smelten in een pan met een antiaanbaklaag en verwarm ondertussen de oven voor tot 175 graden. Bak de aardappelkoeken op middelmatig hoog vuur aan beide kanten goudbruin en laat ze 20 minuten garen in de oven. Houd ze warm.
  • Breng een pan met groentebouillon of water met zout aan de kook en verwijder de stelen uit de portobello’s. Kook ze in 3 minuten gaar, haal ze uit de bouillon en laat ze uitlekken.
  • Klop de roomkaas op met de honing en wat zout en peper. Doe dit in een spuitzak met een gladde spuitmond met een opening van ongevee 1 centimeter. Dep de portobello’s droog met een stukje keukenpapier. Spuit op de zijde waar de steel heeft gezeten een spiraal van roomkaas. Bestrooi met het paneermeel en leg er wat flinterdunne stukjes boter op. Laat dit opstijven in de koelkast.
  • Was de kerstomaatjes en dep ze droog. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpannetje en bak hierin de tomaatjes aan met de fijngesneden kruiden en knoflook. Doe dit op een niet te hoog vuur, anders verbranden de kruiden. Wanneer de velletjes gaan openspringen, de azijn erbij doen en heel even laten stoven.
  • Draai de oventemperatuur op naar 210 graden en gratineer hierin de portobello’s. Opmaak van de borden
  • Zet de aardappelkoeken in het midden van de borden. Plaats hierop de gegratineerde portobello’s. Verdeel de tomaatjes eromheen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Parfait van peren met frambozen-truffels

Gang Nagerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

Parfait

  • 3 stuks Peren
  • 2 el Perenlikeur
  • 4 el Citroensap
  • 5 dl Slagroom
  • 6 stuks Eidooier
  • 160 g Poedersuiker

Truffels

  • 1,5 dl Slagroom
  • 600 g Chocolade
  • 100 g Frambozen
  • 6 el Cacaopoeder

Instructies
 

  • Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in grove stukken en doe ze samen met citroensap in een kookpannetje. Kook ze tot puree en laat afkoelen.
  • Klop 5 dl slagroom op tot deze de dikte van yoghurt heeft, dus niet geheel stijf. Bewaar in de koelkast.
  • Breng een ruime pan met water aan de kook en doe de eidooiers samen met de poedersuiker in een mengkom. Als het water kookt, de kom met de eidooiers erin zetten en kloppen tot ze licht verwarmd zijn. Haal ze er direct uit en klop ze, het liefst met een elektrische garde, tot ze koud en stijf zijn.
  • Meng de geslagen room door het ei en als laatste de perenpuree en likeur.
  • Verdeel het geheel over 4 kleine vormpjes of I grote en dek ze af met een stukje plastic folie. Laat ze geheel bevriezen. Dit duurt ongeveer 3 uur.
  • Breng voor de frambozentruffels 11/2 dl slagroom al roerend in een pannetje aan de kook en meng er, van het vuur af 300 gram chocolade door tot het helemaal glad is. Was en droog de frambozen en rnaal of prak ze fijn. Meng de helft ervan door de chocoladeroom en doe dit over in een spuitzak met een gladde spuitmond met een opening van ongeveer I centimeter en laat het in de koelkast licht opstijven.
  • Leg een velletje plastic folie op een plateau en spuit de vulling er in repen op. Laat dit geheel opstijven in de koelkast.
  • Smelt de rest van de chocolade maar laat deze niet te heet worden. Verdeel de repen in staafjes van 4 centimeter en dompel ze eerst door de chocolade met een vork en rol ze vervolgens door de cacao.

Opmaak van de borden

  • Laat 4 borden goed koud worden in de vriezer.
  • Los de perenparfait door de vormen met de onderkant even onder warm water te houden. Zet deze in het midden van de borden en wanneer u I grote heeft gemaakt, verdeel deze eerst in mooie, strakke porties met een warmgemaakt mes. Lepel een beetje frambozenpuree om de parfait been en zet er een paar frambozentruffels bovenop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geroosterde gemengde groenten

Porties 10

Ingrediënten
  

  • 500 g Krielaardappelen
  • 200 g Champignons
  • 2 stuks Ui
  • 2 stuks Paprika, rood
  • 4 stuks Aubergine
  • 6 stuks Courgette
  • 4 el Olijfolie
  • 2 el Balsamicoazijn
  • 5 teentje Knoflook
  • 2 el Ahronsiroop
  • 1 glas Witte wijn
  • 2 tl Teriyaki
  • 1 tl Kaneel
  • 2 takje Tijm
  • 2 takje Rozemarijn
  • 2 takje Lavendel
  • 2 takje Laurierblaadjes
  • 4 stuks Djeroekblaadjes
  • Peper
  • Zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 260 graden. Was de groenten. Halveer de krielaardappeltjes en de champignons. Snijd de uien in dunne schijven, de paprika’s, courgette en aubergines in repen. Meng alles in een grote schaal. Mix olie, azijn, knoflook, ahornsiroop, wijn, teriyaki, kruiden, djeroekblaadjes (of geraspte sinaasappelschil), peper en zout en giet dit over de groenten. Goed door elkaar scheppen, en nog eens, zodat alle groenten glanzen en glimmen. Verdeel over twee vuurvaste ovenschalen en zet in de oven. Regelmatig controleren en husselen, opdat de groenten niet verbranden. Voordat alles uitdroogt (na 40 tot 50 minuten), afdekken met deksel of aluminiumfolie en nog eens 5 tot 10 min. nabakken. Kan op kamertemperatuur geserveerd worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gratin Dauphinois

Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Bijgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 500 g Aardappelen middelgroot
  • 0,5 l Melk
  • 1 stuks Eieren
  • 60 g Boter
  • 125 g Gruyere geraspt
  • 1 mespunt Nootmuskaat
  • 1 teentje Knoflook

Instructies
 

  • De melk aan de kook brengen en wat laten afkoelen.
  • Schil en droog de aardappelen, snijd ze in dunnen rondjes van 2 mm, strooi er wat zout, peper en een mespunt nootmuskaat over, en roer alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kom.
  • Klop het ei los, giet het door een fijne zeef en klop het door de lauwe melk. Roer twee derde van de gruyere door de aardappelen. Giet er zoveel melk bij dat de aardappelen ermee bedekt zijn. Goed door elkaar mengen met een houten lepel. Controleren op peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Wrijf de binnenkant van een ovenvaste schaal in met knoflook en boter, giet het mengsel erin, dat niet hoger mag komen dan 6 a 7 cm.
  • Vul de schaal tot hoogstens 1 cm onder de rand, leg de aardappelplakjes er dakpansgewijs in. Veeg de rand zorgvuldig schoon. Strooi de rest van de geraspte gruyere en de in vlokken verdeelde boter hierover. Eventueel kan er nog wat stijfgeslagen room aan worden toegevoegd.
  • Zet de schaal 60 tot 90 minuten in de voorverwarmde oven, tot u een smeuige, romige puree hebt, die van een fraaie bruine kortst is voorzien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Meloen met garnalen

Porties 8

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Meloen groen en oranje
  • 1 krop Sla
  • 200 g Garnalen
  • 100 g Ardenner ham

Instructies
 

  • Maak van groene en oranje meloen bolletjes. Doe in een schaal wat groene blaadjes sla. Doe er de garnalen bij, ardenner ham en een dressing.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Focaccia met rozemarijn

Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 15 g Gist
  • 280 ml Water
  • 6 el Olijfolie
  • 2 tl Zeezout
  • 2 el Rozemarijn
  • 500 g Bloem
  • 2 tl Zeezout grof

Instructies
 

  • Roer in een kleine kom de gist met de helft van het water tot een gladde massa. Roer 3 eetlepels olie en de rest van het water erdoor. Voeg het zout, de gehakte rozemarijn en de helft van de bloem erbij. Meng dit met de hand goed door elkaar en kneed dan zoveel van de resterende bloem erdoor dat het deeg zacht maar niet plakkeng wordt.
  • Kneed het deeg 10 minuten op een licht met bloem bestoven werkblad tot het glad en soepel is (of tot 5 minuten op lage snelheid in een mengmachine met een deeghaak). Leg het in een licht met olie ingevette mengkom en keer het om, zodat het helemaal met olie bedekt is. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat bij normale kamertemperatuur rijzen tot het in omvang verdubbeld is – ca. 2 uur.
  • Kneed het deeg door, haal het uit de kom en vorm het tot een rechthoek. Druk het stevig in de broodvorm, druk het goed in de hoeken en beklop de bovenkant tot deze mooi glad is. Dek de vorm af en laat het weer rijzen tot de omvang bijna verdubbeld is – 45 minuten tot 1 uur. Bestuif de vingertoppen met bloem en druk kuiltjes van 1 cm diep in het gerezen deeg. Dek af en laat rijzen tot het deeg tweemaal zo hoog is – ca. 1 uur. Prik takjes rozemarijn in de kuiltjes en vul ze met olijfolie. Bestrooi met zeezout. Bak het 20-25 minuten in een voorverwarmde oven (220’C) goudbruin. Laat op een rooster afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spaghetti met Italiaanse tomatensaus

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Hoofdgerecht
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 5 dl Olijfolie
  • 10 stuks Ui
  • 10 teentje Knoflook
  • 5 dl Groentebouillon
  • 7,5 tl Zout
  • 2,5 tl Peper
  • 5 el Peterselie
  • 5 el Basilicum
  • 5 kg Tomaat
  • 2250 g Spaghetti
  • 125 g Parmesaanse kaas

Instructies
 

  • Ontvel de tomaten, verwijder pulp en snijd klein.
  • Verhit de olie in een ruime diepe frituurpan of in een niet te grote pan, bij een matige temperatuur. Voeg als de olie heet is, de uien en knoflook toe. Fruit ze, al roerende, ca. 5-7 minuten, of tot de uien zacht en doorschijnend, maar niet bruin zijn.
  • Voeg de groentebouillon toe en verhoog de temperatuur. Breng het aan de kook. Verlaag de temperatuur en roer er het zout, de peper, peterselie en basilicum door.
  • Doe er de tomaten bij en meng alles goed door elkaar. Breng weer aan de kook.
  • Verlaag de temperatuur, sluit de pan en laat de saus, al roerende, ca. 30-35 minuten zachtjes koken, of tot ze gebonden is.
  • Breng intussen in een ruime pan het water en zout bij een hoge temperatuur aan de kook. Kook de spaghetti gaar. Doe de spaghetti in een ruime, diepe schotel of kom. Neem de tomatensaus van het vuur en giet ze over de spaghetti. Meng beide met twee lange lepels. Strooi er de geraspte kaas over en serveer het.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

courgettesoep

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Courgette
  • 2 el Olijfolie
  • 7,5 dl Groentebouillon
  • 2 el Basilicum
  • 2 el Peterselie
  • 30 g Parmesaanse kaas
  • Zout
  • 1 stuks Eieren
  • 1 stuks Ui
  • 50 cl Room

Instructies
 

  • Snij de courgette in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan. Fruit eerst de ui en dan de courgette zachtjes glazig. Voeg de bouillon toe en kook de soep in circa 15 minuten zachtjes gaar. Pureen de soep in de blender. Klop het ei los met de verse kruiden en kaas. Roer enkele lepels hete soep door het eimengsel en voeg dit dan al roerend aan de soep toe. Warm de soep nog even door, maar laat hem niet meer aan de kook komen. Vlak voor het opdien room erbij. Kan ook koud gegeten worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!