Sla

Sla met balsamico dressing
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 2 krop Sla
  • 1 stuks Sjalotje
  • 9 el Olijfolie
  • 6 el Azijn, balsamico
  • 9 el Pitten
  • 2 stuks Tomaat
  • 1 stuks Paprika, groen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Panir

Verse kaas
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Vedisch
Porties 5

Ingrediënten
  

  • 2 l Melk volle
  • 0,5 l Yoghurt of 4 ei citroensap

Panirballetjes

  • 0,75 tl Zout
  • 0,5 tl Kurkuma
  • 0,25 tl asafoetida
  • 1 el Koriander fijngesneden blaadjes

Instructies
 

  • Breng de melk aan de kook in een pan die zo groot is dat melk omhoog kan komen zonder dat ze overkookt. Maak intussen een vergiet gereed door het aan de binnenkant met twee kaasdoeken te bekleden en het boven een pan te zetten waar de melk in opgevangen kan worden.
  • Als de melk omhoog begint te komen, roer je er langzaam stremsel doorheen. Laat de melk weer aan de kook komen en een paar minuten doorkoken. De sponsachtige panir zal zich onmiddellijk van de helder geel-groene wei afscheiden. Als de wei niet helemaal helder (te wit) wordt, doe je er nog een beetje yoghurt of citroensap bij. Zijn de panir en wei volledig van elkaar gescheiden, dan vang je de panir op in de kaasdoek.
  • Wil je stevige panir hebben om blokjes van te snijden of tot een deeg te kneden, bindt de panir dan in de kaasdoek en pers hem enige tijd onder een gewicht (bijvoorbeeld een pan met water). Hoe langer de panir geperst wordt, hoe steviger hij wordt. Haal het gewicht er af en snij de panir zoals je hem hebben wilt. Panir wordt ook stevig als je hem in een kaasdoek ophangt en laat uitlekken.
  • Als je zachte kaas wilt hebben om te verkruimelen of te kneden, wikkel de kaasdoek dan gewoon stevig om de panir en pers er onder koud stromend water met je handen het vocht uit.
  • Om panirballetjes te maken ga je als volgt te werk: Doe de panir in de keukenmachine als hij volledig is afgekoeld. Voeg de kruiden naar smaak toe. Maal de panir met de kruiden tot alle panir meebeweegt. Vervolgnes kun je er makkelijk balletjes van draaien en goudbruin frituren in de ghi.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kikkererwten met zongedroogde tomaten, koriander

Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 100 g Tomaat, gedroogd
  • 5 el Limoen
  • 5 el Olijfolie
  • 3 teentje Knoflook
  • 2 tl Peper, roze
  • 600 g Kikkererwten
  • 7 el Koriander
  • 75 g Pijnboompitten
  • Peper
  • Zeezout
  • Rozenblaadjes

Instructies
 

  • Meng in een kommetje de in reepjes gesneden, zongedroogde tomaten met vier eetlepels van de marinade, het limoensap, olijfolie en knoflook. Bedek het en laat minimaal een uur marineren op kamertemperatuur. Vermaal de roze peper in een vijzel. Schep vervolgens kikkererwten, zongedroogde tmaten (incl. de marinade) en kruiden (roze peper en koriander) door elkaar en laat 2 uur staan. Verwarm de oven voor op 190 graden. Spreid de pijnboompitten uit op een bakblik en rooster ze 3 tot 5 minuten in de oven. Meng ze pas op het allerlaatst met de kikkererwten. Indien gewenst, vlak voor het opdienen wat extra olijfolie of limoensap toevoegen. Garneer met rozenblaadjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Wortelsoep met gember en sinasappel

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Soepen
Porties 5

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Winterwortel
  • 2 stuks Gember stemgember
  • 1 stuks Sinaasappelsap
  • 0,5 stuks Sinaasappelschil
  • 1 l Groentebouillon
  • Zout
  • Peper

Instructies
 

  • Kook wortelen in de groentebouillon zacht, samen met de geraspte sinasappelschil en sinasappelsap. Even laten afkoelen en dan pureren in de blender. Breng op smaak met peper en zout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tabouleh

Bereidingstijd 24 minuten
Totale tijd 24 minuten
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 300 g Couscous
  • 700 g Tomaat
  • 1,5 dl Olijfolie
  • 1 dl Witte wijn
  • 1 bosje Munt
  • 1 bosje Peterselie
  • 3 stuks Ui fijngehakt
  • 2 stuks Citroen uitgeperst
  • 3 teentje Knoflook geperst

Instructies
 

  • Taboule is een couscous gerecht dat niet gekookt wordt, maar "gaar" gemaakt wordt door het vocht van citroen en tomaten. Strooi in een grote kom de couscous. Voeg de in stukken gesneden tomaten toe, de gehakte munt, peterselie en uien. Meng er olie, witte wijn, citroensap, knoflook, peper en zout door. Dek af en zet koel weg gedurende 24 uur. Roer af en toe door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Jonge gerookte bietjes met kleine uitjes

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 12 stuks Bieten jonge
  • 12 stuks Uitjes kleine, meloeskes
  • 0,5 bosje Dragon
  • 1 stuks Eidooier
  • 10 g Boter
  • 1 dl Dragonazijn
  • 5 dl Wijn, rood
  • 1 scheut Balsamicoazijn
  • 60 g Boter gesmolten
  • 0,5 teentje Knoflook
  • 1 tl Mosterd

citrusmarmelade

  • 200 g Citroen
  • 1 dl Azijn
  • 1 stuks Sjalotje
  • 0,5 teentje Knoflook
  • 1 stuks Laurierblaadjes
  • 3 stuks Kruidnagels
  • 3 g Pectine
  • 60 g Basterdsuiker witte

Instructies
 

  • Maak de bietjes schoon en kook ze gaar in de rode wijn met de knoflook en een scheutje aceto balsamico. Rook ze na het koken kort. Kook het bietenvocht in tot ze stroperig maar niet bitter is. Ontvlies de kleine uitjes en kook ze kort. Hol ze uit en bewaar de kapjes. Rook ze na het garen kort. Klop voor de saus de eidooiers met de wijnazijn op in een pannetje boven kokend water. Blijf kloppen tot de saus gaat glimmen en binden. Voeg dan druppelsgewijs de gesmolten boter toe, met een klein beetje mosterd en wat fijngehakte dragon. Verwarm de bietjes in de siropp, vul de uitjes met citrusmalmaelade en serveer er de saus bij. Snijd voor de citrusmarmelade de citroenen in stukjes en zet deze met de aangegeven ingredienten (met uitzondering van de pectine en suiker) op met zoveel water dat ze net onder staan. Laat onder een niet geheel afgesloten deksel zachtjes pruttelen tot bijna alle vocht is verdampt. Voeg dan de suiker en de pectine toe, laat even doorkoken en roer geod door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Boerenpaté

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 350 g Kalfsschouder uitgebeend
  • 450 g Varkensvlees doorregen met zoveel mogelijk vet
  • 275 g Ontbijtspek
  • 225 g Varkenslever
  • 30 stuks Jeneverbessen
  • 20 stuks Peperkorrels zwarte
  • 1 tl Zout
  • 0,25 tl Foelie gemalen
  • 2 teentje Knoflook uitgeperst
  • 1 tl Tijm
  • 1,25 dl Witte wijn
  • 2 el Cognac
  • 6 stuks Laurierblaadjes voor de garnering

Instructies
 

  • Hak de vleessoorten apart fijn en eindig met de lever. Snijd het in stukken en doe in de vleesmolen. Maak er fijn gehakt van. Doe al het vlees dan in een grote kom en meng het heel grondig. Kneus eerst de jeneverbessen (houd er een antal apart voor de garnering) en dan de peperkorrels in de vijzel en doe ze met zout, foelie, knoflook en tijm bij hjet vlees. Meng nog grondiger om de smaken gelijkmatig te verdelen. Voeg de wijn en de cognac toe, meng opnieuw, leg een schone theedoek op de lopm en zet hem een paar uur op een schone plaats om de smaken aan elkaar te laten wennen. Verhit de oven voor op 150 graden. Doe het vlees in de terrine en garneer de bovenkant met laurier en jeneverbessen. Zet de terrine in een braadslee die half gevuld is met water en zet het geheel ca 1 3/4 uur in de het midden in de oven. De gare paté zal flink geslonken zijn. Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen, maar gooi niets van het omringende vocht weg: als de paté is afgekoeld houdt het laagje vet en gelei hem lekker mals. Laat de paté koud worden. Leg een dubbele laag alu folie op de bovenkant en zet er minstens een paar uur iets zwaars op om hem samen te persen. Zet hem zo een nacht in de koelkast. Haal hem minstens 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast en laat hem op kamertemp komen. Stort hem, verwijder vet en geleid en snij hem in plakken. Serveren met dikke sneden geroosterd boerenbrood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pain de campagne

Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 450 g Bloem ongebleekt meel
  • 30 g Volkoren meel fijngemalen
  • 1,5 tl Zeezout
  • 200 g Zuurdesem
  • 325 ml water handwarm

Instructies
 

  • Beide meelsoorten met het zout mengen in een grote kom en in het midden een kuiltje maken. Desem in het kuiltje doen en water erop schenken. Eerst de desem met het water tot een dik beslag roeren en dan geleidelijk het meel erdoor werken, zodat een tamelijk zacht deeg ontstaat. Afhankelijk van de dikte van de zuurdesem kan het nodig zijn lepelsgewijs nog wat meel of water toe te voegen. Op een met bloem bestoven werkvlak 10 minuten goed kneden tot het deeg heel glad en elastisch aanvoelt. Terug in de kom, afdekken met folie en op een warmen plaats laten rijzen tot het volume verdubbeld is. Dit duurt 2 a 3 uur. Het gerezen deeg neerslaan, tot een bal vormen en met bloem bestuiven. Leg een linnen theedoek in een mandje of vergiet en doe het deeg erin. Sluit af met een grote, iets opgeblazen plastic zak en laat op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is. Tegen het einde van de rijstijd de oven op 230 graden voorverwarmen. De bakplaat verwarmen in de oven. De deegbal op de hete plaat leggen en de bovenkant snel met een scherp mes inkerven. In de hete oven schuiven en snel wat water verstuiven in de oven. 30 a 35 minuten bakken. De onderkant moet hol klinken, dan is het goed. Op een rooster laten afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zwitsers boerenbrood

Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 200 g Roggemeel volkoren
  • 75 g Volkoren meel
  • 75 g Bloem tarwebloem
  • 1 tl Zeezout
  • 150 ml water handwarm
  • 150 ml Melk handwarm
  • 15 g Gist verse gist of 7 g gedroogde

Instructies
 

  • De meelsoorten en het zout in een grote kom mengen. Bij koud weer het meel even opwarmen in de oven.. Een kuiltje in het midden maken. Melk met water in een kom doen, gist erboven verkruimelen, gladroeren en in het kuiltje schenken. Het meel geleidelijk door het vocht werken tot een enigszins zacht deeg ontstaat. Op een met bloem bestoven aanrecht kneden, 5 minuten. Terug in de kom doen, met folie afdekken en 1½ tot 2 uur laten rijzen tot het volume verdubbeld is. Het deeg op een met bloem bestoven aanrecht neerslaan, tot een bal vormen, door bloem rollen, op de ingevette bakplaat leggen en in een grote, iets opgeblazen afgesloten plastic zak 1 uur laten rijzen, tot het volume verdubbeld is. Het geeft niet als de bovenkant scheurtjes vertoont. In tussen de oven voorverwarmen tot 230 graden. Een braadslee met water onder in de oven schuiven voor de stoom. De deegbal met eens cherp mes inkerven, ruitjes. Het brood 25 - 30 minuten bakken tot het hol klinkt aan de onderkant. Op een rooster laten afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hutspotkroketten

3 stuks per persoon
Gang Bijgerecht
Porties 45

Ingrediënten
  

  • 1,5 stuks Winterwortel
  • 0,75 stuks Knolselderij
  • 375 g Aardappelen
  • 3 stuks Ui
  • 150 g Paneermeel
  • 1,5 el Mosterd
  • Arachide olie om in te frituren
  • Zout
  • Peper

Instructies
 

  • Aardappelen koken en verwerken als aardappelpuree, wel vrij droog houden. Wortel en knolselderij heel fijn snijden en even blancheren. Uien in blokjes snijden en bakken (geeft zoetere smaak). Alles mengen en op smaak brengen met peper en zout en mosterd. Een dag van tevoren de basis voor de kroketten maken zodat het kan opstijven in de koelkast. Van de hutspot met een lepel balletjes knijpen en in de vorm van een kroketje rollen, of met een spuitzak 2 cm dikke rolletjes spuiten en reepjes van 10 cm afsnijden en in de koeling laten opstijven, door de paneermeel, eiwit en weer paneermeel en frituren in de arachideolie. De hutspot met extra zout en mosterd op smaak brengen anders wordt het een flauw hapje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!