Lasagne met aubergine en basilicum

Porties 10

Ingrediënten
  

tomatensaus

  • 1 el Olijfolie
  • 0,5 stuks Ui
  • Zout
  • Peper
  • 6 blaadjes Basilicum
  • 6 teentje Knoflook
  • 0,25 dl Wijn, rood
  • 1 kg Tomaat gepeld. ontdaan van zaadjes
  • 1 Blik tomaat of gepelde
  • 1 stuks Laurierblaadjes

aubergine

  • 1,5 kg Aubergine aubergine: in plakken van 1.5 cm
  • 3 el Olijfolie
  • 2 teentje Knoflook

samenstellen

  • 50 g Parmesaanse kaas
  • 75 g Provelone kaas
  • 75 g Mozarella
  • 0,25 bosje Basilicum
  • 500 g Pastavellen

Instructies
 

Tomatensaus

  • Verhit de olijfolie in een sauspan.
  • Voeg de ui, 1/2 tl zout, een snufje peper en de basilicum toe.
  • Bak op gematigd vuur even aan gedurende 5-7 minuten.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 5 minuten op een zacht vuur.
  • Voeg de wijn toe en laat 1 a 2 minuten zachtjes koken totdat het vocht bijna verdampt is.
  • Voeg dan de tomaten, 1/4 tl zout en het laurierblad toe.
  • Laat gedurende ca. 30 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper en zout. Aubergine 1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bestrijk de plakken aubergine met de olijfolie, knoflook, 1/2 tl zout en een paar snufjes % peper.
  • Leg de plakken op een vel bakpapier en bak gedurende 15 a 20 min., totdat de plakken in het midden zacht zijn geworden.
  • Laat afkoelen en snijd in dikke repen. Breng op smaak met zout en peper
  • De aubergine dient goed op smaak gebracht te worden.

Het samenstellen van de lasagne

  • Meng alle kaas door elkaar en zet 1/4 van de kaas apart om gedurende het bakken over het gerecht te strooien.
  • Houd 1 el basilicum apart om daarmee het gerecht te bestrooien wanneer het klaar is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schep wat tomatensaus op de bodem van een rechthoekige ovenschaal van 24 cm bij 24 cm en bedek dit met een laagje pastavellen.
  • Schep nog een laagje saus over de pasta en leg hierop de helft van de plakken aubergine. Bestrooi met de helft van de gemengde kaas, de helft van de fijngehake basilicum en leg hierop een laag pastavellen.
  • Schep een laatste laag tomatensaus hier overheen, gevolgd door de overige plakken aubergine en basilicum, de rest van de kaas en een laatste laag pastavellen.
  • Besluit met de bechamelsaus met ricotta custard.
  • Dek de ovenschaal af en bak gedurende 20 minuten. Bestrooi met achtergehouden kaas en bak, onafgedekt, gedurende 10 a 15 minuten, totdat de bechamelsaus “has set”.
  • Haal uit de oven en bestrooi met de achtergehouden basilicum. Variatie: Voor een sterkere basilicumsmaak kan pestosaus in plaats van basilicum worden gebruikt. Schep de saus over de plakken aubergine en bestrooi dan met kaas.

Notities

Ook kan de lasagne zonder bechamelsaus worden gemaakt. In plaats daarvan heeft men meer tomatensaus nodig als laatste laag over de pastavellen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept