Zalm in mango-gembersaus

Gang Hoofdgerecht vis
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 g Zalm, vers
  • 1 scheut Citroensap
  • 2 teentje Knoflook
  • 1 el Dragon
  • 2 stuks Sjalotje
  • 1 stuks Tomaat
  • 1 stuks Mango
  • 1,5 dl Visfond
  • 1 el Gembersiroop
  • 25 g Boter

Instructies
 

  • Leg de zalmsteaks naast elkaar in een ondiepe schaal en verdeel er citroensap, knoflook, dragon, peper en zout erover. Dek de schaal af en zet minstens 1 uur in de koelkast. Pureer de sjalotj, tomaat en mango in de keukenmachine of blender tot een gladde saus. Voeg de visfond en de gembersiroop toe, meng alles nog even en zet apart. Smelt de boter in een koekenpas en bak de zalmsteaks ca. 3 minuten aan beide zijden. Voeg de mangopuree toe en laat afgedekt nog 5 minuten zachtjes koken tot de zalm gemakkelijk uit elkaar valt. Leg de steaks op borden. Verwarm de saus, voeg zout en peper toe en schenk de sauz over de vis. Serveer warm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tajine met pruimen en rozijnen

Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht vlees
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1,5 l Water
  • 600 g Lamsvlees
  • 2 stuks Ui
  • Olijfolie
  • 1 tl Peperkorrels
  • 0,5 bosje Koriander
  • 1 el Suiker
  • 1 tl Kaneel
  • 250 g Rozijnen
  • 250 g Pruimen

Instructies
 

  • Snijd het lamsvlees en de gepelde uien grof en doe ze met een scheut olijfolie en de peperbolletjes in een middelgrote braadpan. Maal er flink wat peper over en zet de pan 5 minuten op hoog vuur om het vlees flink te braden. Schep alles regelmatig om.
  • Snijd de koriander fijn en voed deze met de suiker en kaneel toe. Laat alles regelmatig omscheppend nog 5 minuten op hoog vuur staan.
  • Voeg het water toe, zet een deksel op de pan en breng de inhoud aan de kook. Draai het vuur zodra het water kookt laag en laat het geheel 45 minuten achtjes pruttelen. Roer regelmatig om.
  • Zet een zeef op een schone pan en giet de tajine erdoor zodat een heldere vloeistof overblijft. Haal het vlees eruit, de rest wordt niet meer gebruikt.
  • Verwarm de heldere tajine tot hij weer zachtjes kookt. Doe het vlees, de rozijnen en de gedroogde pruimen erin en laat de tajine nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Geef couscous bij de tajine.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bieten-waterkerssalade

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 bosje Minibietjes
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 stuks Citroensap
  • 60 ml Olijfolie
  • 0,25 stuks Sinaasappel
  • 0,5 stuks Citroen
  • 1 stuks Limoen
  • 0,5 bosje Waterkers

Instructies
 

  • Was de bieten goed, snijd het loof af tot ongeveer 3 cm. Snijd de wordtels eraf. Stoom de bieten 10-15 minuten, of tot ze zacht zijn. Klop, terwijl de bieten koken, de knoflookpasta met het citroensap en de olijfoloie door elkaar voor de dressing. Als de bieten voldoende zijn afgekoeld om vast te pakken, schil ze dan en snijd de grotere doormidden. Breng de bieten op smaak met royaal peper en zout en schenk, terwijl ze nog warm zij n, de dressing erover en schep deze er voorzichtig door. Schil het citrusfruit en snijd de witte vliesjes weg. Snijd met een scherp mesje voorzichtig tussen elk partje het membraan los en laat het fruit uit zijn jasje glijden. Haal de pitjes eruit. Snijd de partjes in kleine stukjes. Doe het fruit samen met de waterkers bij de bieten en schep voorzichtig om.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Koffiebroodje

Gang Patisserie
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 250 g Bloem
  • 15 g Gist
  • 0,5 stuks Eieren
  • 20 g Suiker
  • 4 g Zout
  • 37,5 g Boter
  • 115 ml Melk
  • 400 g Banketbakkersroom
  • 100 g Rozijnen

Instructies
 

  • Voor het deeg 500 gr bloem 30 gr verse gist 1 ei 40 gr suiker 8 gr zout 75 grboter 230 ml melk. Maak de banketbakkersroom en laat even opstijven Rol hetdeeg uit tot een vierkant van +/- 30 cm leg er de room over verdeel er rozijnen over.Rol het op van onder naar boven . Rol hetdeeg tot een lengte van 40 cm. Snij de rol in schijven van een 2 tot 3 cm Laat nog even rijzen tewijl de oven voorverwarmen op 180° bij een warmeluchtoven en in een gewone oven en bak ze 15 min Je kunt ze als ze klaar zijn bestijken met afdekgelei of witte gebakglazuur .
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dadeltaart

Tunesische dadeltaart
Gang Patisserie
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 250 g Dadels
  • 100 g Hazelnoten
  • 100 g Amandelen
  • 1 el Honing
  • 75 g Suiker
  • 50 g Boter gesmolten
  • 4 stuks Eidooier
  • 4 stuks Eiwit
  • 1 el Sinaasappelrasp
  • 30 g Maizena
  • 1 klontje Boter

glazuur

  • 100 g Poedersuiker
  • 0,75 stuks Eiwit
  • 3 druppel Citroensap

Instructies
 

  • Houd enkele dadels achter voor garnering. Hak de rest van de noten in de keukenmachine. Meng ze met honing, suiker en gesmolten boter. Klop in een kom eierdooiers schuimig door elkaar. Los de maizena op in het sinaasappelsap en voeg toe aan het eiermengsel. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en schep het schuim door het noten/ei-mengsel.
  • Beboter de springvorm en schep het deeg erin. Zet de springvorm in een oven van 220 graden voor 15 minuten. Schakel de oven terug tot 200 graden en bak nog 15 minuten. Laat de taart in de vorm afkoelen en verwijder de vorm. Bestrijk de taart met glazuur en garneer met dadels.

Glazuur

  • Zeef de poedersuiker in een kom en roer er in gedeelten het eiwit door tot een gelijkmatige massa is ontstaan. Voeg wat druppels citroensap toe.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Blinis met bosvruchten

Gang Nagerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 500 g Blinis
  • 50 g Bramen
  • 50 g Frambozen
  • 50 g aardbeien
  • 50 g Aalbessen

Instructies
 

  • Maak de blinis volgens het blinis recept. Bestrooi ze met poedersuiker en decoreer met de bosvruchten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tarte tatin van witlof met provoleronekaas en Sali

Gang Bijgerecht
Porties 6 Personen

Ingrediënten
  

deeg

  • 400 g Bloem
  • 200 g Boter
  • 2 stuks Eieren
  • 1 tl Zout

vulling

  • 600 g Witlof
  • 1 bosje Salie
  • 30 g Boter
  • 200 g provolone of andere goed smeltende kaas

caramel

  • 200 g Suiker
  • 6 el water

Instructies
 

Deeg

  • Maak het deeg door alle ingrediënten goed met elkaar te mengen en aan het eind een beetje te kneden. Kneed niet te lang, anders wordt het deeg te elastisch. Zet een half uurtje in de koeling.

Witlof

  • Snijd de witlof doormidden en haal de harde kern eruit. Leg de helften netjes naast elkaar op het werkblad.

Caramel

  • Maak een karamel van het water en de suiker. Wanneer het bruin is, meteen het vuur uitzetten. Schenk de karamel direct in de bakvormen voor de tarte tatin.

Samenstellen en afmaken

  • Verwarm de oven voor op 180ºC, hete lucht. Schik de witlofhelften netjes in een cirkel in de taartvorm. Doe er een paar klontjes boter op en bestrooi met de gehakte salie. Leg er de plakjes kaas bovenop. Rol het deeg uit tot een ronde plak die iets groter is dan de taartvorm. Leg de deegplak op de witlof en kaas met de randen naar beneden gedrukt. Zet in de oven en bak nog een half uur tot 40 minuten, tot het deeg mooi bruin is. Haal de vorm uit de oven en laat even afkoelen. Draai dan de vorm tussen twee borden om, laat het overtollige vocht weglopen. Serveer heet.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Colombiaanse ananascustard

Gang Nagerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

Custard

  • 350 g Ananas
  • 150 g Bastersuiker
  • 4 stuks Eieren

Karamel

  • 4 el Suiker
  • 1 stuks Limoensap

Instructies
 

  • Pureer de stukjes ananas tot een glad geheel. Doe de puree in een pan en voeg de suiker toe. Kook 5 minuten tot het mengsel met een derde is geslonken. Het mengsel dient vrij dik te zijn, maar niet zo dik als jam. Voeg zo nodig wat water toe. Doe in een kom en laat afkoelen. Maak de saus. Verhit de kristalsuiker in een steelpan op matig vuur. Schud de pan zodra de suiker langs de rand begint te karameliseren; roer niet. Neem de pan van het vuur zodra alle suiker is gesmolten en de karamel goudbruin is. Roer het cirtoen sap erdoor, pas op, want het kan spatten. Voeg het sap beetje bij beetje toe. Verdeel de karamel over de vormpjes en zorg ervoor dat de bodem bedekt is met saus. Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de losgeklopte eieren door het afgekoelde ananasmengsel. Verdeel hetmengsel over de vormpjes. Zet ze in een braadslee. Giet in de braadslee zoveel warm water dat de vormpjes to the helft van de rand in het water staan. Dek af met aluminiumfolie en bak 45 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen. Stort de puddinkjes vlak voor het serveren op bordjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tajine van gehaktballetjes in tomatensaus

Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Gang Hoofdgerecht vlees
Porties 6

Ingrediënten
  

gehakt

  • 675 g Gehakt, runder
  • 1 stuks Ui
  • 3 el Peterselie
  • 1 snufje Chili peper
  • 1 tl Kaneel
  • 0,5 tl Gemberpoeder
  • 1 tl Komijnpoeder
  • 6 Eieren op het eind

Saus

  • 2 stuks Ui
  • 2 el Olijfolie
  • 2 teentje Knoflook
  • 675 g Tomaat
  • 1 tl Suiker
  • 1 stuks Spaanse peper
  • 3 el Peterselie
  • 3 el Koriander

Instructies
 

  • Maak eerst de saus in een grote, lage pan die je op tafel kunt zetten. Bak de ui zacht in de olie en roer de knoflook erdoor. Voeg omaten, suiker, Spaanse peper en wat zout toe. Roer goed en laat 20 minuten sudderen, tot de saus is ingedikt.
  • Maak ondertussen de gehaktballetjes. Meng gehakt, ui, peterselie, specerijen en wat zout en peper en kneed er een smeuige massa van. Wrijf je handen in met wat olie, zodat het vlees niet blijft plakken, en rol van het vlees balletjes ter grootte van een knikker. Leg ze naast elkaar op een bord.
  • Verhit een dunne laag plantaardige olie in een koekenpan en braad daarin de gehaktballetjes in porties, waarbij u de pan licht heen en weer beweegt en de balletjes draait, zodat ze rondom bruin worden. Ze moeten van binnen roze blijven. Neem ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Voeg peterselie en koriander toe aan de saus, leg daarin de gehaktballetjes en laat circa 5 minuten sudderen, totdat ze gaar zijn. Breek de eieren boven de saus en laat het eiwit stollen. Serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Vitello tonnato

Gang Voorgerecht vlees
Keuken Italiaans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

vlees

  • 1,25 kg Kalfslende
  • 1 stuks Wortelen
  • 1 stengel Bleekselderij
  • 1 stuks Ui
  • 4 takje Peterselie
  • 1 stuks Laurierblaadjes

mayonaise

  • 2 stuks Eidooier
  • 3 dl Olijfolie
  • 2 el Citroensap
  • Zout

tonijnsaus

  • 200 g Tonijn
  • 5 stuks Ansjovis
  • 2,5 dl Olijfolie
  • 3 el Citroensap
  • 3 el Kappertjes

garnering

  • 1 stuks Citroen
  • 10 stuks Olijven, zwart
  • 2 el Kappertjes
  • 4 takjes Peterselie
  • 5 stuks Ansjovis

Instructies
 

  • Doe het vlees in een pan water met de groenten en laat ongeveer 2 uur zachtjes koken. Het vlees moet gaar worden. Maak van de eidooiers en olie een mayonaise, voeg daarna de overige ingredienten toe. Doe dit in de keukenmachine, alles wordt dan mooi gepureerd. Snijd het afgekoelde vlees in dunnen plakken en leg een laag plakjes op een schaal. Doe er een laag saus over en dan weer vlees. Doe dit tot het vlees op is en eindig met een laag saus. Bestrooi met de kappertjes. Laat het liefst een nacht staan, dan trekken de smaken goed door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!