Gebak.
Snijd de sinaasappels in stukken en verwijder de pitjes. Doe alles met schil en al in de keukenmachine en draai er een dikke puree van. Doe alle andere gebakingerdienten in een grote kom (de boter moet echt zacht zijn) en meng ze grondig met de mixer. Spatel er de sinaasappelpuree door, schep het mengsel in de vorm en strijk het oppervlak met de achterkant van een lepel glad. Zet de vorm 10 minuten in de oven op 200 graden. Verlaag dan de temp tot 180 graden en laat nog ongeveer 40 – 45 min staan totdat het groudbruin is geworden.

 

Siroop.
Doe honing, water en kaneel in een pannetje op laag vuur, roer, breng ze tegen de kook aan en laat ze 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur, verwijder het kaneelstokje en roer er het sinaasappel- en citroensap door.

 

Afwerking
Laat het gebak 5 minuten afkoelen, haal het uit de vorm en leg het op een rooster met een groot bord eronder. Maak er met een pen een paar gaatjes in en overgiet het met de siroop. Als het gebak helemaal koud is, leg je het op een schaal en zet je het een nacht afgedekt op een koele plaats.
Bestrijk de bovenkant van het gebak vlak voor het opdienen met de yoghurt. Bestrooi het met pistachenoten, bedruppel het met honing en snijd het in stukken.

Griekse sinaasappeltaart met yoghurt en pistache

48 kleine stukjes, gebaseerd op een taartje van 15 cm in 12 stukjes verdeeld per taartje
Gang Patisserie
Porties 48

Ingrediënten
  

gebak

  • 2 stuks Sinaasappel 125 g per stuk
  • 125 g Amandelpoeder
  • 175 g Boter
  • 175 g Suiker
  • 3 stuks Ei
  • 250 g Griesmeel
  • 4,5 tl Bakpoeder

siroop

  • 2,25 dl Honing
  • 5 el Water
  • 0,5 stuks Kaneelstokje
  • 5 el Sinaasappelsap
  • 1,5 el Citroensap

garnering

  • 200 g Yoghurt
  • 40 g Pistachenoten
  • 2 el Honing
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Paprika lintpasta

Paprika lintpasta met eitomaatjes en majoraan
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 3 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 10 stuks Eidooier
  • 200 g Pastameel
  • 1 snufje Zout
  • 1 scheut Olijfolie
  • 1 scheut Tabasco
  • 6 stuks Paprika, geel
  • 6 stuks Paprika, groen
  • 6 stuks Paprika, rood
  • 12 stuks Kerstomaatjes
  • 12 stuks Kwartelei
  • 20 g Agar agar
  • 20 stuks Marjoraantopjes

Instructies
 

  • Maak met de hand een deeg van de eierdooiers met de bloem, loijfolie en zout. Doorkneed goed zodat er eenmooi deeg ontstaat enleg deze een nachtje weg.
  • Snijd de paprika´s in stukken, verwijder de zaadkern en maak per kleur een sapje in de sapcentrifuge. Doe deze dapjes in verschillende pannetjes, verwarm deze, breng ze op smaak met knoflook, tobasco en wat zout en passeer door een zeef. Meet nauwkeurig 1 g agar-agar per 1 dl sap af, voeg toe en laat nog 3 min. doorkoken. Giet het sap dan op een recht plateau, zodanig dat een geleifilm van 2 mm dik ontstaat.
  • Rol het deeg uit op een pastamachine tot de één na kleinste stand. Maak plakken van 10 x 20 cm. Kook deze in goed gezouten water af, haal uit het water en leg op een droge doek. Wanneer de pasta droog is, moet deze een beetje plakken. Leg de pastaplakken op de gelei, rol op als een pannenkoek en snijd in plakjes van 15 mm dik. Leg ze op een met olie ingesmeerd plateau en doe er wat olijfolie overheen.
  • Domple de kerstomaatjes even in kokend water, haal de vliesjes eraf, hol ze met een klein mesje of lepeltje uit en leg hierin de kwarteldooiertjes zonder het eiwit. Strooi er wat peper en zout over en bespreknel met olijfolie.
  • Zet de tomaatjes en de past voor het serveren 5 min in een oven van 80 graden. Maak mooi op en strooi er majoraantopjes over, samen met grof zeezout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Quiche Lorraine

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4

Ingrediënten
  

deeg

  • 250 g Bloem
  • 125 g Boter
  • 1 stuks Ei
  • 2 el water

saus

  • 4 dl Room
  • 100 g Gruyere
  • 4 stuks Eieren

bodem

  • 200 g Spek

Instructies
 

  • Doe de bloem in een grote kom, snij er met twee messen de koude boter door. Zorg ervoor dat er een korrelige massa ontstaat. Klop een ei los en voeg het toe aan het deeg. Voeg ook 10 gram zout toe en roer er met een vork zoveel ijswater door dat er een deegbal ontstaat die samenhangend maar niet nat is. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven plank tot een ronde lap waarmee we een bakvorm van 22 cm doorsnee kunnen bekleden. Beboter de vorm, bekleed ze met deeg en zet ze een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de bodem hierin blind voor 20 minuten. Daarna nog 10 minuten, tot de bodem mooi hard is.
  • Zweet het spek even in de boter en leg het op de deegbodem, afgewisseld met stukjes gruyère kaas. Klop de overige eieren goed los en voeg zout, peper en de room toe. Giet dit mengsel op het met spek en kaas bedekte deeg en zet de vorm dan in een voorverwarmde oven van 220°C. Bak hem ongeveer 20 minuten. Verlaag dan de temperatuur tot 200°C en laat nog 15 minuten bakken. Strooi wat kaas over de quiche en bak dan nog 5 minuten. Laat de taart afkoelen op een rooster en verwijder de ring voorzichtig na een kwartiertje, snij hem in stukken en dien hem warm op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Créme anglaise kaneel

Gang Nagerecht
Porties 4 pesronen

Ingrediënten
  

  • 50 cl Melk
  • 1 stuks Kaneelstokje
  • 80 g Suiker
  • 6 stuks Eidooier

Instructies
 

  • Verwarm de melk met het kaneelstokje tot kookpunt. Laat een half uurtje trekken zonder te koken. Meng de eidooiers met de suiker. Schenk de kokende melk op de eidooiers, zet weer terug op het vuur. Laat tot 82/83 graden komen, goed blijven roeren. Let op, als de temperatuur boven de 83 graden komt, stollen de eigelen in de melk. Je hebt dan een korrelige saus. Zeef de créme in dat geval en laat afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon tamarinde

Gang Aperatief
Porties 24

Ingrediënten
  

pasta

  • 2 el Tamarine
  • 200 g Room
  • 5 stuks Peper, roze
  • 1 snufje Zout
  • 200 g Chocolade puur
  • 100 g Chocolade, melk

Instructies
 

  • Verwarm de room op een matig vuur en los de tamarinde hierin op. Laat ongeveer 20 minuten heel zachtjes gaan, voeg de gemalen peper en het zout toe. Neem de pan van het vuur en voeg de fijngehakte chocolade toe. Roer tot alle chocolade is opgelost. Stort de vulling uit op een oppervlakte van 20 x 20 cm. Laat afkoelen bij kamertemperatuur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Riblap

Draadjesvlees, voor bij de kabeljauw
Gang Hoofdgerecht vlees
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 400 g Riblap één stuk
  • 2 el Arachide olie
  • 1 stuks Ui
  • 100 g Wortelen
  • 100 g Knolselderij
  • 100 g Prei
  • 2 teentjes Knoflook
  • 2 takjes Tijm
  • 2 stukjes Laurierblaadjes
  • 2 stuks Kruidnagels
  • 1 l Kalfsfond

Instructies
 

  • Kruid de riblap en bak het vlees in een koekenpan met arachideolie aan. Leg het vlees in een stoofpan. Bak in de voor de riblap gebruikte koekenpan de instukken gesneden schoongemaakte groenten, samen met de knoflookteentjes, tijm, laurier en kruidnagel even aan. Schep dan de groenten in de stoofpan, voeg de kalfsfond toe en stoof het vlees op een zeer laag vuur gaar. Laat het vlees buiten het stoofvocht afkoelen en trek het vlees los zodat er draadjes ontstaan. Bewaar het gezeefde stoofvocht.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kabeljauw met bloemkool en draadjesvlees

Gang Hoofdgerecht vis
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 320 g Kabeljauw 1 moot 80 g p.p.
  • 200 g Boter voor de gebruinde boter
  • 1 l Ijswater
  • 1 stuks Knolselderij
  • 1 stuks Bloemkool
  • 2 dl Ghi
  • 2,5 dl Melk
  • 2 el Walnotenolie
  • 1 stuks Aardappelen
  • 0,5 el Pesto

Instructies
 

  • Schil de knolselderij en snijd de knol in plakken van 7 mm dik. Steek hieruit rondjes van 5 cm doorsnee. Kook de knolselderij gaar in het stoofvocht van de riblap. Snijd 25 gram p.p. van de schoongemaakte bloemkool tot roosjes en kook ze langzaam beetgaar in de ghi. Snijd de rest van de bloemkool in stukken en kook ze gaar in de melk. Giet de bloemkool af en pureer de stukken in de keukenmachinie, onder toevoeging van de walnotenolie. Snijd de geschilde aardappelen in kleine vierkante blokjes, Spoel ze rin ruim water. Wrijf ze droog tussen een doek en frituur ze goudbruin enkrokant in olie van 175 graden. Meng de blokjes met de pesto. Verwarm de boter in een kleine steelpan op een middelmatig vuur onder voortdurend roeren, tot de melksuiker en melkeiwitten licht gaan karameliseren (bruin worden). Neem de pan van het vuur en roer de gebruinde boter lauwwarm in een bak ijswater. Bak de kabeljauw aan beide zijden op een matig vuur in enkele lepels gebruinde boter goudbruin. Pas op dat de boter niet te heet wordt. Leg op ieder bord een plak knolselderij en leg daar de kabeljauw op. Verdeel de bloemkoolroosjes over de kabeljauw. Leg het draadjesvlees er luchtig op. Lepel de gebruinde boter erover. Verdeel de aardappelblokjes over de kabeljauw. Schep een lepel bloemkoolpuree aan weerszijden van de vis.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Liguria

Pesto alla Genovese

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 200 gram

Ingrediënten
  

  • 25 g Pijnboompitten
  • 50 g Basilicum
  • 1 teentje Knoflook
  • 100 g Parmesaanse kaas
  • 2 dl Olijfolie

Instructies
 

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze afkoelen. Haal de basilicumblaadjes van de stelen.
  • Meng de basilicum en de knoflook. Doe met de olijfolie en pijnboompitten in de keukenmachine en draai tot een fijne pasta. Roer er daarna de Parmezaanse kaas door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mousse van witte chocolade

Gang Nagerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 200 g Chocolade, wit
  • 3 dl Room
  • 1,5 stuks Eiwit

Instructies
 

  • Smelt de chocolade tot 35 graden. Klop de room lobbig. Sla het eiwit stijf en meng er de chocolade luchtig door. Spatel er voorzichtig de lobbige room door en laat de mousse opstijven in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Los de gist en de suiker op in melk van 38 graden. Meng bloem, eieren en de gistoplossing en voeg het zout toe. Werk er hierna geleidelijk de zachte boter door. Kneed het deeg tot het glad en elastisch is. Leg een doek op het deeg en laat het op kamertemperatuur 1,5 uur rijzen. Sla het deeg plat, bol het deeg op en leg het in een met boter ingesmeerd bakblik, of maak er bolletjes van. Bak het brood ca. 30 minuten bij 180 graden.

Briochebrood Cees H

Porties 1

Ingrediënten
  

  • 45 g Gist
  • 35 g Suiker
  • 1,3 dl Melk
  • 560 g Patentbloem
  • 3 stuks Eieren
  • 15 g Zout
  • 170 g Boter

Instructies
 

  • Los de gist en de suiker op in melk van 38 graden. Meng bloem, eieren en de gistoplossing en voeg het zout toe. Werk er hierna geleidelijk de zachte boter door. Kneed het deeg tot het glad en elastisch is. Leg een doek op het deeg en laat het op kamertemperatuur 1,5 uur rijzen. Sla het deeg plat, bol het deeg op en leg het in een met boter ingesmeerd bakblik, of maak er bolletjes van. Bak het brood ca. 30 minuten bij 180 graden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!