Ravioli met ricotta en spinazie met een salieboter saus

Gang Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Verse pasta (2 keer maken)

  • 200 gram Bloem
  • 2 stuks Eieren
  • Zout
  • drupje olijfolie

Ricotta spinazie vulling

  • 250 gram Ricotta
  • flinke handvol verse spinazie ook lekker met brandnetel
  • snuf Nootmuskaat
  • flinke handvol geraspte Parmezaan

Saus van boter, salie en citroenrasp

  • 150 gram Boter
  • 10 blaadjes Salie
  • rasp van 1 citroen
  • rasp van 1 citroen

Instructies
 

Verse pasta

  • Stort de bloem op een plank of werkbank en maak een kuiltje in het midden.
  • Doe twee eieren en snuf zout en drup olijfolie in het kuiltje. Meng de eieren een beetje door elkaar en werk daarna de bloem door de eieren. Kneed het geheel tot een soepel deeg en verdeel het in tweeën. Rol het met een deegroller uit tot een zeer dunne lap.

Ricotta spinazie vulling

  • Blanceer de spinazie in een pan met gezouten water en doe het daarna over in een zeef. Druk alle vocht uit de spinazie en hak het in grove stukken. Meng daarna alle ingrediënten door elkaar tot een luchtig geheel.

Saus van boter, salie en citroenrasp

  • Smelt de boter op laag vuur en voeg de salieblaadjes en de citroenrasp toe. Laat tien minuten op zacht vuur staan. De boter mag niet bruin worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Lamsschouder met gekonfijte abrikozen

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Lamsschouder

  • 1 stuks lamsschouder
  • 40 cl lamsjus
  • 20 stuks Abrikozen gedroogd
  • 10 takjes Tijm

Noord Afrikaanse kruiden

  • 20 g cardamompoeder
  • 45 g Venkelzaad
  • 20 g Korianderzaad
  • 12 g Kaneelstokje
  • 30 g zwarte peper
  • 6 g Kurkuma
  • 20 g Gemberpoeder

Gekonfijte uien

  • 4 stuks witte ui
  • 6 tenen Knoflook

Instructies
 

Kruiden

  • Stamp de kruiden apart fijn in een vijzel. Meng ze dan met de 4-kruiden, cardemompoeder, kurkuma en gemberpoeder. Zet weg tot gebruik

Lamsschouder

  • Verwarm de oven voor op 80ºC.
  • Maak de schouder schoon van vet en vliezen. Snijd het vlees regelmatig in. Kruid de schouder met fleur de sel en 5 g van het Afrikaanse kruidenmengsel.

Braden van de schouder

  • Verhit een scheur olijfolie in een pan. Braad de schouder op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn. Deglaceer met water, bouillon of wijn. Voeg 30 cl lamsjus toe.
  • Doe een deksel op de pan en braad 3 uur in de oven op 80ºC. Arroseer regelmatig. Doe de abrikozen erbij en bak nog 30 minuten.

Gekonfijte uien

  • Schil de uien en eminceer ze fijn en verwijder de kern. Schil de knoflook. verhit een scheut olijfolie in een pan. Laat hierin de ui zachtjes bakken voor 10 minuten. Maak op smaak met fleur de sel.
  • Doe er dan de knoflook bij en kook tot het geheel mooi zacht is. Verhoog dan het vuur een beetje om te laten karamelliseren.

Opmaken en service

  • Haal de lamsschouders uit de pan en snijd in mooie porties. Verwarm de borden en leg hier de schouder op. Dresseer de gekonfijte ui op het bord, samen met de abrikozen.
  • Zeef de kookjus en meng met de lamsjus en wat tijm en kippenbouillon. Breng op smaak met zout en peper. Doe dan in een juskommetje.
  • Serveer met de jus in het kommetje apart erbij.
Bron: Alain Ducasse, Best of
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aalbessengelei 2

Porties 750 gram

Ingrediënten
  

  • 500 g Aalbessen
  • 500 g geleisuiker
  • 1 stuks Citroen

Instructies
 

  • Was de bessen en ris ze van de steeltjes, breng ze met wat aanhangend water aan de kook. Laat vijf tot tien minuten koken tot alle bessen zacht zijn en ze hun vocht hebben losgelaten. Giet de gekookte bessen in een zeef boven een andere pan en laat uitlekken. Nu het belangrijkste onderdeel: vooral níet roeren of duwen. Dan gaan de pitjes stuk en krijg je troebele gelei. En we willen mooi helderrode doorzichtige gelei. Geduld dus. Joke heeft nog wel een tip: „Zachte druk uitoefenen door een schoteltje met een gewicht (suikerpot?) op de bessen te plaatsen, wil het proces versnellen.” Meet het uitgelekte sap af, je moet nu ongeveer 500 ml sap hebben. Voeg het sap van een uitgeperste citroen toe en weeg exact zoveel gram geleisuiker af als het aantal milliliter sap (bes plus citroen). Roer door elkaar in de pan en breng aan de kook. Laat drie à vier minuten doorkoken en schep het schuim eraf. Giet de jam in de uitgekookte potjes tot net onder de rand, draai de deksels erop en zet ze even op de kop. Tip van mij: doe de hardheidstest. Zet vooraf een schoteltje in de vriezer. Laat na 3 minuten doorkoken een klodder hete jam op het schoteltje vallen. Als het meteen stolt tot mooie gelei, kun je de potten gaan vullen. Nog erg vloeibaar? Iets langer koken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Forel met lentegroenten en rode bietengelei

Gang Hoofdgerecht vis
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Vis

  • 500 gr forel liefst wilde

Groentes

  • 1 stuks Courgette
  • 24 stuks mini bospeen in verschillende kleuren
  • 2 stuks meiknol
  • 4 stuks witte asperges
  • 4 stuks mini artisjok
  • 8 stuks lenteui
  • 5 dl Visfond
  • Olijfolie
  • Boter
  • 1 stuks Citroen

Dragonsaus

  • 1 stuks Sjalotje fijngehakt
  • 25 cl Room
  • 1 bosje Dragon
  • Fleur de sel
  • Peper

Bietengelei

  • 2 stuks rode biet gegaard, liefst geroosterd
  • 0,5 liter water
  • 10 g Agar agar
  • 0,5 tl sherry azijn

Bietenpuree

  • 1 stuks Ui
  • 1 klontje Boter

Barigoule saus

  • 0,5 dl Olijfolie
  • 1 stuks Sinasappelzestes
  • 1 stuks Citroenzestes
  • 25 g Ui gehakt
  • 1 takje Tijm
  • 5 g Knoflook
  • 2 takjes Koriander
  • 1 blaadje Laurier
  • 0,5 dl Witte wijn
  • 1,5 dl Kippenbouillon
  • Zout
  • Peper

Instructies
 

Vis

  • Maak de vis schoon, maar laat het vel eraan zitten. Snijd in 4 moten en bak ze op het vel krokant.

Groentes

  • Was de groente en schil de worteltjes, meiknolletjes, lenteuitjes en asperges. Maak de artisjokken schoon en leg direct in citroenwater.
  • Tourneer (in gelijke stukjes, bijvoorbeeld halve maantjes, snijden) de meiknolletjes, worteltjes en courgettes.
  • Blancheer de worteltjes, courgette en meiknolletjes. Glaceer ze dan in de boter, olijfolie en visfond.
  • Snijd de asperges en lenteuitjes in dunne repen. Roerbak de aspergelinten in de zonnebloemolie.

Barigoule saus

  • Sauteer de artisjokken in de olijfolie met de kruiden en zestes. Schenk er de wijn bij en reduceer tot 0,25ste deel.
  • Schenk er dan de kippenbouillon bij tot ze onder staan en kook onder een deksel op middelhoog vuur voor 10 minuten, tot ze gaar zijn. Koel de artisjokken dan snel af en snijd ze in mooie stukjes.

Bietengelei

  • Doe de bieten met het water in de blender en pureer. Passeer door een zeef door een gewicht op de puree te zetten. Doe het sap in een pan en bewaar de puree tot later.
  • Verwarm het sap en strooi er dan de agar agar in. Meng goed met de staafmixer en laat 2 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de sherry azijn , zout en peper toe. Zet een rechthoekig frame op bakpapier en giet daar het sap in, laat uitvloeien tot 1 mm dikte. Zet koud weg om op te stijven.

Bietenpuree

  • Schil en hak de ui fijn. Zweet ze zachtjes aan in de boter en voeg de bewaarde bietenpuree toe. Kook zachtjes een paar minuten en blijf roeren. Pureer 2 minuten met de staafmixer of in de keukenmachine tot het een mooie egale puree is. Breng op smaak met zout en peper de doe in een spuitzak met een spuitmond 10.

Bietenrolletjes

  • Snijd de bietengelei in repen van 6x4 cm. Spuit wat bietenpuree op de korte kant en rol strak op om een rolletje te maken. Zet weg in de koeling.

Dragonsaus

  • Fruit een sjalotje in de boter zachtjes aan. Blus af met witte wijn en reduceer tot de saus stroperig is. Voeg dan de room toe en reduceer een beetje. Voeg dan de fijngesneden dragon toe en laat even staan. Sprenkel deze saus over de vis.

Service

  • Verwarm alle groenten behalve de artisjokken met wat visbouillon. Verwarm de artisjokken in de barigoule saus. Snijd de bietenrolletjes eventueel in plakjes, je kunt ze ook heel laten. Maak de verwarmde borden mooi op, zodat alle groenten, vis en kleuren mooi tot hun recht komen. Garneer met wat dragonblaadjes en snijbiet.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Cassave en kokoscake

Keuken Vietnam
Porties 1 cake

Ingrediënten
  

  • 500 gr cassava geraspt
  • 375 ml Kokosmelk
  • 500 gr cassava
  • 200 ml zoet gecondenseerde melk
  • 1 Ei
  • 60 gr Suiker
  • 5 el tapioca starch
  • 2 el gesmolten ongezouten boter
  • 2 tl Vanille essence
  • 1 tl Zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180º C . Vet een bakvorm van 20 cm doorsnee in.
  • U kunt verse cassave wortel nemen of bevroren geraspte cassave. Wanneer u geraspte neemt kunt u verder met stap 4.
  • Was en schil de cassave wortel. Leg hem in water gedurende 2 uur. Rasp hem fijn en haal daarna door een blender of een food processor gedurende 1 minuut. De textuur lijkt wat op riccotta kaas daarna.
  • Doe de geraspte cassava in een zeef en druk met een spatel alle overtollige vloeistof eruit. Voeg vervolgens alle ingredienten toe en mix tot alles goed gemengd is.
  • Doe de cassava massa in de ingevette bakblik en bak in de oven voor 45-55 minuten. Laat het afkoelen en snij daarna in blokjes van 3x3 cm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gekarameliseerd varkensvlees

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr dikke speklappen in blokjes
  • 4-5 tenen Knoflook fijngehakt
  • plantaardige olie
  • 300 ml kokoswater
  • 300 ml water
  • 1 tl witte peper
  • Vissaus
  • 300 ml water
  • 1 in bosuiringetjes
  • 2 Sjalotjes fijngehakt
  • 0,5 tl Zout
  • 2 el Suiker
  • 4 el Vissaus
  • 6 hard gekookte eieren gepeld
  • 4 rode chillies ongesneden

Instructies
 

  • Snij het vlees in blokken van 3x4cm. Doe ze 5 minuten in kokend water en koel dan snel af in koud water. Voeg de fijngehakte knoflook, sjalotjes, 1 eetlepel vissaus, zout en peper toe aan het vlees, mix en laat het marineren voor 15- 30 min.
  • Maak de karamel saus. Voeg 1 eetlepel olie en 2 eetlepels suiker toe aan een pan, laat op een medium vuur smelten en karameliseren, zonder te roeren. Wanneer de saus bruin begint de te kleuren, kan het vlees toegevoegd worden. Roer het vlees goed om en laat 3 minuutjes doorbakken. Voeg daarna het kokoswater toe, vul het verder aan met water tot het vlees net onder het vocht staat. Breng aan de kook en haal met een zeefje eventuele schuim weg.
  • Draai het vuur laag en laat voor 45 minuten zachtjes door koken.
  • Voeg de eieren toe en laat het voor 10 minuten verder koken. Voeg de rode chilipepers in de laatste 5 minuten toe. Breng op smaak met vissaus en eventueel extra suiker.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aubergine en paprikasalade

Keuken Vietnam
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks grote aubergine
  • 1 stuks zoete paprika
  • 0,5 tl gerookte paprika
  • 3 el Arachide olie
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 tl Vissaus
  • 2 stengels lenteui geheel fijngesneden
  • zout/ peper.

Instructies
 

  • Blaker de aubergine en zoete paprika in de oven zwart. (20 minuten, 250 graden). Pak ze direct uit de oven in in plastic. Laat 10 min staan.
  • Ondertussen verwarm je de olie met gerookte paprika op in een pannetje. Na een paar minuten knoflook toevoegen en vissaus. 30 sec laten bubbelen en dan de lenteui toevoegen en zacht koken (30 sec). Zet apart.
  • Verwijder het vel van aubergine en paprika. Snij in de lengte in repen en leg op een bord. Besprenkel met de saus net voor het opdienen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gefrituurde bananen springrolls met kokosmelk

Keuken Vietnam
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

  • 8 stuks rijstvelletjes 16 cm
  • 2 stuks Bananen
  • sesamzaad wit of zwart; licht geroosterd
  • 1 tl Bruine suiker
  • 200 ml Kokosmelk
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl Maizena
  • snufje zout
  • Olie om te frituren

Instructies
 

Rolletjes

  • Snij de bananen in dunne reepjes.
  • Dompel een rijstvel in warm water (niet heet) en leg op een plat bord. Het duurt een minuut voor het vel zacht wordt. Leg ondertussen ongeveer een kwart van de banaan op het vel, net onder het midden.
  • Strooi er sesamzaadjes over en een beetje bruine suiker
  • Vouw het onderste deel van de rijstvel over de banaan en rol één slag door.
  • Vouw de buitenste delen van het vel naar binnen, als een envelop en rol alles op.
  • Verwerk de rest van de banaan, tot alle rolletjes klaar zijn.
  • Frituur de rolletjes in een ruime wok met bijvoorbeeld arachide-olie op 180 graden celcius, met 2-3 tegelijk, totdat ze krokant en beetje bruin zijn. Voorkom dat ze aan elkaar plakken tijdens het bakken.
  • Laat de rolletjes uitlekken op keukenpapier en serveer op een bordje met de kokoscreme

Kokoscreme

  • Vermeng de maizena met een heel klein beetje koud water.
  • Verhit de kokosmelk, de suiker en zout tot aan de kook.
  • Voeg de maizena toe en kook heel even door, tot het dikker wordt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Goi Buoi

Grapefruit salade met gamba's

Keuken Vietnam
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks grapefruit of pomelo rode
  • 1 in sjalotjefijne schijfjes gesneden
  • 1/3 stuks Spaanse peper fijn gesneden
  • 6 stuks gamba’s gepeld, gekookt en in de lengte doorgesneden
  • 2 el Munt fijngehakte
  • 2 el Kokosmelk
  • 2 el pinda's grofgehakte ongezouten
  • 0,5 stuks Limoen uitgeperst
  • 1 el Vissaus
  • 1 el oestersaus
  • snuf versgemalen peper
  • 1 hand koriander en/of vietnamese basilicum.

Instructies
 

  • Schil de grapefruit en snij de partjes los van de velletjes.
  • Pel de gamba’s, haal het darmkanaaltje eruit en kook of bak ze kort. Snij in de lengte doormidden en laat afkoelen.
  • Meng in klein bakje de munt, kokosmelk, oestersaus, vissaus, limoensap, spaanse peper en gemalen peper. Vermeng dit met de grapefruit , sjalotje en gamba’s. Leg op een bordje. Strooi er de pinda’s overheen en decoreer met handvol verse kruiden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pinda dipsaus

Keuken Vietnam
Porties 5 personen

Ingrediënten
  

  • 2 tl olie om mee te bakken
  • 2 teentjes knofook geperst
  • 1 tl Gember vers geraspte
  • 3 el sweet chili sauce
  • 2 el hoisin saus
  • 160 ml water
  • 3 el pindakaas met stukjes noot

Instructies
 

  • Verhit de olie in een smalle steelpan op medium gasvlam. Zodra de olie net een beetje heet wordt, voeg je de knoflook en de gember toe en bakt dit voor ongeveer 30 seconden tot het begint te geuren. Voeg de sweet chili sauce, de hoisin saus, water en pindakaas toe en roer tot alles glad is. Laat zachtjes pruttelen tot de saus indikt. Laat afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!