Kokos kippensoep

Keuken Thailand
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Soep

  • 800 ml Kippenbouillon
  • 0,5 tl Zout
  • 1 stuks korianderwortel
  • 1 stuks Sjalot gehalveerd . .
  • 2 stengels Citroengras in diagonaalplakjes
  • 6 dunne plakjes galanga
  • 4 blaadje kafferlimoen gesnipperd
  • 300 g zwarte-kipfilet of uitgebeende dijen in stukjes van 3x4cm
  • 100 g jonge kokos uit een jonge kokosnoot geschept
  • 0,5 el Vissaus
  • 2,5 tl Limoensap
  • 0,5 tl tafelsuiker
  • 200 ml Kokosmelk
  • 1-2 g rode rawitpepertjes
  • 10 g Koriander gehakt
  • 1 tl chilipepertjes fijn gehakt
  • 2 stuks hele jonge kokosnoten kapje aan de bovenkant verwijderd en uitgelekt (gebruik het kapje als deksel)

Garneren

  • 4 gedroogde rawitpepertjes zonder zaadjes

Instructies
 

  • Breng de kippenbouillon met het zout in een grote pan op matig vuur aan de kook.
  • Stamp de korianderwortel, sjalot, galanga, kafferlimoenblaadjes en het citroengras in een vijzel, doe ze in de pan en kook ze
  • 1-2 minuten. Doe er de stukjes kip bij en kook ze 3-4 minuten, of tot ze gaar zijn. Roer er de jonge kokos, vissaus, suiker, kokosmelk en het limoensap door, en laat de soep nog 2 minuten koken. Voeg de pepertjes en koriander toe, schep de soep in de hele, jonge kokosnoten, garneer ze met de chilipeperjamolie en gedroogde pepertjes, en zet ze op tafel.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Tomatencrumble

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 30 g pijnboompitjes geroosterd en fijngehakt
  • 70 g koude boter in blokjes
  • 100 g Bloem
  • 40 g parmezaanse kaas geraspt
  • 1 kg rijpe zoete tomaten, zaadlijsten verwijderd en in stukjes
  • 2 stuks kleine uien gesnipperd
  • 2 teentjes Knoflook gesnipperd
  • 1 bosje basilicum gescheurd
  • 3 el Olijfolie
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 1 stuks laurierblaadje
  • snufje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180º C. Maak een kruimeldeeg van boter, bloem, kaas, pijnboompitjes en een snufje zout en zet dit 30 minuten in de koelkast. Doe ondertussen de tomatenblokjes in een zeef, bestrooi met wat zout en laat goed uitlekken. Fruit de ui in 1 el olijfolie. Meng de uitgelekte tomaten met de suiker, knoflook en basilicum. Besmeer een ovenschaal met olijfolie en verdeel de ui over de bodem, gevolgd door de tomaten. Steek de kruiden ertussen en bedek het geheel met het kruimeldeeg. Zet in de oven en bak in 30 minuten gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aspergetaart

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg verse witte asperges
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 5 vellen diepvries filodeeg ontdooid
  • 3 stuks middelgrote eieren
  • 100 g geitenkaas jong belegen
  • 15 g verse basilicum
  • 125 ml verse slagroom

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 C. Breng een grote pan met water aan de kook. Schil de ondertussen de de asperges vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Doe de asperges in de pan en kook 10 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken.
  • Smelt ondertussen de boter in een steelpan en bestrijk hiermee het filodeeg aan beide kanten. Bekleed de bodem van de quichevorm met het filodeeg. Klop de eieren los in een ruime kom en rasp de kaas erboven.
  • Doe het basilicum met de slagroom in een hoge beker en pureer glad met de staafmixer. Roer door het ei-geitenkaasmengsel en voeg peper en eventueel zout toe. Schenk het eimengsel in de quichevorm en leg de asperges erin. Bak de quiche in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rabarber en aardbei taart

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 2 taarten 20 cm

Ingrediënten
  

Pate sucre

  • 300 g pate sucre

Amandel creme

  • 100 g Boter
  • 100 g Basterdsuiker
  • 100 g Ei
  • 100 g Amandelmeel

Taartbodem

  • 200 g Rabarber

Gepocheerde rabarber

  • 500 g Rabarber
  • 500 g aarbeiensap

opmaak

  • 150 g Amandelen
  • 50 g Rabarber
  • 100 g Aardbeien

Instructies
 

Pate sucre

  • Verwarm de oven voor op 160ºC. Rol het deeg uit tot 2 cirkels en laat ze in een ronde vorm zakken. Bak ze ongeveer 15 minuten.

Amandelcreme

  • Laat de boter zacht worden. Meng met de basterdsuiker. Voeg dan de eieren toe, meng goed en voeg dan het amandelmeel toe.

Taartbodem

  • Was de rabarber en snijd in 1 cm lange stukken. Als er draden aan de rabarber zitten, moet je ze eerst schillen.
  • Breng de amandelcreme aan op de gebakken bodem tot een kwart van de rand.
  • Leg hierop de stukjes rabarber in concentrische cirkels en bak op 160ºC gedurende 15 minuten.

Gepocheerde rabarber

  • Was de rabarber en snijd in grote stukken. Doe het aardbeiensap in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur uit, voeg de rabarber toe en dek af met bakpapier (bakpapier) om de hitte op peil te houden. Controleer of de rabarber gekookt is door te voelen met een mespuntje. Het moet stevig blijven, anders zal het zijn vorm niet behouden.
  • Haal de rabarber uit het sap zodra het gaar is. Snijd de stukjes in stukjes van 6 cm lang, snijd ze in twee schuine kanten en stukken van 2 cm lang. Neem de snippers en bak ze tot je een marmelade krijgt. De kooktijd van rabarber is afhankelijk van de grootte en versheid. Rabarber kan van tevoren worden gekookt en vervolgens gedurende 5 dagen in zijn koude aardbeiensap worden bewaard. Aarzel niet om het aardbeiensap te verwarmen (zonder het opnieuw te koken) als de rabarber te langer moet garen.

Opmaak

  • Verwijder voorzichtig de schil van de amandelen en snijd in stokjes. Was de rabarber, snij in dunne plakjes en driehoeken. Snijd de aardbeien in twee of vier, afhankelijk van hun grootte.

Montage

  • Bedek de basis van de gekookte taart met rabarbermarmelade tot de bovenkant van het deeg.
  • Plaats bovenop de marmelade de rabarberstukken en afgeschuinde stukken, waardoor de taart enige hoogte krijgt. Leg er verse amandelstukjes, aardbeien en rauwe rabarberdriehoeken bovenop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aubergineflan met courgette

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks ui in plakjes
  • olijfolie
  • 250 g aubergines in plakjes
  • 200 g courgettes in blokjes
  • zout
  • 1 glas room
  • 1 stuks ei
  • 1 stuks Eidooier
  • 3 el Parmesaanse kaas geraspt
  • boter

Instructies
 

  • Fruit de ui in een pan met wat olie. Voeg de plakjes aubergine en de blokjes courgette toe. Bestrooi met wat zout en een kwartiertje bakken. Pureer de groenten ,et de room, ei, eigeel en kaas.
  • Beboter de vormpjes en giet het mengsel erin. Zet een uur au-bain marie in de oven op 180ºC.
  • Stort de flans op een bordje en dien op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Courgettetaartje

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 stuks

Ingrediënten
  

  • 100 g Courgette
  • 4 stuks Eieren losgeklopt
  • Zout
  • Boter
  • 1 stuks Ui Fijngehakte

Instructies
 

  • Fruit de ui zachtjes in de olijfolie.
  • Snijd ondertussen de courgette in blokjes en bak ze mee met de gefruite ui. Stoof dan gaar.
  • Pureer de gare courgette en laat afkoelen. Meng dan met de eieren en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven op 200ºC, beboter 4 vormpjes en giet het courgettemengsel erin. Bak ze dan au bain marie. De taartjes zijn gaar als een mesje schoon uit de taartje komt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Courgettebloemen gevuld met ricotta

Gang Amuse
Keuken Italiaans
Porties 12 stuks

Ingrediënten
  

Courgettebloemen

  • 12 stuks Courgettebloemen
  • 0,5 l Volle melk
  • 3 el Bloem
  • 1 stuks Ei losgeklopt
  • Olijfolie

Vulling

  • 250 g Ricotta
  • 1 stuks Ui fijngehakt
  • 125 g parmezaanse kaas geraspt
  • 2 el Basilicum fijngesneden
  • 125 g Amandelschaafsel of pijnboompitten
  • 2 el Peterselie

Instructies
 

Bloemen

  • Was de bloemen indien nodig voorzichtig, droog ze af met zacht keukenpapier en verwijder de stampers en eventueel de steel.
  • Maak een beslag van de bloem, melk, ei en een scheutje olijfolie. Gebruik een wijde schaal, zodat de bloemen er zonder te knakken in kunnen liggen.

Vulling

  • Bereid alle ingrediënten voor en meng ze goed met een spatel. Doe ze dan over in een spuitzak.
  • Vul de courgettebloemen met de vulling. Haal de bloemen door het beslag en bak ze in de hete olie tot ze rondom bruin zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Champignoncrème

Champignons en mascarpone als smaakmaker
Gang Sauzen
Keuken Italiaans
Porties 115 gram

Ingrediënten
  

  • 70 g Kastanjechampignons
  • 1 el Olijfolie
  • 1 el Citroensap
  • 65 g Mascarpone
  • Zout
  • Peper
  • 1 el Bieslook extra om de saus als pasta voor crostini te gebruiken

Instructies
 

Champignons

  • Snijd de champignons in 4 of 6 stukjes. Verhit de olie op halfhoog vuur. Bak hierin onder goed roeren de champignons, met een beetje zout, tot ze hun vocht loslaten. ````voeg het citroensap toe, draai het vuur laag en smoor de paddenstoelen nog enkele minuten, steeds wat roeren, tot ze bijna gaar zijn. Pureer met de blender of staafmixer. Laat afkoelen.

Saus

  • Vermeng de enigszins korrelijge champignonpuree met de mascarpone. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Laat enkele uren of een dag staan om op te stijven en de smaken goed in elkaar te laten opgaan.
  • Meng er eventueel nog wat bieslook door.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Komkommersoep

Gang Soepen, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks komkommer
  • 2 el dille fijngehakt
  • 3 el room

Instructies
 

  • Schil de komkommer en snijd in blokjes. Doe met de dille, zout en peper in de blender en draai tot een glad mengsel. Meng de room erdoor en zet in de koelkast tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Cantuccini

Gang Patisserie
Keuken Italiaans
Porties 20 koekjes

Ingrediënten
  

  • 300 gram Bloem
  • 250 gram Suiker
  • 1 tl. Bakpoeder
  • snuf Zeezout
  • 3 stuks Eieren
  • 1 stuks rasp van sinaasappel
  • 100 gram Amandelen
  • scheutje Olijfolie
  • scheutje Vin Santo
  • 1 stuks ei om het deeg mee te bestrijken

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 150 graden.
  • Alle ingrediënten (behalve het eitje dat je gebruikt om het deeg te bestrijken) in een grote kom doen en mengen met een houten lepel tot een redelijk vochtig deeg.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg over de bakplaat in twee lange repen van ongeveer 5 centimeter breed. Bestrijk het deeg met wat opgeklopt ei.
  • Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de koek uit de oven en snijd ze in repen van 1,5 centimeter. Zet deze vervolgens op hun zijkant op een rooster en zet deze nogmaals in de oven. Deze keer slechts 5 minuten. Laat de koekjes helemaal afkoelen en serveer ze als dessert met een glaasje Vino Santo (om de koekjes in te dippen)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!