Licht roggezuurdesembrood

Gang Brood
Keuken Hollands
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

Levain

  • 250 g zuurdesem van rogge
  • 250 g water
  • 75 g licht roggemeel
  • 75 g bloem van harde tarwe Manitoba

Deeg

  • 60 g water
  • 1 el Olijfolie
  • 425 g bloem van harde tarwe Manitoba
  • 30 g roggebloem
  • 1,5 tl Zout
  • 1 tl Suiker

Instructies
 

Levain

  • Doe het desem in een kom en voeg het water toe en roer tot een glad beslag. Voeg de bloem en het roggemeel toe en roer glad. Maak de randen schoon en zet afgedekt weg op kamertemperatuur, 12-14 uur.

Deeg

  • Doe alle ingredienten inclusief de levain in een staande mixer met deeghaak. Laat een kwartier rusten als het deeg tegen de deeghaak opkruipt en losraakt van de wand van de kom. Meng daarna op middenstand nog 5 minuten tot het deeg mooi glad is. Voeg als het te plakkerig is, nog wat bloem toe. Vet een kom in met olie en rol het deeg daarin om, dek af en laat rijzen tot het dubbele volume, ongeveer 3 á 4 uur.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Druk voorzichtig plat, zodat de grote luchtbellen ontsnappen. Maak er een rechthoek van 28 x 23 cm en vouw in drieën, dek af en laat 45 minuten rusten. Draai het deeg een kwart slag, vouw in drieën en laat 30 minuten rusten.
  • Vouw het deeg in tweeën en vorm er een rond brood van door de randen onder te stoppen waardoor er een glad oppervlak ontstaat. Leg het deeg met de naad naar beneden op met bloem bestoven bakpapier op een bakplaat en bestuif met bloem. Maak met een scherp mes een kruis van 4 cm in het midden en vier kleinere inkepingen naar de buitenrand toe. De inkepingen moeten 2,5 cm diep zijn, dus behoorlijk diep. Dek dan af en laat nog een 2 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 250ºC en leg daarin een bakplaat. Schuif als de oven op temperatuur is, het deeg met bakpapier en al op de hete bakplaat en bestuif de oven met wat water. Bak 10 minuten op 250ºC en dan nog 20 minuten op 200ºC. Bak goudbruin en de bodem hol klinkt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hutspot in ringen

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Hollands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks uien
  • 0,5 l Room
  • 20 g Gelatine
  • 2 stuks Aardappelen groot
  • 1 stuks Winterwortel

Instructies
 

  • Snipper de uien en fruit ze zachtjes aan in de olie of boter tot ze glazig zijn. Blus af met slagroom en laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa en voeg de gelatine toe en meng goed. Laat dan rustig afkoelen.
  • Schil de aardappelen en wortels. Snijd in lange plakken van 3 mm en blancheer ze tot ze beetgaar zijn. Niet te ver, anders zijn ze niet meer te hanteren.
  • Leg om en om een plak aardappel, uiencreme, wortel, uiencreme, aardappel etc. Maak een stapel van de grootte van de ring die je straks wilt uitsteken.
  • Leg dit in de koelkast om op te stijven, minimaal 30 minuten. Snijd dan plakken van 1 cm dikte af en steek deze uit met een ring of andere vorm.
  • Leg de plak dan in een oven van 90ºC tot hij weer warm is. Serveer met hachée of spek.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hachée

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Hollands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 600 g doorregen runderlappen
  • 500 g uien in ringen
  • 25 g Boter
  • 1 tl Chinees 5 kruidenpoeder
  • 0,5 l Runderbouillon of kalfsfond
  • 2 blaadjes Laurier
  • 2 Kruidnagels
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 el Bloem
  • 1 el Boter

Instructies
 

  • Snijd de runderlappen in blokken van 2,5 cm. Dep ze goed droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees in ± 5 minuten rondom bruin. Voeg de uien toe en bak ze ± 3 minuten mee. Doe het 5 kruidenpoeder erbij en bak een minuutje mee.
  • Doe alles over in de snelkookpan. Verkruimel de bouillontablet erboven en voeg laurier, kruidnagel en tijm toe. Sluit de deksel van de snelkookpan en laat op druk komen (stand 2 = 2 bar). Laat het gerecht 45 minuten koken onder druk op laag vuur.
  • Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten afkoelen. Laat de rest van de druk ontsnappen uit het stoomventiel (pas op, de stoom is heet!).
  • Meng de bloem en boter goed. Zeef de hachee en vang het vocht op. Breng het kookvocht aan de kook en bind het met het boter-bloem mengsel (beurre manié). Laat de saus 5 minuutjes zachtjes koken en roer dan het vlees met de uien erdoor. Verwijder de laurier en tijmtakjes uit het gerecht.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Pissaladière

Gang Voorgerecht vis
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Deeg

  • 300 G meel
  • 20 cl water
  • 20 G bakkersgist of 1/3 droge gist
  • 2 Cl olijfolie
  • 3 G zout

De vulling voorbereiden

  • 500 G witte uien
  • 8 filets Ansjovis
  • Thijm
  • 1 blaadje laurier
  • 10 zwarte olijven
  • 1 mespunt oregano
  • 5 Cl olijfolie
  • Fleur de sel
  • peper

Instructies
 

Deeg

  • Los de gist op in 5 cl lauw water. In een kom, maak een gat in het midden van bloem en zout. Voeg 2 cl olijfolie en gist toe. Werk het deeg met je vingertoppen, gebruik in de rest van het water om een zacht deeg te maken. Werk het deeg door het 5 minuten te kneden. Dek af met een vochtige doek en laat het rijzen op een warme plaats. Het moet tussen de 3 en 4 cm hoog worden.

Vulling

  • Pel de uien, snijd ze doormidden, verwijder de wortel uit het hart en hak vervolgens elke halve ui fijn.
  • Verhit 3 cl olijfolie in een koekenpan. Zweet de uien 5 minuten zonder te kleuren. Voeg oregano, laurier, fleur de sel en peper uit de molen toe. Kook met deksel op de pan gedurende 30 minuten, goed roeren. Uien moeten transparant blijven.
  • Spoel ansjovisfilets onder stromend water, veeg af. Voeg toe aan uien en laat ze oplossen. Haal van het vuur. Verwijder de laurier.

Het bakken van de pissaladière

  • Verwarm de oven voor op 260°C.
  • Sla het deeg neer. Doe wat olie op een bord. Leg het deeg op de bakplaat en verdeel het met je vingers over het oppervlak. Verdeel de uienfondue gelijkmatig over het deeg tot 1 cm van de randen. Besprenkel met 2 cl olijfolie.
  • Bak de pissaladière en bak 25 minuten op 240°C. Bestrooi met tijm en voeg olijven toe, een paar minuten voor het einde van het bakken.
  • De pissaladière bakken tot de randen goudkleurig zijn.

Afwerking en presentatie

  • Snijd de pissaladière in stukken.
  • Serveer warm met op smaak gemaakte mesclun of andere kruidige sla.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Bouillabaise

Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voorbereiding

  • 2 Kg rotsvis (moeraal, zeepaling, poon, wijting, zeeduivel, schorpioenvis, zonnevis, enz.)
  • 2 stuks ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 sruks kleine prei
  • 3 stuks tomaten
  • 1 stuks venkel
  • 1 blaadje aurier
  • 1 takje tijm
  • 1 stukje sinaasappelschil
  • 2 draadjes safraan
  • 8 Cl olijfolie
  • 1 stuks baguette
  • peper
  • Fleur de sel

Rouille

  • 3 teentjes knoflook
  • 2 stuks rode peper
  • 1 stuks aardappels van 50 g
  • 1 stuks eigeel
  • 1 draadje safraan
  • 12 Cl olijfolie
  • zeezout
  • peper

Instructies
 

Voorbereiding

  • Maak alle vis schoon en fileer. Snijd ze in grote stukken, laat de kleintjes heel. Breng 3 liter water aan de kook in een pan.
  • Pel uien, 3 teentjes knoflook, prei en venkel. Was de prei en venkel, hak ze fijn. Hak knoflook en uien. Ontvel de tomaten en snijd in blokjes.
  • Doe uien, knoflook, prei, venkel, tomaten, laurier, tijm, sinaasappelschil, saffraan, zout en peper in een grote braadpan. Voeg de vis toe, giet olijfolie erbijen draai de braadpan in alle richtingen, zodat alles mengt en de vis de verschillende aroma's opneemt.
  • Giet kokend water over de vis en kook op een zeer hoog vuur gedurende 5 minuten. Een heftige en korte kooktijd moet olie en water mengen. Zet het vuur lager en laat 10 minuten sudderen. Maak goed op smaak.

Het maken van rouille

  • Was de aardappel. Kook in de schil, in een klein pannetje. Giet af, schil en prak fijn.
  • Pel de knoflook, verwijder de kiem en hak de teentjes fijn. Hak de pepers fijn. Doe knoflook en chilipepers in een vijzel. Voeg 1 snufje fijn zout, eigeel en de geprakte aardappel toe. Roer dan geleidelijk in de olie, draai steeds in dezelfde richting, als voor een mayonaise. Neem een deel van de vloeistof uit de hete bouillabaisse. Los de saffraan hierin op en voeg toe aan de rouille. Meng zorgvuldig, om een dikke saus te krijgen. Voeg peper uit de molen toe.

Afwerking en presentatie

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het stokbrood in plakjes van 1 cm en droog in de oven zonder te grillen. Pel 2 teentjes knoflook, snijd ze doormidden, ontkiem en wrijf de stokbroodplakjes ermee in. Besprenkel met olijfolie. Schik alle stukjes vis in een soeppan. Besprenkel met bouillon. Presenteer de rouille apart in een schaaltje. Doe het brood in een mandje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Daube de boeuf

Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

gemarineerd rundvlees

  • 1/2 ossenstaart
  • 500 G rundersucade Stoofvlees
  • 500 G runderwangen
  • 4 stuks wortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 stuks witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuks onbespoten sinaasappel
  • 15 korrels peper
  • 2 takjes tijm
  • 1 fles rode wijn

Stoven

  • 3 el bloem
  • 1 L kippenbouillon

Instructies
 

  • Snijd het vlees in blokjes van 2 tot 3 cm. Snijd het vet eraf.
  • Bereid dan de marinade voor. Schil, was wortelen, selderij stengels, en snijd in schijfjes. Pel uien en teentjes knoflook: snijd uien in kleine partjes en plet knoflook teentjes. Snijd de sinaasappel in plakjes. Doe al deze producten in een bak. Voeg peperkorrels en tijm toe. Giet de rode wijn erin en marineer 48 uur in de koelkast.

Stoven

  • Verwarm de oven op 150°C. Giet vlees af en zet apart. Zeef de marinade in een vergiet op een pan. Kook de marinade gedurende 2 minuten, schuim het grondig af.
  • Verhit in een gietijzeren braadpan een scheutje olijfolie en bruin de stukjes vlees aan alle kanten. Roer ze meerdere malen om. Verwijder ze vervolgens met een schuimspaan en doe de garnering in de pan behalve de sinaasappelen. Roer goed gedurende 2 minuten dan bestrooi met bloem en laat het bakken. Zet het vuur lager en roer weer. Doe de stukken rundvlees en oranje plakjes terug in de braadpan. Giet de marinade wijn in de pan, dan de kippenbouillon. De vloeistof moet het vlees bedekken. Breng licht op smaak en kook, goed afromen. Doe de deksel vervolgens op de braadpan en stoof gedurende 3 uur in de oven.

Presentatie

  • Haal de pan uit de oven. Proef en breng op smaak. Serveer de daube in de pan of serveer in een ondiep bord.

Tip

  • Als de saus te vloeibaar is, zet de braadpan terug op het vuur en reduceer deze. Als de saus te dik is voeg je wat kippenbouillon toe.
  • Met de restjes van deze daube, bijvoorbeeld, maak je een pastasaus in een braadpan. Of ravioli.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zeppole di ricotta

Ricotta beignets

Gang Nagerecht, Patisserie
Keuken Italiaans
Porties 30 stuks

Ingrediënten
  

  • 300 g Bloem type 00 of patentbloem
  • 250 g Ricotta
  • 90 g Suiker
  • 2 tl Bakpoeder
  • 2 stuks Eieren
  • 1 schil Sinaasappel geraspt
  • 1 schil Citroen geraspt
  • Zout
  • 60 g Suiker of poedersuiker voor het bestrooien
  • olie om te bakken

Instructies
 

  • Doe de bloem, ricotta, suiker, bakpoeder, citrusschillen en eieren in een kom en meng snel tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat een half uurtje rusten.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 35 gram. Rol elk stukje uit tot een rolletje en maak er een lus van.
  • Verhit olie tot 180ºC.
  • Frituur de beignets met 4 tegelijk, keer na 1 minuut. Blijf keren tot ze mooi bruin zijn. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Rol de beignets als ze nog warm zijn door de suiker. Serveer warm, dat is het lekkerst.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Spaghetti carbonara

Gang Hoofdgerecht vlees, Pasta
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g Spaghetti
  • 125 g Pancetta Tessa gesneden
  • 50 g Boter
  • 50 g parmigiano reggiano geraspt
  • 6 stuks eierdooiers
  • Fleur de sel
  • 2 el Room

Instructies
 

  • Kook het water in een ruime pan, 1 liter per 100 gram pasta. Breng aan de kook en voeg het zout toe, 10 gram per liter. Meng goed en laat opnieuw koken. Doe de pasta in de pan en roer de eerste minuten regelmatig. Zo voorkom je het plakken. Kook pasta al dente, dus beetgaar.
  • Snijd ondertussen de pancetta in dunne reepjes. Doe de boter in een pan, gevolgd door spekjes. Zet op het vuur en bak naar wens.
  • Rasp de Parmigiano in een kom. Breek de eieren en voeg de dooiers bij de kaas. Bewaar de eiwitten voor een andere gerecht. Voeg royaal versgemalen zwarte peper en klein beetje zout toe. Om de eieren wat losser te maken giet er een beetje room bij en roer met een garde of vork. Room mag zeker geen basis van de saus zijn.
  • Giet de gekookte pasta bij de pancetta. Zet het vuur uit en roer goed door. Voeg de saus toe. Meng goed en schep de pasta gelijk op borden of doe het in een licht voorverwarmde schaal. Serveer het in ieder geval niet in de hete pan. Strooi er nog een beetje zwarte peper en Parmezaanse kaas over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Roodfruit roomijs uit de blender

Gang IJs
Keuken Hollands
Porties 500 g

Ingrediënten
  

  • 200 ml room
  • 1 stuks eiwit
  • 40 g suiker
  • 250 g roodfruit diepgevroren

Instructies
 

  • Doe de ingrediënten in de volgorde als aangegeven in de lijst in de blender en gebruik het programma blender (Magimix blender). Het ijs is dan direct te eten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Smoothie van boerenkool en appel

Gang Smoothies
Keuken Hollands
Porties 0

Ingrediënten
  

  • 100 G Boerenkool
  • 1 Stuks Appel
  • 200 Ml Amandelmelk
  • 1 El Honing

Instructies
 

  • Schil de appel en maak de boerenkoolblaadjes klein. Doe dan alles in een blender en draai tot je een romige smoothie hebt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!