Meng in een kom het bloem, de zadenmix, en optioneel een kleine hoeveelheid pompoenpitten en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
Let op! Het deeg kan wat slapper zijn dan je gewend bent. Dit klopt. Voor dit brood is wat extra vocht nodig i.v.m. de zaden die extra vocht opnemen tijdens het rijsproces.
Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
Leg op een plat bord 1 flinke hand vol met de zadenmix en een halve hand pompenpitten. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje water en dep de bovenkant van het deeg in de mix met zaden en pitten zodat de gehele bovenkant bedekt is met de zaden en pitten mix,
Leg het deeg, met de zaden en pitten naar boven gerichr in een kom met bakpapier en dek de kom weer af met deksel of plastic folie. Laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan er in op 220˚C (boven- en onderwarmte).
Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
Haal na 20 minuten de deksel van de pan en bak het brood nog 15 á 25 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. Let op dat de zaden en de pompoenpitten niet verbranden.
Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder papier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.
Pepernoten
Pepernoten
Ingrediënten
Instructies
Zabaglione met chocoladesaus
Zabaglione met chocoladesaus
Ingrediënten
Zabaglione
Saus
Instructies
Zabaglione
Chocoladesaus
Desem meergranenbrood
Desem meergranenbrood
Ingrediënten
Instructies
Pepernoten glutenvrij
Pepernoten glutenvrij
Ingrediënten
Instructies
Apfelstrudel met filodeeg
Apfelstrudel met filodeeg
Ingrediënten
Instructies
Vulling
Filodeeg
Strudel afmaken
Panna cotta met passievrucht
Panna cotta met passievrucht
Ingrediënten
Instructies
Ravioli met spanakopitta vulling
Ravioli met spanakopitta vulling
Ingrediënten
Raviolideeg
Spanakopitta vulling
Bereiding en afwerking
Instructies
Raviolideeg
Spanakopittavulling
Ravioli
Koken en afwerken
Engelse uiensoep
Engelse uiensoep
Ingrediënten
Instructies
Shepherd’s pie
Shepherd's pie
Ingrediënten
Vlees
Vulliing
Bovenlaag
Instructies
Vlees
Vulling
Bovenlaag
Afwerking
Lamsbouillon
Lamsbouillon
Ingrediënten
Instructies