Spiesje caprice met citroenolijf

Gang Amuse
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 10 g Basilicum
  • 5 el Olijfolie
  • 1 el Citroensap
  • 1 tl Honing
  • 0,5 teentje Knoflook

Spies

  • 12 bolletjes Mozarella
  • 12 stuks Kerstomaatjes
  • 12 stuks Olijven, groen Gevuld met citroen
  • 12 blaadjes Basilicum

Instructies
 

  • Klop, met een staafmixer, een basilicumdressing van: 10 gram verse basilicum, olijfolie, citroensap, honing, knoflook, zout en peper. olie, azijn, mosterd, suiker, zout en peper. Schep de mozzarella erdoor. Laat minimaal 10 minuten marineren.
  • Rijg aan een houtencocktailprikkers: cherrytomaatje, gemarineerde mozzarella, blaadje basilicum en olijf.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pesto.

Meng de basilicum, rucola, kaas, knoflook en pistachenoten in de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg de olie toe en draai tot alles is gemengd. Doe een helft van de pesto in een bakje in de koelkast voor een andere keer. En gebruik de andere helft voor deze keer. Roer hier de room door en dan wat warm water zodat het mengsel vloeibaar wordt en als dressing gebruikt kan worden. Breng op smaak met zout en peper.

Groente en kip.

Breng water met wat zout aan de kook, pel de tuinbonen en doe de bonen in de pan als het water kookt. Laat ze ongeveer 2 a 3 minuten koken en laat ze dan in ijskoud water snel afkoelen. Pel dan de velletjes van de bonen als je grote bonen hebt. Anders hoeft dat niet. Het vel van oudere bonen kan nogal taai zijn. Haal het vlees van de kip en snijd het in kleine stukken. Snijd de venkel in de lengte in heel dunne plakjes. Maak de paprika schoon en snijd in kleine reepjes. Doe dan alles met de gemengde sla in een kom en meng het met de pesto.

Salade van tuinbonen, gerookte kip en pesto

Porties 4

Ingrediënten
  

Pesto

  • 10 g Basilicum
  • 100 g Rucola
  • 2 el Parmesaanse kaas
  • 1 teentje Knoflook
  • 2 el Pistachenoten
  • 60 ml Olijfolie
  • 2 el Room

Groente en kip

  • 700 g Tuinbonen ongedopt
  • 250 g Kipfilet Gerookt
  • 1 stuks Venkel
  • 1 stuks Paprika. rood
  • 50 g Sla Gemengd

Instructies
 

  • Pesto. Meng de basilicum, rucola, kaas, knoflook en pistachenoten in de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg de olie toe en draai tot alles is gemengd. Doe een helft van de pesto in een bakje in de koelkast voor een andere keer. En gebruik de andere helft voor deze keer. Roer hier de room door en dan wat warm water zodat het mengsel vloeibaar wordt en als dressing gebruikt kan worden. Breng op smaak met zout en peper. Groente en kip. Breng water met wat zout aan de kook, pel de tuinbonen en doe de bonen in de pan als het water kookt. Laat ze ongeveer 2 a 3 minuten koken en laat ze dan in ijskoud water snel afkoelen. Pel dan de velletjes van de bonen als je grote bonen hebt. Anders hoeft dat niet. Het vel van oudere bonen kan nogal taai zijn. Haal het vlees van de kip en snijd het in kleine stukken. Snijd de venkel in de lengte in heel dunne plakjes. Maak de paprika schoon en snijd in kleine reepjes. Doe dan alles met de gemengde sla in een kom en meng het met de pesto.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gelatine

Gang Patisserie

Instructies
 

  • 1 blaadje komt overeen met 1,5 g poeder. Voor gelei: 24 g per liter vloeistof. Bij zuurder, meer gelatine gebruiken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Krab met prei en rozemarijn

Gang Amuse, Aperatief
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Prei
  • 4 el Olijfolie
  • 1 teentje Knoflook
  • 100 g Krabvlees
  • 2 takje Rozemarijn

Instructies
 

  • Snijd van de prei het witte deel in rondjes. Bak ze kort in olijfolie met rozemarijn. Breng op smaak met zout en peper. Zorg ervoor dat tijdens het bakken voldoende vloeistof in de pan is om aanbakken te voorkomen. Voeg wat water toe als het droog wordt. Als de prei heel mals is, uit de pan halen en laten afkoelen. Verhit in een koekenpan wat olijfolie met rozemarijn en knoflook. Bak hierin het krabvlees kort, 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de prei over de amuselepels. Schep er een beetje krabvlees op en garneer met een heel fijn gehakt takje rozemarijn. Dien lauw of op kamertemperatuur op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mortadella met pistache

Gang Amuse, Amuse Italiano, Aperatief
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 120 g Pistache
  • 100 g Parmesaanse kaas Geraspt
  • 6 el Olijfolie
  • 2 plakjes Mortadella
  • 4 el Balsamicoazijn Ingekookt

Instructies
 

  • Rooster de pistachenoten 10 minuten op 170ºC. Laat afkoelen en hak ze fijn. Meng ze met de Parmezaanse kaas. Voeg wat olijfolie toe tot je een smeuïge puree hebt gekregen.
  • Smeer de puree uit over de plakken mortadella. Rol de plakken op en snijd ze in plakjes van 1 cm dik.
  • Verpak de opgerolde plakken mortadella in plasticfolie en snijd ze vlak voor het opdienen in plakjes.
  • Leg een opgerold plakje mortadella met pesto op de lepels. Breng op smaak met een paar druppels van de ingekookte balsamicoazijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Minipizza ansjovis

Gang Amuse, Aperatief
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 6 stuks Ansjovis
  • 0,25 stuks Paprika, rood
  • 12 stuks Olijven, groen
  • 1 el Pesto
  • 200 g Pizzadeeg
  • 100 g Tomatensaus
  • 2 takje Oregano

Instructies
 

  • Rol het pizzadeeg uit en steek rondjes van 5 cm uit. Leg ze op een bakplaat en bestrijk met de tomatensaus. Leg de paprika op de saus. Bak de pizza's op 230ºC voor ongeveer 10 minuten. Leg dan de olijven, ansjovis, pesto en oregano op de pizzaatjes. Serveer koud of warm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pizzadeeg

Porties 3

Ingrediënten
  

Eerste fase

  • 450 g Bloem
  • 3,3 dl water
  • 20 g Gist

Tweede fase

  • 20 g Zout
  • 25 g suiker
  • 0,5 dl Olijfolie
  • 120 g Bloem

Instructies
 

  • Maak een kuiltje in de bloem. Verkruimel hierin de gist. Giet er wat water bij en los de gist hierin op. Meng dan met de rest van het water en pak meteen de bloem mee. Blijf mengen tot er een glad en homogeen deeg is ontstaan. Laat het in plastic folie op een warme plaats 8 tot 12 uur rijzen.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Sla de lucht eruit en vouw het dubbel. Voeg met één hand het zout, de suiker, de olie en de bloem als laatste erbij. Meng goed, het deeg moet elastisch, stevig en een beetje kleverig zijn. Houd het 1 uur in folie op kamertemperatuur. Daarna is het klaar voor verwerking.
  • Rol het deeg dan uit tot een dunne ronde schijf. Rol om de rolstok en leg op een bakplaat of ovensteen. Bak de bodem op 230ºC conventioneel. Met hete lucht op 200ºC.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Perzikensaus

Gang Sauzen
Porties 10

Ingrediënten
  

  • Perzikken
  • 1 stuks Ui fijngehakt
  • 1 stuks Chili peper fijngesneden
  • 2,5 cm Gember fijngehakt
  • 1 dl Azijn. witte wijn
  • 100 g suiker
  • 2 dl water
  • 2 stuks Limoensap
  • 1 snufje Zeezout

Instructies
 

  • Gebruik deze saus bij vis van de grill. Doe alle ingrediënten in een pan en breng ze langzaam aan de kook. Draai het vuur iets lager en laat de perziken zachtjes koken. Als ze zacht zijn, haal dan kort de staafmixer er doorheen om de grote stukken wat kleiner te maken. Laat de saus afkoelen en serveer op kamertemperatuur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bestel bij de visboer een hele zalm. Je hebt ze al vanaf 3 kg. Als je zegt met hoeveel personen je bent, weet hij wel hoe groot je vis moet zijn. 3 Kg is voor ongeveer 10 personen. Ook handig, stem de grootte af op de maat van je BBQ. Laat hem schoonmaken: ingewanden eruit, ontschubben, vinnen eraf en als je niet tegen de ogen kunt, ook de kop eraf.

Zalm op de BBQ

Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht vis
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Zalm
  • 1 stuks Citroen
  • 0,25 bosje Dille
  • 150 g Mayonaise
  • 50 g Crème fraiche
  • 0,25 bosje Dille

Instructies
 

  • Bereid de BBQ voor op ruim anderhalf uur verwarmen op 160ºC. Voor een Weber is dat een starter vol met briketten.
  • Leg in het midden van de BBQ een lekbak van aluminium en stort de briketten ernaast, zodat de vis alleen indirect wordt verwarmd. Snijd de vis op beide zijkanten in en doe in de snedes een halve schijf citroen en een takje dille. Bestrijk hem dan met olie en leg hem op het rooster van de BBQ. Zorg ervoor dat de temperatuur op 160ºC blijft. Liever iets lager in temp en langer braden dan te hoog en snel klaar, anders gaart de buitenkant van de vis te snel en wordt hij droog.
  • Maak ondertussen een saus van mayonaise, crème fraiche en dille. Je kunt ook zure room in plaats van crème fraiche gebruiken. De mayo kun je desgewenst zelf maken, dat is zachter van smaak dan de kant en klare en we zijn tenslotte aan het koken zonder conserveringsmiddelen en andere toevoegingen.
  • Zet naast de BBQ een bakje met olie en een kwastje om de vis elk kwartier in te smeren.
  • Je ziet langzamerhand een witte substantie uit de vis komen, dat is een teken dat hij gaar aan het worden is. Het witte zijn de eiwitten die stollen.
  • Na een uur tot anderhalf is de vis mooi gaar en kun je hem van het rooster op een schaal laten glijden.
  • Het vel kan er zo afgetrokken worden en je kunt met een spatel of lepel het vlees van de graat scheppen en meteen serveren.

Notities

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Kipsaté

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 el suiker Palmsuiker is het best
  • 2 teentje Knoflook
  • 1 Stengel Citroengras
  • 2 reep Citroenschil
  • 1 stuks Rode peper
  • 2.5 tl Korianderpoeder
  • 1 tl Kurkuma
  • 1 tl Peper, zwart
  • 175 ml Kokosmelk
  • 3 el Vissaus
  • 2 el Limoensap
  • 3 el Koriander
  • 500 g Kippendij

Instructies
 

  • Doe de suiker, knoflook, citroengras, rode peper, korianderpoeder, kurkuma en peper in de vijzel en stamp tot een pasta. Roer er de kokosmelk, vissaus en het limoensap door. Moet de marinade over de kip en laat afgedekt staan tot gebruik, minstens een half uur.
  • Maak de BBQ gereed om heet en direct te grillen. De kooltjes zijn heet genoeg wanneer ze as beginnen te vormen. Bestrijk het rooster met olie vlak voor de saté’s erop komen.
  • Rijg de saté’s aan stokjes. En leg ze op het rooster. Rooster ze ongeveer 5 minuten per kant.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!