Aardbeiendessert met witte chocola

Gang Nagerecht
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Aardbeienijs zie recept
  • 1 stuks Aardbeienmousse zie recept
  • 1 stuk Witte chocolademousse zie recept
  • 1 stuks Honingraatkoekjes zie recept
  • 15 g Chocolade

garnering

  • 1 stuks aardbeien

Instructies
 

  • Maak de witte chocolademousse en laat afkoelen in de koelkast of vriezer als je weinig tijd hebt.
  • Maak de aarbeienmousse en laat ook afkoelen in de koelkast of vriezer.
  • Maak de honingraatkoekjes.
  • Smelt de pure chocolade au bain marie. Stort ze uit over bakpapier en strijk glad met een palletmes. Snijd rondjes ter grootte van de opmaakringen. Laat uitharden. Bewaar de resten om het dessert straks te garneren.
  • Maak het aardbeienijs en zet in de vriezer. Zet voor elke dessert een bordje klaar. Leg hierop een opmaakring. Bekleed de rand van de ring met gebakfolie. Begin met het chocoladerondje in de ring te leggen. Doe een schep aardbeienijs hierop en druk aan. Leg hierop een laag witte chocolademousse en daarbovenop weer een laag aardbeienmousse. Bestrijk de toplaag met de aarbeiengelei en een halve aardbei. Haal voorzichtig de ring omhoog en verwijder het folie. Bekleed de rand van het taartje dakpansgewijs met de honingraatkoekjes. Steek wat pure chocoladerestje van de rondjes in de gelei en dien direct op.

Het samenstellen van de compositie

  • Zet voor elke dessert een bordje klaar. Leg hierop een opmaakring. Bekleed de rand van de ring met gebakfolie. Begin met het chocoladerondje in de ring te leggen. Doe een schep aardbeienijs hierop en druk aan. Leg hierop een laag witte chocolademousse en daarbovenop weer een laag aardbeienmousse. Bestrijk de toplaag met de aarbeiengelei en een halve aardbei. Haal voorzichtig de ring omhoog en verwijder het folie. Bekleed de rand van het taartje dakpansgewijs met de honingraatkoekjes. Steek wat pure chocoladerestje van de rondjes in de gelei en dien direct op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aarbeiengelei

Gang Patisserie
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 g Aardbeien
  • 40 g suiker
  • 3 g Pectine

Instructies
 

  • Pureer de aardbeien, voeg de suiker toe. Verwarm het mengsel en voeg de pectine toe. Laat enigszins afkoelen en verwerk het mengsel verder.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Honingkoekjes

Gang Patisserie
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 60 g Boter
  • 50 ml Koffieroom
  • 80 g suiker
  • 40 g Honing
  • 60 g Amandelschaafsel

Instructies
 

  • Doe de boter, room, suiker en honing in een pannetje en verwarm tot het enigszins begint te verkleuren. De geschaafde amandelen erdoor roeren en alles op een met bakpapoer beklede bakplaat schenken. In een oven van 170 graden 5 minuten bakken. Uit de oven nemen en in rechthoekjes snijden die even hoog zijn als het gebak. De honingraten worden snel hard, dus flink doorwerken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Los de gelatine op in warm water.
Maak van de aarbeien een puree, met de staafmixer of in een keukenmachine. Voeg eventueel wat suiker toe.
Verwarm de puree een beetje en meng de opgeloste gelatine erdoor.
Laat afkoelen.
Klop de slagroom tot slappe pieken. Meng hiervan eerst een paar eetlepels door de vruchtenpuree en daarna de rest luchtig er doorheen scheppen.
Laat koud worden.

Aardbeienmousse

Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 g Aardbeien
  • 15 g Gelatine
  • 50 g Suiker

Instructies
 

  • Los de gelatine op in warm water. Maak van de aarbeien een puree, met de staafmixer of in een keukenmachine. Voeg eventueel wat suiker toe. Verwarm de puree een beetje en meng de opgeloste gelatine erdoor. Laat afkoelen. Klop de slagroom tot slappe pieken. Meng hiervan eerst een paar eetlepels door de vruchtenpuree en daarna de rest luchtig er doorheen scheppen. Laat koud worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aardbeienijs

Porties 6

Ingrediënten
  

  • 200 g Aardbeien
  • 90 g Suiker
  • 1 stuks Eidooier
  • 1 el Citroensap
  • 2,25 dl Melk. vol
  • 1 dl Slagroom

Instructies
 

  • Pureer de aardbeien samen met het citroensap, de suiker en de eidooier. Vermeng het aardbeienmengsel met de slagroom en de melk. Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom. Draai tot ijs.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Vier-kazensaus

Saus voor bij gnocci's
Gang Sauzen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 85 g Taleggio
  • 45 g Emmentaler
  • 45 g Provelone kaas
  • 45 g Pecorino di Pienze
  • 150 ml Melk
  • 10 ml Room
  • 25 g Boter

Instructies
 

  • Rasp alle kaas en meng deze au bain marie met de overige ingredienten. Smelt de kazen voortdurend voorzichtig roerend met een pollepel. Haal de saus, als deze romig is, van het vuur en bewaar afgedekt tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Parmentier

Aardappel-preisoep
Gang Soepen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Prei
  • 1 el Olijfolie
  • 1 el Boter
  • 300 g Aardappelen
  • 30 g Olijven, groen
  • 1 el Peterselie
  • 8 dl Groentebouillon
  • 1 el Room

Instructies
 

  • Schil de aardappels en snijd in dunnen plakken. Hak de peterselie en olijven grof. Was de prei goed en hak grof. Verhit de olie en boter in een grote pan op middelhoog vuur, fruit de prei 2 minuten tot zacht, maar niet gekleurd. Voeg de aardappels, olijven, peterselie en bouillon toe en kook zachtjes tot de aardappels gaar zijn. Haal de pan van het vuur. Pureer in kleine proties met de staafmixer of blender tot een gladde massa. Haal door een zeef. Doe over in een schone pan. Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en zet weg tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zucca

Pompoensoep
Gang Soepen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Prei
  • 1 stuks Sjalotje
  • 1 el Olijfolie
  • 1 el Boter
  • 250 g Pompoen
  • 1 stuks Aardappelen
  • 3 blaadjes Salie
  • 2 tl Peterselie
  • 1 snufje Nootmuskaat
  • 8 dl Groentebouillon
  • 1 el Room

Instructies
 

  • Schil de aardappel en snijd in dunne plakken. Hak de peterselie grof. Snipper de sjalot fijn. Was de prei goed en hak grof. Verhit de olie en boter in een grote pan op middenhoog vuur, fruit de sjalot tot glazig. Voeg de prei toe en fruit zachtjes tot zacht, maar niet gekleurd. Voeg de overige groenten toe en laat op laag vuur zachtjes koken tot de aardappel en pompoen gaar zijn. Verwijder de salie. Haal de pan van het vuur en pureer. Zeef en doe over in een schone pan. Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dumkes

Gang Patisserie
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 115 g boter zacht
  • 100 g Basterdsuiker wit
  • 1 el Melk
  • 1 tl Rum
  • 1 mespunt Kaneel
  • 2 g Zout
  • 1 tl Anijspoeder
  • 15 g Anijszaad
  • 50 g Amandelen blanke. fijngehakt
  • 175 g Bloem Zeeuwse
  • 1 tl Bakpoeder gezeefd
  • 1 stuks Eieren losgeklopt

Instructies
 

  • Meng de boter, basterdsuiker, melk, rum, kaneel, zout, anijspoeder, anijszaad en de fijngehakte amandelen. Voeg de zeeuwse bloem en het bakpoeder toe en kneed het tot een stevig deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Neem een stuk van het deeg en rol dit met de handen op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een pil van 3 cm rond. Snijd hiervan stukjes van 2 cm lang en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze met de duim iets in. Verwerk de rest van het deeg op dezelfde manier. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
  • Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 160 graden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Croissantdeeg LCB

Gang Patisserie
Porties 15 croissants

Ingrediënten
  

Deeg

  • 0,5 kg Bloem
  • 100 g Melk
  • 200 g water
  • 50 g Suiker
  • 10 g Zout
  • 25 g Gist

Het toeren

  • 0,3 kg Boter

Instructies
 

Deeg

  • Meet de temperatuur van de ruimte en het meel. Tel bij elkaar op. De melk en het water moeten samen een temperatuur hebben die het totaal op 54 graden brengt.
  • Leg het meel in een ring op het werkblad. Leg hierin de suiker en het zout, giet het melk/water mengsel erin en verkruimel de gist. Meng dan met je handen de gist door de vloeistof, tot het helemaal opgenomen is. Ga dan voorzichtig het meel, suiker en zout door het vocht mengen, tot er een deeg ontstaat. Kneed dit 10 minuten tot een mooie elastische bal. Leg deze in een kom en laat het rijzen, tot het volume verdubbeld is. Dat kan een nacht duren.

Het toeren

  • Na het rijzen het deeg even doorkneden.Sla de boter slap tot dezelfde hardheid als het deeg. Rol het deeg uit tot een lap, groot genoeg om de boter te omvatten.Leg de plak boter in het midden van het deeg en vouw het deeg er in zijn geheel goed sluitend omheen. De boter mag er niet doorheen komen.Rol dan het geheel uit tot een langwerpige rechthoekige lap. Vouw hem in drieen, draai hem 90 graden en rol nogmaals uit tot een langwerpige lap. Vouw in drieen en leg weg in de koeling om de boter op te laten stijven en het deeg tot rust te laten komen.
  • Pak de lap er na een half uur weer uit en rol weer uit tot een lange lap. Vouw in drieen en leg weer in de koelkast voor een half uur.
  • Herhaal dit nog 1 keer en laat de lap dan uitgerold liggen op het werkblad. De breedte van de lap moet ongeveer 18 cm zijn.
  • Snijd uit het deeg driehoeken van 18 cm hoog en 9 cm breed. Maak in het midden van de basis een insnede van 1 cm in het midden. Trek het deeg een beetje uit elkaar in de breedte en de lengte en begin dan op te rollen vanaf de basis van de driehoek. Trek hierbij het deeg wat naar buiten. Leg het aldus ontstane croissantje met het overlappende stukje naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de croissants rijzen tot ze verdubbeld zijn in omvang.
  • Kwast ze in met geklopt ei, en bak ze in een oven van 190 graden, ongeveer 15 minuten, mooi bruin.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!