Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rol de plakjes bladerdeeg vierhoekig uit zodat het uitgerolde deeg anderhalf keer zo groot wordt als het originele deeg. Klop de eidooiers los en bestrijk het deeg ermee. Bestrooi de helft van de plak met de geraspte kaas en klap het deeg over de helft dubbel. Bestrijk de bovenkant met eidooier en verdeel met kummel, maanzaad, sesamzaad of grof zeezout. Druk voorzichtig aan en zet even in de vriezer.
Snijd de plak in dunne repen en laat licht ontdooien. Rol op tot een wokkel en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kaasstengels in circa 12 minuten goudbruin.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Doe het meel in de kitchenaid met platte menger. Voeg de poedersuiker, zachte boter en amandelpoeder erbij. Meng dan op een langzame stand het deeg. Doe er een voor een de eieren bij. Kneed kort met de handen na en zet koel weg. Haal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast en kneed met de handen tot het bewerkbaar is.
Doe dan het deeg in ronde vormpjes, druk goed aan en bewerk de bodem met een vork. Laat in de oven op 160 graden bakken tot bruin is.
Citroencreme
Laat de gelatine in ijswater zacht worden. Verwarm het citroensap.
Meng de eieren met de suiker, voeg dan het custardpoeder toe. Breng aan de kook en laat even koken. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine plus citroenzestes erbij. Meng dan met de boter met de staafmixer. Zet weg en laat afkoelen.
Italiaanse meringue
Breng de suiker met het water aan de kook en verwarm tot 117 graden.
Doe de eiwitten in de keukenmachine met garde en laat op halve toeren draaien. Als het eiwit schuimig is, de suikeroplossing toevoegen in een straaltje. Laat de keukenmachine doordraaien tot de meringue afgekoeld is
Zitserse meringue
Meng de suiker en de eiwitten au bain-marie tot 60 graden. Doe het mengsel dan in de keukenmachine en laat al draaiende afkoelen. Doe in een spuitzak en spuit kleine rondjes op bakpapier. Zet dan in de oven op 100 graden gedurende 50 minuten.
Afmaken
Vul de koek met de citroencreme. Spuit met een oplossing van glucose en water om mooi glimmend te maken en te beschermen tegen oxideren.
Spuit op het midden van de citroencreme een rondje Italiaanse meringue. Maak af met een puntige toef. Brand met een brander de meringue bruin.
Leg op de rand van het taartje de Zwitserse meringues. Rasp de zestes van een limoen boven het taartje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Verwijder de schalen van de garnalen, houdt alleen de staart en twee eindringen in takt.
Smeer licht in met de pesto. Bak ze vlak voor het opdienen in de olijfolie en kruid met peper.
Bak het spek in de oven tussen 2 bakplaten.
Risotto
Zweet de ui aan met de boter en wat zout. Voeg dan de rijst toe en zweet tot de rijst transparant wordt. Doe witte wijn erbij en reduceer tot het vocht verdampt is. Doe dan beetje voor beetje de bouillon erbij, bijf roeren. Doe de inkt erbij. Niet teveel. De rijst moet mooi zwart zijn, dat is voldoende. Stop wanneer de rijst beetgaar is. Zet dan opzij en laat snel afkoelen. Spreid uit over een bakblik en maak ruimte tussen met een deegschraper om lucht tussen de risotto te laten stromen. Tegen de tijd van het serveren protioneren en nog even in de pan met wat bouillon verhitten. Doe er dan ook de boter en parmezaanse kaas bij.
Tomatenjus.
Verwarm de tomatensap zonder te laten koken. Doe er de boter bij, olijfolie, Espeltte peper en tabasco. Vlak voor het serveren de basilicum erdoor doen.
Verse kruidensalade
Maak de kruiden schoon en meng ze met de paddestoelen. Maak de vinaigrette met witte wijnazijn.
Gefrituurde Julienne van prei
Maak de prei schoon en droog. Snijd het witte deel in fijne julienne. Frituur dan in de olie op 165 graden, tot ze knapperig is. Laat uitlekken op keukenpapier.
Asperges
Blancheer de asperges in gezouten water en koel snel af in ijswater. Droog ze af. Bestrijk de stelen met eigeel en een mengsel van broodkruim en parmezaanse kaas. Besprenkel met geklaarde boter en bruin onder de salamander. Kruid met Espelette peper.
Serveren
Doe de risotto in diepe borden. Leg de garnalen tegen de rand van het ord en de kruidensalade in het midden. Strooi er de gefrituurde prei over. Zet de gebakken plakken spek rechtop tussen de risotto. Decoreer verder met de tomatenjus, asperges en kruiden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.png00Leo Keijzer/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.pngLeo Keijzer2016-11-10 10:02:192020-09-18 15:35:23Zwarte risotto met gamba’s en spek
Laat de knoflooktenen met de olijfolie trekken op laag vuur.
Blancheer de tomaten heel kort en ontvel ze en verwijder de zaadjes en het sap.
Doe alle andere ingredienten in de pan en laat 1 tot 1,5 uur koken, totdat het vocht verdwenen is en de tomaten mooi zacht zijn. Kruid naar smaak met zout, peper en eventueel suiker.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Vermeng de tomatenfondue met de melk. Meng de room en de eieren met een garde. Voeg de olijfolie en zout, witte en zwarte peper naar smaak toe. Passeer door een fijne zeef en laat een nacht in de koeling. De volgende dag: schuim wanneer nodig af en roer voorzichtig. Verdeel over de martiniglazen en bedek met plastic folie. Stoom in de stoomoven op 85ºC, 15 - 20 minuten (confectieoven op 100ºC, 30 minuten), tot de vloeistof helemaal gestold is. Laat afkoelen en zet in de koeling.
Tomaten tartaar
Ontvel de tomaten en verwijder de zaadlijsten, pitjes en het vocht. Snijd dan in mooie rechthoekjes en maak hiervan een macedone van 8 mm. Meng met de fijn gesneden sjalot, kappertjes en augurkjes en gehakte basilicum. Maak op smaak met zout, zwarte peper en espelette peper.
Tomaten sorbet
Breng het water met de suiker aan de kook. Voeg de glucose toe en laat trekken met de gesneden basilicum. Voeg het tomatensap toe en het citroensap. Laat afkoelen en een bewaar een nacht in de koelkast. Vries in en haal door de blender vlak voor het serveren. Voeg de gehakte basilicum toe en serveer meteen.
Tomaten gelei
Ontvel de tomaten en meng met de witte wijnazijn, basilicum, zout, witte peper en espelette peper. Schenk in een doek en laat een nacht uitlekken. De volgende dag: verwarm het vocht (niet koken) en voeg de gelatineblaadjes toe. Schenk hiervan 1 cm op de tomaat royale en koel af tot de gelei stevig is geworden.
Garnering
Was en snijd de tomaten in kwarten. Besprenkel met de 2 soorten azijn en druppel er olijfolie overheen. Maak verder op smaak met zout en peper.
Tomatencoulis
Ontvel de tomaten en ontdoe ze van zaadjes en vocht. Meng met het tomatensap en de overige ingrediënten. Maak op smaak en passeer door een fijne zeef. Houd koel tot aan het serveren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Zet een schaal water met citroen klaar om straks de artisjokken in te bewaren.
Maak de artisjokken schoon op de klassiek manier. Eerst harde blaadjes bij de stam verwijderen, dan de stam afbreken. Je neemt dan vanzelf de draden mee die in de artisjok zitten. Deze hebben een bittere smaak. Snijd de artisjok halverwege over de diameter door en schil hem dan. Haal het hooi eruit met een lepel. Maak de vorm mooi rond enleg hem in het water.
Verhit de olie en doe de afgedroogde artisjokken erin, samen met de ui en de kruiden. Giet de witte wijn erbij en reduceer tot 1/4. Giet dan de kippenbouillon erbij en kook op medium hitte met deksel erop. Daarna afkoelen en de groenten en kruiden eruit halen. De saus zeven door een fijne zeef. De artisjokken in vieren snijden.
Voor het opdienen de saus verwarmen en de artisjokken hierin verwarmen. Opdienen met de saus over de artisjokken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Verhit de oven tot 180 graden.
Maak de groente schoon en houd ze gescheiden van elkaar. Breng een flinke pan water aan de kook. Blancheer en giet af in een vergiet en spoel direct af met koud stromend water.
Verhit de grillpan en rooster de haricots verts kort maar heet, zodat er een mooie streep opkomt.
Strooi de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de hete oven. Laat ze afkoelen, doe ze in een schone theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak ze in grove stukjes. Laat er nog wat hele noten tussen zitten.
Schaaf met een zesteur fijne repen schil van de sinaasappel. Zorg ervoor dat het witte vlies niet meekomt.
Vermeng alle ingredienten losje sin een schaa, proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Serveer op kamertemperatuur met knapperig brood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.png00Leo Keijzer/wp-content/uploads/2016/12/Cook-Your-Life-Logo-687x1030.pngLeo Keijzer2016-11-10 09:44:462020-09-18 15:35:30Salade van groene boontjes met hazelnoot en sinaas
Maak de droge karamel en een compote van alle ingredienten en laat reduceren op het vuur.
Meng door dit mengsel de pectine en de suiker door langzaam te strooien terwijl je roert. Aan het eind van het koken de abrikozenhelften erbij doen en goed roeren.
Macadamia noten
Rooster de noten bij 140 graden voor 8 minuten.
Kook de suiker met water op tot 116 graden.
Voeg de hete noten toe en roer tot de suiker kristalliseert. Ga door met verhitten tot de suiker karameliseert.
Voed de boter en het zout toe en roer goed door.
Laat dan afkoelen door uit te strooien op bakpapier en de noten onmiddellijk los te leggen om het vormen van een dikke plak karamel aan de noten te voorkomen.
Chocoladesaus
Maak een droge karamel met de suiker en de rietsuiker. Voeg dan de hete room toe, citroensap en de gezouten boter.
Giet op de chocolade en meng goed door.
Zet dan weg tot gebruik.
Karamelijs
Maak een droge karamel met suiker en rietsuiker.
Meng met de room. Voeg melk, melkpoeder, boter en glucose toe.
Meng er de eigelen door en laat warm worden (82ºC) als een anglaise saus.
Zet dan weg en voeg eventueel de stabilisator toe. Draai er ijs van als het geheel is afgekoeld.
Chocoladeschijf
Laat de chocolade smelten en giet uit over een marmeren blad. Laat afkoelen en steek er rondjes uit met een gat in het midden. Laat dan hard worden.
Serveren
Leg een laag abrikozencompote in het glas, daarbovenop de macadamianoten en dan het karamelijs. Spuit een klein druppeltje glucose op de rand van het glas en leg daarop de schijf chocolade.
Giet aan tafel de warme chocoladesaus over de chocoladeschijf tot hij smelt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Kaasstengels
Kaasstengels
Ingrediënten
Instructies
Citroenmeringue taartjes
Citroenmeringue taartjes
Ingrediënten
deeg
citroencreme
Italiaanse meringue
Zwitsere meringue
decor
Instructies
Deeg
Citroencreme
Italiaanse meringue
Zitserse meringue
Afmaken
Zwarte risotto met gamba’s en spek
Zwarte risotto met gamba's en spek
Ingrediënten
Garnalen
Risotto
Tomatenjus
Kruidensalade
Decor
Tomatenjus
Instructies
Garnalen
Risotto
Tomatenjus.
Verse kruidensalade
Gefrituurde Julienne van prei
Asperges
Serveren
Tomatenfondue
Tomatenfondue
Ingrediënten
Instructies
Tomatencoupe royaal, sorbet
Tomatencoupe royaal, sorbet
Ingrediënten
Tomaat royale
Tomaten tartaar
Tomatensorbet
Tomaten aspic
Tomatengarnering
Tomaten coulis
Decor
Instructies
Tomaat royale
Tomaten tartaar
Tomaten sorbet
Tomaten gelei
Garnering
Tomatencoulis
Barigoule artisjokken
Barigoule artisjokken
Ingrediënten
Instructies
Salade van groene boontjes met hazelnoot en sinaas
Salade van groene boontjes met hazelnoot en sinaas
Ingrediënten
Instructies
Caramelo van abrikozen
Caramelo van abrikozen
Ingrediënten
Abrikozencompote
Macadamia
Chocoladesaus
Karamelijs
Chocoladeschijf
Instructies
Abrikozen compote
Macadamia noten
Chocoladesaus
Karamelijs
Chocoladeschijf
Serveren
Groentetaart
Groentetaart
Ingrediënten
Harira
Harira
Ingrediënten
Instructies