Zabaglione

Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Nagerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Eidooier
  • 50 g Suiker
  • 1 dl Marsala droge

Instructies
 

  • Doe de eierdooiers en de suiker in het bovenste deel van de bain-marie pan, van het vuur af en klop met de garde of mixer tot ze lichtgeel en romig zijn.
  • Breng water aan de kook in de onderste pan.
  • Zet de twee delen in elkaar. Voeg onder voortdurend kloppen de marsala toe. Het mengsel zal opzwellen tot een zachte, schuimende massa. De zabagline is na 15 minuten klaar, of eerder, als hij de consistentie heeft van opgeklopte slagroom.

Notities

Zabaglione wordt gewoonlijk warm geserveerd, zonder iets erbij in kommetjes, of over plakjes fruit, zoals perziken of mango's, of met gewoon cake.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zalm met garnalen

Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 3 minuten
Gang Voorgerecht vis
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 g Zalm, vers
  • 1 dl Marinade voor rauwe vis
  • 4 dl Picalilly saus
  • 8 stuks Asperge
  • 20 g Boter
  • 0,5 stuks Sjalotje
  • 160 g Garnalen gepelde, grijze
  • 0,5 el Bieslook fijngesneden
  • 1 el Mayonaise
  • Zout
  • Peper
  • 4 stuks Kwartelei

Instructies
 

  • Marineer de zalm in de marinade gedurende 3 uur.
  • Schil de asperges en breng de schillen in 0,25 l water aan de kook. Schep de schillen uit het vocht, leg de asperges met een klontje boter in het vocht en kook ze 4 minuten. In het vocht laten afkoelen.
  • Hak het sjalotje heel fijn.
  • Meng de garnalen met de bieslook, sjalot en de mayonaise en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de asperges in de lengte in zeer dunne plakjes.
  • Snijd de zalm in plakken van 10 x 7 cm en 0,5 cm dik.
  • Verdeel het garnalenmengsel over de plakjes zalm en vouw ze dicht. Snij de zijkanten als die niet mooi strak zijn, met een scherp mes netjes bij.
  • Maak op de borden een ‘spiegeltje’ (dun laagje) picalilly crème. Leg de pakketjes naast de saus, met daarnaast de asperge lintjes. Op de pakketje een gebakken of gepocheerd kwarteleitje leggen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Marinade voor rauwe vis

Gang Bijgerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 2 el Dille
  • 4 stuks Gembernootje
  • 0,5 dl Azijn, witte wijn
  • 1,5 dl Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies
 

  • Draai de ingredienten in een keukenmachine tot een gladde marinade. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Picalilly saus

Gang Bijgerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 1 el Boter
  • 1 el Kerriepoeder
  • 1 el Cognac
  • 1 stuks Bloemkool
  • 4 stuks Augurken
  • 2 stuks Sjalotje
  • 3 dl Azijn, witte wijn
  • 3 dl Mayonaise

Instructies
 

  • Verhit de boter, voeg de kerrie toe en laat het mengsel even bruisen. Voeg een scheutje cognac toe en nog even laten bruisen.
  • Maal de bloemkool, augurken, sjalotten en de ‘gemyonteerde’ kerriepoeder en de azijn in een keukenmachine heel fijn. Voeg de mayonaise toe en breng op smaak met peper en zout. Wrijf de picalilly door een fijne zeef.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geroosterde sjalotjes met zwarte olijven en salie

Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 4 el Olijfolie
  • 1 el Balsamicoazijn
  • 1 tl Basterdsuiker
  • 500 g Sjalotje
  • 6 stuks Sinaasappel
  • 200 g Olijven, zwart
  • 2 el Salie
  • Peper
  • 5 takje Dille

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 250 graden. Mix in een grote kom een eetlepel olijfolie, de azijn, wat zout en de suiker en schep hier de sjalotjes door. Spreid de sjalotjes uit op een groot bakblik en rooster ze 20 tot 25 minuten in de oven. Houd ze goed in de gaten en keer ze elke 5 minuten door het bakblik te schudden. Houd 1 sinaasappel apart en snijd de overgebleven sinaasappels doormidden. Schep het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in gelijkvormige stukjes. Vang het sap op en pers de extra sinaasappel uit. Marineer de olijven in dit sap met wat zout, zwarte peper en drie eetlepels olijfolie. Laat de sjalotjes goed afkoelen en meng ze daarna met de olijven en de gesneden sinaasappel. Voeg wat extra zout toe. Vul de sinaasappelhelften hiermee en garneer met de dille en wat versgemalen zwarte peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

gestoofde prei met gefrituurde kappertjes

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 20 stuks Prei
  • 2 el Boter
  • 0,5 l wijn, rood goede wijn. vol en fruitig
  • 10 stuks Jeneverbessen gemalen in de vijzel
  • 0,5 el Tijm
  • 4 el Kappertjes goed uitgelekt
  • Peper
  • 100 g Frambozen

Instructies
 

  • Maak de prei schoon. Snijd ze aan de bovenzijde kruisgewijs in tot drie cm. in het witte gedeelte van de prei. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de prei een paar minuten. Giet de wijn erover, de gemalen jeneverbessen en de tijm. Laat het inkoken tot de prei aan de buitenzijde gaar is. Haal zonodig de prei uit de pan en kook de wijn verder in tot hij dikker wordt. Terwijl de prei afkoelt en marineert in de wijn, verwarmt u frituurolie tot 180 graden. Kan ook in een koekenpan, 5 cm diep. Zorg dat de kappertjes goed droog zijn en frituur ze dan in de olie tot ze naar boven komen en zich openen als bloemknoppen (ca. 30 seconden). Vlak voor het opdienen de prei op een schaal leggen, bestrooien met zwarte peper en gefrituurde kappertjes. Garneren met de frambozen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gemarineerde vijgen met walnoten

Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 400 g Vijgen
  • 2 el Olijfolie
  • 2 el Walnotenolie
  • 2 el Frambozenazijn
  • 1 stuks Citroensap
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 el Sojasaus
  • 1 el Dragon
  • Zeezout
  • Peper
  • Oostindische Kersenbloem
  • 75 g Walnoten gebroken

Instructies
 

  • Snijd de vijgen in vieren. Maak een dressing van de olijf- en walnotenolie, azijn, citroen, knoflook, sojasaus, dragon, zout en peper. Laat de vijgen drie tot vier uur in deze marinade liggen. Meng de vijgen en de walnoten vlak voor het opdienen. Garneer met de bloemen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zoetzure pompoen met perziken en dragon

Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 3 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 1 kg Pompoen een kleine, zoete soort
  • 4 stuks Perzikken rijpe
  • 1,25 dl Azijn, witte wijn
  • 1,25 dl Olijfolie
  • 2 el Honing
  • 2 teentje Knoflook
  • 5 el Dragon franse dragon!
  • Zeezout
  • Peper

Instructies
 

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd hem in schijven van ca. een centimeter dik. Stoom of kook ze, maar pas op dat ze niet te gaar worden en uit elkaar vallen. Giet er zonodig koud water over om snel af te koelen. Schil de perziken en snijd ze in reepjes. Meng azijn, olie, honing, knoflook, dragon, zout (niet te weinig) en zwarte peper. Meng de perziken en de pompoen in een grote schaal met de dressing. Afdekken en twee uur op kamertemperatuur laten marineren. Zo nu en dan voorzichtig omscheppen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Amandelsoep met rozemarijn

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 25 g Boter
  • 1 stuks Ui
  • 2 stuks Venkel
  • 1 dl Witte wijn
  • 7,5 dl Groentebouillon
  • 1 el Rozemarijn
  • 200 g Amandelpoeder
  • 1 scheut Amandellikeur
  • 50 g Amandelschaafsel geroosterd
  • 2 stuks Venkelloof
  • Zeezout
  • Peper

Instructies
 

  • Voor mensen die nog nooit gemalen noten hebben gebruikt om een vloeistof te binden, is deze soep meestal een openbaring. De zoete, fluweelachtige smaak van amandelen doet aan een exotische melk denken. Smelt de boter in de pan. Fruit de fijngehakte uien tot ze glazig zien. Voeg dan de fijngesneden venkelknol toe. Bak op hoog vuur 5 tot 10 minuten en giet vervolgens het glas wijn erbij. Kook tot het vocht verdampt is en voeg daarna bouillon toe en de rozemarijn. Breng aan de kook en laat de soep 10 minuten sudderen tot de venkel zacht is. Als je geen amandelpoeder hebt: vermaal de amandelen in de keukenmachine tot meel. Meng het amandelmeel door de soep. Breng het opnieuw aan de kook. Neem de pan van het vuur, giet er een scheutje amandellikeur bij. Laat iets afkoelen. Pureer de soep in de blender. Wrijf hem daarna door een fijne zeef of een paardenharen doek voor een volkomen glad resultaat. Voeg zwarte peper en zout toe naar smaak. Serveer warm. Garneer met geroosterde amandelschaafsel en venkelloof.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aardappeltaart met kappertjes en rozijnen

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Bijgerecht
Porties 5

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg Aardappelen stevige. niet snel uit elkaar vallend
  • 3 stuks Eieren
  • 3 dl Melk, vol
  • 1 dl Room
  • 50 g Rozijnen
  • 2 teentje Knoflook fijngehakt
  • 2 el Kappertjes
  • 4 el Boter
  • 100 g kaas geraspt. jong belegen
  • 4 takje Rozemarijn
  • Zeezout
  • Peper
  • 0,5 teentje Knoflook

Instructies
 

  • Een variant op pommes dauphinois. Laten we het pommes a la romana noemen. Of pommes a la tao. ‘What’s in a name’ als alles in het gerecht is. De nederige aardappel verheven tot het hemelbed waarop zoete rozijnen en zoute kappertjes hun huwelijk inzegenen. Snijd de aardappels in zeer dunne schijfjes. Spoel ze af onder koud stromend water en droog ze af met een theedoek of met keukenpapier. Klop de eieren goed los in een kom en meng er de melk, de room, de fijngehakte rozijnen, knoflook, kappertjes, peper en zout door. Wrijf een grote vierkante ovenschaal in met een knoflookteentje Beboter bodem en wanden. Giet wat van het melk-eimengsel op bodem. Leg de schijfjes aardappel in mooie rijen en bedek deze met de vloeistof. Bestrooien met kaas en wat rozemarijn. Herhaal dit tot alle aardappels gebruikt zijn. Wat klontjes boter erop, een takje rozemarijn en vervolgens bakken in een voorverwarmde oven op 220 graden tot de aardappels zacht zijn en de bovenzijde goudbruin ziet (ca. 35 tot 40 minuten).
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!