Coquilles St Jacques met inktvis en zwarte risotto

Gang Hoofdgerecht vis
Porties 4

Ingrediënten
  

coquilles

  • 8 stuks Sint Jaobs mosselen
  • 0,5 dl Olijfolie
  • 8 stuks Inkvis
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • 3 el Bloem
  • 1 stuks Eiwit
  • 3 el Broodkruim
  • 2 l Frituurolie

Risotto

  • 80 g Pesto
  • 150 g Rijst, risotto gebruik sancerre
  • 1 dl Sauce au Sherry gebruik sancerre

Instructies
 

  • Steek de schelpen open, neem de coquilles uit de schelp, spoel ze schoon en droog ze met een keukendoek. Snijd de coquilles in dunne plakjes en leg de plakjes dakpansgewijs in 4 cirkels in en met olijfolie besmeerd ovenvast schaaltje. Besprenkel de plakjes met olijfolie en dek ze af met folie. Maak de inktvisjes schoon en snijd de tentakels van de kop. Spoel het lijfje schoon en snijd de inktvissen in 6 ringetjes per stuk. Droog de ringen en de tentakels met een keukendoek. Bestrooi de helft met peper en zout en haal ze achtereenvolgens door bloem, eiwit en broodkruim. Haal de tentakels door de bloem. Bereid de risotto uit het recept rissot aux epices en doe er op het laatst de inkt door. Gebruik de pesto uit het recept Pesto met pijnboompitten. Neem het plastic van de coquilles en verwarm ze in een lauwe oven. Leg ringen van 11 cm op borden, schep hier de risotto in en strijk de rijst glad. Leg de coquilles op de risotto met behulp van een paletmes Frituur de gepaneerde inktvisringen en tentakels in olie van 180 graden goudebruin. Bak in olie de resterende ringen heel kort in de koekenpan. Leg de gefrituurde ringen op de coquilles en leg hierop de gebakken ringen. Leg de tentakels midden op. Spuit met een spuitzak de pesto rond het gerecht.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Wildsoep met bospaddestoelen

Gang Soepen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 l Wildfond
  • 250 g Bospaddestoelen
  • 1 stuks Prei

Instructies
 

  • Maak de wildfond dunner met wat water, snijd de bospaddestoelen in dunne, mooie plakjes. Snijd de prei in dunne ringetjes en blancheer. Bak de paddestoelen aan in een pan met boter, zout en peper. Bestrooi ze met wat bloem en doe er langzaam de wildbouillon bij. Laat even koken. Vlak voor het opdienen de prei in de borden leggen en hierop de soep schenken. Serveer meteen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bonbon chocolade wit

Gang Patisserie
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 100 g Chocoladedruppel wit
  • 300 g Chocolade. wit

Instructies
 

  • Smelt de 300 g chocolade au bain marie op 50 graden. Voeg dan de chocoladedruppels toe tot de chocolade voor puur 32 graden, melk 31 graden en wit 29 graden is. Haal de vulling door de chocolade, tik af en leg de bonbons op vetvrij papier. Laat stollen en verder afkoelen tot kamertemperatuur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zwarte risotto

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Citroen
  • 1 stuks Sjalotje
  • 0,5 teentje Knoflook
  • 2 el Olijfolie
  • 150 g Rijst. risotto
  • 5 dl Kippenfond
  • 20 g Boter
  • 3 el Inktvisinkt
  • 20 g Parmesaanse kaas
  • 0,2 dl Room geslagen
  • 4 plakken Parmaham
  • 4 stuks Groene asperges

Instructies
 

  • Trek met een dunschiller schilletjes van de citroen. Maak het sjalotje schoon en snijd deze fijn. Zweet de sjalotjes, citroenschilletjes en knoflook aan in olijfolie zonder ze te kleuren. Voeg de rijst toe en laat die in ongeveer 2 minuten licht glazig worden. Voeg een scheutje kippenfond toe en laat dit door de rijst absorberen. Herhaal dit proces tot de rijst geen fond meer opneemt en gaar is. Neem de citroenschilletjes uit de risotto. Meng er dan de boter, inkt en parmezaanse kaas door. Roer er als laatste de geslagen room en de zwarte inkt door.
  • Verhit de oven op 150ºC en bak de parmaham tot ze mooi knapperig is, ongeveer 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Maar de asperges schoon en blancheer ze kort, zodat ze nog knapperig zijn.
  • Maak de borden op zoals op de foto.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aardbeien in chocolade

Gang Patisserie
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 250 g Aardbeien
  • 200 g Chocolade

Instructies
 

  • Maak de aardbeien schoon en laat drogen. Smelt de chocolade au bain marie of in de oven, tot 45 graden. Tempereer met chocoladedruppels. Doop de aardbeien tot over de helft in de chocolade. Hang ze met z'n drieën op een een sateprikker en laat de chocolade stollen. Leg ze op een schaaltje en garneer met bloemetjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Frambozentruffels

Gang Patisserie
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 250 g Frambozen
  • 200 g Chocolade melk of puur
  • 200 g Cacaopoeder

Instructies
 

  • Verwarm de chocolade tot 35 graden, zodat het goed vloeibaar is. Zoek de frambozen uit. Ze moet niet te zacht zijn. Leg ze op een vorkje en dompel onder in de chocolade. Leg ze in het coacoapoeder en rol ze erdoor. Laat stollen en serveer op een schaaltje met kleine bloempjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Meringuetaart met rabarbervulling

Gang Patisserie
Porties 8

Ingrediënten
  

Deeg

  • 200 g Bloem
  • 100 g Boter
  • 1 mespunt Zout
  • 65 g Suiker
  • 1 stuks Eidooier
  • 1 borrelglas Water

Vulling

  • 750 g Rabarber
  • 3 el Paneermeel
  • 3 el Amandelpoeder
  • 2 el Suiker

Meringue

  • 4 stuks Eiwit
  • 1 dl Water
  • 2 stuks Ijsblokjes
  • 250 g Suiker

Instructies
 

Deeg

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en laat deze draaien tot het deeg van de wand loslaat. Laat afgedekt 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank. Bekleed bodem en wand van een beboterde taartvorm met het deeg. Bak het deeg blind 10 – 15 minuten in de oven op 200 graden. Druk opkomende luchtbellen voorzichtig met een vork naar beneden.

Vulling

  • Was de rabarber en snij in stukken van 3 cm. Kook ze in een bodempje water met enkele scheppen suiker, totdat ze zacht worden. Ze mag niet stuk koken, de rabarber moet stevig blijven. Meg paneermeel, amandelpoeder en de 2 eetlepels suiker met elkaar en bestrooi hier de voorgebakken bodem mee. Verdeel hierover de uitgelekte rabarber.

Meringue

  • Laat in een steelpan de suiker in het water smelten. Veeg met een nat kwastje suikerkristallen vn de wand in de pan terug in het suikerwater. Kook de suiker ongeveer 10 minuten zonder te roeren. Zet een bakje klaar met ijswater. Als de siroop grote bellen vormt, haal dan de steel van een eetlepel door de siroop. Doop de steel in een glas ijswater en strijk de siroop met duim en wijsvinger van de steel af. Neem de druppel siroop tussen de vingers. Trekt hij een draad dan is de suiker nog niet gaar. De suiker is goed als hij een zacht bolletje tussen de vingers vormt. Haal dan van het vuur. Klop de eiwitten stijf en giet er de gekookte suiker bij. Blijf nog 4 minuten kloppen.

Afmaken

  • Smeer de meringue over de rabarber die in de taart ligt en trek pieken met de plastic schraper. Laat de taart 30 minuten in een matig warmen (120-140 graden) oven kleuren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mokkataart

Gateau moka
Gang Patisserie
Porties 6

Ingrediënten
  

gebak

  • 100 g Vanillesuiker
  • 3 stuks Eidooier
  • 100 g Bloem
  • 3 stuks Eiwit

creme

  • 1 stuks Eidooier
  • 100 g Boter
  • 100 g Poedersuiker
  • 1 el Koffie

Instructies
 

  • Dit is de allersimpelste ouderwetse taart. Het gebak droogt dankzij de koffiecreme niet uit en is heerlijk bij custard en roomijs. Maak eerst het gebak. Klop de vanillesuiker met de eierdooiers tot een glad mengsel. Voeg de bloem toe en spatel er dan de stijfgeklopte eiwitten door. Giet het beslag in een licht beboterd, langwerpig cakeblik (inhoud bijna 1 liter) en zet het 30 minuten in een tot 180 "C (stand 4) voorverwarmde oven. Haal het gebak uit de oven, stort het omgekeerd op een rooster en laat het een paar minuten liggen. Maak dan de creme. Roer de eierdooier door de boter en voeg de poedersuiker toe. Als de creme glad is, roert u er een dessertlepel heel sterke zwarte koffie of met weinig water aangemaakte poederkoffie door. Snijd het gebak in 3 a 4 horizontale lagen. Bestrijk ze royaal met creme en leg ze weer op elkaar. Druk elke laag licht aan, zodat ze blijven kleven. Laat het gebak voor het opdienen een paar uur staan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Madeleines

Gang Patisserie
Porties 14

Ingrediënten
  

  • 100 g Boter
  • 85 g Suiker fijne suiker
  • 1 stuks Eieren
  • 1 snufje Zout
  • 50 g Eidooier
  • 50 g Amandelspijs
  • 100 g Bloem
  • 25 g Amandelpoeder
  • Poedersuiker
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ossenstaartsoep

Gang Soepen
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1,5 l Kalfsfond
  • 500 g Ossenstaart
  • 1 stuks Ui
  • 3 stuks Wortelen
  • 1 takje Rozemarijn
  • 1 stuks Prei
  • 1 stuks Bleekselderij
  • 1 tl Worcestersaus
  • 2 takje Peterselie
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Peper
  • 0,5 dl Madeira

Instructies
 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Leg, in een ovenschaal de stukjes ossenstaart en daar omheen 2 gesnipperde wortels, de gehalveerde ui (schillen eraan laten), groen van de prei en de rozemarijn.
  • Bestrooi het geheel met zout en peper.
  • Dek het af met aluminiumfolie en zet een half uur in de oven.
  • Verwijder dan de folie en zet het nog een kwartier in de oven.
  • Vlees en ui moeten flink bruin worden.
  • Maak, van de kalfsfond, 1 1/2 liter bouillon en maak die heet.
  • Voeg het vlees en de groentes uit de oven eraan toe en laat het geheel 3 tot 4 uur trekken (de soep mag niet koken) op een kleine gaspit met sudderplaatje.

Bereidingswijze

  • Zeef de bouillon, laat volledig afkoelen en ontvet hem.
  • Bewaar het vlees.
  • Schenk de bouillon voorzichtig in een kleinere pan, zodat het bezinksel achterblijft of schenk het door een zeef met kaasdoek.
  • Snijd prei, wortel en bleekselderij in hele kleine schijfjes en blokjes en bak die 5 minuten in hete boter.
  • Voeg 1 deciliter van de bouillon toe en laat het inkoken.
  • Pluk de mooiste stukjes vlees van het bot.
  • Verhit de rest van de bouillon, breng op smaak met zout, peper en een paar druppels worcestersauce.
  • Schenk de bouillon in warme soepkoppen.
  • Voeg aan elke kop wat vlees, groentemix en peterselie toe en, aan tafel, 1 eetlepel Madeira of medium sherry.

Serveertips

  • Serveer met dunne, in driehoekjes gesneden, geroosterde witte boterhammetjes.Schenk de Madeira of sherry in kleine borrelglaasjes en serveer die bij de soep.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!