Was de alikruiken heel goed schoon. Was de bladselderij en de peterselie en maak daarvan een bedje op de bodem van een pan. Leg hier de gewassen alikruiken op en giet zoveel water bij dat de alikruiken geheel onder water staan. Voeg dan de laurierblaadjes, de basilicum, de tijm, het zout en de versgemalen peper toe. Breng het water aan de kook en laat de alikruiken op hoog vuur met het deksel op de pan driemaal opkomen. Draai het vuur laag en laat de alikruiken in 10 minuten zachtjes gaar koken. Dien de alikruiken direct op.

Alikruken

Keuken Hollands
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Coquilles met pompoenchutney en gelei van witlof

Gang Voorgerecht vis
Porties 4 pax

Ingrediënten
  

Pompoenchutney

  • 400 g Pompoen
  • 100 g Rode ui
  • 1 stukje Gember
  • 15 g Honing
  • 200 ml Kippenbouillon
  • 0,5 stuks Citroen

Witlofgelei

  • 300 g Witlof
  • 3 dl Visbouillon
  • 12 g Zout
  • 50 ml Witte wijn
  • 4 blaadjes Gelatine

Parmaham

  • 50 g Parmaham
  • 10 g Poedersuiker

Coquille

  • 12 stuks Coquille

Instructies
 

Pompoenchutney

  • Snipper de rode ui. Fruit de ui tot ze gaar is. Voeg de in brunoise gesneden pompoen, de gember en de honing toe. Blus het geheel af met de bouillon, citroensap en de sherryazijn. Laat gaar worden op een zacht vuurtje tot de stukjes beetgaar zijn.

Witlofgelei

  • Snijd de witlof in stukjes van 1 cm. Voeg de visbouillon, het zout en de witte wijn toe en laat het geheel rustig aan de kook komen. Bedek de pan van het vuur af met aluminiumfolie en laat trekken als thee. Passeer het geheel door een doek. Verwarm indien nodig de vloeistof weer, los er de gelatine in op en laat alles afkoelen tot een gelei in een spuitzak.

Parmaham

  • Leg de plakje ham op een gelpad of bakpapier. Bestrooi met poedersuiker laat ze in de oven drogen op 100°C in de oven tot ze knapperig zijn. Hak ze daarna fijn.

Coquilles

  • Meng de coquilles met wat olijfolie en peper en zout. Bak ze kort om en om in een hete pan met antiaanbaklaag.

Afmaken

  • Verwarm de borden. Spuit op ieder bord een rechte lijn witlofgelei. Leg aan de andere kant van het bord een rechte lijn van de gehakte parmaham. In het midden van het bord leg je drie rondjes (met dezelfde doorsnede als de coquilles) van de warme pompoenchutney. Leg hier bovenop de coquilles en serveer snel.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Marmite of runderbouillon

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bouillons
Keuken Frans
Porties 5 liter

Ingrediënten
  

Bouillon

  • 0,4 kg Schenkel
  • 1 stuks Kalfsvoet
  • 0,8 kg rosbief
  • 0,4 kg Sucade
  • 0,8 kg riblappen
  • 0,8 kg Staartstuk
  • 150 g Wortelen
  • 1,5 kg Runderbeenderen
  • 150 g uien
  • 150 g Knolselderij
  • 150 g Bleekselderij
  • 1 bol Knoflook
  • 1 stuks Bouquet garni
  • 8 l water

Op smaak maken

  • 20 stuks Peperkorrels
  • 6 stuks Kruidnagels
  • naar smaak zeezout

Instructies
 

  • Snijd het vlees in grove blokjes van 2 cm.
  • Snijd de ui doormidden en bruin met de snijkant in een koekenpan.
  • Maak de groenten schoon en schil ze. Snijd ze in mirepoix.
  • Doe alle ingrediënten in een pan en zet ze in ruim water. Kruid licht met zout en peper plus de kruidnagels en doe er het bouquet garni bij. Breng aan de kook en schuim af wanneer nodig. Laat zachtjes borrelen gedurende 8 tot 10 uur.
  • Passeer dan door een fijne zeef. Het vlees kan je eventueel nog gebruiken voor een andere toepassing, bijvoorbeeld kroketten.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast of vriezer voor later gebruik. Liefst vacumeren voor lange houdbaarheid.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!